In dit artikel

Tieners en Acne: Wat Kun Je Doen? (2023)

In dit artikel

Acne is een veel voorkomend probleem bij tieners en kan een flinke invloed hebben op het zelfvertrouwen. Als voormalig tiener met acne weet ik hoe het is en uit onderzoek blijkt dat bijna alle tieners in meer of mindere mate last hebben van acne.

In deze blog vind je handige tips en behandelingen om acne te verminderen en te voorkomen. Wil je weten hoe je grip krijgt op die vervelende puistjes? Lees dan vooral verder.

Key Takeaway

Het beste middel tegen acne van 2023 volgens onze test is Clinique Anti Blemish Solutions Clinical Clearing Gel. Dit merk biedt een gel op verkoelende basis aan en is vrij van onnodige, schadelijke toevoegingen.

Samenvatting

  • Tips voor het behandelen van acne bij tieners: Reinig je gezicht dagelijks met milde producten, exfolieer voorzichtig om dode huidcellen te verwijderen, gebruik benzoylperoxide om puistjes te bestrijden, en bescherm je huid tegen de zon.
  • Wat te vermijden bij acne behandeling: Vermijd het uitknijpen van puistjes, het gebruik van te veel make-up, vettig voedsel eten, en het aanraken van je gezicht.

Tips voor het behandelen van acne bij tieners

Reinig je gezicht dagelijks met milde producten om overtollig talg en vuil te verwijderen.

Stap 1: Reinigen met milde producten

Het is belangrijk om je huid schoon te maken met zachte spullen. Harde zeep kan de huid uitdrogen. Dat is niet goed. Gebruik liever zeep zonder zeep als je je gezicht wast. Was je gezicht met lauw water.

Dermatologische zepen zijn ook goed voor je huid. Een schone huid is het begin van de behandeling van acne.

Stap 2: Exfoliëren

Na het reinigen van de huid is stap 2 in het behandelen van acne bij tieners exfoliëren. Exfoliëren helpt om dode huidcellen te verwijderen en verstopte poriën te openen. Dit kan gedaan worden met een zachte scrub of een exfoliërende cleanser.

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn en niet te hard te scrubben, omdat dit de huid kan irriteren. Na het exfoliëren moet de huid grondig worden afgespoeld met water. Exfoliëren kan helpen om acne te verminderen en de huid er frisser en stralender uit te laten zien.

Het is echter belangrijk om niet te vaak te exfoliëren, omdat dit de huid kan uitdrogen en irritatie kan veroorzaken.

Stap 3: Gebruik benzoylperoxide

Ik gebruik benzoylperoxide als behandeling voor acne. Benzoylperoxide is een gel die helpt bij het bestrijden van puistjes en pukkels op de huid. Het doodt de bacteriën die acne veroorzaken en vermindert ontstekingen.

Ik breng de gel aan op mijn schone huid, meestal ‘s avonds voordat ik naar bed ga. Het is belangrijk om het product gelijkmatig over mijn gezicht te verdelen en het goed in te laten trekken voordat ik andere huidverzorgingsproducten of make-up aanbreng.

Let op: benzoylperoxide kan de huid wat uitdrogen, dus ik zorg ervoor dat ik een goede moisturizer gebruik om mijn huid gehydrateerd te houden.

Stap 4: Bescherm de huid tegen de zon

Het is belangrijk om de huid tegen de zon te beschermen, vooral als je last hebt van acne. De zon kan namelijk de acne verergeren en zorgen voor meer ontstekingen. Daarom is het aan te raden om een zonnebrandcrème met een hoge UV-bescherming te gebruiken.

Kies een niet-gecomodegene crème die speciaal geschikt is voor het gezicht. Breng deze crème dagelijks aan, zelfs als het bewolkt is. Vergeet ook niet om een hoed of pet te dragen en zoek de schaduw op tijdens de warmste uren van de dag.

Door je huid te beschermen tegen de zon, kun je acne helpen verminderen en voorkomen dat er nieuwe puistjes ontstaan.

Wat te vermijden bij acne behandeling

Puistjes zelf uitknijpen kan leiden tot infecties en littekens. Lees verder om te ontdekken wat je nog meer moet vermijden bij het behandelen van acne.

Puistjes zelf uitknijpen

Als je last hebt van puistjes, kan de verleiding groot zijn om ze zelf uit te knijpen. Maar het is belangrijk om te weten dat dit geen goede oplossing is. Het uitknijpen van puistjes kan de huid beschadigen en littekens veroorzaken.

Dit komt doordat er bacteriën en ontstekingen in de puistjes zitten, die zich kunnen verspreiden als je ze uitknijpt. Het is beter om de puistjes met rust te laten en ze met andere methoden te behandelen, zoals het reinigen van de huid met milde producten en het gebruik van behandelingen zoals benzoylperoxide.

Zo voorkom je verdere schade aan je huid en help je om acne onder controle te krijgen.

Het gebruik van te veel make-up

Als tiener met acne is het begrijpelijk dat je make-up wilt gebruiken om je huidproblemen te verbergen. Maar het is belangrijk om te onthouden dat het gebruik van te veel make-up de situatie erger kan maken.

Make-up kan de poriën verstoppen en de acne verergeren. Het is het beste om make-up op een minimale manier te gebruiken en te kiezen voor producten die speciaal zijn ontworpen voor een acne-gevoelige huid.

Zoek naar niet-comedogene formules die de poriën niet verstoppen. En vergeet niet om altijd grondig je make-up af te halen voordat je gaat slapen, om verstopte poriën en ontstekingen te voorkomen.

Vettige voeding

Ik vermijd het eten van vettig voedsel omdat dit mijn acne kan verergeren. Het is aangetoond dat een dieet met veel vet en olie de talgproductie verhoogt, wat kan leiden tot verstopte poriën en meer puistjes.

Door gezondere voedingskeuzes te maken, zoals het eten van verse groenten, fruit en magere eiwitten, kan ik mijn huid gezonder houden en acne voorkomen.

Het aanraken van het gezicht

Het aanraken van puistjes kan de acne verergeren en ontstekingen veroorzaken. Het beste is om het gezicht zo min mogelijk aan te raken en niet aan de puistjes te krabben of ze uit te knijpen.

Het is belangrijk om de huid zachtjes te reinigen met lauw water en zeepvrije zeep. Zo voorkom je verdere irritatie van de huid en help je de acne te verminderen.

Meer over ‘Acne Producten’

Ben je benieuwd naar acne en de verschillende aspecten ervan? Ontdek meer over wat acne precies is bij Wat zijn Acne Producten. Verdiep je in de werking van acne crèmes en gels en begrijp de oorzaken van acne. Voor dagelijkse zorg kun je terecht bij gezichtsreinigers tegen acne, terwijl voor een natuurlijke benadering de natuurlijke remedies voor acne een uitkomst bieden. Het komt vaak voor dat tieners last hebben van acne, maar er zijn speciale make-up producten voor een acnegevoelige huid die kunnen helpen. Soms kan het nodig zijn om antibiotica voor acne te overwegen. Heb je je ooit afgevraagd of acne erfelijk is? De erfelijkheid van acne kan verrassende inzichten bieden. Zorg goed voor je huid met dagelijkse huidverzorging tegen acne en leer hoe je puistjes kunt voorkomen. Hormonen kunnen ook een grote invloed hebben, meer hierover bij hormonale acne. Voor toekomstige moeders is er specifieke informatie over acne behandelen tijdens de zwangerschap. Tot slot, overweeg de impact van roken op acne als je rookt of overweegt te beginnen. Een goede hygiënische gezichtsverzorging routine is namelijk van essentieel belang bij een acné en daar helpt roken niet bij.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is “Tieners en Acne: Wat Kun Je Doen?”

“Tieners en Acne: Wat Kun Je Doen?” is een gids voor tieners om acne te behandelen, de oorzaken te kennen, en hun huid te verzorgen.

2. Hoe kunnen tieners puistjes voorkomen?

Tieners kunnen puistjes voorkomen door een goede huidverzorgingsroutine aan te houden. Ze moeten hun gezicht wassen met een milde reiniger, scrubben, en make-up goed verwijderen.

3. Wat zijn de oorzaken van acne bij tieners?

De oorzaken van acne bij tieners kunnen hormonale veranderingen, slechte hygiëne of het gebruik van make-up zijn. Voeding kan ook een rol spelen bij acne.

4. Wat zijn de behandelingsopties voor tieneracne?

Er zijn veel opties om tieneracne te behandelen zoals microdermabrasie, chemische peeling en laser en microneedling. Natuurlijke remedies en het volgen van voedingsrichtlijnen kunnen ook helpen.

5. Hoe kunnen tieners acne littekens verminderen?

Tieners kunnen acne littekens verminderen door tijdige behandeling van puistjes en het gebruik van specifieke producten gericht op het verminderen van littekens.

» Referenties

Cui, H., Guo, C., Wang, Q., Feng, C., & Duan, Z. (2022). A pilot study on the efficacy of topical lotion containing anti-acne postbiotic in subjects with mild -to -moderate acne. Front Med (Lausanne), 9: 1064460.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9780477/

Decker, A., & Graber, E. M. (2012). Over-the-counter Acne Treatments: A Review. J Clin Aesthet Dermatol, 5(5): 32–40.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3366450/

Tan, J. K. L., Vasey, K., & Fung, K. Y. (2001). Beliefs and perceptions of patients with acne. Journal of the American Academy of Dermatology, 44(3), 439-445.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0190962201006806

» Referenties

Conclusie beste acne product 2023

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (1962), oprichter van Jouwlijfstijl.nl, leeft volgens het motto "Ik ben geen 18 meer, maar ik streef ernaar om gezond, vitaal en mooi verzorgd ouder te worden". Met meer dan 40 jaar ervaring in de wereld van cosmetica en voeding heeft ze als schoonheidsspecialiste en orthomoleculair voedingsadviseur uitgebreide kennis opgedaan. Ze heeft van dichtbij gezien wat de juiste huidverzorging en goede voeding voor zowel je huid als je algehele welzijn kan doen. Ontdek op haar platform waardevolle tips, informatie en kwaliteitsproducten die bijdragen aan een stralende huid, een gezond lichaam en een vitale levensstijl. Tineke deelt deze inzichten vol passie en liefde. Volg Tineke ook op LinkedIn en Facebook. Voor opmerkingen of vragen, mail tineke@jouwlijfstijl.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer advies van Tineke Rous- de Vries.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *