In dit artikel

Een Allergische Huid: Wat kun je doen?

Een Allergische Huid: Wat kun je doen?

In dit artikel

Als schoonheidsspecialist zie ik regelmatig mensen met een allergische huid. Een allergische huid kan zeer vervelend zijn en kan je dagelijks leven flink beïnvloeden. Het kan gepaard gaan met verschillende symptomen zoals jeuk, huiduitslag en een droge huid. Maar wat is een allergische huid precies en wat kun je er aan doen in je gezichtsverzorging ritueel? In deze blog zal ik je daar meer over vertellen.

Key Takeaways

  1. Het vermijden van allergenen en het gebruik van medicatie en natuurlijke remedies kunnen helpen bij het verminderen van de symptomen van een allergische huid.
  2. Milde huidverzorgingsproducten en goede hygiëne zijn belangrijke preventieve maatregelen om een allergische huid te voorkomen.
  3. Het is belangrijk om professionele hulp te zoeken bij twijfel of ernstige symptomen en om altijd in overleg met een arts medicatie te gebruiken.

Wat is een allergische huid? Een allergische huid is een huid die overgevoelig is voor bepaalde stoffen. Dit kan zowel voor interne als externe stoffen gelden. Bij een allergische reactie komt er een stof vrij die het immuunsysteem activeert, wat vervolgens kan leiden tot een ontsteking. Dit kan zich uiten in verschillende huidaandoeningen zoals contactdermatitis, atopische dermatitis of urticaria.

Een Allergische Huid Wat kun je doen?

Oorzaken van allergische huid

Er zijn verschillende oorzaken van een allergische huid. Een veelvoorkomende oorzaak is contactdermatitis, waarbij de huid in contact komt met een bepaalde stof zoals parfum, make-up, nikkel, latex of bepaalde planten. Dit kan leiden tot jeuk, roodheid, zwellingen of blaren. Een andere oorzaak is atopische dermatitis, ook wel eczeem genoemd, waarbij de huid ontstoken raakt en droog, schilferig en jeukend wordt. Tot slot kan een allergische reactie ook leiden tot urticaria, ook wel bekend als netelroos, waarbij er rode bultjes ontstaan die hevig kunnen jeuken.

Symptomen van allergische huid

Een allergische huid kan zich uiten in verschillende symptomen. Vaak gaat het gepaard met een jeukende, rode uitslag die soms gepaard gaat met zwellingen of blaren. Ook kan de huid droog aanvoelen en schilferen. Andere symptomen kunnen zijn: brandend gevoel, stekende pijn, kloven en korstjes.

Diagnose van allergische huid

Om vast te stellen of er sprake is van een allergische huid, kan er een medische geschiedenis worden opgesteld. Hierbij wordt gekeken naar eerdere huidaandoeningen en eventuele allergieën. Ook wordt er vaak een fysiek onderzoek gedaan om de symptomen te beoordelen. Indien nodig kan er vervolgens een allergietest worden gedaan om te kijken voor welke stoffen iemand allergisch is.

Een Allergische Huid Wat kun je doen?

Behandeling van allergische huid

De behandeling van een allergische huid is afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de symptomen. De eerste stap is vaak om de stof die de allergische reactie veroorzaakt te vermijden. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van hypoallergene cosmetica of door het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen. Daarnaast kunnen er verschillende crèmes en zalven worden voorgeschreven, zoals corticosteroïden, die de symptomen kunnen verminderen. In sommige gevallen kan ook systemische medicatie worden voorgeschreven, zoals antihistaminica, om de jeuk en roodheid te verminderen. Het is wel belangrijk om te benadrukken dat het gebruik van medicatie altijd in overleg met een arts dient te gebeuren.

Naast medicatie zijn er ook verschillende natuurlijke remedies die kunnen helpen bij het verzachten van de symptomen. Zo kan bijvoorbeeld een bad met havermout of aloë vera-gel verlichting bieden bij jeuk en irritatie. Ook kan het gebruik van verzachtende oliën, zoals kokosolie of amandelolie, helpen om de huid te hydrateren en te verzachten.

Preventie van allergische huid

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, daarom is het belangrijk om te weten hoe je een allergische huid kunt voorkomen. Allereerst is het van belang om bekende allergenen te vermijden. Dit kan bijvoorbeeld door het lezen van etiketten op voedingsmiddelen en cosmetica. Daarnaast is het ook belangrijk om milde huidverzorgingsproducten te gebruiken die geen agressieve stoffen bevatten en om de huid goed te hydrateren. Ook een goede hygiëne kan helpen bij het voorkomen van allergische reacties.

Een Allergische Huid Wat kun je doen?

Conclusie Allergische huid

Een allergische huid kan zeer vervelend zijn en kan je dagelijks leven flink beïnvloeden. Het is dan ook belangrijk om de oorzaak van de allergische reactie te achterhalen en hierop passende maatregelen te nemen. Vermijden van allergenen en het gebruik van medicatie en/of natuurlijke remedies kan helpen bij het verminderen van de symptomen. Ook goede preventieve maatregelen kunnen helpen bij het voorkomen van een allergische huid. Bij twijfel of ernstige symptomen is het altijd belangrijk om professionele hulp te zoeken. Als schoonheidsspecialist adviseer ik dan ook altijd om bij huidaandoeningen een dermatoloog te raadplegen. Door het nemen van de juiste maatregelen en een goede huidverzorging kan een allergische huid onder controle worden gehouden en kan de huid weer gezond en stralend worden.

Een Allergische Huid Wat kun je doen?

Meer informatie over verschillende huidtypen en huidcondities

Er is een verschil tussen huidtypen en huidcondities. De huidtypen zijn zo goed als een vast gegeven maar de huidconditie kan veranderen en kan bij meerdere huidtypen voorkomen. Bij het kiezen van de juiste gezichtsverzorging is het daarom heel belangrijk om te weten welke producten voor jouw huidtype en huidconditie geschikt zijn. Zo kan jij goed met je uiterlijke verzorging aan de slag.

Huidtype

Wat betekent huidtype? Je huidtype is de basis van je huid. Erfelijkheid speelt daar een grote rol en daarmee is je huidtype dus genetisch bepaald en min of meer vaststaand. Je talgproductie en de grofheid van je poriën bepalen of je een vette huid hebt, wanneer je veel talg (vet) produceert of een droge huid hebt wanneer je weinig talg produceert. Daarnaast is de reactie van jouw huid ook deels genetisch bepaald. De activiteit van je haarvaatjes ( je kleinste bloedvaten) en de gevoeligheid. Je huidtype kun je niet veranderen maar wel in balans brengen. De huidtypes zijn grofweg verdeeld in 4 huidtypen: Droge huid, Normale huid, Gecombineerde huid en Vette huid.

Huidcondities

Wat betekent huidconditie? Je huidconditie is afhankelijk van interne en externe factoren en kun je wel beïnvloeden. Denk daarbij aan de invloed van de zon op je huid maar ook je leefstijl, slaap je goed, heb je veel stress, gebruik je medicatie, hoe is het met je hormoonhuishouding en je voedingspatroon? En natuurlijk gebruik je de juiste huidverzorgingsproducten? De huidcondities kun je verdelen in 6 huidcondities: Huidveroudering, een oudere huid, een rijpere huid met rimpels en verslappingen. Vochtarme huid, Gevoelige allergische huid, Hyperpigmentatie zoals sproetjes en ouderdomspigmentvlekken, Onzuivere huid of Acnéhuid. Hypopigmentatie zoals Vitiligo. Couperose of Rosacea. Dit is allemaal van grote invloed op je huidconditie.

Een huidconditie kan meer van tijdelijke aard zijn. Wanneer je één van de bovenstaande “problemen” ziet bij jouw huid dan kan dat zorgen voor een mindere conditie van je huid. Het kan zijn dat je meerdere huidcondities bij jou ziet. Dat is mogelijk omdat je verschillende huidcondities kunt hebben bij een huidtype. En de verschillende huidcondities kunnen bij de alle huidtypes voorkomen. Om het nog een beetje ingewikkelder te maken 😉

Huidafwijkingen en bijzonderheden

Daarnaast kun je ook nog de volgende afwijkingen en bijzonderheden op je huid zien: Verhoorningsproblemen zoals milia’s ( gerstekorrels) verhoornde haarzakjes ( ingegroeide haren) Bindweefselbultjes zoals fibromen en steelwratjes, Acné en verstoppingen, Overbeharing. Wanneer dat je stoort is daar ook zeker iets aan te doen.

Aan de slag: Wat is jouw huidtype?

Aan de slag: Wil jij je huidtype weten? Reinig je gezicht en hals en spoel af met lauw warm water. Droog je huid af en pak pen en papier en de spiegel erbij. ( breng nog geen crème op). Als je het handig vindt kun je een gezicht tekenen op papier en daarop aangeven wat je ziet. Noteer wat je ziet:

Normale huid: Zie je fijne poriën, heeft je huid een natuurlijke glans, glimt het niet en ziet het er fris en stralend uit? Dan heb je een normale huid.

Droge huid: Zie je fijne poriën, lijkt je huid mat en dof, heb je zelden een puistje en voelt je huid droog of zelfs schraal aan dan heb je een droge huid.

Vette huid: Zie je grove poriën, glimt je huid en is jouw huid voor het grootste gedeelte vettig dan heb je een vette huid. Je huid glimt vaak en je hebt regelmatig last van mee-eters en puistjes. Je huid is dan wat dikker en kan ook wat ruw aanvoelen.

Gecombineerde huid: Je T-zone is je voorhoofd, je neus en je kin. Glimt jouw voorhoofd, zie je grove poriën op je neus en op je kin en heb je daar af en toe een puistje maar zijn je wangen mat, dof of zelfs schraal dan heb je een gecombineerde huid.

Je hebt nu je huidtype kunnen bepalen. Op de producten staat ook meestal voor welk huidtype ze bedoeld zijn. Het kan ook zijn dat er normaal-droog of normaal tot vet op staat. Dan kies je het product wat het dichtste bij jouw huidtype past.

Wat is jouw huidconditie?

En dan nu je huidconditie. Dit zijn de twee meest voorkomende huidcondities.

Vochtarme huid. Voelt jouw huid na het reinigen maar ook nu, droog en trekkerig aan dan heb je ook een te kort aan vocht in je huid. Je huidconditie is vochtarm. Dat kun je ook zien als je je huid op je jukbeen met je vinger een klein beetje opduwt dan zie je craquelé achtige lijntjes. Dit duidt ook op een vocht te kort. Dit in balans brengen is heel belangrijk voor het functioneren van je huid. Dat kun je doen door 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken en een goed vochtregulerende product te gebruiken. Zoals een dagcrème en bijvoorbeeld een vochtregulerend serum. 

Gevoelige huid: Zie je roodheid en voelt je huid warm aan grote kans dat je een gevoelige huid hebt. Je hebt snel last van irritaties, vlekkerigheid of zelfs kleine bultjes. Je huid kan jeukerig en branderig aanvoelen. Kalmering is belangrijk en zeker de juiste huidverzorgingsproducten. Dat is soms even uitzoeken en uitproberen. Ben benieuwd of jij nu weet wat jouw huidtype en huidconditie is. Dit helpt je echt bij het kiezen van de juiste huidverzorgingsproducten. Wil je nog meer info? Lees ook mijn artikelen over gezichtsreiniging, lichaamsverzorging zoals haarverzorging en nagelverzorging.

Meest gestelde vragen over Allergische huid

Wat zijn de symptomen van een allergische huid?

Symptomen van een allergische huid kunnen jeuk, huiduitslag, een droge huid, zwellingen en blaren omvatten.

Hoe vaak komt een allergische huid voor?

Een allergische huid komt vrij vaak voor. Ongeveer 20% van de bevolking heeft last van een vorm van eczeem, wat een van de meest voorkomende vormen van allergische huiduitslag is.

Hoe wordt een allergische huid gediagnosticeerd?

Een allergische huid kan worden gediagnosticeerd door een medische geschiedenis te nemen, een fysiek onderzoek uit te voeren en eventueel allergietests uit te voeren.

Wat zijn de behandelingen voor een allergische huid?

Behandelingen voor een allergische huid kunnen bestaan uit het vermijden van allergenen, het gebruik van topische crèmes en zalven, en in sommige gevallen systemische medicatie.

Zijn er natuurlijke remedies die kunnen helpen bij een allergische huid?

Ja, er zijn verschillende natuurlijke remedies die kunnen helpen bij het verlichten van de symptomen van een allergische huid, zoals het gebruik van havermout- of aloë Vera-baden en verzachtende oliën zoals kokosolie en amandelolie.

Is een allergische huid besmettelijk?

Nee, een allergische huid is niet besmettelijk.

Kan een allergische huid voorkomen worden?

Ja, een allergische huid kan voorkomen worden door bekende allergenen te vermijden, milde huidverzorgingsproducten te gebruiken en een goede hygiëne te handhaven.

Is het veilig om cosmetica te gebruiken bij een allergische huid?

Het hangt af van de oorzaak van de allergische huid. In sommige gevallen kan het gebruik van hypoallergene cosmetica veilig zijn, maar in andere gevallen kan het vermijden van alle cosmetica nodig zijn.

Kunnen voedingsmiddelen allergische huiduitslag veroorzaken?

Ja, sommige voedingsmiddelen kunnen allergische huiduitslag veroorzaken bij mensen die hier gevoelig voor zijn. Voorbeelden zijn noten, zuivelproducten, eieren, soja en vis.

Is het mogelijk om een allergische huid volledig te genezen?

Hoewel het niet altijd mogelijk is om een allergische huid volledig te genezen, kunnen de symptomen vaak worden verminderd of onder controle worden gehouden met de juiste behandelingen en preventieve maatregelen. (1)

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (1962), oprichter van Jouwlijfstijl.nl, leeft volgens het motto "Ik ben geen 18 meer, maar ik streef ernaar om gezond, vitaal en mooi verzorgd ouder te worden". Met meer dan 40 jaar ervaring in de wereld van cosmetica en voeding heeft ze als schoonheidsspecialiste en orthomoleculair voedingsadviseur uitgebreide kennis opgedaan. Ze heeft van dichtbij gezien wat de juiste huidverzorging en goede voeding voor zowel je huid als je algehele welzijn kan doen. Ontdek op haar platform waardevolle tips, informatie en kwaliteitsproducten die bijdragen aan een stralende huid, een gezond lichaam en een vitale levensstijl. Tineke deelt deze inzichten vol passie en liefde. Volg Tineke ook op LinkedIn en Facebook. Voor opmerkingen of vragen, mail tineke@jouwlijfstijl.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer advies van Tineke Rous- de Vries.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *