In dit artikel

Effectieve behandelingen allergische reactie gezichtscreme

Effectieve behandelingen allergische reactie gezichtscreme

In dit artikel

Je hebt net een nieuwe gezichtscrème geprobeerd en nu is je huid rood en jeukend. Dit is een veelvoorkomend probleem. Ongeveer 10% van alle huidreacties zijn echte allergieën. In dit artikel ontdek je hoe je allergische reacties op gezichtscrèmes kunt behandelen.

Lees snel verder!

Key Takeaway:

Ik ben fan van de Hyaluronic Day Cream SPF30 van Revitaltrax! Deze dagcreme is ideaal voor de ouder wordende huid en bevat ook nog een SPF waardoor je altijd beschermd de deur uit gaat.

Samenvatting

 • Gebruik hypoallergene producten om allergische reacties te verminderen. Deze bevatten geen irriterende stoffen zoals parfum en alcohol, wat ze veiliger maakt voor de gevoelige huid.
 • Topische steroïden zoals hydrocortisoncrème helpen symptomen van allergische reacties zoals roodheid, zwelling en jeuk te verminderen. Het is wel belangrijk om deze crèmes met zorg te gebruiken en de instructies van een arts op te volgen.
 • Het herkennen van ingrediënten die allergieën veroorzaken, zoals cocamidopropylbetaine, methylisothiazolinone, geurstoffen, parabenen, en nikkel, kan helpen bij het voorkomen van allergische reacties. Lees altijd de ingrediëntenlijst voordat je een nieuw product koopt.
 • Dag – en nachtcrème opties die passen bij jouw huidtype zijn essentieel voor goede huidverzorging. Bescherming tegen de zon met een SPF in dagcrème en het gebruik van herstellende ingrediënten in nachtcrème kan de huid gezond houden.
 • Bij ernstige of aanhoudende symptomen van een allergische reactie is het belangrijk om medisch advies in te winnen. Een dermatoloog kan specifieke behandelingen of productaanbevelingen doen gebaseerd op jouw huidtype en -conditie.

Wat is een allergie voor cosmetica?

Een allergie voor cosmetica ontstaat wanneer je afweersysteem overreageert op normaal onschadelijke stoffen in make-up en huidverzorgingsproducten. Deze reactie kan een rode, gezwollen huid veroorzaken.

Het immuunsysteem ziet bepaalde ingrediënten als vijanden, al zijn ze dat eigenlijk niet.

Mijn huid werd plotseling rood en jeukend na het gebruiken van nieuwe gezichtscrème.

Producten die je afspoelt, zoals shampoo, zorgen zelden voor problemen. Maar soms zit er een boosdoener in je crèmes of permanente make-up die contactallergieën uitlokt, zoals propyleen glycol of methylisothiazolinone.

Deze reacties verschijnen vaak niet meteen. Soms duurt het zelfs dagen voordat je huid laat merken dat het iets niet leuk vindt.

Oorzaken van allergische reacties op de huid

Verschillende stoffen in schoonheidsproducten kunnen een allergische reactie op de huid veroorzaken. Vooral contactdermatitis treedt op wanneer je huid direct in aanraking komt met irriterende stoffen of allergenen.

Allergene stoffen in crèmes en shampoos

Allergene stoffen in crèmes en shampoos kunnen onaangename huidreacties uitlokken. Deze reacties variëren van lichte irritaties tot ernstige allergische reacties.

 1. Cocamidopropylbetaine, vaak gevonden in douchegels en shampoos, kan jeuk en roodheid veroorzaken. Mijn nichtje had eens een shampoo met deze stof gebruikt en kreeg rode vlekken over haar hele hoofd.
 2. Methylisothiazolinone is een ander allergeen dat zwelling van het gezicht, jeukende huiduitslag, en eczeem kan triggeren. Een vriend van mij moest hierdoor naar de dokter omdat zijn gezicht zo gezwollen was dat hij zijn ogen bijna niet kon openen.
 3. Geurstoffen in cosmetica staan bekend om hun vermogen om contactallergische huidreacties te veroorzaken. Ook al ruiken ze lekker, ze kunnen binnen 1-2 dagen na gebruik rode, jeukende plekken op de huid veroorzaken.
 4. Parabenen in lotion dienen als conserveringsmiddelen maar kunnen leiden tot dermatitis en andere huidirritaties. Een collega ontdekte dat haar dagcrème parabenen bevatte nadat ze last kreeg van droge, schilferige plekjes op haar gezicht.
 5. Nikkel, hoewel minder vaak aanwezig in crèmes, komt voor in sommige metalen die gebruikt worden in cosmetica verpakkingen. Dit metaal kan hevige allergische reacties uitlokken bij personen die hier gevoelig voor zijn.

Om deze allergische reacties te vermijden is het belangrijk de ingrediëntenlijst van producten zorgvuldig te controleren voordat je ze koopt of gebruikt.

Nu we weten welke stoffen we moeten vermijden, laten we eens kijken naar effectieve behandelingen voor wanneer een allergische reactie toch optreedt.

Contactdermatitis

Contactdermatitis ontstaat door direct contact met een stof die een allergische reactie uitlokt. Je huid kan rood worden en jeuken. Dit is een signaal dat je immuunsysteem reageert op iets wat eigenlijk onschadelijk zou moeten zijn.

De subtanties die dit veroorzaken, noemen we contactallergenen. Denk aan bepaalde conserveermiddelen in cosmetica of de geurstoffen in lotions. Als je eenmaal weet welke stof de boosdoener is, kun je deze vermijden en zie je vaak dat de klachten verminderen.

Mijn eigen ervaring leerde me hoe belangrijk het is om de ingrediëntenlijst van cosmetische producten grondig te lezen. Ik ontdekte dat mijn huid heftig reageerde op een veelgebruikt conserveermiddel.

Door producten zonder dit ingrediënt te kiezen, herstelde mijn huid zich volledig.

Kennis is macht, vooral als het gaat om de verzorging van je huid.

Laten we nu kijken hoe je een allergische reactie van de huid herkent.

Hoe herken je een allergische reactie van de huid?

Je huid vertelt je veel. Een allergische reactie van de huid kan beginnen met roodheid, jeuk of zelfs kleine bultjes. Dit is belangrijk om snel te herkennen en te handelen. Het gebruik van een simpele vochtinbrengende crème kan soms al verlichting geven.

Symptomen en tekenen

Een allergische reactie op gezichtscrème kan lastige symptomen veroorzaken. Het is belangrijk deze snel te herkennen. Hier volgt een lijst met de meest voorkomende symptomen:

 • Roodheid en jeuk komen vaak voor. Mijn huid werd bijvoorbeeld rood en begon te jeuken na het gebruik van een nieuwe crème.
 • Bultjes en blaasjes kunnen ook verschijnen, wat wijst op een reactie.
 • Een zwelling van gezicht en hals kan erg oncomfortabel zijn. Dit ervoer ik nadat ik een bepaald merk dagcrème probeerde.
 • Pijnlijkheid in het getroffen gebied maakt het moeilijk om alledaagse activiteiten uit te voeren.
 • Pukkeltjes op de huid kunnen ontstaan, zelfs zonder dat je acnegevoelig bent.

Andere symptomen die minder bekend zijn maar ook kunnen optreden omvatten:

 • Verstopte neus of loopneus, die niet direct gelinkt wordt aan cosmetica maar wel een gevolg kan zijn van de allergische reactie.
 • Rode, geprikkelde ogen die waterig aanvoelen, kwamen bij mij voor samen met de andere huidreacties.
 • Buikkrampen, misselijkheid, braken en diarree zijn ernstige symptomen die aandacht vereisen.

Deze reacties worden vaak veroorzaakt door allergene stoffen in crèmes en shampoos zoals bepaalde conserveermiddelen of geurstoffen. Heb je atopisch eczeem, dan ben je mogelijk nog gevoeliger voor deze stoffen. Het gebruik van rinse-off producten kan helpen omdat deze minder lang op de huid blijven zitten, waardoor er minder kans is op een reactie.

Het herkennen van deze tekens is cruciaal om verdere schade te voorkomen en snel behandeling te zoeken. Zo kun je overstappen naar hypoallergene producten of specifieke behandelingen om de symptomen te verzachten.

Effectieve behandelingen voor allergische reacties op gezichtscrèmes

Ontdek hoe je snel de irritatie en roodheid kunt verminderen die veroorzaakt worden door een allergische reactie op gezichtscrèmes. We bespreken veilige methoden die helpen om je huid te kalmeren en te herstellen, zoals het gebruik van milde zalven en het kiezen van producten speciaal ontworpen voor de gevoelige huid.

Topische steroïden zoals hydrocortisoncrème

Topische steroïden, zoals hydrocortisoncrème, bieden uitkomst bij allergische reacties op gezichtscrèmes. Ze helpen om roodheid, zwelling en jeuk te verminderen. Hydrocortisoncrème werkt door ontstekingen op de huid te kalmeren.

Dit maakt het een goede keuze voor de behandeling van eczeem en andere huidirritaties. Voor mensen met een gevoeligheid voor corticosteroïden is het belangrijk om eerst een kleine hoeveelheid op de huid te testen.

Het gebruik van hydrocortison vereist zorgvuldigheid om bijwerkingen te voorkomen. Start met een lage dosis en volg altijd de aanwijzingen van een arts. Naast het verminderen van allergische symptomen, herstelt het ook de huidbarrière, waardoor de huid zich beter kan beschermen tegen nieuwe irritaties.

Volgende, verkennen we hypoallergene huidproducten als alternatief voor mensen die gevoelig zijn voor common allergenen in cosmetica.

Hypoallergene huidproducten

Hypoallergene huidproducten verminderen de kans op een allergische reactie. Ze bevatten geen parfum en alcohol. Dit maakt ze perfect voor iedereen met een gevoelige huid of allergieën.

Dermatologen adviseren vaak deze producten omdat ze geen allergene stoffen hebben. Ik heb zelf ervaren hoe fijn deze producten zijn. Mijn huid voelt kalmer en gezonder aan sinds ik ze gebruik.

Het kiezen van het juiste huidproduct is essentieel, vooral als je een gevoelige huid hebt. Na het overstappen op hypoallergene producten, merkte ik een groot verschil. Mijn huid werd minder rood en de irritatie nam af.

Deze producten helpen echt om je huid te beschermen tegen allergische reacties.

Aanbevolen gezichtsverzorging en producten

Het kiezen van de juiste gezichtsverzorging is essentieel voor mensen met een gevoelige huid. Ontdek producten die je huid kalmeren zonder irritatie te veroorzaken.

Gezichtscrème voor de gevoelige Huid

Een natuurlijke gezichtscrème past goed bij een gevoelige huid. Het vermindert roodheid, irritaties en schilfers. Elke dag wordt de huid sterker. Kies crèmes zonder parfum, gedenatureerde alcohol en kleurstoffen.

Deze stoffen kunnen klachten verergeren.

Isdin Nutradeica Gel-Crème, Eucerin Kalmerende Crème en La Roche-Posay Toleriane Rijke Crème zijn goed voor jouw huid. Ze verzorgen overgevoelige en intolerante huidtypes. AT14 skincare is speciaal ontwikkeld voor de zeer gevoelige huid.

Dermatologen en allergologen hebben deze hypoallergene formule gemaakt.

Dagcrème en nachtcrème opties

Zorgen voor je gezichtshuid is belangrijk, zowel overdag als ‘s nachts. Het vinden van de juiste crème die past bij jouw huidtype kan een wereld van verschil maken.

 1. Kies een dagcrème met SPF. Bescherm je huid tegen de zon om schade te voorkomen. Ik gebruik zelf een crème met minstens SPF 30 en merk echt dat mijn huid minder snel rood of geïrriteerd raakt.
 2. Gebruik een lichte formule overdag. Een dagcrème moet niet te zwaar zijn maar wel genoeg hydratatie bieden. Zo voelt je huid de hele dag comfortabel aan, zonder dat het vettig wordt.
 3. Zoek naar antioxidanten in de ingrediëntenlijst. Deze helpen je huid beschermen tegen vervuiling en andere schadelijke stoffen van buitenaf. Antioxidanten zoals vitamine C en E hebben mijn huid helderder gemaakt.
 4. Ga ‘s nachts voor herstellende ingrediënten. Nachtcrèmes met peptiden of retinol kunnen helpen bij het herstellen van je huid terwijl je slaapt. Mijn favoriet bevat hyaluronzuur voor extra hydratatie door de nacht heen.
 5. Test producten eerst uit als je gevoelig bent voor cosmetica. Probeer een kleine hoeveelheid op je arm voordat je het op je gezicht aanbrengt om allergische reacties te vermijden.
 6. Houd rekening met seizoensveranderingen in jouw keuze voor producten. In de winter heeft mijn huid bijvoorbeeld meer behoefte aan intensievere hydratatie, waardoor ik kies voor rijkere formules.

Met deze stappen vind je hopelijk dag- en nachtcrème opties die goed werken voor jou en helpen bij het onderhouden van een gezonde, stralende huid elke dag opnieuw.

Specifieke behandelingen en zorg (bijv. Crème tegen Puistjes Littekens, Hydraterende Crème)

Behandelen van puistjes en onzuiverheden vraagt om specifieke zorg. Biodermal crème is hierbij een goede keuze.

 1. Gebruik Biodermal puistjes crème twee keer per dag. Deze zalf helpt echt tegen rode bultjes en zwarte puntjes. Ik heb het zelf gebruikt en zag binnen een week verbetering.
 2. Kies voor hypoallergene gezichtsreinigers. Ze zijn zacht voor je huid en voorkomen irritatie.
 3. Pas hydraterende crèmes toe na elke wasbeurt. Ze bevatten verzorgende stoffen die je gezicht soepel houden.
 4. Als je littekens hebt, zoek dan naar crèmes met vitamine E of aloë vera. Deze ingrediënten helpen de huid te herstellen.
 5. Vermijd producten met alcohol en parfum bij acnegevoelige huid. Deze kunnen je problemen erger maken.
 6. Drink veel water en eet gezond om je huid van binnenuit te ondersteunen.
 7. Bescherm je gezicht tegen de zon met een SPF – crème, ook in de wintermaanden.
 8. Verander regelmatig je kussensloop om ophoping van bacteriën te voorkomen die acne kan veroorzaken.
 9. Probeer stress te verminderen door middel van regelmatige ontspanningsoefeningen of yoga.
 10. Praat met een dermatoloog als zelfzorg niet werkt; soms is een recept nodig voor sterkere behandeling.

Elke stap draagt op zijn eigen manier bij aan een heldere, gezonde huid zonder irritaties of onzuiverheden.

Hoe te voorkomen?

Voorkom allergische reacties op gezichtscrème door slimme keuzes te maken. Lees altijd de ingrediëntenlijst voor je een nieuw product koopt.

 1. Zoek naar producten zonder bekende allergenen. Vermijd cosmetica met ingrediënten waarvan bekend is dat ze huidreacties veroorzaken.
 2. Kies voor hypoallergene huidproducten. Deze zijn speciaal ontworpen om het risico op allergische reacties te minimaliseren.
 3. Test een nieuw product eerst op een klein stukje huid. Doe dit 48 uur voordat je het op je gezicht aanbrengt, om zeker te zijn dat er geen reactie optreedt.
 4. Gebruik vette zalven rond de tijden dat je cosmetica aanbrengt. Dit beschermt de huidbarrière en kan huidreacties helpen voorkomen.
 5. Beperk het aantal verschillende producten dat je gebruikt. Elke toevoeging verhoogt de kans op een allergische reactie.
 6. Bewaar cosmetica goed en let op de houdbaarheidsdatum. Verlopen producten kunnen irritaties of allergische reacties veroorzaken.
 7. Informeer bij twijfel altijd naar veilige alternatieven voor baby’s en pasgeborenen als het gaat om cosmetica gebruik.

Door deze stappen te volgen, kun je het risico op een ongewenste reactie door gezichtscrèmes aanzienlijk verminderen en genieten van een gezonde, stralende huid zonder irritatie of discomfort.

Conclusie

Behandelen van huidallergieën hoeft niet ingewikkeld te zijn. Gebruik crèmes als hydrocortison voor snelle verlichting en kies voor hypoallergene producten om toekomstige problemen te vermijden.

Een allergietest kan duidelijk maken welke stoffen je moet ontwijken. Door parfums en bepaalde conserveringsmiddelen te verminderen, bescherm je jouw huid. Goede huidverzorging maakt een groot verschil in het voorkomen van allergieën.

Laat je huid niet de baas zijn, maar neem zelf de controle met deze tips.

Veelgestelde Vragen

1. Wat veroorzaakt een allergische reactie op gezichtscrème?

Een allergische reactie op gezichtscrème kan worden veroorzaakt door bepaalde ingrediënten in het cosmeticum die niet goed samengaan met jouw huid, wat leidt tot irritatie of blaarvorming.

2. Hoe herken ik een allergische reactie op mijn gezichtscrème?

Tekenen van een allergische reactie kunnen roodheid, jeuk, zwelling of zelfs blaasjes zijn. Als je deze symptomen opmerkt na het gebruik van een gezichtscrème, is het belangrijk om het gebruik onmiddellijk te stoppen.

3. Wat moet ik doen als ik een allergische reactie heb?

Stop met het gebruik van de gezichtscrème en reinig jouw gezicht zachtjes met water. Het is aan te raden om een dermatoloog te raadplegen voor passende behandeling en advies over veilige alternatieven.

4. Hoe kan ik toekomstige allergische reacties voorkomen?

Voordat je een nieuw cosmeticum gebruikt, doe altijd eerst een patchtest op een klein deel van jouw huid. Dit helpt om te bepalen of je allergisch bent voor het product zonder jouw hele gezicht bloot te stellen.

Picture of Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (1962), oprichter van Jouwlijfstijl.nl, leeft volgens het motto "Ik ben geen 18 meer, maar ik streef ernaar om gezond, vitaal en mooi verzorgd ouder te worden". Met meer dan 40 jaar ervaring in de wereld van cosmetica en voeding heeft ze als schoonheidsspecialiste en orthomoleculair voedingsadviseur uitgebreide kennis opgedaan. Ze heeft van dichtbij gezien wat de juiste huidverzorging en goede voeding voor zowel je huid als je algehele welzijn kan doen. Ontdek op haar platform waardevolle tips, informatie en kwaliteitsproducten die bijdragen aan een stralende huid, een gezond lichaam en een vitale levensstijl. Tineke deelt deze inzichten vol passie en liefde. Volg Tineke ook op LinkedIn en Facebook. Voor opmerkingen of vragen, mail tineke@jouwlijfstijl.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer advies van Tineke Rous- de Vries.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *