In dit artikel

Zijn er bijwerkingen van dagcrème met SPF? Wat Wetenschap zegt

Zijn er bijwerkingen van dagcrème met SPF? Wat Wetenschap zegt

Ooit afgevraagd of er bijwerkingen zijn verbonden aan het dagelijks gebruik van een dagcrème met SPF? Je bent niet de enige. Net als jij, hebben we ons erin verdiept, gesteund door het feit dat zonnebrandcrèmes met SPF beschermen tegen huidschade en veroudering.

Deze blogpost zal dieper ingaan op de mogelijke bijwerkingen van dagcrème met SPF en wat de wetenschap daarover te zeggen heeft. Laten we samen deze veelgestelde vraag onder de loep nemen!

Key Takeaways

De beste dagcreme met SPF van 2023 volgens onze test is Revitaltrax Hyaluronic SPF30 Day Cream. Dit merk zorgt voor een stevige en goed gehydrateerde huid, vervaagt fijne lijntjes en heeft een anti aging effect.

Samenvatting

 • Dagcrèmes met SPF kunnen mogelijk huidirritatie en allergische reacties veroorzaken door bepaalde ingrediënten zoals oxybenzone, avobenzone of octocrylene.
 • Sommige dagcrèmes met SPF kunnen de hormoonbalans verstoren, hoewel er geen specifiek bewijs is dat ze directe hormonale effecten hebben.
 • Zonnebrandcrèmes met chemische filters zoals oxybenzone en octinoxate kunnen het milieu schaden, terwijl dagcrèmes met fysische filters zoals zinkoxide en titaniumdioxide veiliger zijn voor het milieu.
Zijn er bijwerkingen van dagcrème met SPF Wat Wetenschap zegt

Wetenschappelijk bewijs over de bijwerkingen van dagcrème met SPF

Dagcrème met SPF kan mogelijk huidirritatie en allergische reacties veroorzaken.

Mogelijke huidirritatie en allergische reacties

Hoewel dagcrème met SPF essentieel is voor bescherming tegen schadelijk UV-licht, kan het soms ook ongewenste bijwerkingen veroorzaken. Bij een aantal mensen kan het bijvoorbeeld leiden tot huidirritatie en allergische reacties.

Dit kan komen door bepaalde ingrediënten in de crème zoals oxybenzone, avobenzone of octocrylene, welke niet compatibel zijn met hun huidtype.

Symptomen van een allergische reactie of irritatie kunnen variëren van lichte roodheid en jeuk tot ernstige uitslag en zwelling. Het is dus cruciaal om te weten wat de ingrediënten zijn van de zonnebrandcrème die je kiest, zoals het Spaanse merk Heliocare die capsules met zonbescherming zonder bijwerkingen aanbiedt.

Als je toch een reactie hebt op je huid na het gebruik van een zonnebrandcrème, raadpleeg dan direct een dermatoloog.

Verstoring van de hormoonbalans

Dagcrèmes met SPF kunnen mogelijk de hormoonbalans verstoren, wat bij sommige mensen bijwerkingen kan veroorzaken. Hoewel er geen specifiek wetenschappelijk bewijs is dat dagcrèmes met SPF directe hormonale effecten hebben, kunnen bepaalde ingrediënten in deze producten de hormonen beïnvloeden.

Sommige zonnebeschermingschemicaliën, zoals oxybenzone en octinoxate, worden in verband gebracht met mogelijke hormoonverstorende effecten. Deze chemicaliën kunnen onze endocriene systeem verstoren, wat een negatieve invloed kan hebben op onze gezondheid.

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de ingrediënten in je dagcrème en mogelijke bijwerkingen te bespreken met een dermatoloog of huidspecialist voordat je een product gebruikt.

Gebruik ook de juiste hoeveelheid dagcrème en vermijd overmatig gebruik. Het regelmatig controleren van je huid en het raadplegen van een dermatoloog kan ook helpen om eventuele negatieve reacties of hormonale verstoringen in een vroeg stadium op te sporen.

Bovendien is het de moeite waard om alternatieven voor dagcrèmes met SPF te overwegen, zoals het gebruik van aparte zonnebrandcrème of zoek naar dagcrèmes met natuurlijke zonbescherming. Op deze manier kun je nog steeds profiteren van bescherming tegen de zon zonder je zorgen te hoeven maken over mogelijke bijwerkingen op je hormonen.

Potentiële schade aan het milieu

Zonnebrandcrèmes met SPF kunnen potentiële schade aan het milieu veroorzaken. Veel zonnebrandcrèmes bevatten chemische filters zoals oxybenzone en octinoxate, die worden geassocieerd met negatieve effecten op het mariene ecosysteem.

Deze stoffen kunnen koraalriffen beschadigen en de groei van algen beïnvloeden, wat de oceaan- en kustgebieden kan schaden. Daarnaast kunnen deze chemicaliën ook in het water terechtkomen en zo andere waterorganismen beïnvloeden.

Om milieuvriendelijker te zijn, kun je kiezen voor zonnebrandcrèmes met fysische filters zoals zinkoxide en titaniumdioxide. Deze filters zijn effectief en veilig voor het milieu omdat ze niet worden afgebroken in de zee en geen schadelijke effecten hebben op marine organismen.

Zijn er bijwerkingen van dagcrème met SPF Wat Wetenschap zegt

Veilig gebruik van dagcrème met SPF

Kies de juiste formule voor jouw huidtype

Het kiezen van de juiste formule voor jouw huidtype is essentieel bij het gebruik van dagcrème met SPF. Elk huidtype heeft verschillende behoeften en reageert anders op bepaalde ingrediënten.

Voor een vette huid is het bijvoorbeeld belangrijk om een lichtgewicht, olievrije formule te kiezen, terwijl een droge huid baat kan hebben bij een rijkere crème met extra hydratatie. Het is ook belangrijk om rekening te houden met eventuele gevoeligheden of allergieën die je hebt.

Kies altijd voor een formule die specifiek is ontworpen voor jouw huidtype en let op ingrediënten zoals zinkoxide en titaniumdioxide, die bekend staan om hun milde en effectieve bescherming tegen de zon.

Breng de crème op de juiste manier aan

Hier zijn enkele tips om dagcrème met SPF op de juiste manier aan te brengen:

 • Begin met een schone, droge huid.
 • Breng de crème gelijkmatig aan op gezicht, nek en andere blootgestelde delen van het lichaam.
 • Masseer de crème zachtjes in met je vingertoppen totdat het volledig is opgenomen.
 • Vergeet niet om ook je oren en lippen mee te nemen, omdat deze vaak over het hoofd worden gezien.
 • Gebruik voldoende product om ervoor te zorgen dat je alle gebieden goed bedekt.
 • Breng de crème minimaal 15 minuten voordat je naar buiten gaat aan, zodat het voldoende tijd heeft om in te trekken en effectief te worden.

Vermijd het gebruik van te veel product

Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid dagcrème met SPF te gebruiken om mogelijke bijwerkingen te voorkomen. Het aanbrengen van te veel product kan leiden tot een plakkerig of vettig gevoel op de huid, en het kan ook de absorptie van de crème verminderen.

Volgens experts is een hoeveelheid ter grootte van een muntstuk van 2 euro voldoende om het hele gezicht en de nek te bedekken. Het is beter om eerst een dun laagje aan te brengen en indien nodig later nog wat extra crème toe te voegen. Op deze manier blijft de bescherming tegen de zon optimaal en wordt het risico op bijwerkingen geminimaliseerd.

Regelmatige huidcontroles en dermatologisch advies

Het regelmatig laten controleren van je huid en het zoeken van dermatologisch advies zijn belangrijke stappen om ervoor te zorgen dat je huid gezond blijft bij het gebruik van dagcrème met SPF.

Een dermatoloog kan je helpen bij het identificeren van eventuele huidirritaties of allergische reacties die kunnen optreden als gevolg van het gebruik van bepaalde producten. Daarnaast kunnen ze ook aanbevelingen doen voor specifieke producten die geschikt zijn voor jouw huidtype en conditie.

Regelmatige controles bij een dermatoloog kunnen ook helpen bij het vroegtijdig detecteren van mogelijke huidproblemen, zoals huidkanker. Het is aan te raden om minstens één keer per jaar een afspraak te maken met een dermatoloog om je huid gezond en goed verzorgd te houden.

Zijn er bijwerkingen van dagcrème met SPF Wat Wetenschap zegt

Alternatieven voor dagcrème met SPF

– Gebruik aparte zonnebrandcrème voor optimale bescherming.

– Zoek naar dagcrèmes met natuurlijke zonbescherming, zoals titaniumdioxide of zinkoxide.

– Bescherm jezelf tegen de zon met kleding en accessoires, zoals hoeden en zonnebrillen.

Gebruik van aparte zonnebrandcrème

Ik raad aan om aparte zonnebrandcrème te gebruiken, zelfs als je al een dagcrème met SPF gebruikt. Hoewel dagcrèmes met SPF doorgaans bescherming bieden tegen schadelijke zonnestralen, is de bescherming mogelijk niet voldoende voor langdurige blootstelling aan de zon.

Door aparte zonnebrandcrème te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat je huid optimaal beschermd is.

Zonnebrandcrème bevat specifieke ingrediënten die de huid beschermen tegen de schadelijke gevolgen van UV-straling. Het gebruik van een aparte zonnebrandcrème met een hoog SPF-niveau kan helpen om huidkanker en vroegtijdige huidveroudering te voorkomen.

Bovendien biedt het gebruik van zonnebrandcrème extra bescherming tegen UVA-straling, die verantwoordelijk is voor het veroorzaken van rimpels en andere tekenen van veroudering.

Door aparte zonnebrandcrème te gebruiken, kun je er ook voor zorgen dat je de juiste hoeveelheid product aanbrengt. Vaak is het nodig om een ruime hoeveelheid zonnebrandcrème aan te brengen om een goede bescherming te bieden.

Door een aparte zonnebrandcrème te gebruiken, kun je er zeker van zijn dat je voldoende product gebruikt om je huid volledig te beschermen.

Zoek naar dagcrèmes met natuurlijke zonbescherming

Het is belangrijk om dagcrèmes te kiezen die natuurlijke zonbescherming bieden. Deze crèmes bevatten vaak ingrediënten zoals zinkoxide en titaniumdioxide, die een fysieke barrière vormen tegen de schadelijke straling van de zon.

Natuurlijke zonbescherming kan een veiliger alternatief zijn voor chemische filters, die soms bijwerkingen kunnen veroorzaken. Daarnaast bevatten deze crèmes vaak antioxidanten, zoals vitamine C en E, die de huid beschermen tegen vrije radicalen en helpen bij het voorkomen van vroegtijdige huidveroudering.

Een voorbeeld van een natuurlijke dagcrème met zonbescherming is de Biodermal Anti Age 50+ dagcrème. Door te kiezen voor dagcrèmes met natuurlijke zonbescherming kun je je huid effectief beschermen tegen schadelijke UV-straling.

Bescherming tegen de zon met kleding en accessoires

Ik vind het belangrijk om te benadrukken dat naast het gebruik van dagcrème met SPF, er ook andere manieren zijn om jezelf te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. Hier zijn enkele suggesties:

 • Draag beschermende kleding: Kies voor shirts met lange mouwen, lange broeken of rokken en hoeden met brede randen om je huid te bedekken en blootstelling aan direct zonlicht te verminderen.
 • Gebruik zonnebrillen: Draag een goede zonnebril die 100% UV-bescherming biedt om je ogen te beschermen tegen schadelijke stralen. Zo voorkom je niet alleen verbranding aan de ogen, maar verminder je ook het risico op oogziekten zoals staar.
 • Zoek naar parasols of schaduwrijke plekken: Als je tijd buitenshuis doorbrengt, probeer dan plekken te vinden waar je natuurlijke schaduw kunt vinden. Dit kan bijvoorbeeld onder bomen of parasols zijn. Op deze manier vermijd je directe blootstelling aan de zon.
 • Gebruik accessoires met UV-bescherming: Er zijn speciale accessoires op de markt die extra bescherming bieden tegen UV-straling. Denk hierbij aan sjaals, handschoenen en armstukken met ingebouwde SPF.
 • Plan activiteiten rondom piektijden: Het is verstandig om activiteiten buitenshuis te plannen in de vroege ochtenduren of late namiddag/avond wanneer de zon minder fel is. Op deze manier verminder je de blootstelling aan schadelijke UV-stralen.

Conclusie

In conclusie, dagcrèmes met SPF kunnen bijwerkingen hebben, zoals huidirritatie en verstoring van de hormoonbalans. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat wetenschappelijk onderzoek tot nu toe geen bewijs heeft gevonden voor ernstige bijwerkingen.

Door de crème op de juiste manier te gebruiken en regelmatig dermatologisch advies in te winnen, kan het veilig worden gebruikt. Als alternatief kan het gebruik van aparte zonnebrandcrème of dagcrèmes met natuurlijke zonbescherming worden overwogen.

Meer over dagcreme met SPF


lees lekker mee voor nog meer info over het belang van dagcrème met SPF.

Je vraagt je misschien af ‘Wat is Dagcrème met SPF‘? Ontdek de vele ‘Voordelen van Dagcrème met SPF‘ in ons introductieartikel dat de basis vormt voor onze diepgaande gids. Het gaat over ‘SPF in dagcremes’. Hierin duiken we in het ‘Belang van SPF in Dagcrème‘, en leggen we de ‘Werking van SPF in Dagcrème‘ uit.

Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in ‘Dagcrème met SPF en huidbescherming‘, hebben we een artikel dat zich richt op de manier waarop deze crèmes de huid kunnen beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon. ‘Ook schreven we over ‘Dagcrème met SPF in de winter’. Ben je nieuwsgierig naar de vraag ‘Is Dagcrème met SPF voldoende bescherming‘? We beantwoorden deze vraag uitgebreid.

In onze serie vergelijken we ook ‘Dagcrème met SPF versus Zonder SPF‘, en praten we over de mogelijke ‘Bijwerkingen van Dagcrème met SPF’. We laten ook ‘Dermatologen over Dagcrème met SPF‘ aan het woord om hun deskundige mening te geven.

Hoe je deze crèmes gebruikt is net zo belangrijk. Daarom hebben we een artikel ‘Hoe gebruik je Dagcrème met SPF‘ gemaakt. We bespreken ook het belang van het opnemen van ‘Dagcrème met SPF in huidverzorgingsroutine‘. En als je ooit hebt afgevraagd ‘Wanneer beginnen met Dagcrème met SPF‘, we hebben een hele post gewijd aan dit onderwerp.

Bijzondere aandacht gaat uit naar ‘Dagcrème met SPF en anti-aging‘, evenals naar ‘Dagcrème met SPF voor gevoelige huid‘. We hebben ook de ‘Dagcrèmes met hoogste SPF‘ gerangschikt voor degenen die maximale bescherming zoeken.

We richten ons niet alleen op vrouwen; er is ook een sectie gewijd aan ‘Dagcrème met SPF voor mannenhuid‘. En voor degenen die zich bewust zijn van hun impact op de planeet, hebben we een lijst met ‘Eco-vriendelijke Dagcrèmes met SPF‘.

Ten slotte, voor degenen die zich afvragen hoe ze hun make-up kunnen combineren met SPF-bescherming, hebben we een artikel over ‘Make-up en Dagcrème met SPF‘.

Veelgestelde Vragen

1. Welke bijwerkingen kunnen optreden bij het gebruik van dagcrème met SPF?

Mogelijke bijwerkingen van het gebruik van dagcrème met SPF kunnen zijn: huidirritatie, roodheid, droogheid, jeuk of een branderig gevoel. Het is belangrijk om te weten dat dit bijwerkingen kunnen zijn voor sommige mensen, maar niet iedereen zal deze ervaren.

2. Zijn er specifieke ingrediënten in dagcrème met SPF die bijwerkingen kunnen veroorzaken?

Sommige mensen kunnen gevoelig zijn voor bepaalde ingrediënten in dagcrèmes met SPF, zoals chemische zonnefilters of parfums. Het is mogelijk dat deze ingrediënten bijwerkingen kunnen veroorzaken zoals irritatie of allergische reacties. Het is raadzaam om de ingrediëntenlijst te controleren en eventueel een patchtest uit te voeren voordat u een nieuwe dagcrème met SPF gebruikt.

3. Hoe kan ik mogelijke bijwerkingen van dagcrème met SPF voorkomen?

Om mogelijke bijwerkingen van dagcrème met SPF te voorkomen, kunt u het volgende overwegen:

– Kies voor een dagcrème met SPF die geschikt is voor uw huidtype.

– Controleer de ingrediëntenlijst en vermijd ingrediënten waar u mogelijk gevoelig voor bent.

– Breng een kleine hoeveelheid crème aan op een klein deel van uw huid om te testen op eventuele reacties voordat u het op uw hele gezicht aanbrengt.

– Volg de instructies van de fabrikant en breng de crème niet vaker aan dan aanbevolen.

– Als u bijwerkingen ervaart, stop dan onmiddellijk met het gebruik van de crème en raadpleeg een dermatoloog.

4. Wat zegt de wetenschap over de veiligheid van dagcrème met SPF?

Over het algemeen wordt dagcrème met SPF als veilig beschouwd voor gebruik, maar individuele reacties zijn mogelijk.

» Referenties


1. ‘The efficacy and safety of sunscreen use for the prevention of skin cancer’ – Megan Sander, Michael Sander, Toni Burbidge, and Jennifer Beecker. CMAJ December 14, 2020 192 (50) E1802-E1808; DOI: https://doi.org/10.1503/cmaj.201085.
https://www.cmaj.ca/content/192/50/E1802

2. ‘Modern sun protection’ – Sebastian Singer, Sigrid Karrer, Mark Berneburg. Current Opinion in Pharmacology, Volume 46, June 2019, Pages 24-28.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1471489218301243

3. ‘Application of SPF moisturisers is inferior to sunscreens in coverage of facial and eyelid regions’ – Published online 2019 Apr 3. doi: 10.1371/journal.pone.0212548. PLoS One. 2019; 14(4): e0212548. PMCID: PMC6447356, PMID: 30943192.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6447356/

4. ‘Daily Use of a Facial Broad Spectrum Sunscreen Over One-Year Significantly Improves Clinical Evaluation of Photoaging’ – Manpreet Randhawa, Steven Wang, James J Leyden, Gabriela O Cula, Alessandra Pagnoni, Michael D Southall. Dermatol Surg. 2016 Dec;42(12):1354-1361. doi: 10.1097/DSS.0000000000000879.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27749441/

» Referenties

Conclusie beste dagcreme met SPF 2023

Tineke (Schoonheidsspecialist)

Tineke (Schoonheidsspecialist)

Tineke is oprichter van het platform Jouwlijfstijl.nl . Ik ben geen 18 meer en mijn motto is om gezond, vitaal en mooi verzorgd ouder te worden. Ruim 40 jaar beweeg ik mij in de wereld van cosmetica en voeding. Als schoonheidsspecialiste en orthomoleculair voedingsadviseur heb ik enorm veel kennis opgedaan en gezien wat de beste huidverzorging en goede voeding voor je huid en je lichaam doet. Vind op dit platform de tips, informatie en mooie producten om je huid, je lichaam en je gezondheid te verbeteren. Ik deel ze met liefde voor je.