In dit artikel

Blaasjes Op Handen: Oorzaken en Oplossingen (2023)

In dit artikel

Heb je last van blaasjes op je handen en vraag je je af wat de oorzaak is? Ik begrijp je probleem volkomen, want ik had hetzelfde. Ik heb ontdekt dat dyshidrotisch eczeem, een ontsteking die blaasjes en blaren met vocht veroorzaakt, vaak de boosdoener is.

In dit artikel bied ik inzicht in de verschillende oorzaken en praktische oplossingen voor dit ongemakkelijke probleem. Geïnteresseerd? Lees verder!

Samenvatting

  • Dyshidrotisch eczeem is een veelvoorkomende oorzaak van blaasjes op handen, veroorzaakt door ontsteking en vocht gevulde blaasjes en blaren.
  • Andere oorzaken kunnen allergieën, huidschimmels en langdurige irritatie van de handen zijn.
  • Oplossingen kunnen medicinale crèmes, vermijden van allergenen, handen schoon en droog houden, hypoallergene producten gebruiken en specialist raadplegen voor diagnose en behandeling.

Oorzaken van Blaasjes Op Handen

Er zijn veel dingen die blaasjes op handen kunnen veroorzaken. Een veel voorkomende oorzaak is dyshidrotisch eczeem. Dit is een ontsteking die blaasjes en blaren vol met vocht maakt op de handpalmen.

Soms zie je ze ook op de voeten. Allergieën kunnen ook blaasjes op de handen geven. Huidschimmels zijn een andere oorzaak van eczeem op de handen.

Daarnaast kan langdurige irritatie van de handen leiden tot handeczeem. Ook kan een overgevoeligheidsreactie op een infectie in de huid blaasjeseczeem veroorzaken. Dit komt vaak voor op de handpalmen, vingers en voetzolen.

Kleine bultjes op de handen zonder jeuk kunnen ook een teken zijn van blaasjeseczeem. Onderhuidse bultjes op de handen kunnen een teken zijn van eczeem.

Oplossingen voor Blaasjes Op Handen

Als je last hebt van blaasjes op je handen, zijn er verschillende oplossingen die je kunt proberen:

  • Gebruik medicinale crèmes: Er zijn speciale crèmes verkrijgbaar die kunnen helpen bij het verminderen van de ontsteking en het genezen van de blaasjes op je handen. Deze crèmes kunnen corticosteroïden bevatten, die de symptomen kunnen verlichten.
  • Vermijd allergenen: Als je weet dat bepaalde stoffen of materialen een allergische reactie veroorzaken, probeer deze dan te vermijden. Het kan ook helpen om handschoenen te dragen bij het werken met irriterende stoffen.
  • Houd je handen schoon en droog: Zorg ervoor dat je je handen regelmatig wast met milde zeep en water. Droog ze vervolgens goed af om vochtigheid te voorkomen, want dit kan de blaasjes verergeren.
  • Gebruik hypoallergene producten: Kies voor hypoallergene zeep, lotion en andere verzorgingsproducten om irritatie te voorkomen.
  • Consulteer een specialist: Als de blaasjes aanhouden of ernstige symptomen veroorzaken, is het raadzaam om een dermatoloog te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Meer over ‘Huidproblemen en oplossingen’

Huidproblemen kunnen zich in vele vormen manifesteren en de oorzaken zijn al even divers. Een bult op hoofd kan bijvoorbeeld een gevolg zijn van een blessure of ontsteking, terwijl gescheurde mondhoek vaak een gevolg is van droge huid of vitamine tekort. Gelukkig bestaan er verschillende oplossingen en behandelingen voor deze kwalen, zoals het beste middel tegen eczeem, om huidproblemen effectief aan te pakken.

Veelvoorkomend zijn ook problemen zoals mondhoeken kapot, wat irritatie en ongemak kan veroorzaken, en witte vlekjes op huid, welke verschillende onderliggende oorzaken kunnen hebben. Het is van belang om de verschillende soorten eczeem te herkennen om een adequate behandeling te kunnen starten. Ook het verschijnen van blaasjes op handen kan wijzen op een huidprobleem dat aandacht vereist.

Daarnaast kan er bij volwassenen diverse soorten huiduitslag voorkomen, en witte vlekken huid schimmel vereisen een specifieke behandeling om verdere verspreiding te voorkomen. Ondervindt u jeuk onder voet? Dit kan wijzen op een huidirritatie of infectie en dient serieus genomen te worden.

Bepaalde huidaandoeningen, zoals krentenbaard, kunnen baat hebben bij behandeling met Sudocreme, terwijl winterhanden vaak meer baat hebben bij bescherming tegen kou en vocht. Talgbultjes komen ook veel voor en kunnen meestal goed behandeld worden, net als acrovesiculeus eczeem en pityriasis alba.

Door tijdig in te grijpen en de juiste behandeling te kiezen, kunnen vele huidproblemen effectief worden aangepakt. Raadpleeg bij twijfel altijd een huisarts of dermatoloog voor een juiste diagnose en behandeling.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn de oorzaken van blaasjes op handen?

De oorzaken van blaasjes op handen kunnen variëren. Het kan gaan om huidaandoeningen zoals Dermatitis, een schimmelinfectie, of een reactie op iets dat irritatie veroorzaakt aan de handhuid.

2. Wat zijn de symptomen van blaasjes op de handen?

De symptomen kunnen zijn vocht gevulde blaasjes, roodheid, jeukende blaasjes aan de zijkanten van vingers en tenen, en soms grote blaren.

3. Hoe kan ik blaasjes op mijn handen behandelen?

Het is belangrijk om je handen goed te verzorgen. Dit kan het gebruik van crèmes en zalven omvatten om de huiduitslag te kalmeren en eventuele jeuk te verminderen.

4. Kan ik blaasjes krijgen op andere delen van mijn lichaam?

Ja, blaasjes kunnen ook voorkomen op de tenen en andere delen van het lichaam waar er huidirritatie is.

5. Hoe kan ik blaasjes op de handen voorkomen?

Goede handverzorging kan helpen bij het voorkomen van deze aandoening. Het is ook belangrijk om contact met irriterende stoffen te vermijden die huiduitslag kunnen veroorzaken.

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (1962), oprichter van Jouwlijfstijl.nl, leeft volgens het motto "Ik ben geen 18 meer, maar ik streef ernaar om gezond, vitaal en mooi verzorgd ouder te worden". Met meer dan 40 jaar ervaring in de wereld van cosmetica en voeding heeft ze als schoonheidsspecialiste en orthomoleculair voedingsadviseur uitgebreide kennis opgedaan. Ze heeft van dichtbij gezien wat de juiste huidverzorging en goede voeding voor zowel je huid als je algehele welzijn kan doen. Ontdek op haar platform waardevolle tips, informatie en kwaliteitsproducten die bijdragen aan een stralende huid, een gezond lichaam en een vitale levensstijl. Tineke deelt deze inzichten vol passie en liefde. Volg Tineke ook op LinkedIn en Facebook. Voor opmerkingen of vragen, mail tineke@jouwlijfstijl.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer advies van Tineke Rous- de Vries.
Anderen bekeken ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *