In dit artikel

Bruine Vlekken: Is Het Huidschimmel? (2023)

In dit artikel

Heb je last van onverklaarbare bruine vlekken op je huid? Ik begrijp je zorgen, want ik heb er ook mee te maken gehad. Na het bestuderen van dermatologie, ontdekte ik dat deze vlekken het gevolg kunnen zijn van een schimmelinfectie genaamd pityriasis versicolor.

Deze blog leidt je door de symptomen, oorzaken en behandelingen om met deze onaangename huidaandoening om te gaan. Lees verder en ontdek of jouw bruine vlekken inderdaad huidschimmel zijn!

Samenvatting

 • Bruine vlekken op de huid kunnen veroorzaakt worden door een schimmelinfectie genaamd pityriasis versicolor.
 • Symptomen van huidschimmel kunnen bestaan uit jeuk, schilfering en verkleurde ronde vlekken op de huid.
 • Behandelingsopties voor huidschimmel zijn onder andere het gebruik van antischimmelcrèmes, shampoos, lotions en in sommige gevallen schimmeldodende pillen.
 • Het is belangrijk om een dermatoloog te raadplegen voor een juiste diagnose en gepersonaliseerd behandeladvies.

Wat is Pityriasis Versicolor?

Pityriasis Versicolor is een veelvoorkomende huidaandoening die wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie. Het resulteert in bruine vlekken op de huid, vooral op de borst en rug.

Symptomen zijn onder andere jeuk en schilfering van de huid. De aandoening kan worden behandeld met antischimmelmedicatie die verkrijgbaar is bij een dermatoloog.

Oorzaak

Huidschimmel komt vaak door een oppervlakkige infectie. Schimmels leven op onze huid. Ze vinden het fijn als het warm en vochtig is. Denk aan plekken zoals bij de liezen, onder je borsten of tussen je tenen.

Je kunt schimmel ook krijgen als je in aanraking komt met iemand die schimmel heeft. Of als je spullen aanraakt waar schimmel op zit. Bijvoorbeeld kleding of handdoeken. Het gaat niet weg zonder behandeling.

Het kan jeuken, maar doet geen pijn.

Symptomen

Symptomen van huidschimmel kunnen zijn:

 • Bruine vlekken op de huid
 • Kleine schilfers op de plekken
 • Jeuk op de geïnfecteerde gebieden
 • Verschillende kleur dan de normale huidskleur
 • Ronde vlekken die groot of klein kunnen zijn
 • Besmettelijkheid van huidschimmel
 • Witte of bruine vlekken op de huid
 • Geen andere klachten zoals jeuk
 • Vlekken die groter worden in warme en vochtige omgevingen

Behandeling

Als je last hebt van bruine vlekken op de huid door huidschimmel, is het belangrijk om te weten dat deze aandoening meestal onschuldig is. Gelukkig zijn er behandelingen beschikbaar die effectief kunnen zijn in het verminderen van de symptomen en het bestrijden van de schimmel. Hier zijn enkele mogelijke behandelingsopties:

 1. Antischimmelcrèmes: Je kunt speciale crèmes gebruiken die antischimmelmedicatie bevatten. Deze crèmes worden rechtstreeks op de aangetaste plekken aangebracht en kunnen helpen om de schimmel te doden en de vlekken te verminderen.
 2. Medische shampoos: Als de huidschimmel zich op je hoofdhuid bevindt, kan een antischimmelshampoo worden voorgeschreven. Deze shampoo moet regelmatig worden gebruikt om de schimmelgroei onder controle te houden.
 3. Medicinale lotions: In sommige gevallen kan je dermatoloog een medicinale lotion aanbevelen om op de aangetaste huid aan te brengen. Deze lotions kunnen helpen bij het vernietigen van de schimmelinfectie.
 4. Schimmeldodende pillen: In ernstige gevallen kan je arts ervoor kiezen om schimmeldodende pillen voor te schrijven om de infectie van binnenuit te bestrijden. Dit wordt meestal alleen gedaan als andere behandelingen niet effectief blijken te zijn.

Verschil tussen Huidschimmel en Andere Huidaandoeningen

Het is belangrijk om het verschil te kennen tussen huidschimmel en andere huidaandoeningen. Hieronder is een tabel die de verschillen tussen deze condities belicht.

HuidaandoeningKenmerkenVerschillen
HuidschimmelHuidschimmel is gekenmerkt door gekleurde vlekken op de huid met kleine schilfers. Deze plekken kunnen jeuken, maar zijn meestal onschadelijk.Huidschimmel varieert in kleur – het kan bruin, wit, rood of roze zijn. Het is ook besmettelijk en kan behandeld worden met schimmelcrème.
Pityriasis VersicolorPityriasis versicolor is een onschuldige aandoening waarbij de huid witte of bruine vlekken krijgt.Pityriasis Versicolor is vaak lichter of donkerder dan de omringende huid. Het wordt veroorzaakt door een schimmel en kan worden behandeld met antischimmelmedicijnen.
Andere HuidaandoeningenAndere huidaandoeningen kunnen variëren in symptomen en oorzaken. Ze kunnen bestaan uit bulten, vlekken of huiduitslag.Veel huidaandoeningen zijn niet besmettelijk en worden veroorzaakt door verschillende oorzaken zoals allergieën, irritaties of ziekten. Ze kunnen verschillende behandelingen vereisen.

Het is altijd het beste om medisch advies in te winnen als u ongewone veranderingen op uw huid opmerkt.

Meer over ‘Huidproblemen en oplossingen’

Veel mensen ervaren huidproblemen, zoals jeukende benen of een grote muggenbult, en zijn op zoek naar effectieve oplossingen. Bij Jouw Lijfstijl vinden mensen die lijden aan wondroos bij ouderen of last hebben van luizen eitjes, uitgebreide informatie en handige tips om deze ongemakken te bestrijden.

Ook voor diegenen die kampen met bruine vlekken op de huid door schimmel of te maken hebben met aften als gevolg van vermoeidheid, zijn er geschikte oplossingen te vinden. Het is belangrijk om te weten wat een steenpuist is en hoe deze verschilt van andere huidproblemen zoals ringworm of eczeem.

Bovendien biedt Jouw Lijfstijl informatie over wat te doen als men een muggenbeet met rode kring heeft en hoe wondroos en bewegen samenhangen. Andere veelvoorkomende problemen zoals vervellen en witte vlekken op de huid na zonnen kunnen ook gedetailleerd worden onderzocht.

Voor iedereen die wel eens heeft gehoord over luizen in het haar of meer wil weten over pityrosporum folliculitis, staat er uitgebreide en nuttige informatie klaar. En zelfs als je een afbeelding van een tekenbeet wilt bekijken om te controleren of je wellicht ook een beet hebt, kun je op Jouw Lijfstijl terecht.

Met al deze informatie helpt Jouw Lijfstijl je op weg naar een gezondere huid en een beter welzijn.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn bruine vlekken, is het huidschimmel?

Bruine vlekken kunnen een teken zijn van een huidinfectie zoals huidschimmel. Het kan schilfering, roodheid en jeuk veroorzaken.

2. Hoe weet ik of mijn bruine vlekken huidschimmel zijn?

Een dermatoloog kan bepalen of je bruine vlekken worden veroorzaakt door een schimmel of een andere huidaandoening.

3. Wat is de beste behandeling voor huidschimmel?

Dermatologische behandeling wordt vaak gebruikt om huidproblemen zoals schimmel te behandelen. Het kan ook helpen bij huidirritatie veroorzaakt door infectie.

4. Zijn rode vlekken hetzelfde als bruine vlekken?

Nee! Rode vlekken kunnen ook een teken zijn van een oppervlakkige infectie of eczeem, terwijl bruine vlekken soms wijzen op een diepere huidinfectie zoals lichaamsschimmel.

5. Wat is dermatologie en wie is een dermatoloog?

Dermatologie is de studie van de huid en haar ziekten. Een dermatoloog is een arts die zich bezighoudt met de diagnose en behandeling van huidaandoeningen.

6. Kunnen bruine vlekken worden veroorzaakt door andere factoren dan schimmels?

Ja, bruine vlekken kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder bacteriën of andere microorganismen die huidinfecties veroorzaken.

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (1962), oprichter van Jouwlijfstijl.nl, leeft volgens het motto "Ik ben geen 18 meer, maar ik streef ernaar om gezond, vitaal en mooi verzorgd ouder te worden". Met meer dan 40 jaar ervaring in de wereld van cosmetica en voeding heeft ze als schoonheidsspecialiste en orthomoleculair voedingsadviseur uitgebreide kennis opgedaan. Ze heeft van dichtbij gezien wat de juiste huidverzorging en goede voeding voor zowel je huid als je algehele welzijn kan doen. Ontdek op haar platform waardevolle tips, informatie en kwaliteitsproducten die bijdragen aan een stralende huid, een gezond lichaam en een vitale levensstijl. Tineke deelt deze inzichten vol passie en liefde. Volg Tineke ook op LinkedIn en Facebook. Voor opmerkingen of vragen, mail tineke@jouwlijfstijl.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer advies van Tineke Rous- de Vries.
Anderen bekeken ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *