In dit artikel

Bultjes Op De Hoofdhuid: Oorzaken en Oplossingen

Bultjes Op De Hoofdhuid: Oorzaken en Oplossingen (2023)

In dit artikel

Heb je last van vervelende, jeukende bultjes op je hoofdhuid? Ik weet hoe onaangenaam dit kan zijn, want ik heb het zelf meegemaakt en ontdekt dat er meerdere mogelijke oorzaken kunnen zijn.

Met in dit blog een uitgebreide verkenning van de verschillende redenen voor het verschijnen van deze bultjes op je hoofdhuid – variërend van allergieën tot infecties – en natuurlijk, bied ik je ook een reeks van mogelijke oplossingen.

Dus blijf lezen, we gaan deze irritante bezoekers samen te lijf!

Samenvatting

 • Bultjes op de hoofdhuid kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals allergisch contacteczeem, folliculitis, folliculitus keloidalis, naevus sebaceus en plaveiselcelcarcinoom.
 • Het is belangrijk om een dermatoloog te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling van deze bultjes.
 • Behandelingen variëren afhankelijk van de oorzaak en kunnen bestaan uit het vermijden van allergenen, het gebruik van medicatie, chirurgie en andere behandelingsmethoden.

Oorzaken van Bultjes Op De Hoofdhuid

Allergisch contacteczeem kan bultjes op de hoofdhuid veroorzaken.

Allergisch contacteczeem

Allergisch contacteczeem is een huidprobleem. Het kan bultjes op de hoofdhuid veroorzaken. Dit gebeurt als je huid niet goed reageert op iets dat je hoofd aanraakt. Het kan iets zijn wat je elke dag gebruikt.

Denk aan shampoo, haarverf of zelfs een hoed. Je huid wordt rood, jeukt en vormt bultjes. Sommige mensen hebben ook schilfers of korstjes. Het is geen leuke ervaring, maar er zijn manieren om het te behandelen.

Folliculitis

Folliculitis is een veelvoorkomende oorzaak van bultjes op de hoofdhuid. Het ontstaat wanneer haarzakjes ontstoken raken door bacteriën, schimmels of andere micro-organismen. Dit kan leiden tot rode bultjes, jeuk en soms pusvorming.

Folliculitis kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals onjuiste haarverzorging, overmatig zweten, wrijving of het gebruik van besmette haarproducten. Het is belangrijk om de hoofdhuid schoon te houden en mogelijk medicinale shampoos te gebruiken om de ontsteking te verminderen en de bultjes te behandelen.

In sommige gevallen kan een bezoek aan een dermatoloog nodig zijn voor verdere behandeling.

Folliculitus keloidalis

Folliculitus keloidalis is een aandoening waarbij kleine rode bultjes of knobbeltjes op de hoofdhuid verschijnen. Het kan ook leiden tot littekens en haaruitval. De oorzaak van deze aandoening is nog niet volledig begrepen, maar het wordt verondersteld te worden veroorzaakt door ingegroeide haartjes en ontsteking van de haarzakjes.

Factoren zoals wrijving, irritatie en het dragen van te strakke kapsels kunnen bijdragen aan het ontstaan ervan. Behandelingen voor folliculitus keloidalis zijn onder andere het vermijden van irritatie, het gebruik van ontstekingsremmende medicijnen en in sommige gevallen chirurgische ingrepen om littekens te verwijderen.

Het is belangrijk om een dermatoloog te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Naevus Sebaceus

Naevus sebaceus is een type huidaandoening dat bultjes op de hoofdhuid kan veroorzaken. Het wordt gekenmerkt door een aangeboren, abnormale groei van talgklieren en haarzakjes. Deze bultjes, ook wel sebaceous hamartomas genoemd, kunnen er glad en geelachtig uitzien.

Hoewel naevus sebaceus meestal onschadelijk is, kan het soms geassocieerd worden met het ontwikkelen van huidkanker, vooral bij oudere leeftijd. Een dermatoloog kan de diagnose stellen en indien nodig de bultjes verwijderen.

Plaveiselcelcarcinoom

Plaveiselcelcarcinoom is een vorm van huidkanker die zich kan ontwikkelen op de hoofdhuid. Het kan worden herkend aan de aanwezigheid van rode, schilferende bultjes die niet genezen.

Plaveiselcelcarcinoom wordt meestal veroorzaakt door langdurige blootstelling aan de zon, maar het kan ook optreden als gevolg van littekens of chronische ontstekingen op de hoofdhuid.

Het is belangrijk om verdachte bultjes op de hoofdhuid te laten controleren door een dermatoloog, omdat plaveiselcelcarcinoom behandeld moet worden om verdere verspreiding te voorkomen.

Stress-gerelateerde bultjes op hoofd

Stress kan bultjes op mijn hoofdhuid veroorzaken. Als ik gestrest ben, kan mijn immuunsysteem verzwakken en kunnen er ontstekingen ontstaan op mijn hoofdhuid. Dit kan leiden tot rode bultjes en jeuk.

Het is belangrijk om stress te verminderen om deze bultjes te voorkomen. Het kan helpen om ontspanningstechnieken te gebruiken, zoals meditatie of yoga, en voldoende rust te nemen.

Oplossingen voor Bultjes Op De Hoofdhuid

– Behandelingen voor allergisch contacteczeem kunnen onder andere bestaan uit het vermijden van allergenen, het gebruik van corticosteroïde crèmes en het toepassen van natte kompressen.

– Voor folliculitis kunnen antibiotica of antischimmel medicijnen worden voorgeschreven, afhankelijk van de oorzaak van de ontsteking.

– Bij folliculitus keloidalis kan een combinatie van medicatie, chirurgie en laserbehandeling worden toegepast om de bultjes te verminderen.

– Naevus sebaceus kan worden behandeld door middel van excisie of laserbehandeling, afhankelijk van de grootte en locatie van de bultjes op de hoofdhuid.

– Bij plaveiselcelcarcinoom kunnen verschillende behandelmethoden worden toegepast, zoals chirurgische verwij

Behandelingen voor allergisch contacteczeem

Als je last hebt van allergisch contacteczeem op je hoofdhuid, zijn er verschillende behandelingen die kunnen helpen. Hier zijn enkele mogelijke opties:

 • Het vermijden van de stoffen of producten waar je allergisch voor bent.
 • Het gebruik van hypoallergene shampoos en haarproducten.
 • Het aanbrengen van corticosteroïde crèmes of zalven om de ontsteking te verminderen.
 • Het nemen van antihistaminica om de jeuk te verlichten.
 • Het gebruiken van natte verbanden met zilvernitraat om infecties te voorkomen.

Behandelingen voor folliculitis

Als ik folliculitis op mijn hoofdhuid heb, zijn er verschillende behandelingsopties die ik kan overwegen. Hier zijn enkele mogelijke behandelingen voor folliculitis:

 • Het gebruik van een antibacteriële shampoo om de bacteriën op de hoofdhuid te verminderen.
 • Het aanbrengen van een antibioticazalf op de getroffen gebieden om infecties te bestrijden.
 • Het vermijden van het dragen van strakke hoeden of helmen, omdat deze de haargroei kunnen belemmeren en bacteriën kunnen vasthouden.
 • Het aanbrengen van warme kompressen op de bultjes om roodheid en ontsteking te verminderen.
 • Het vermijden van het krabben of pulken aan de bultjes om verdere irritatie te voorkomen.

Behandelingen voor folliculitus keloidalis

Folliculitus keloidalis is een aandoening waarbij harde bultjes en littekens op de hoofdhuid ontstaan. Gelukkig zijn er behandelingen beschikbaar om deze probleem aan te pakken. Hier zijn enkele mogelijke opties:

 1. Antibiotica: Medicijnen zoals antibiotica kunnen helpen bij het bestrijden van de bacteriële infectie die folliculitis keloidalis veroorzaakt.
 2. Corticosteroïden: Het gebruik van corticosteroïden kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en irritatie, waardoor de bultjes minder zichtbaar worden.
 3. Laserbehandeling: Een laserbehandeling kan helpen bij het verwijderen van littekens en het stimuleren van de genezing van de huid.
 4. Chirurgische ingreep: In sommige gevallen kan een chirurgische ingreep nodig zijn om littekens te verwijderen of bultjes te verminderen.

Behandelingen voor naevus sebaceus

Naevus sebaceus is een aandoening die bultjes op de hoofdhuid kan veroorzaken. Als je deze bultjes hebt, kun je verschillende behandelingen proberen om ze te verminderen of te verwijderen. Hier zijn enkele mogelijke behandelingen:

 1. Chirurgische verwijdering: In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de naevus sebaceus volledig te verwijderen. Dit kan gedaan worden door een dermatoloog.
 2. Cryotherapie: Deze behandeling maakt gebruik van koude temperaturen om de bultjes te bevriezen en te verwijderen.
 3. Elektrocoagulatie: Bij deze behandeling worden elektrische stroompjes gebruikt om de bultjes te verbranden en zo te verwijderen.
 4. Lasertherapie: Lasertechnologie kan helpen bij het verminderen of verwijderen van naevus sebaceus bultjes op de hoofdhuid.
 5. Topische medicatie: Een dermatoloog kan een speciale crème of zalf voorschrijven die helpt bij het verminderen van ontstekingen en het genezen van de bultjes.

Behandelingen voor plaveiselcelcarcinoom

Voor plaveiselcelcarcinoom zijn verschillende behandelingen mogelijke opties:

 1. Chirurgische verwijdering: Het kan nodig zijn om het getroffen huidgebied chirurgisch te verwijderen. Dit kan een kleine ingreep zijn als het carcinoom in een vroeg stadium wordt ontdekt.
 2. Mohs-chirurgie: Deze techniek wordt gebruikt wanneer er sprake is van onduidelijke randen of zweren die moeilijk te verwijderen zijn. De chirurg zal laag voor laag weefsel wegnemen en dit direct onderzoeken om er zeker van te zijn dat alle kankercellen zijn verwijderd.
 3. Bestralingstherapie: Dit kan worden aanbevolen als de tumor niet volledig kan worden verwijderd met chirurgie, of als er een hoog risico op terugkeer is. Bestraling gebruikt gerichte straling om de kwaadaardige cellen te vernietigen.
 4. Topische medicatie: In sommige gevallen kan een crème of gel met medicinale ingrediënten worden voorgeschreven om de groei van kankercellen te remmen of afwijkende cellen te vernietigen.
 5. Cryochirurgie: Deze procedure bevriest de kankercellen, waardoor ze vernietigd worden. Het wordt meestal gebruikt voor oppervlakkige tumoren.

Reduceren van stress om bultjes op hoofd te verminderen

Om bultjes op mijn hoofd te verminderen, kan ik stress verminderen. Hier zijn een paar manieren om dit te doen:

 • Zorg voor voldoende rust en slaap.
 • Doe ontspanningsoefeningen zoals diepe ademhaling of meditatie.
 • Neem de tijd voor jezelf en doe activiteiten waar je van geniet.
 • Praat met vrienden of familie over wat je dwars zit.
 • Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging om stress te verminderen.

Meer over ‘Huidproblemen en oplossingen’

In de veelzijdige wereld van huidproblemen en hun oplossingen zijn er diverse aandoeningen en behandelingen die de aandacht verdienen. Voor diegenen die last hebben van krentenbaard kunnen sudocreme overwegen als mogelijke oplossing. Ook kan het lastig zijn om winterhanden te behandelen, maar er zijn verschillende manieren om deze te verzorgen en te voorkomen.

Voor zaken zoals talgbultjes en acrovesiculeus eczeem zijn er specifieke behandelingen beschikbaar, die veelal verlichting bieden. Pityriasis alba is weer een ander huidprobleem dat om een gespecialiseerde aanpak vraagt.

De hinderlijke jeuk van binnenuit kan verschillende oorzaken hebben, en vereist een zorgvuldige diagnose en behandeling. Verschijnselen zoals vlekken op de huid en rode wangen kunnen variëren van mild tot ernstig, en er zijn uiteenlopende manieren om deze te behandelen.

Er zijn ernstigere aandoeningen zoals basaalcelcarcinoom die onmiddellijk medische aandacht vereisen, en voor veel mensen kan dit een zeer stressvolle ervaring zijn. Ook aandoeningen als bultjes op de hoofdhuid en jeukende benen zijn vaak lastig, maar er zijn effectieve behandelingen en oplossingen voor.

De jeuk en irritatie van een grote muggenbult kunnen behoorlijk vervelend zijn, maar er zijn verschillende remedies beschikbaar. Wondroos bij ouderen is een ernstige aandoening die speciale zorg en aandacht vereist. En in het geval van luizen en hun eitjes, is het belangrijk om snel en effectief te handelen.

Huidproblemen zoals bruine vlekken op de huid door schimmel zijn niet alleen onaangenaam om te zien, maar kunnen ook wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen, en een tijdige behandeling is cruciaal. Bezoek onze diverse blogs om meer te weten te komen over verschillende huidproblemen en de mogelijke oplossingen daarvoor.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn de oorzaken van bultjes op de hoofdhuid?

Bultjes op de hoofdhuid kunnen komen door huidirritatie, een allergische reactie, netelroos, ziektes zoals schildklieraandoeningen of chemotherapie.

2. Hoe kan ik rode bultjes en jeuk op mijn hoofdhuid stoppen?

Het gebruik van natuurlijke remedies en haarmaskers kan helpen om hoofdhuidproblemen zoals korstjes, schilfers en jeukende huid te verzachten.

3. Wat is de link tussen schimmel en bultjes op mijn hoofdhuid?

Schimmel op de hoofdhuid kan leiden tot jeuk en rode bultjes. Het is belangrijk om dit snel te behandelen om verdere problemen te voorkomen.

4. Kan een allergische reactie bultjes op mijn hoofdhuid veroorzaken?

Ja, een allergische of overgevoeligheidsreactie kan leiden tot huidproblemen zoals roos, psoriasis of bultjes op de hoofdhuid.

5. Hoe behandel ik korstjes en schilfers op mijn hoofdhuid?

Het regelmatig schoonmaken van je hoofdhuid en het gebruik van specifieke producten kan helpen bij het behandelen van korstjes en schilfers op de hoofdhuid.

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (1962), oprichter van Jouwlijfstijl.nl, leeft volgens het motto "Ik ben geen 18 meer, maar ik streef ernaar om gezond, vitaal en mooi verzorgd ouder te worden". Met meer dan 40 jaar ervaring in de wereld van cosmetica en voeding heeft ze als schoonheidsspecialiste en orthomoleculair voedingsadviseur uitgebreide kennis opgedaan. Ze heeft van dichtbij gezien wat de juiste huidverzorging en goede voeding voor zowel je huid als je algehele welzijn kan doen. Ontdek op haar platform waardevolle tips, informatie en kwaliteitsproducten die bijdragen aan een stralende huid, een gezond lichaam en een vitale levensstijl. Tineke deelt deze inzichten vol passie en liefde. Volg Tineke ook op LinkedIn en Facebook. Voor opmerkingen of vragen, mail tineke@jouwlijfstijl.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer advies van Tineke Rous- de Vries.
Anderen bekeken ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *