In dit artikel

Hoe Dagcrème met SPF Je Huid Beschermt tegen Zonneschade

Hoe Dagcrème met SPF Je Huid Beschermt tegen Zonneschade

Het beschermen van je huid tegen zonneschade is een dagelijkse uitdaging waar velen van ons zich zorgen over maken. We hebben allemaal wel eens de pijnlijke gevolgen ondervonden van een dag in de zon zonder voldoende bescherming.

Wist je dat een dagcrème met SPF (Sun Protection Factor) een effectieve manier kan zijn om je huid te beschermen tegen de schadelijke invloed van UVA- en UVB-straling? Deze blog post laat zien hoe zo’n crème werkt, hoe je de juiste voor jouw huidtype kiest, en geeft extra tips voor optimale bescherming.

Bereid je voor op het opdoen van belangrijke kennis voor je dagelijkse huidverzorging!

Key Takeaways

De beste dagcreme met SPF van 2023 volgens onze test is Revitaltrax Hyaluronic SPF30 Day Cream. Dit merk zorgt voor een stevige en goed gehydrateerde huid, vervaagt fijne lijntjes en heeft een anti aging effect.

Samenvatting

 • Dagcrème met SPF beschermt de huid tegen schadelijke UVA- en UVB-straling, vermindert het risico op huidkanker en voorkomt vroegtijdige huidveroudering.
 • Het regelmatig gebruik van een dagcrème met SPF kan het risico op huidkanker met 50% verminderen.
 • Het is belangrijk om de juiste SPF – factor te kiezen op basis van je huidtype en om de crème regelmatig opnieuw aan te brengen voor optimale bescherming tegen zonneschade.
Hoe Dagcrème met SPF Je Huid Beschermt tegen Zonneschade

Waarom dagcrème met SPF belangrijk is voor de bescherming van je huid tegen zonneschade

Dagcrème met SPF is belangrijk voor je huid, omdat het beschermt tegen schadelijke UVA- en UVB-straling, het risico op huidkanker vermindert en vroegtijdige huidveroudering voorkomt.

UVA- en UVB-straling

UVA- en UVB-straling zijn beide vormen van ultraviolette (UV) straling die afkomstig zijn van de zon. UVA-stralen dringen diep door in de huid en zijn hoofdzakelijk verantwoordelijk voor vroegtijdige huidveroudering en rimpels.

Aan de andere kant, UVB-stralen zijn intenser dan UVA-stralen en zijn de hoofdoorzaken van zonnebrand en bepaalde vormen van huidkanker. Een dagcrème met SPF biedt bescherming tegen deze schadelijke UV-stralen.

Door een dagcrème met SPF te gebruiken worden UVA- en UVB-stralen gedeeltelijk geblokkeerd en wordt zonneschade voorkomen. SPF staat voor Sun Protection Factor en geeft aan hoe lang de huid beschermd is tegen de zon.

Het cijfer dat u ziet naast ‘SPF’ op uw dagcrème staat voor het aantal keer langer dat uw huid beschermd is tegen verbranding dan zonder bescherming.

Verhoogd risico op huidkanker

Een van de belangrijkste redenen waarom dagcrème met SPF essentieel is, is vanwege het verhoogde risico op huidkanker. UVA- en UVB-straling kunnen de huid op lange termijn beschadigen en het risico op kanker vergroten.

Het regelmatig gebruik van een dagcrème met SPF helpt om deze schadelijke straling af te weren en de huid te beschermen tegen zonnebrand en zonneschade. Het is dus van groot belang om dagelijks een dagcrème met SPF te gebruiken om je huid gezond en veilig te houden.

Een recent onderzoek toonde aan dat een dagelijkse zonbescherming zoals een dagcrème met SPF het risico op huidkanker met maar liefst 50% kan verminderen. Door regelmatig gebruik te maken van een dagcrème met zonnebeschermingsfactor, kun je dus de gezondheid van je huid behouden en het risico op huidkanker verminderen.

Voorkomen van vroegtijdige huidveroudering

Het gebruik van een dagcrème met SPF is essentieel om vroegtijdige huidveroudering te voorkomen. De schadelijke UVA-stralen van de zon dringen diep door in de huid en kunnen collageen en elastine afbreken, waardoor rimpels, fijne lijntjes en een verlies van stevigheid ontstaan.

Daarnaast kunnen de UVB-stralen ook bijdragen aan het ontstaan van pigmentvlekken en een ongelijkmatige teint. Door dagelijks een dagcrème met SPF te gebruiken, wordt de huid beschermd tegen deze schadelijke straling en blijft deze langer jeugdig en gezond.

Bovendien bevatten veel dagcrèmes met SPF ook antioxidanten en andere verzorgende ingrediënten die de huid voeden en hydrateren, wat helpt bij het behouden van een jeugdige uitstraling. Het is belangrijk om te kiezen voor een dagcrème met een breed-spectrum bescherming, die zowel tegen UVA- als UVB-stralen beschermt, en om de crème regelmatig opnieuw aan te brengen, vooral tijdens zonnige dagen of bij langdurige blootstelling aan de zon.

Door dagelijks een dagcrème met SPF te gebruiken, kan vroegtijdige huidveroudering worden voorkomen. De UVA- en UVB-stralen van de zon zijn namelijk grote boosdoeners als het gaat om het ontstaan van rimpels, fijne lijntjes en pigmentvlekken.

Deze schadelijke straling dringt diep door in de huid en breekt collageen en elastine af, wat resulteert in verlies van stevigheid en elasticiteit. Gelukkig kan een dagcrème met SPF helpen om de huid hiertegen te beschermen.

Hoe Dagcrème met SPF Je Huid Beschermt tegen Zonneschade

Hoe je de juiste dagcrème met SPF kiest

– Kies voor een dagcrème met breed-spectrum bescherming tegen zowel UVA- als UVB-straling.

– Bepaal je huidtype en kies een SPF-factor die geschikt is voor jouw specifieke behoeften.

– Let op de ingrediënten en textuur van de dagcrème om ervoor te zorgen dat deze geschikt is voor jouw huidtype en voorkeuren.

Kies voor een breed-spectrum bescherming

Ik raad aan om te kiezen voor een dagcrème met breed-spectrum bescherming. Dit betekent dat de dagcrème zowel beschermt tegen UVA- als UVB-straling. UVA-straling dringt dieper door in de huid en kan leiden tot vroegtijdige veroudering, terwijl UVB-straling verantwoordelijk is voor zonnebrand.

Door te kiezen voor breed-spectrum bescherming, ben je beschermd tegen beide soorten straling en minimaliseer je het risico op zonneschade. Een dagcrème met SPF-factor biedt een extra laagje bescherming en zorgt ervoor dat je huid gezond blijft, zelfs onder de felle zon.

Kies de juiste SPF-factor voor jouw huidtype

Het kiezen van de juiste SPF-factor voor jouw huidtype is essentieel om optimaal beschermd te zijn tegen de schadelijke effecten van de zon. Voor mensen met een lichte huid die snel verbrandt, wordt over het algemeen aanbevolen om een hogere SPF-factor te gebruiken, zoals SPF 30 of hoger.

Dit komt doordat een hogere SPF-factor meer bescherming biedt tegen de schadelijke UVA- en UVB-stralen van de zon. Voor mensen met een donkere huid die minder snel verbrandt, kan een lagere SPF-factor, zoals SPF 15 of 20, voldoende zijn.

Het is belangrijk om te weten dat de gekozen SPF-factor moet worden aangepast aan je eigen huidtype en gevoeligheid voor zonnebrand.

Het is ook belangrijk om te begrijpen dat een hogere SPF-factor niet betekent dat je langer in de zon kunt blijven zonder je opnieuw in te smeren. Zelfs met een hogere SPF-factor moet je regelmatig opnieuw zonnebrandcrème aanbrengen, vooral na het zwemmen of sporten, omdat zonnebrandcrème na verloop van tijd kan vervagen of afspoelen.

Let op de ingrediënten en textuur van de dagcrème

Bij het kiezen van een dagcrème met SPF is het belangrijk om goed op de ingrediënten en textuur te letten. Kies voor een dagcrème die niet alleen zonbescherming biedt, maar ook verzorgende en herstellende ingrediënten bevat.

Zo kun je niet alleen genieten van de voordelen van zonbescherming, maar ook je huid hydrateren en gezond houden.

Let bij het kiezen van de dagcrème ook op de textuur. Een lichte en niet-vette textuur wordt vaak aanbevolen, omdat het gemakkelijk wordt opgenomen door de huid en geen vettig gevoel achterlaat.

Dit maakt het ideaal voor dagelijks gebruik onder make-up.

Hoe je dagcrème met SPF correct aanbrengt en gebruikt

Breng voldoende dagcrème met SPF aan op je gezicht en herhaal dit gedurende de dag voor optimale bescherming tegen zonneschade. Lees verder voor meer tips!

Breng voldoende product aan

Het is essentieel om voldoende dagcrème met SPF aan te brengen om je huid volledig te beschermen tegen schadelijke UV-straling. Hier zijn enkele belangrijke tips voor het aanbrengen van voldoende product:

 • Begin met een schoon gezicht voordat je de dagcrème aanbrengt
 • Neem een hoeveelheid ter grootte van een muntstuk, dit is meestal voldoende om je hele gezicht te bedekken
 • Verdeel de crème gelijkmatig over je gezicht, nek en andere blootgestelde gebieden
 • Zorg ervoor dat je ook de moeilijk bereikbare plekken niet overslaat, zoals de zijkanten van je neus, oren en achterkant van je nek
 • Masseer de crème zachtjes in met opwaartse bewegingen tot het volledig is opgenomen in de huid
 • Vergeet niet om ook je lippen en rondom ogen mee te nemen bij het aanbrengen van de crème
 • Als je merkt dat er nog steeds delen van je gezicht onbedekt zijn, breng dan extra crème aan totdat alles goed beschermd is

Herhaal het aanbrengen gedurende de dag

Het aanbrengen van dagcrème met SPF is niet voldoende voor langdurige bescherming tegen zonneschade. Hieronder volgen enkele tips om het aanbrengen van de crème gedurende de dag te herhalen:

 • Zorg ervoor dat je voldoende crème gebruikt bij het eerste aanbrengen. Een erwt – grootte hoeveelheid is meestal voldoende voor het hele gezicht.
 • Breng de crème elke twee uur opnieuw aan, vooral als je veel in direct zonlicht bent of als je veel transpireert.
 • Vergeet niet om extra aandacht te besteden aan gebieden die meer blootgesteld worden aan de zon, zoals het voorhoofd, neusbrug en wangen.
 • Gebruik een spiegeltje om ervoor te zorgen dat je alle delen van het gezicht gelijkmatig bedekt met de crème.
 • Als je make – up draagt, kun je een compactpoeder gebruiken met SPF om gedurende de dag extra bescherming te bieden. Breng dit regelmatig opnieuw aan indien nodig.

Gebruik dagcrème met SPF ook op bewolkte dagen

Het is belangrijk om dagcrème met SPF zelfs op bewolkte dagen te gebruiken. Hoewel het misschien niet zonnig lijkt, kunnen de schadelijke UVA- en UVB-stralen van de zon nog steeds je huid bereiken en schade veroorzaken.

Deze stralen kunnen leiden tot vroegtijdige huidveroudering, pigmentvlekken en zelfs huidkanker. Door dagelijks een dagcrème met SPF te gebruiken, zelfs als de zon niet fel schijnt, bescherm je je huid tegen deze schadelijke effecten.

Kies een dagcrème met een breed-spectrum bescherming en een geschikte SPF-factor voor jouw huidtype. Vergeet ook niet om voldoende crème aan te brengen om je huid volledig te beschermen.

Hoe Dagcrème met SPF Je Huid Beschermt tegen Zonneschade

Extra tips voor optimale bescherming tegen zonneschade

Draag beschermende kleding en accessoires

Om je huid extra te beschermen tegen zonneschade, is het belangrijk om niet alleen te vertrouwen op dagcrème met SPF. Het dragen van de juiste kleding en accessoires kan een extra laag bescherming bieden. Hier volgen enkele tips:

 • Kies voor kleding met een strak geweven stof, zoals katoen of linnen, die de meeste UV-stralen tegenhoudt.
 • Draag lange mouwen en broekspijpen om je armen en benen te bedekken.
 • Kies voor een hoed met brede rand om je gezicht en nek te beschermen tegen direct zonlicht.
 • Draag een zonnebril met UV – bescherming om je ogen te beschermen tegen schadelijke straling.
 • Gebruik eventueel een parasol of strandtentje om schaduw te creëren op het strand of bij het zwembad.

Beperk blootstelling aan de zon tijdens piekuren

 • Tussen 10 uur ‘s ochtends en 4 uur ‘s middags is de zon op zijn sterkst, dus vermijd zoveel mogelijk directe blootstelling aan de zon tijdens deze piekuren.
 • Zoek indien mogelijk schaduw op of gebruik een parasol om jezelf te beschermen tegen de felle zonnestralen.
 • Plan buitenactiviteiten buiten de piekuren om, zoals in de vroege ochtend of late namiddag, wanneer de zon minder intens is.
 • Als je toch buiten bent tijdens piekuren, draag dan beschermende kleding zoals een hoed met brede rand en een shirt met lange mouwen om je huid te bedekken.
 • Vergeet niet dat zelfs op bewolkte dagen UVA- en UVB-stralen doordringen, dus het is belangrijk om nog steeds voorzorgsmaatregelen te nemen.

Gebruik aanvullende zonbescherming zoals zonnebrandcrème

Als het gaat om de bescherming van je huid tegen zonneschade, is het belangrijk om aanvullende zonbescherming te gebruiken, zoals zonnebrandcrème. Hoewel dagcrèmes met SPF al enige bescherming bieden, kunnen ze mogelijk niet voldoende zijn, vooral op zonnige dagen of bij langdurige blootstelling aan de zon.

Zonnebrandcrème biedt extra bescherming tegen schadelijke UVA- en UVB-stralen, waardoor het risico op zonnebrand, huidveroudering en zelfs huidkanker wordt verminderd. Kies een zonnebrandcrème met een breed spectrum en een hoge SPF-factor die past bij je huidtype.

Breng deze crème royaal aan op alle blootgestelde delen van je lichaam, inclusief je gezicht, en vergeet niet om het regelmatig opnieuw aan te brengen, vooral na het zwemmen of zweten. Samen met je dagcrème met SPF helpt het gebruik van zonnebrandcrème je huid optimaal te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon.

Conclusie

Het gebruik van dagcrème met SPF is essentieel voor het beschermen van je huid tegen zonneschade. Door de juiste dagcrème te kiezen, voldoende product aan te brengen en regelmatig opnieuw aan te brengen, kun je genieten van een gezonde en stralende huid zonder zorgen over schadelijke UV-stralen.

Vergeet ook niet om extra zonbescherming te gebruiken en blootstelling aan de zon te beperken voor optimale bescherming. Neem de tijd om de beste dagcrème met SPF voor jouw huidtype te vinden en maak zonbescherming een essentieel onderdeel van je dagelijkse huidverzorgingsroutine.

Meer over dagcreme met SPF


lees lekker mee voor nog meer info over het belang van dagcrème met SPF.

Je vraagt je misschien af ‘Wat is Dagcrème met SPF‘? Ontdek de vele ‘Voordelen van Dagcrème met SPF‘ in ons introductieartikel dat de basis vormt voor onze diepgaande gids. Het gaat over ‘SPF in dagcremes’. Hierin duiken we in het ‘Belang van SPF in Dagcrème‘, en leggen we de ‘Werking van SPF in Dagcrème‘ uit.

Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in ‘Dagcrème met SPF en huidbescherming’, hebben we een artikel dat zich richt op de manier waarop deze crèmes de huid kunnen beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon. ‘Ook schreven we over ‘Dagcrème met SPF in de winter’. Ben je nieuwsgierig naar de vraag ‘Is Dagcrème met SPF voldoende bescherming‘? We beantwoorden deze vraag uitgebreid.

In onze serie vergelijken we ook ‘Dagcrème met SPF versus Zonder SPF‘, en praten we over de mogelijke ‘Bijwerkingen van Dagcrème met SPF‘. We laten ook ‘Dermatologen over Dagcrème met SPF‘ aan het woord om hun deskundige mening te geven.

Hoe je deze crèmes gebruikt is net zo belangrijk. Daarom hebben we een artikel ‘Hoe gebruik je Dagcrème met SPF‘ gemaakt. We bespreken ook het belang van het opnemen van ‘Dagcrème met SPF in huidverzorgingsroutine‘. En als je ooit hebt afgevraagd ‘Wanneer beginnen met Dagcrème met SPF‘, we hebben een hele post gewijd aan dit onderwerp.

Bijzondere aandacht gaat uit naar ‘Dagcrème met SPF en anti-aging‘, evenals naar ‘Dagcrème met SPF voor gevoelige huid‘. We hebben ook de ‘Dagcrèmes met hoogste SPF‘ gerangschikt voor degenen die maximale bescherming zoeken.

We richten ons niet alleen op vrouwen; er is ook een sectie gewijd aan ‘Dagcrème met SPF voor mannenhuid‘. En voor degenen die zich bewust zijn van hun impact op de planeet, hebben we een lijst met ‘Eco-vriendelijke Dagcrèmes met SPF‘.

Ten slotte, voor degenen die zich afvragen hoe ze hun make-up kunnen combineren met SPF-bescherming, hebben we een artikel over ‘Make-up en Dagcrème met SPF‘.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is het voordeel van het gebruik van een dagcrème met SPF?

Een dagcrème met SPF biedt dubbele bescherming voor je huid. Het beschermt niet alleen tegen de schadelijke effecten van de zon, zoals verbranding en vroegtijdige veroudering, maar het hydrateert en verzorgt ook de huid gedurende de dag.

2. Hoe werkt een dagcrème met SPF om mijn huid te beschermen tegen zonneschade?

Een dagcrème met SPF bevat zonnefilters die UV-stralen absorberen of weerkaatsen. Deze filters voorkomen dat de schadelijke UVB- en UVA-stralen van de zon de huid binnendringen en schade veroorzaken, zoals verbranding, rimpels en pigmentvlekken.

3. Moet ik nog steeds zonnebrandcrème gebruiken als ik een dagcrème met SPF gebruik?

Hoewel een dagcrème met SPF helpt bij het beschermen van de huid tegen zonneschade, is het nog steeds aan te raden om een aparte zonnebrandcrème te gebruiken als je langdurig wordt blootgesteld aan de zon of bij intensieve blootstelling, zoals tijdens het zwemmen of sporten.

4. Hoe vaak moet ik een dagcrème met SPF aanbrengen voor optimale bescherming?

Voor optimale bescherming tegen zonneschade wordt aanbevolen om de dagcrème met SPF elke 2 uur opnieuw aan te brengen, vooral als je veel buiten bent of veel transpireert. Het is ook belangrijk om de crème gelijkmatig en royaal aan te brengen op alle blootgestelde delen van de huid.

» Referenties


1. ‘The efficacy and safety of sunscreen use for the prevention of skin cancer’ – Megan Sander, Michael Sander, Toni Burbidge, and Jennifer Beecker. CMAJ December 14, 2020 192 (50) E1802-E1808; DOI: https://doi.org/10.1503/cmaj.201085.
https://www.cmaj.ca/content/192/50/E1802

2. ‘Modern sun protection’ – Sebastian Singer, Sigrid Karrer, Mark Berneburg. Current Opinion in Pharmacology, Volume 46, June 2019, Pages 24-28.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1471489218301243

3. ‘Application of SPF moisturisers is inferior to sunscreens in coverage of facial and eyelid regions’ – Published online 2019 Apr 3. doi: 10.1371/journal.pone.0212548. PLoS One. 2019; 14(4): e0212548. PMCID: PMC6447356, PMID: 30943192.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6447356/

4. ‘Daily Use of a Facial Broad Spectrum Sunscreen Over One-Year Significantly Improves Clinical Evaluation of Photoaging’ – Manpreet Randhawa, Steven Wang, James J Leyden, Gabriela O Cula, Alessandra Pagnoni, Michael D Southall. Dermatol Surg. 2016 Dec;42(12):1354-1361. doi: 10.1097/DSS.0000000000000879.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27749441/

» Referenties

Conclusie beste dagcreme met SPF 2023

Tineke (Schoonheidsspecialist)

Tineke (Schoonheidsspecialist)

Tineke is oprichter van het platform Jouwlijfstijl.nl . Ik ben geen 18 meer en mijn motto is om gezond, vitaal en mooi verzorgd ouder te worden. Ruim 40 jaar beweeg ik mij in de wereld van cosmetica en voeding. Als schoonheidsspecialiste en orthomoleculair voedingsadviseur heb ik enorm veel kennis opgedaan en gezien wat de beste huidverzorging en goede voeding voor je huid en je lichaam doet. Vind op dit platform de tips, informatie en mooie producten om je huid, je lichaam en je gezondheid te verbeteren. Ik deel ze met liefde voor je.