In dit artikel

De Rol van Dagcrème met SPF in Huidkankerpreventie

De Rol van Dagcrème met SPF in Huidkankerpreventie (2023)

Zit je te denken aan de risico’s van UV-straling en vroegtijdige huidveroudering? Ik begrijp dat wel – het is tenslotte al bewezen dat blootstelling aan de zon tot huidkanker kan leiden. Gelukkig is er een eenvoudige oplossing: het gebruik van dagcrème met SPF.

In dit artikel bespreken we hoe deze wondercrème de gezondheid van je huid kan beschermen en zelfs huidkanker kan voorkomen. Nieuwsgierig? Lees vooral verder!

Key Takeaways

De beste dagcreme met SPF van 2023 volgens onze test is Revitaltrax Hyaluronic SPF30 Day Cream. Dit merk zorgt voor een stevige en goed gehydrateerde huid, vervaagt fijne lijntjes en heeft een anti aging effect.

Samenvatting

 • Dagcrème met SPF biedt bescherming tegen schadelijke UV – straling en helpt huidkanker te voorkomen.
 • Het juiste SPF – niveau kiezen, rekening houdend met je huidtype en de intensiteit van de zonnestraling in jouw regio, is essentieel.
 • Het correct aanbrengen van de dagcrème met SPF, in voldoende hoeveelheid en gelijkmatig verdeeld over het gezicht, draagt bij aan optimale bescherming tegen schadelijke UV-straling.
De Rol van Dagcrème met SPF in Huidkankerpreventie

Waarom een dagcrème met SPF kiezen?

Een dagcrème met SPF kiezen is essentieel voor het beschermen van je huid tegen schadelijke UV-straling, het voorkomen van huidkanker en het verminderen van huidveroudering.

Bescherming tegen schadelijke UV-straling

Een dagcrème met SPF is meer dan een luxe: het is jouw schild tegen de onzichtbare, maar potentieel schadelijke ultraviolette (UV) straling. Deze straling, afkomstig van de zon en andere kunstmatige bronnen, kan doordringen in de diepste lagen van je huid, waarbij het DNA van je huidcellen wordt beschadigd.

Dit kan leiden tot voortijdige veroudering en in ergere gevallen tot huidkanker. Dagcrèmes met SPF bevatten speciale ingrediënten die deze straling opnemen, reflecteren of scatteren, waardoor ze je huid helpen te beschermen tegen de directe en indirecte schade die UV-straling kan veroorzaken.

Het consequent dragen van een dagcrème met SPF – zelfs in de winter – is dan ook een belangrijk onderdeel van elke huidverzorgingsroutine voor degenen die hun huid willen beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-straling.

Voorkomen van huidkanker

Het voorkomen van huidkanker is een belangrijke reden om dagelijks een dagcrème met SPF te gebruiken. Huidkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker, en de meeste gevallen worden veroorzaakt door blootstelling aan schadelijke UV-straling van de zon.

Het regelmatig aanbrengen van een dagcrème met SPF helpt je huid te beschermen tegen deze schadelijke stralen en vermindert het risico op het ontwikkelen van huidkanker.

De SPF in de dagcrème vormt een barrière tussen je huid en de UV-straling, waardoor je langer in de zon kunt blijven zonder dat je huid beschadigd raakt. Het is belangrijk om te weten dat UV-straling het hele jaar door aanwezig is, zelfs op bewolkte dagen.

Daarom is het essentieel om dagelijks een dagcrème met SPF te dragen, ongeacht het seizoen.

Een bijkomend voordeel van het gebruik van een dagcrème met SPF is dat het ook helpt om vroegtijdige huidveroudering te voorkomen. UV-straling kan leiden tot rimpels, fijne lijntjes en een doffe huid.

Verminderen van huidveroudering

Een dagcrème met SPF speelt een belangrijke rol bij het verminderen van huidveroudering. Blootstelling aan schadelijke UV-straling is een van de belangrijkste oorzaken van vroegtijdige veroudering van de huid.

UV-straling kan leiden tot fijne lijntjes, rimpels, donkere vlekken en een doffe teint. Door dagelijks een crème met SPF te gebruiken, bescherm je je huid tegen deze schadelijke straling en minimaliseer je de tekenen van veroudering.

Een dagcrème met SPF biedt niet alleen bescherming, maar ook hydratatie en voeding voor de huid. Veel dagcrèmes met SPF bevatten antioxidanten en andere actieve ingrediënten die de huid helpen om zichzelf te herstellen en gezond te blijven.

De Rol van Dagcrème met SPF in Huidkankerpreventie

Hoe kies je de juiste dagcrème met SPF?

Bij het kiezen van de juiste dagcrème met SPF moet je het juiste SPF-niveau bepalen, kijken naar ingrediënten en ervoor zorgen dat het geschikt is voor jouw huidtype.

Het juiste SPF-niveau bepalen

Het bepalen van het juiste SPF-niveau voor je dagcrème met SPF is essentieel om maximale bescherming tegen de zon te bieden. Hier zijn enkele punten om in gedachten te houden:

 • Het aanbevolen SPF – niveau voor dagelijkse bescherming is minimaal 30.
 • Als je een lichte huid hebt of snel verbrandt, is het raadzaam om te kiezen voor een hoger SPF – niveau, zoals 50.
 • Onthoud dat een hogere SPF niet betekent dat je langer in de zon kunt blijven. Het verhoogt alleen de bescherming tegen schadelijke stralen.
 • Houd rekening met het klimaat en de intensiteit van de zonnestraling in jouw regio. In gebieden met intense zon, zoals bijvoorbeeld op vakantiebestemmingen, kan een hoger SPF-niveau nodig zijn.
 • Raadpleeg een dermatoloog als je twijfelt over het juiste SPF – niveau voor jouw huidtype en levensstijl.

Geschikt voor je huidtype

Het kiezen van een dagcrème met SPF die geschikt is voor jouw huidtype is essentieel voor effectieve bescherming tegen de zon. Elk huidtype heeft namelijk verschillende behoeften als het gaat om hydratatie en textuur.

Voor mensen met een droge huid is het bijvoorbeeld belangrijk om een dagcrème te kiezen die rijk en voedend is, terwijl mensen met een vette huid juist gebaat zijn bij een lichtere, matterende formule.

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar eventuele huidproblemen waarmee je te maken hebt, zoals acne of gevoeligheid. Gelukkig zijn er dagcrèmes met SPF op de markt die specifiek zijn ontworpen voor deze specifieke behoeften.

Het gebruik van een dagcrème die aansluit bij je huidtype zal niet alleen helpen om je huid te beschermen tegen schadelijke uv-straling, maar ook om het evenwicht te bewaren en mogelijke irritaties te voorkomen.

Kijken naar ingrediënten

Bij het kiezen van een dagcrème met SPF is het belangrijk om naar de ingrediënten te kijken. Hier zijn enkele punten waar je op kunt letten:

 1. Zinkoxide of titaniumdioxide: Deze minerale filters bieden een breedspectrum zonbescherming en zijn minder irriterend voor de huid dan chemische filters.
 2. Antioxidanten: Ingrediënten zoals vitamine C, vitamine E en groene thee-extract kunnen helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen veroorzaakt door UV-straling.
 3. Hydraterende ingrediënten: Kies een dagcrème met SPF die ook hydraterende eigenschappen heeft, zoals hyaluronzuur of glycerine, om je huid gehydrateerd te houden.
 4. Vrij van irriterende stoffen: Vermijd dagcrèmes met SPF die bekende irriterende stoffen bevatten, zoals parfum, alcohol of synthetische kleurstoffen.
 5. Niet-comedogeen: Als je een vette of acne-gevoelige huid hebt, zoek dan naar een dagcrème met SPF die als ‘niet-comedogeen’ wordt aangeduid, wat betekent dat het de poriën niet zal verstoppen.
De Rol van Dagcrème met SPF in Huidkankerpreventie

Hoe breng je de dagcrème met SPF correct aan?

Breng dagelijks voldoende dagcrème met SPF aan, verdeel gelijkmatig over je gezicht en vergeet niet regelmatig opnieuw aan te brengen voor optimale bescherming tegen schadelijke UV-straling.

Meer weten over de juiste manier van aanbrengen? Lees verder!

Voldoende hoeveelheid gebruiken

Het is essentieel om voldoende hoeveelheid van je dagcrème met SPF aan te brengen. Dit zorgt ervoor dat je huid voldoende beschermd is tegen schadelijke UV-straling. Het is belangrijk om te weten dat de meeste mensen vaak te weinig crème gebruiken, wat resulteert in onvoldoende bescherming.

Een algemene richtlijn is om ongeveer een theelepel crème op je gezicht en hals aan te brengen. Zorg ervoor dat je de crème gelijkmatig verdeelt over de hele huid, zonder delen over te slaan.

Vergeet niet dat het ook belangrijk is om regelmatig opnieuw aan te brengen, vooral als je veel tijd buiten doorbrengt.

Gelijkmatig verdelen

Het is essentieel om de dagcrème met SPF gelijkmatig over je gezicht aan te brengen voor optimale bescherming tegen schadelijke UV-straling. Door de crème gelijkmatig te verdelen, zorg je ervoor dat elke centimeter van je huid bedekt is en beschermd wordt.

Begin met het aanbrengen van een kleine hoeveelheid crème op je vingertoppen en verdeel deze vervolgens over je gezicht. Werk hierbij vanuit het midden naar buiten toe, zodat je geen plekken overslaat.

Vergeet daarbij niet om ook je nek en hals mee te nemen, aangezien deze vaak worden blootgesteld aan de zon.

Door de dagcrème met SPF gelijkmatig aan te brengen, zorg je ervoor dat elke centimeter van je huid dezelfde bescherming krijgt. Hierdoor is de kans op verbranding of beschadiging door de zon minimaal.

Regelmatig opnieuw aanbrengen

Als het gaat om het aanbrengen van dagcrème met SPF, is regelmaat de sleutel. Het is belangrijk om de crème regelmatig opnieuw aan te brengen gedurende de dag om ervoor te zorgen dat je huid constant beschermd blijft tegen schadelijke UV-straling.

Zelfs als je niet direct in de zon bent, kunnen de stralen nog steeds je huid bereiken, dus is het essentieel om je huid regelmatig opnieuw in te smeren. Door dit te doen, verhoog je de effectiviteit van de bescherming en minimaliseer je het risico op huidbeschadiging en huidkanker.

Houd er rekening mee dat dagcrèmes met SPF na een paar uur vaak hun beschermingsniveau verminderen, dus vergeet niet om regelmatig bij te werken voor optimale veiligheid. Bescherming tegen de zon moet een dagelijkse gewoonte zijn, ongeacht het seizoen.

Andere maatregelen ter preventie van huidkanker

– Beperk blootstelling aan de zon met behulp van schaduwrijke plekken.

– Draag beschermende kleding, zoals een hoed en lange mouwen, om je huid te beschermen tegen de zon.

– Gebruik altijd een zonnebril met UV-bescherming om je ogen te beschermen.

– Controleer regelmatig je huid op verdachte plekjes en raadpleeg een dermatoloog bij veranderingen.

Beperk blootstelling aan de zon

Ik wil graag benadrukken hoe belangrijk het is om blootstelling aan de zon te beperken als onderdeel van huidkankerpreventie. Zonlicht bevat schadelijke UV-stralen die de huid kunnen beschadigen en kunnen leiden tot huidkanker.

Daarom is het essentieel om jezelf te beschermen door tijdens de piekuren van de zon, meestal tussen 10.00 uur en 16.00 uur, in de schaduw te blijven of binnen te blijven. Als je toch naar buiten moet, zorg er dan voor dat je beschermende kleding draagt, zoals een hoed, lange mouwen en een zonnebril.

Vergeet ook niet om regelmatig je huid te controleren op verdachte plekjes en raadpleeg een dermatoloog als je iets ongewoons opmerkt. Het nemen van deze maatregelen kan bijdragen aan het verminderen van het risico op huidkanker en het behouden van een gezonde huid.

Draag beschermende kleding

Het dragen van beschermende kleding is een belangrijke maatregel bij het voorkomen van huidkanker. Kies kleding die je huid bedekt, zoals een shirt met lange mouwen en een lange broek. Daarnaast is het verstandig om te investeren in kleding met een UV-beschermingsfactor (UPF).

Deze kledingstukken zijn speciaal ontworpen om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-straling. Een UPF van 50+ biedt de hoogste mate van bescherming. Onthoud dat donkere kleuren en dicht geweven stoffen meer bescherming bieden dan lichte en los geweven stoffen.

Het dragen van een hoed met brede rand en een zonnebril met UV-bescherming kan ook helpen om je gezicht en ogen te beschermen tegen de zon. Door deze eenvoudige maatregelen te nemen, kun je jezelf effectief beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-straling en de kans op huidkanker verminderen.

Gebruik een zonnebril en hoed

Het dragen van een zonnebril en hoed is een andere belangrijke maatregel om je huid te beschermen tegen schadelijke zonnestralen. Een zonnebril met UV-bescherming helpt niet alleen om je ogen te beschermen, maar ook om de gevoelige huid rondom je ogen te beschermen tegen verbranding en vroegtijdige rimpels.

Het dragen van een hoed met brede rand biedt extra bescherming voor je gezicht, nek en oren tegen directe blootstelling aan de zon. Kies een hoed met een dichte weefstructuur, zodat de zonnestralen minder kans hebben om door te dringen.

Door het dragen van een zonnebril en hoed kun je je huid nog beter beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-straling.

Controleer regelmatig je huid op verdachte plekjes

Het is essentieel om regelmatig je huid te controleren op verdachte plekjes. Hier zijn enkele belangrijke punten om te onthouden:

 • Bekijk je huid zorgvuldig, van top tot teen, in een goed verlichte ruimte.
 • Let op veranderingen in de grootte, vorm of kleur van moedervlekken of andere huidplekjes.
 • Wees alert op nieuwe plekjes die niet eerder aanwezig waren.
 • Let ook op plekjes die jeuken, bloeden, schilferen of pijnlijk zijn.
 • Als je iets verdachts vindt, raadpleeg dan direct een dermatoloog voor verder onderzoek.
 • Houd een regelmatige controle bij en maak indien nodig gebruik van smartphone – apps die helpen bij het vastleggen van foto’s voor vergelijkingsdoeleinden.

Conclusie

In conclusie is het gebruik van een dagcrème met SPF van essentieel belang voor het voorkomen van huidkanker. Door je huid dagelijks te beschermen tegen schadelijke UV-straling, verklein je de kans op huidbeschadiging en huidveroudering.

Het kiezen van de juiste dagcrème met SPF, het correct aanbrengen en het nemen van andere preventieve maatregelen, zoals beperken van blootstelling aan de zon en regelmatige controle van je huid, zijn allemaal belangrijke stappen in de strijd tegen huidkanker.

Investeer in een goede dagelijkse huidverzorgingsroutine met SPF-crème om jezelf te beschermen en een gezonde huid te behouden.

Meer over dagcreme met SPF

Lekker verder lezen om nog meer over dagcrèmes met SPF te ontdekken. Deze rijke bron van informatie zal je door talloze aspecten van dit essentiële huidverzorgingsproduct leiden.

In het artikel ‘Is Dagcrème met SPF voldoende bescherming‘ analyseren we de effectiviteit van dit product als enige bescherming tegen schadelijke zonnestralen. Om dieper te graven naar de ‘Werking van SPF in Dagcrème‘, hebben we een gedetailleerd stuk samengesteld dat je door de wetenschap achter deze technologie leidt. Misschien vraag je je af ‘Wanneer beginnen met Dagcrème met SPF‘. We hebben hier een volledig artikel aan gewijd om deze vraag te beantwoorden.

Ook heren, we hebben je niet vergeten. Ons artikel ‘Dagcrème met SPF voor mannenhuid‘ is speciaal gemaakt om de unieke behoeften van de mannenhuid te behandelen. En voor degenen die graag make-up dragen, bekijk ons stuk ‘Make-up en Dagcrème met SPF‘ om te leren hoe je deze twee kunt combineren. Maar ook over ‘Belang van Dagcrème met SPF onder make-up’.

We hebben ook een scala aan gespecialiseerde gidsen. Zoek je ‘Hypoallergene Dagcrèmes met SPF‘ of ‘Biologische en Natuurlijke Dagcrèmes met SPF‘? We hebben lijsten en recensies om je te helpen het beste product voor jou te vinden. Voor degenen die bezorgd zijn over ‘Dagcrème met SPF en huidkankerpreventie’, hebben we een artikel dat de preventieve rol van dagcrèmes met SPF onderzoekt.

Specifieke huidcondities worden niet genegeerd. We hebben gidsen voor ‘Dagcrème met SPF voor donkere huid‘, ‘Zwangerschap en Dagcrème met SPF‘, ‘Dagcrème met SPF en acne‘, en ‘Dagcrème met SPF en rosacea‘. Ook kijken we naar het verschil tussen ‘SPF in Dagcrème versus Zonnebrandcrème‘.

Ben je benieuwd naar de ‘Toekomst van Dagcrèmes met SPF‘ of hoe ‘Vitamine D en Dagcrème met SPF‘ samenwerken? Wij ook! Daarom hebben we gedetailleerde artikelen om deze kwesties te bespreken. We hebben zelfs tips om de ‘Verhogen effectiviteit Dagcrème met SPF‘.

Sporters, we hebben ook aan jullie gedacht met ons artikel ‘Dagcrème met SPF voor sporters‘. En voor degenen die er klaar voor zijn om hun perfecte product te vinden, bekijk dan onze gids voor ‘Dagcrème met SPF kopen‘ en ‘vegan dagcreme met spf‘.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is de rol van dagcrème met SPF in huidkankerpreventie?

Dagcrème met SPF beschermt de huid tegen schadelijke UV-stralen, die een belangrijke oorzaak zijn van huidkanker. Door het dagelijks gebruik van een dagcrème met SPF kan de blootstelling aan deze schadelijke stralen worden verminderd en het risico op huidkanker worden verkleind.

2. Hoe werkt een dagcrème met SPF om de huid te beschermen tegen huidkanker?

Een dagcrème met SPF bevat zonnefilters die een barrière vormen tussen de huid en de UV-stralen van de zon. Deze filters absorberen of weerkaatsen de stralen, waardoor ze minder schade aan de huid kunnen toebrengen en het risico op huidkanker wordt verminderd.

3. Is een hogere SPF beter voor huidbescherming tegen huidkanker?

Een hogere SPF biedt een hogere bescherming tegen UVB-stralen, die verantwoordelijk zijn voor verbranding van de huid. Echter, het is belangrijk op te merken dat een hogere SPF niet automatisch betekent dat het product beter beschermt tegen UVA-stralen, die ook bijdragen aan het risico op huidkanker. Het is daarom belangrijk om een dagcrème met een breed-spectrum SPF te gebruiken om optimale bescherming te bieden.

4. Moet ik nog steeds zonnebrandcrème gebruiken als mijn dagcrème al SPF bevat?

Hoewel een dagcrème met SPF een goede basisbescherming biedt, is het nog steeds aan te raden om een aparte zonnebrandcrème te gebruiken als aanvullende bescherming. Zonnebrandcrème kan helpen om de zonbescherming te versterken, vooral tijdens langdurige blootstelling aan de zon of in situaties waarin extra bescherming gewenst is, zoals op het strand of tijdens intensieve buiten

» Referenties


1. ‘The efficacy and safety of sunscreen use for the prevention of skin cancer’ – Megan Sander, Michael Sander, Toni Burbidge, and Jennifer Beecker. CMAJ December 14, 2020 192 (50) E1802-E1808; DOI: https://doi.org/10.1503/cmaj.201085.
https://www.cmaj.ca/content/192/50/E1802

2. ‘Modern sun protection’ – Sebastian Singer, Sigrid Karrer, Mark Berneburg. Current Opinion in Pharmacology, Volume 46, June 2019, Pages 24-28.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1471489218301243

3. ‘Application of SPF moisturisers is inferior to sunscreens in coverage of facial and eyelid regions’ – Published online 2019 Apr 3. doi: 10.1371/journal.pone.0212548. PLoS One. 2019; 14(4): e0212548. PMCID: PMC6447356, PMID: 30943192.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6447356/

4. ‘Daily Use of a Facial Broad Spectrum Sunscreen Over One-Year Significantly Improves Clinical Evaluation of Photoaging’ – Manpreet Randhawa, Steven Wang, James J Leyden, Gabriela O Cula, Alessandra Pagnoni, Michael D Southall. Dermatol Surg. 2016 Dec;42(12):1354-1361. doi: 10.1097/DSS.0000000000000879.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27749441/

» Referenties

Conclusie beste dagcreme met SPF 2023

Tineke (Schoonheidsspecialist)

Tineke (Schoonheidsspecialist)

Tineke is oprichter van het platform Jouwlijfstijl.nl . Ik ben geen 18 meer en mijn motto is om gezond, vitaal en mooi verzorgd ouder te worden. Ruim 40 jaar beweeg ik mij in de wereld van cosmetica en voeding. Als schoonheidsspecialiste en orthomoleculair voedingsadviseur heb ik enorm veel kennis opgedaan en gezien wat de beste huidverzorging en goede voeding voor je huid en je lichaam doet. Vind op dit platform de tips, informatie en mooie producten om je huid, je lichaam en je gezondheid te verbeteren. Ik deel ze met liefde voor je.