In dit artikel

Dagcrème met SPF in de Winter: Noodzaak of Overdreven?

Dagcrème met SPF in de Winter: Noodzaak of Overdreven?(2023)

Denk je dat het insmeren van je gezicht met een dagcrème met SPF in de winter overdreven is? Je bent niet de enige met deze vraag, zelfs ik had vroeger deze twijfel. Met dit artikel wil ik echter het belang van SPF in de winter onderstrepen, door middel van wetenschappelijk onderbouwde feiten en deskundig advies.

Bereid je voor op een verhelderend perspectief over huidverzorging in de winter!

Key Takeaways

De beste dagcreme met SPF van 2023 volgens onze test is Revitaltrax Hyaluronic SPF30 Day Cream. Dit merk zorgt voor een stevige en goed gehydrateerde huid, vervaagt fijne lijntjes en heeft een anti aging effect.

Samenvatting

 • Een dagcrème met SPF is ook in de winter essentieel voor het voorkomen van rimpels en huidveroudering.
 • Zelfs in de winter is er nog steeds schadelijke UV – straling aanwezig die kan leiden tot vroegtijdige huidveroudering, pigmentvlekken en een verhoogd risico op huidkanker.
 • Naast bescherming tegen UV – straling biedt een dagcrème met SPF ook bescherming tegen luchtvervuiling en helpt het de lippen te hydrateren en te beschermen tegen de winterzon.
Dagcrème met SPF in de Winter Noodzaak of Overdreven

Waarom je ook in de winter een dagcrème met SPF moet gebruiken

Ook in de winter is het gebruik van een dagcrème met SPF essentieel voor het tegengaan van rimpels en huidveroudering.

Effect op rimpels en huidveroudering

Het dagelijks gebruik van een dagcrème met SPF, zelfs in de winter, levert een aanzienlijke bijdrage aan het bestrijden van vroegtijdige huidveroudering. UV-straling is namelijk de voornaamste oorzaak van rimpels en andere tekenen van veroudering zoals pigmentvlekken.

Je gezicht beschermen tegen deze straling is dus essentieel, ongeacht het seizoen. Het ondersteunt de huid in het behouden van haar elasticiteit en helpt ook om het risico op ernstige huidaandoeningen, zoals huidkanker, te verminderen.

Door je huid in de winter te verzorgen met een dagcrème die SPF bevat, bescherm je een van je meest waardevolle bezittingen: een jeugdig uitziende, gezonde huid.

Cumulatieve effecten van straling

Tijdens de winter kunnen we denken dat de zon minder schadelijk is en dat we geen zonnebrandcrème nodig hebben. Echter, de cumulatieve effecten van straling zijn nog steeds aanwezig, zelfs als de zon minder fel lijkt.

De ozonlaag is dunner tijdens de wintermaanden, waardoor UV-straling minder wordt geabsorbeerd en makkelijker je huid kan bereiken. Dit kan leiden tot vroegtijdige huidveroudering, zoals rimpels en pigmentvlekken, evenals een verhoogd risico op huidkanker.

Het regelmatig gebruik van zonnebrandcrème, zelfs in de winter, kan helpen om deze schadelijke effecten te voorkomen en je huid gezond te houden. Dus het is belangrijk om je dagelijks te beschermen met een dagcrème met SPF, zelfs als de zon niet fel schijnt.

Aanwezigheid van uv-A-stralen, infrarood en zichtbaar licht

In de winter zijn er misschien minder zonnige dagen, maar dat betekent niet dat je geen bescherming tegen de zon nodig hebt. Hoewel de sterkte van de UVB-stralen afneemt, zijn de UVA-stralen nog steeds aanwezig, zelfs op bewolkte dagen.

UVA-stralen dringen dieper door in de huid en kunnen leiden tot vroegtijdige veroudering en het ontstaan van rimpels. Daarnaast is er ook sprake van infraroodstraling en zichtbaar licht, die ook schadelijke effecten kunnen hebben op de huid.

Het is dus belangrijk om ook in de winter je huid te beschermen met een dagcrème met SPF. Zelfs als je niet direct in de zon bent, kun je nog steeds blootgesteld worden aan deze schadelijke straling.

Bescherming tegen luchtvervuiling

Als je denkt aan zonbescherming, denk je waarschijnlijk aan de schadelijke effecten van UV-straling van de zon. Maar wist je dat een dagcrème met SPF ook kan helpen om je huid te beschermen tegen luchtvervuiling? Luchtvervuiling bevat vaak kleine zwevende deeltjes, zoals fijnstof en rook, die kunnen bijdragen aan huidproblemen zoals ontstekingen en veroudering.

Een dagcrème met SPF vormt een dunne barrière op je huid die helpt voorkomen dat deze deeltjes je huid binnendringen en schade veroorzaken. Het is dus niet alleen belangrijk om je huid te beschermen tegen de zon, maar ook tegen de schadelijke effecten van luchtvervuiling.

Vitamine D in de winter

In de winter is er minder zonlicht, wat kan leiden tot een tekort aan vitamine D. Vitamine D wordt namelijk aangemaakt in onze huid onder invloed van zonlicht. Het is daarom belangrijk om tijdens de wintermaanden extra alert te zijn op je vitamine D-niveau.

Hoewel het gebruik van zonnebrandcrème je blootstelling aan de zon beperkt, kun je nog steeds voldoende vitamine D krijgen door dagelijks 10-15 minuten met onbedekte handen en gezicht buiten te zijn tussen 11.00 en 15.00 uur.

Daarnaast kun je ook voedingsmiddelen eten die rijk zijn aan vitamine D, zoals vette vis, eieren en verrijkte zuivelproducten. Het is echter belangrijk om te onthouden dat vitamine D-supplementen in sommige gevallen noodzakelijk kunnen zijn, vooral als je een tekort hebt of een risico loopt op een tekort.

Dagcrème met SPF in de Winter Noodzaak of Overdreven

Biedt een dagcrème met SPF voldoende bescherming tegen de zon?

Een dagcrème met SPF biedt bescherming tegen de zon, maar het is belangrijk om regelmatig opnieuw aan te brengen voor maximale effectiviteit.

Verschillen tussen dagcrème met SPF en zonnebrandcrème

Ik heb vaak klanten die zich afvragen wat het verschil is tussen dagcrème met SPF en zonnebrandcrème. Het is een belangrijke vraag, omdat beide producten bedoeld zijn om de huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. Hier zijn de belangrijkste verschillen:

 1. Consistentie: Dagcrème met SPF heeft meestal een lichtere textuur dan zonnebrandcrème, waardoor het gemakkelijker aan te brengen is onder make-up.
 2. Ingrediënten: Dagcrèmes met SPF bevatten vaak extra voedende ingrediënten zoals antioxidanten en hydraterende stoffen. Zonnebrandcrèmes zijn meestal vrij van extra ingrediënten om zo puur mogelijk te blijven in hun zonbeschermingsfunctie.
 3. Dubbele werking: Een dagcrème met SPF combineert zonbescherming met dagelijkse huidverzorging, terwijl zonnebrandcrème alleen gericht is op bescherming tegen UV-straling.
 4. SPF-niveau: Zonnebrandcrèmes hebben vaak hogere SPF-niveaus dan dagcrèmes, omdat ze bedoeld zijn voor langere blootstelling aan de zon, zoals tijdens een stranddag. Een dagelijks gebruikte dagcrème met SPF heeft meestal een lagere factor, zoals SPF 15 of 30, omdat dit voldoende bescherming biedt bij kortere blootstelling aan de zon tijdens normale activiteiten buitenshuis.
 5. Huidreacties: Sommige mensen ervaren huidirritatie door bepaalde ingrediënten in zonnebrandcrèmes, terwijl dagcrèmes met SPF vaak zachter zijn voor de huid. Het is echter belangrijk om altijd te controleren of het product geschikt is voor jouw huidtype en eventuele gevoeligheden.

Het belang van regelmatig opnieuw aanbrengen

Het is essentieel om zonnebrandcrème regelmatig opnieuw aan te brengen, zelfs in de winter. UV-straling kan je huid gedurende de dag blijven beschadigen, zelfs als je denkt dat je al voldoende beschermd bent.

Door je zonnebrandcrème elke twee uur opnieuw aan te brengen, verhoog je de effectiviteit ervan en verminder je het risico op zonneschade. Dit geldt vooral als je veel buiten bent of langdurig blootgesteld wordt aan de zon.

Het kan ook handig zijn om een zonnebrandcrème met een hoge SPF te kiezen, zodat je beter beschermd bent tegen de UV-straling. Dus vergeet niet om regelmatig je zonnebrandcrème opnieuw aan te brengen, zelfs in de winter!

SPF voor verschillende huidskleuren

Het gebruik van SPF is belangrijk voor alle huidskleuren, ongeacht of je een lichte of donkere huid hebt. UV-straling kan schadelijk zijn voor alle huidtypes en kan leiden tot vroegtijdige huidveroudering en het risico op huidkanker verhogen.

Hoewel mensen met een donkere huid over het algemeen een hoger melaninegehalte hebben, wat enige natuurlijke bescherming biedt tegen de zon, is het nog steeds essentieel om een dagcrème met SPF te gebruiken.

Donkere huidtypes kunnen ook zonnebrand krijgen en aandoeningen zoals hyperpigmentatie ontwikkelen. Kies een dagcrème met SPF die geschikt is voor je specifieke huidtype en gebruik het regelmatig om je huid te beschermen tegen schadelijke straling.

Bescherming van de lippen

Ik ben dol op beautyproducten en vind het belangrijk om mijn huid goed te verzorgen, vooral in de winter. Een aspect van huidverzorging dat soms over het hoofd wordt gezien, is de bescherming van de lippen.

De huid op je lippen is dunner en gevoeliger dan de rest van je gezicht, waardoor het extra kwetsbaar is voor schade door de zon. UV-stralen kunnen leiden tot verbranding, droogheid en zelfs vroegtijdige veroudering van de lippen.

Daarom is het essentieel om een dagcrème met SPF te gebruiken die ook je lippen beschermt. Kies voor een lippenbalsem met minstens SPF 15 en breng deze regelmatig opnieuw aan gedurende de dag.

Zo houd je je lippen gehydrateerd én beschermd tegen de schadelijke effecten van de zon. Onthoud dat zelfs op bewolkte dagen UV-straling je huid kan bereiken, dus vergeet niet om je lippen altijd te beschermen, ongeacht het weer.

Probeer eens een dagcrème met SPF die speciaal ontworpen is om je lippen te verzorgen en te beschermen. Je zult merken dat je lippen zachter en gezonder aanvoelen, zelfs tijdens de koudste wintermaanden.

Dagcrème met SPF in de Winter Noodzaak of Overdreven

Hoe kies je de juiste dagcrème met SPF?

Let bij het kiezen van een dagcrème met SPF op de ingrediënten, houdbaarheid en prijs-kwaliteitverhouding. Nieuwsgierig geworden? Lees verder!

Ingrediënten om op te letten

Bij het kiezen van een dagcrème met SPF voor de winter, zijn er enkele belangrijke ingrediënten waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je de juiste bescherming krijgt.

 1. Titaniumdioxide: Dit mineraal ingrediënt biedt breed spectrum bescherming tegen zowel uv-A- als uv-B-stralen.
 2. Zinkoxide: Net als titaniumdioxide biedt zinkoxide een goede bescherming tegen zowel uv-A- als uv-B-stralen. Het is ook geschikt voor mensen met een gevoelige huid, omdat het vaak minder irriterend is dan andere sunblock-ingrediënten.
 3. Antioxidanten: Ingrediënten zoals vitamine C en vitamine E kunnen helpen om vrije radicalen te neutraliseren en schade aan de huid door UV-straling te verminderen.
 4. Hyaluronzuur: Hyaluronzuur is een geweldig ingrediënt om de huid gehydrateerd te houden tijdens de wintermaanden. Het helpt ook bij het verminderen van fijne lijntjes en rimpels.
 5. Niacinamide: Dit ingrediënt staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van roodheid en irritatie veroorzaakt door koude temperaturen.
 6. Ceramiden: Ceramiden zijn vetten die van nature in de huid voorkomen en helpen bij het behoud van de natuurlijke vochtbarrière van de huid. Ze kunnen helpen bij het voorkomen van droogheid en uitdroging in de winter.

Houdbaarheid van SPF

Het is belangrijk om rekening te houden met de houdbaarheid van SPF in je dagcrème. Over het algemeen heeft SPF een houdbaarheid van ongeveer twee tot drie jaar, maar dit kan variëren afhankelijk van de specifieke formule en de manier waarop het bewaard wordt.

Het is essentieel om de vervaldatum op de verpakking te controleren en geen producten te gebruiken die over datum zijn.

SPF verliest na verloop van tijd zijn effectiviteit, omdat de actieve ingrediënten na verloop van tijd kunnen afbreken. Dit betekent dat je mogelijk niet voldoende bescherming krijgt als je een dagcrème met een verlopen SPF gebruikt.

Om ervoor te zorgen dat je huid goed beschermd blijft, is het ook belangrijk om regelmatig je dagcrème met SPF opnieuw aan te brengen, vooral als je langdurig wordt blootgesteld aan de zon.

Daarnaast kan blootstelling aan licht en warmte de houdbaarheid van SPF beïnvloeden. Het is dus raadzaam om je dagcrème met SPF op te bergen op een koele, donkere plaats om de effectiviteit langer te behouden.

Wanneer je merkt dat de textuur, geur of kleur van je dagcrème met SPF is veranderd, is het een teken dat het tijd is om een nieuw product aan te schaffen.

Prijs versus kwaliteit

Bij het kiezen van een dagcrème met SPF, is het belangrijk om zowel de prijs als de kwaliteit te overwegen. Hier is een vergelijking van verschillende merken op basis van prijs en kwaliteit.

MerkPrijsKwaliteit
RevitalTraxLaagGoed
OriginsHoogGoed
WitlofLaagGoed

Hoewel duurdere merken vaak hoogwaardige ingrediënten en formules bieden, betekent dat niet altijd dat ze superieur zijn in bescherming en kwaliteit. Sommige goedkopere merken kunnen net zo effectief zijn. Het is ook belangrijk om een crème te kiezen die geschikt is voor je huidtype om irritatie te voorkomen.

Conclusie: Het belang van dagcrème met SPF in de winter

In conclusie, het gebruik van een dagcrème met SPF in de winter is absoluut geen overdreven luxe, maar eerder een noodzaak. Zelfs in de koudere maanden kan je huid schade oplopen door schadelijke UV-straling, zowel van de zon als van andere bronnen.

Door dagelijks een dagcrème met SPF te gebruiken, bescherm je jezelf tegen vroegtijdige huidveroudering, pigmentvlekken en het risico op huidkanker. Dus, vergeet niet om je huid het hele jaar door goed te verzorgen en te beschermen!

Meer over dagcreme met SPF


lees lekker mee voor nog meer info over het belang van dagcrème met SPF.

Je vraagt je misschien af ‘Wat is Dagcrème met SPF‘? Ontdek de vele ‘Voordelen van Dagcrème met SPF‘ in ons introductieartikel dat de basis vormt voor onze diepgaande gids. Het gaat over ‘SPF in dagcremes’. Hierin duiken we in het ‘Belang van SPF in Dagcrème‘, en leggen we de ‘Werking van SPF in Dagcrème‘ uit.

Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in ‘Dagcrème met SPF en huidbescherming‘, hebben we een artikel dat zich richt op de manier waarop deze crèmes de huid kunnen beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon. ‘Ook schreven we over ‘Dagcrème met SPF in de winter’. Ben je nieuwsgierig naar de vraag ‘Is Dagcrème met SPF voldoende bescherming‘? We beantwoorden deze vraag uitgebreid.

In onze serie vergelijken we ook ‘Dagcrème met SPF versus Zonder SPF‘, en praten we over de mogelijke ‘Bijwerkingen van Dagcrème met SPF‘. We laten ook ‘Dermatologen over Dagcrème met SPF‘ aan het woord om hun deskundige mening te geven.

Hoe je deze crèmes gebruikt is net zo belangrijk. Daarom hebben we een artikel ‘Hoe gebruik je Dagcrème met SPF‘ gemaakt. We bespreken ook het belang van het opnemen van ‘Dagcrème met SPF in huidverzorgingsroutine‘. En als je ooit hebt afgevraagd ‘Wanneer beginnen met Dagcrème met SPF‘, we hebben een hele post gewijd aan dit onderwerp.

Bijzondere aandacht gaat uit naar ‘Dagcrème met SPF en anti-aging‘, evenals naar ‘Dagcrème met SPF voor gevoelige huid‘. We hebben ook de ‘Dagcrèmes met hoogste SPF‘ gerangschikt voor degenen die maximale bescherming zoeken.

We richten ons niet alleen op vrouwen; er is ook een sectie gewijd aan ‘Dagcrème met SPF voor mannenhuid‘. En voor degenen die zich bewust zijn van hun impact op de planeet, hebben we een lijst met ‘Eco-vriendelijke Dagcrèmes met SPF‘.

Ten slotte, voor degenen die zich afvragen hoe ze hun make-up kunnen combineren met SPF-bescherming, hebben we een artikel over ‘Make-up en Dagcrème met SPF‘.

Veelgestelde Vragen

1. Is het nodig om dagcrème met SPF te gebruiken in de winter?

Ja, het is nog steeds belangrijk om dagcrème met SPF te gebruiken, zelfs in de winter. Hoewel de zon minder intens kan zijn tijdens deze periode, kunnen UV-stralen nog steeds schadelijk zijn voor je huid en bijdragen aan vroegtijdige veroudering en huidkanker.

2. Biedt dagcrème met SPF in de winter voldoende bescherming tegen de zon?

Dagcrème met SPF biedt zeker enige bescherming tegen de zon, maar het kan niet dezelfde bescherming bieden als specifieke zonnebrandcrèmes. Als je van plan bent om langdurig blootgesteld te worden aan de zon, is het raadzaam om ook een aparte zonnebrandcrème met een hogere SPF te gebruiken.

3. Kan ik mijn normale dagcrème zonder SPF gebruiken in plaats van dagcrème met SPF in de winter?

Hoewel het beter is om dagcrème met SPF te gebruiken, kun je in de winter je normale dagcrème zonder SPF blijven gebruiken als je niet van plan bent om langere tijd buiten door te brengen. Het is echter nog steeds belangrijk om andere vormen van bescherming tegen de zon, zoals een hoed en zonnebril, te dragen als je naar buiten gaat.

4. Kan ik dagcrème met SPF gebruiken onder make-up in de winter?

Ja, dagcrème met SPF kan veilig worden gebruikt onder make-up in de winter. Zorg ervoor dat je de dagcrème goed laat intrekken voordat je make-up aanbrengt om ervoor te zorgen dat het effectief blijft en je huid beschermt tegen de zon gedurende de dag.

» Referenties


1. ‘The efficacy and safety of sunscreen use for the prevention of skin cancer’ – Megan Sander, Michael Sander, Toni Burbidge, and Jennifer Beecker. CMAJ December 14, 2020 192 (50) E1802-E1808; DOI: https://doi.org/10.1503/cmaj.201085.
https://www.cmaj.ca/content/192/50/E1802

2. ‘Modern sun protection’ – Sebastian Singer, Sigrid Karrer, Mark Berneburg. Current Opinion in Pharmacology, Volume 46, June 2019, Pages 24-28.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1471489218301243

3. ‘Application of SPF moisturisers is inferior to sunscreens in coverage of facial and eyelid regions’ – Published online 2019 Apr 3. doi: 10.1371/journal.pone.0212548. PLoS One. 2019; 14(4): e0212548. PMCID: PMC6447356, PMID: 30943192.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6447356/

4. ‘Daily Use of a Facial Broad Spectrum Sunscreen Over One-Year Significantly Improves Clinical Evaluation of Photoaging’ – Manpreet Randhawa, Steven Wang, James J Leyden, Gabriela O Cula, Alessandra Pagnoni, Michael D Southall. Dermatol Surg. 2016 Dec;42(12):1354-1361. doi: 10.1097/DSS.0000000000000879.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27749441/

» Referenties

Conclusie beste dagcreme met SPF 2023

Tineke (Schoonheidsspecialist)

Tineke (Schoonheidsspecialist)

Tineke is oprichter van het platform Jouwlijfstijl.nl . Ik ben geen 18 meer en mijn motto is om gezond, vitaal en mooi verzorgd ouder te worden. Ruim 40 jaar beweeg ik mij in de wereld van cosmetica en voeding. Als schoonheidsspecialiste en orthomoleculair voedingsadviseur heb ik enorm veel kennis opgedaan en gezien wat de beste huidverzorging en goede voeding voor je huid en je lichaam doet. Vind op dit platform de tips, informatie en mooie producten om je huid, je lichaam en je gezondheid te verbeteren. Ik deel ze met liefde voor je.