In dit artikel

Dauwworm: Een Compleet Overzicht (2023)

In dit artikel

Dauwworm is een veelvoorkomende huidaandoening bij baby’s en jonge kinderen. Het wordt ook wel constitutioneel eczeem genoemd. Benieuwd naar de oorzaken, symptomen en behandeling? Lees verder!

Misverstanden over dauwworm

Veel mensen denken dat dauwworm iets met wormen te maken heeft. Dat is niet waar. Dauwworm is een huiduitslag die er vochtig en vaak ringvormig uitziet. Het gaat hier om een vroege vorm van eczeem, ook wel atopisch eczeem genoemd.

Dus, dauwworm heeft niets te maken met wormen. Het is belangrijk om dit te weten, zodat je de juiste zorg en behandeling kunt zoeken voor deze huidaandoening.

Hoe ontstaat dauwworm?

Dauwworm komt door een sterke reactie van de huid op prikkels. Het begint vaak rond de derde maand van een baby. De precieze oorzaak is niet bekend. Maar we weten wel dat krabben aan dauwworm het erger maakt.

Het eczeem kan zich over het hele lichaam verspreiden. Sommige kinderen groeien erover heen, anderen houden er hun hele leven last van.

Hoe ziet dauwworm eruit?

Dauwworm ziet eruit als een vochtige huiduitslag die vaak ringvormig is. Het kan er rood en ontstoken uitzien en komt vaak voor in huidplooien bij de gewrichten, zoals de ellebogen en knieholten.

De huiduitslag van dauwworm kan zich verspreiden naar andere delen van het lichaam. Het kan jeuken en ongemak veroorzaken. Dus als je kleine rode ringen of vochtige plekken op de huid ziet, kan dit dauwworm zijn.

Maar vergeet niet, ik ben geen dokter, dus het is altijd het beste om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose.

Hoe wordt de diagnose van dauwworm gesteld?

De diagnose van dauwworm wordt gesteld op basis van het uiterlijk van de huiduitslag. De arts zal naar de vochtige, ringvormige plekken op de huid kijken en vragen stellen over de symptomen.

Soms kan het nodig zijn om een huidbiopsie te doen om andere huidziekten uit te sluiten. Maar meestal is een lichamelijk onderzoek voldoende om de diagnose van dauwworm te stellen.

Behandeling van dauwworm

– De behandeling van dauwworm omvat meestal het gebruik van corticosteroïde crèmes of zalven om de ontsteking en jeuk te verminderen.

– Daarnaast kan het helpen om de huid goed te verzorgen en te hydrateren met speciale moisturizers.

– In sommige gevallen kan een arts ook antihistaminica voorschrijven om de jeuk te verminderen.

– Het is belangrijk om de instructies van de arts op te volgen en regelmatig terug te gaan voor controle.

– Daarnaast kunnen bepaalde voedingsmiddelen, zoals zuivel of pittig voedsel, de symptomen verergeren en is het verstandig om deze te vermijden.

Wat is de behandeling van dauwworm?

De behandeling van dauwworm kan bestaan uit het aanbrengen van een zalf op de huiduitslag. Deze zalf kan helpen om de huid te verzachten en de jeuk te verminderen. Het is belangrijk om de zalf regelmatig en volgens de instructies van de arts aan te brengen.

Naast de zalf kan het ook helpen om uw baby’s huid goed schoon en droog te houden. Vermijd het gebruik van agressieve zeep of andere producten die de huid kunnen irriteren. Het is ook belangrijk om uw baby niet te krabben, omdat dit het eczeem kan verergeren.

Als de symptomen van dauwworm aanhouden of erger worden, is het raadzaam om contact op te nemen met een arts voor verdere behandelingsopties en advies.

Wat kunt u zelf doen als uw baby dauwworm heeft?

Als uw baby dauwworm heeft, zijn er enkele dingen die u zelf kunt doen om de symptomen te verminderen en het ongemak te verlichten. Hier zijn enkele tips:

 1. Houd de huid van uw baby schoon en droog.
 2. Gebruik milde, parfumvrije zeep bij het baden van uw baby.
 3. Vermijd het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen of producten met sterke geuren.
 4. Gebruik een zachte, absorberende handdoek om de huid voorzichtig droog te deppen na het baden.
 5. Houd de nagels van uw baby kort om krabben te voorkomen en verdere irritatie te voorkomen.
 6. Kleed uw baby in losse, ademende kleding gemaakt van natuurlijke vezels zoals katoen.
 7. Probeer overmatige transpiratie te voorkomen door uw baby koel te houden in warm weer.
 8. Breng indien nodig een zalf aan die is voorgeschreven door de arts om de huiduitslag te behandelen.

Gaat dauwworm vanzelf over?

Dauwworm kan vanzelf overgaan bij sommige kinderen, maar niet bij allemaal. Sommige kinderen groeien er overheen terwijl anderen er last van blijven houden. Het is moeilijk te voorspellen wie er wel of niet vanaf zal komen.

Het is belangrijk om de huid goed te verzorgen en eventuele triggers te vermijden om de symptomen te verminderen.

Meer informatie over dauwworm

Symptomen van dauwworm bij volwassenen zijn vergelijkbaar met die bij baby’s en kinderen. Denk aan rode en jeukende huiduitslag, ringvormige plekken en ontstekingen in de huidplooien en gewrichten.

Wil je hier meer over weten? Lees dan verder!

Wat zijn de symptomen van dauwworm bij volwassenen?

Volwassenen kunnen ook last krijgen van dauwworm. Hier zijn de symptomen:

 • Rode en jeukende huiduitslag
 • Ringvormige plekken op de huid
 • Huidirritatie en ontsteking
 • Jeuk die kan leiden tot krabben en verergering van het eczeem

Is dauwworm besmettelijk?

Dauwworm is niet besmettelijk. Het kan niet van de ene persoon naar de andere worden overgedragen. Dauwworm ontstaat door een overgevoeligheid van de huid, dus het is geen infectie die kan worden doorgegeven.

Het is belangrijk om te weten dat dauwworm geen reden tot zorgen hoeft te zijn voor anderen die in contact komen met iemand die dauwworm heeft.

Wat zijn de behandelingsopties voor dauwworm?

Er zijn verschillende behandelingsopties voor dauwworm:

 • Een zalf met corticosteroïden kan helpen om de ontsteking en jeuk te verminderen.
 • Het is belangrijk om de huid goed vet te houden met een vette zalf of crème.
 • Het vermijden van irriterende stoffen, zoals parfum en zeep, kan ook helpen.
 • Bij ernstige gevallen kan een arts medicijnen voorschrijven, zoals antihistaminica om de jeuk te verminderen.
 • Het is aanbevolen om nagels kort te houden om krabben en infectie te voorkomen.
 • Het dragen van katoenen kleding en het vermijden van strakke kleding kan ook helpen.

Tips voor huidverzorging bij dauwworm

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van de huid bij dauwworm:

 1. Houd de huid schoon en droog: Was de huid voorzichtig met lauw water en milde zeep. Dep de huid zachtjes droog, vermijd wrijven.
 2. Gebruik milde huidverzorgingsproducten: Kies producten zonder sterke geuren of chemicaliën die de gevoelige huid kunnen irriteren.
 3. Hydrateer de huid regelmatig: Breng een goede vochtinbrengende crème aan om de hydratatie van de huid te behouden.
 4. Vermijd krabben: Het krabben kan het eczeem verergeren. Probeer jezelf af te leiden als je jeuk hebt en gebruik eventueel een koele doek om wat verlichting te bieden.
 5. Draag comfortabele kleding: Katoenen kleding is vaak comfortabeler voor mensen met dauwworm, omdat het lucht doorlaat en minder irritatie veroorzaakt.
 6. Vermijd triggers: Probeer te achterhalen welke factoren jouw dauwworm kunnen verergeren, zoals bepaalde voedingsmiddelen of stoffen, en probeer ze zoveel mogelijk te vermijden.
 7. Raadpleeg een arts: Als de symptomen van dauwworm aanhouden of ernstig worden, raadpleeg dan altijd een arts voor advies en verdere behandelingsopties.

Meer over ‘Huidproblemen en oplossingen’

Voor velen kunnen huidproblemen een bron van ongemak en frustratie zijn. Gelukkig biedt JouwLijfStijl.nl een schat aan informatie om de oorzaken van deze aandoeningen te begrijpen en oplossingen te vinden. Als je bijvoorbeeld last hebt van huidgriep, kun je hier inzichten verkrijgen over symptomen en behandelingen. Ook voor kwesties zoals warmtebultjes en dauwworm biedt de website uitgebreide informatie en hulp.

Bepaalde huidproblemen zoals naevus sebaceus en allergische reactie gezicht kunnen verontrustend zijn, maar met de juiste kennis en zorg zijn ze vaak goed te managen. En wanneer je wordt geconfronteerd met rode vlekken op benen, kun je oplossingen en remedies op de website vinden die je zouden kunnen helpen.

De wijsheid van onze grootouders kan ook van pas komen bij het aanpakken van huidproblemen. Als je op zoek bent naar ouderwetse remedies, bekijk dan zeker de tips op smetplekken oma weet raadt. Ook onderwerpen als wild vlees huid en de herstelperiode wondroos worden uitvoerig besproken, om je zo goed mogelijk te informeren en te ondersteunen.

Soms kunnen kleinere ongemakken, zoals een steenpuist uitknijpen, een bult op hoofd of een gescheurde mondhoek, voor veel irritatie zorgen. Daarom biedt JouwLijfStijl.nl ook voor deze kwalen praktische adviezen en oplossingen.

Als je op zoek bent naar het beste middel tegen eczeem, of je worstelt met kapotte mondhoeken en witte vlekjes op de huid, bezoek dan de respectievelijke pagina’s voor deskundig advies en aanbevelingen om je huid gezond en stralend te houden.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is Dauwworm?

Dauwworm is een chronische aandoening van de huid, ook bekend als Dermatitis of Atopische dermatitis. Het geeft een rode huid op de wangen bij baby’s van babyleeftijd.

2. Wat zijn de belangen van werkgroepleden bij Dauwworm?

De werkgroepleden hebben belang bij het begrijpen van het ziektebeeld van Dauwworm en hoe ze het kunnen behandelen.

3. Is Dauwworm een allergie?

Ja, Dauwworm is een vorm van allergie die zich voordoet als een rode huid, meestal op de wangen van baby’s.

4. Hoe kan ik omgaan met Dauwworm?

Met goede zorg en aandacht kan het ziektebeeld van Dauwworm beheerd worden. Het is belangrijk dat u praat met een professional voor de juiste behandeling.

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (1962), oprichter van Jouwlijfstijl.nl, leeft volgens het motto "Ik ben geen 18 meer, maar ik streef ernaar om gezond, vitaal en mooi verzorgd ouder te worden". Met meer dan 40 jaar ervaring in de wereld van cosmetica en voeding heeft ze als schoonheidsspecialiste en orthomoleculair voedingsadviseur uitgebreide kennis opgedaan. Ze heeft van dichtbij gezien wat de juiste huidverzorging en goede voeding voor zowel je huid als je algehele welzijn kan doen. Ontdek op haar platform waardevolle tips, informatie en kwaliteitsproducten die bijdragen aan een stralende huid, een gezond lichaam en een vitale levensstijl. Tineke deelt deze inzichten vol passie en liefde. Volg Tineke ook op LinkedIn en Facebook. Voor opmerkingen of vragen, mail tineke@jouwlijfstijl.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer advies van Tineke Rous- de Vries.
Anderen bekeken ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *