In dit artikel

De beste anti age crème voor een jeugdige huid

Hoe verzorg je een droge gevoelige huid?

In dit artikel

Veel mensen hebben last van een vochtarme huid. Een belangrijk feit is dat te heet water de huid kan uitdrogen. Dit artikel geeft tips om je droge huid te verzorgen. Blijf lezen voor handige adviezen.

Key Takeaway:

Ik ben fan van de Hyaluronic Day Cream SPF30 van Revitaltrax! Deze dagcreme is ideaal voor de ouder wordende huid en bevat ook nog een SPF waardoor je altijd beschermd de deur uit gaat.

Samenvatting

 • Gebruik lauw water en milde zeep tijdens het douchen om je huid niet verder uit te drogen.
 • Breng direct na het baden of douchen een hydraterende crème aan op een nog vochtige huid om het vocht beter vast te houden.
 • Kies voor huidverzorgingsproducten met ingrediënten zoals hyaluronzuur of glycerine, die helpen om vocht in de huid te trekken en te behouden.
 • Bescherm je huid tegen de zon door dagelijks een crème met SPF te gebruiken, ook in de wintermaanden.
 • Drink voldoende water en eet gezond om je huid van binnenuit te hydrateren en haar natuurlijke barrière te versterken.

Oorzaken van een (extreem) droge huid

Nu we de basis hebben gelegd, laten we ons verdiepen in wat een (extreem) droge huid veroorzaakt. Mensen met een (extreem) droge huid missen vaak een stevige huidbarrière, waardoor ze meer vocht verliezen.

Dit gebrek aan olie en bescherming leidt tot uitdroging. Beschadiging van de huid speelt ook een rol, dit kan de natuurlijke vochtbalans verstoren.

Externe factoren zoals lang en heet douchen, het gebruik van verkeerde huidproducten en blootstelling aan droge lucht kunnen de huid verder uitdrogen. Ook kunnen interne factoren zoals ouder worden, voeding en een verminderde talgproductie bijdragen aan het probleem.

Voorkomen dat je te vaak in heet water verblijft en het kiezen van mildere zepen kan de huid helpen herstellen.

Een gezonde huid begint bij het begrijpen van wat haar schaadt.

Kenmerken van een (extreem) droge huid

Een droge huid vertoont vaak schilfers en voelt strak aan. Dit komt omdat er een tekort is aan vetten in de huid, waardoor deze niet genoeg vocht kan vasthouden. De huid kan zelfs gaan jeuken door de droogheid.

Veel mensen merken ook droge plekken op, vooral rond de ellebogen, knieën en handen. Deze symptomen laten zien dat de barrière van de huid verzwakt is.

Gevoeligheid en roodheid zijn ook veelvoorkomende kenmerken. Een droge huid reageert sneller op externe factoren zoals koud weer of verkeerde huidverzorgingsproducten. Sommige mensen ontwikkelen eczeem of roodheid door deze gevoeligheid.

Het is belangrijk om producten te kiezen die speciaal zijn ontworpen voor dit huidtype, zoals producten met huididentieke ingrediënten en die hydratatie bieden zonder irritatie te veroorzaken.

Hoe verzorg je een droge huid?

Om een droge huid te verzorgen, is het kiezen van de juiste vochtinbrengende crèmes en zachte reinigingsproducten cruciaal; ontdek hoe je jouw huid weer zacht en gehydrateerd maakt.

Behandeling en verzorging van een droge huid

Een droge huid vraagt om speciale aandacht en verzorging. Het goede nieuws is dat je met de juiste stappen je huid weer zacht en soepel kunt maken.

 1. Gebruik lauw water tijdens het douchen of baden. Heet water droogt je huid verder uit.
 2. Kies voor milde huidverzorgingsproducten zonder harde chemicaliën die je huid kunnen irriteren.
 3. Breng na elk bad of douche een hydraterende crème aan op je nog vochtige huid. Dit helpt vocht vast te houden.
 4. Zoek naar producten met ingrediënten zoals hyaluronzuur of glycerine, deze trekken vocht aan en behouden het in de huid.
 5. Draag handschoenen bij koud weer om je handen te beschermen tegen uitdrogen.
 6. Beperk het gebruik van airconditioning en verwarming, want die kunnen de lucht in huis uitdrogen en daarmee ook je huid.
 7. Drink voldoende water elke dag om van binnenuit gehydrateerd te blijven.

Ik heb zelf ervaren dat regelmatig het aanbrengen van een dikke laag Biodermal Droge en gevoelige huid dagcrème echt een verschil maakt, vooral in de wintermaanden wanneer mijn huid extra droog lijkt te zijn.

 1. Overweeg eens per week een diepvoedend masker te gebruiken dat speciaal is ontworpen voor droge huidtypes.
 2. Vermijd langdurige blootstelling aan de zon en breng altijd UV – bescherming aan als onderdeel van je ochtendroutine.
 3. Raadpleeg Dermalogica Huidexperts voor een Face Mapping® Huidanalyse; zij kunnen productaanbevelingen doen die specifiek zijn voor jouw unieke huidsituatie.

Door bovenstaande stappen op te nemen in jouw dagelijkse routine kun je helpen jouw droge, gevoelige huid te verzorgen en haar natuurlijke zachtheid terug te brengen.

Huidverzorgingsproducten voor een droge huid

Na het begrijpen van de behandeling en verzorging van een droge huid, is het nu tijd om de juiste huidverzorgingsproducten te ontdekken. Deze producten zijn jouw bondgenoten in de strijd tegen uitdroging.

 1. Kies reinigingsmiddelen die mild zijn. Ik heb zelf ervaren dat crème-achtige cleansers mijn huid niet uitdrogen.
 2. Zoek naar hydraterende crèmes rijk aan natuurlijke oliën. Deze voeden je huid diep.
 3. Gebruik een dagcrème met zonnefilter om je gevoelige huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen.
 4. ‘s Nachts, breng een dikke laag nachtcrème aan voor intense hydratatie terwijl je slaapt.
 5. Exfolieer wekelijks met een zachte scrub om dode huidcellen te verwijderen zonder irritatie.
 6. Serums met hyaluronzuur trekken vocht aan en behouden dit in je huid.
 7. Gebruik gezichtsmaskers speciaal voor gedehydrateerde huidtypes eens per week voor extra verzorging.
 8. Lippenbalsem is onmisbaar voor gebarsten lippen en moet meerdere keren per dag aangebracht worden.
 9. Body lotions moeten na elke douche of bad gebruikt worden om vocht vast te houden.

Door deze producten regelmatig toe te passen, merkte ik aanzienlijke verbeteringen op bij mijn eigen droge, gevoelige huid. Belangrijk is dat je zoekt naar producten die speciaal zijn samengesteld voor jouw unieke huidtype en conditie, zoals vermeld bij punt 2 belangrijke feiten: gebruik producten die “speciaal geformuleerd zijn voor een droge huid”.

Gezichtsverzorging voor een droge gevoelige huid

Het verzorgen van een droge gevoelige huid vraagt om speciale aandacht. Gebruik milde en romige producten die je huid zachtjes verzorgen zonder irritatie te veroorzaken.

 1. Kies voor zachte reiniging. Reinig je gezicht met plantaardige olie of milde reinigers die niet schuimen. Deze producten verwijderen vuil zonder de huid uit te drogen.
 2. Pas hydratatie rijkelijk toe. Droge huid heeft veel vocht nodig, dus gebruik dagelijks een hydraterende crème of gezichtscrème die speciaal is ontworpen voor droge huidcondities zoals atopisch eczeem.
 3. Wees selectief met ingrediënten. Vermijd producten met harde chemicaliën of parfums die je huid kunnen irriteren. Zoek naar producten rijk aan voedende ingrediënten zoals hyaluronzuur en ceramiden.
 4. Verzorg je huid ‘s nachts extra goed. Een voedende nachtcrème helpt bij het herstel van je huid terwijl je slaapt, waardoor deze soepeler en gehydrateerd blijft.
 5. Bescherm tegen de zon. Zelfs een droge gevoelige huid heeft bescherming nodig tegen UV – stralen, wat betekent dat het essentieel is om een zonnebrandcrème met minimaal SPF 30 te gebruiken als onderdeel van je dagelijkse routine.
 6. Drink genoeg water en eet gezond. Hydratatie begint van binnenuit; water drinken helpt om je huid gehydrateerd te houden, terwijl een gebalanceerd dieet rijk aan omega-3 vetzuren en antioxidanten je algehele huidconditie kan verbeteren.
 7. Regelmatig exfoliëren, maar zachtjes aan doen. Het gebruik van een milde exfoliant kan helpen dode huidcellen te verwijderen en bevordert de vernieuwing van de opperhuid, maar overdoe het niet – eens per week is voldoende.
 8. Experimenteer niet te vaak met nieuwe producten; dit kan leiden tot irritatie of flare – ups, vooral bij een gevoelige conditie zoals atopisch eczeem.

Persoonlijk heb ik ontdekt dat door het volgen van deze stappen mijn droge gevoelige huid minder trekkerig aanvoelt en er gezonder uitziet. Vooral het overstappen naar reinigingsproducten op basis van olie maakte een groot verschil in hoe mijn huid aanvoelt gedurende de dag.

Dagcrème en nachtcrème voor hydratatie

Voor een droge en gevoelige huid zijn dagcrèmes en nachtcrèmes onmisbaar. Ze helpen om de huid de hele dag door gehydrateerd te houden. Kies producten die speciaal ontworpen zijn voor een droge huid.

Vermijd crèmes met ingrediënten die de huid kunnen irriteren. Bepanthen Droge & Gevoelige Huid Crème is een vegan optie die erg goed werkt.

Nachtcrèmes werken terwijl je slaapt. Ze herstellen de huid van schade en bereiden haar voor op de volgende dag. Zorg ervoor dat je voor het slapengaan een voedende nachtcrème aanbrengt.

Dit zorgt ervoor dat je wakker wordt met een zachtere en meer gehydrateerde huid. Na het bespreken van dag- en nachtcrèmes, kijken we naar het belang van hydraterende crème en gezichtscrème.

Het belang van hydraterende crème en gezichtscrème

Hydraterende crème is een redder in nood voor je huid, zeker als deze droog aanvoelt. Uit eigen ervaring weet ik dat een goede crème het verschil kan maken. Het helpt de huid vocht vast te houden en beschermt tegen schade van buitenaf.

Dit is erg belangrijk voor mensen met een beschadigde huid die moeilijk vocht vasthoudt. Als je een crème kiest, zoek dan naar één die niet alleen hydrateert, maar ook tekenen van veroudering tegengaat.

Vergeet niet om extra bescherming tegen de zon toe te voegen over je hydraterende crème om je huid te beschermen tegen schadelijke straling.

Voor wie een extreem droge huid heeft, kan een exfoliant met alfahydroxyzuur of betahydroxyzuur wonderen doen. Deze producten helpen dode huidcellen verwijderen en verbeteren de conditie van je huid.

Houd er rekening mee dat producten voor rondom de ogen speciale aandacht verdienen. Kies voor een hydraterende crème die speciaal ontwikkeld is voor de (zeer) droge huid in deze gevoelige zone.

Oliebasis zalven bieden langdurige bescherming door hun hogere vetgehalte, terwijl crèmes met meer water prettiger kunnen aanvoelen. Nu we het belang van hydraterende producten hebben verkend, laten we kijken naar tips om een droge huid te verminderen.

Tips om een droge huid te verminderen

Een droge huid kan oncomfortabel aanvoelen. Gelukkig kun je met deze tips zelf veel doen om je huid te verbeteren.

 1. Kies de juiste vochtinbrengende crèmes die bij jouw huid passen. Ik merkte bijvoorbeeld dat producten zonder parfum mijn huid minder irriteerden.
 2. Douche niet te heet en beperk je douchetijd. Warm water droogt de huid uit. Ik zorg ervoor dat mijn douches kort zijn en het water lauwwarm.
 3. Vermijd het gebruik van zeep op basis van toxische stoffen. Ze kunnen de droogheid verergeren. In plaats daarvan kies ik voor milde reinigers.
 4. Eet gezond en blijf gehydrateerd door voldoende water te drinken. Mijn huid begon te verbeteren toen ik meer water ging drinken en gezonder ging eten.
 5. Bescherm je huid tegen harde weersomstandigheden door geschikte kleding te dragen en altijd een crème op te doen voordat je naar buiten gaat.

Laten we nu ontdekken welke rol de barrière lipidelaag speelt in het behoud van een gezonde huid.

Belang van de barrière lipidelaag

De barrière lipidelaag is als een schild voor je huid. Deze laag beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals vervuiling en allergenen. Zonder een sterke lipidelaag kan je huid makkelijk vocht verliezen en droog worden.

Dit maakt het belangrijk om producten te gebruiken die deze cruciale laag ondersteunen en versterken. Vooral voor mensen met een gevoelige huid, die snel last hebben van irritaties, is het essentieel om de lipidelaag in topconditie te houden.

Goede verzorgingsproducten bevatten ingrediënten zoals ceramiden, die helpen bij het herstellen en behouden van de lipidelaag. Deze producten werken als een barrière om vocht in de huid te houden en irriterende stoffen buiten te sluiten.

Met de juiste verzorging blijft de huid gehydrateerd, voelt zacht aan en ziet er gezond uit. Het kiezen van de juiste producten is dus niet alleen een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar ook van het begrijpen wat je huid nodig heeft om haar natuurlijke bescherming te behouden.

Gezichtsverzorgingsproducten en hun rol bij de verzorging van een droge huid

Nadat we het belang van de barrière lipidelaag hebben besproken, kijken we nu naar gezichtsverzorgingsproducten die essentieel zijn voor het onderhoud van een droge huid. Deze producten helpen de huid vocht vast te houden en beschermen tegen verdere uitdroging.

Goede verzorging vereist producten zoals hydraterende crèmes, oliën en serums die natuurlijke ingrediënten bevatten. Ze werken door een beschermende laag over de huid te leggen, waardoor het vocht beter wordt vastgehouden.

Daarnaast zijn er speciale gezichtsreinigers die zacht zijn voor de huid en niet strippen van essentiële oliën. Het kiezen van de juiste producten kan een enorme impact hebben op hoe goed je huid gehydrateerd blijft.

Zorg er altijd voor dat je producten selecteert die passen bij jouw specifieke huidtype en behoeften. Regelmatig gebruik van deze verzorgingsproducten helpt niet alleen om de droge huid te verzachten en te herstellen, maar bevordert ook een gezonde, stralende teint.

Uiterlijke verzorging kennisbank: Meer leren over huidverzorging

Om echt te begrijpen hoe je een droge en gevoelige huid verzorgt, is het leren over huidtypes en de specifieke behoeften ervan essentieel. Zoek naar producten zoals badoliën en verzachtende zalven die ontwikkeld zijn om de huid diep te voeden.

Deze kennis helpt je om slimme keuzes te maken in de verzorging van jouw huid.

Gebruik milde reinigers en vermijd harde schrobmiddelen die de huid kunnen beschadigen. Regelmatige exfoliatie kan helpen bij het verminderen van ruwheid en laat je huid stralen. Het doel is om de huid gehydrateerd en gezond te houden, wat jeuk, irritatie en eczeem kan voorkomen.

Conclusie

Verzorgen van een droge huid vraagt om aandacht en de juiste producten. Kies voor milde zeep en hydraterende crème die je huid voeden. Door lauw water te gebruiken bescherm je de lipidenlaag en voorkom je verder vochtverlies.

Drink genoeg water om je huid van binnenuit te hydrateren. Jouw huid verdient de beste zorg, dus begin vandaag nog met deze eenvoudige stappen.

Veelgestelde Vragen

1. Hoe kan ik een droge gevoelige huid herkennen?

Je kunt een droge gevoelige huid herkennen aan roodheid, jeuk en schilfering.

2. Welke soort moisturizer is het beste voor een droge gevoelige huid?

Kies voor een hypoallergene en parfumvrije moisturizer die speciaal is ontwikkeld voor de gevoelige huid.

3. Hoe vaak moet ik mijn gezicht wassen als ik een droge gevoelige huid heb?

Was je gezicht maximaal twee keer per dag met lauw water en een milde reiniger.

4. Kan ik make-up dragen als ik een droge gevoelige huid heb?

Ja, maar gebruik make-up die hypoallergeen is en ontworpen voor de gevoelige huid om irritatie te voorkomen.

5. Wat moet ik vermijden bij de verzorging van een droge gevoelige huid?

Vermijd producten met alcohol, parfum of andere harde ingrediënten die de huid kunnen irriteren.

Picture of Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (1962), oprichter van Jouwlijfstijl.nl, leeft volgens het motto "Ik ben geen 18 meer, maar ik streef ernaar om gezond, vitaal en mooi verzorgd ouder te worden". Met meer dan 40 jaar ervaring in de wereld van cosmetica en voeding heeft ze als schoonheidsspecialiste en orthomoleculair voedingsadviseur uitgebreide kennis opgedaan. Ze heeft van dichtbij gezien wat de juiste huidverzorging en goede voeding voor zowel je huid als je algehele welzijn kan doen. Ontdek op haar platform waardevolle tips, informatie en kwaliteitsproducten die bijdragen aan een stralende huid, een gezond lichaam en een vitale levensstijl. Tineke deelt deze inzichten vol passie en liefde. Volg Tineke ook op LinkedIn en Facebook. Voor opmerkingen of vragen, mail tineke@jouwlijfstijl.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer advies van Tineke Rous- de Vries.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *