In dit artikel

De Strijd tegen een Droge huid Tips en Adviezen

De Strijd tegen een Droge huid: Tips en Adviezen

In dit artikel

Als schoonheidsspecialist zie ik dagelijks mensen met een droge huid in mijn praktijk. Een droge huid kan veel ongemakken veroorzaken, zoals jeuk, roodheid en schilfering. In deze blog wil ik graag mijn kennis en ervaring delen over de strijd tegen een droge huid en geef ik tips en adviezen om deze te voorkomen en met de juiste gezichtsverzorging en tips te verzorgen.

Key Takeaways

  1. Preventie is belangrijk bij een droge huid, gebruik daarom milde cleansingmilk en lauwwarm water, hydraterende crèmes en lotions en bescherm de huid tegen externe factoren.
  2. Een regelmatige huidverzorgingsroutine en behandeling met de juiste huidverzorgingsproducten kan helpen bij het voorkomen en behandelen van een droge huid.
  3. Natuurlijke remedies zoals kokosolie, olijfolie en havermout kunnen als aanvulling op de reguliere huidverzorging worden gebruikt en bij aanhoudende klachten is het belangrijk om een dermatoloog te raadplegen.
De Strijd tegen een Droge huid Tips en Adviezen

Oorzaken van een droge huid

Een droge huid kan verschillende oorzaken hebben, waaronder erfelijkheid, veroudering, blootstelling aan externe factoren zoals koude, droge lucht en warm water, en medische aandoeningen zoals eczeem of psoriasis. Ook kan een verkeerde huidverzorgingsroutine bijdragen aan het ontstaan van een droge huid. Het is belangrijk om te weten wat de oorzaak van de droge huid is, zodat de juiste behandeling kan worden ingezet.

Tips voor het voorkomen van een droge huid

Preventie is altijd beter dan genezen. Om een droge huid te voorkomen, is het belangrijk om milde reiniging te gebruiken en lauwwarm water. Heet water kan de huid namelijk uitdrogen. Het is ook belangrijk om de huid na het douchen of baden goed af te drogen, maar niet te hard te wrijven. Het gebruik van vettige, hydraterende crèmes en lotions is essentieel voor het behoud van een gezonde en gehydrateerde huid. Kies voor producten die passen bij jouw huidtype. Daarnaast is het belangrijk om de huid te beschermen tegen externe factoren, zoals wind, kou en zonlicht. Gebruik daarom altijd een goed verzorgende dagcrème en een zonnebrandcrème met een hoge factor om de huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Tot slot is voldoende vochtinname belangrijk voor een gezonde huid. Drink minimaal 1,5 – 2 liter water per dag.

De Strijd tegen een Droge huid Tips en Adviezen

Behandeling van een droge huid

Wanneer een droge huid niet voorkomen kan worden, is behandeling noodzakelijk. beschermende en herstellende crèmes zijn de meest voorkomende behandelingen bij een droge huid. Deze producten bevatten ingrediënten die de talg aanvullen, de huid hydrateren en beschermen tegen verdere uitdroging. Systemische behandelingen, zoals medicatie, worden alleen ingezet wanneer een droge huid veroorzaakt wordt door een onderliggende medische aandoening. Het is belangrijk om een regelmatige huidverzorgingsroutine te hebben om een droge huid te behandelen en te voorkomen.

Natuurlijke remedies voor een droge huid

Naast de bovengenoemde tips en behandelingen zijn er ook natuurlijke remedies die kunnen helpen bij een droge huid. Kokosolie is bijvoorbeeld een natuurlijk product dat de huid hydrateert en beschermt. Olijfolie kan ook gebruikt worden als een natuurlijke vetaanvuller voor de huid. Havermout is een natuurlijk product dat de huid kalmeert en verzacht. Deze producten kunnen gebruikt worden als aanvulling op de reguliere huidverzorgingsroutine

Wanneer een dermatoloog raadplegen

Bij een droge huid is het belangrijk om op tijd hulp in te schakelen van een dermatoloog. Dit is vooral belangrijk wanneer er sprake is van een ernstige droge huid die niet reageert op de gebruikelijke behandelingen en producten. Een dermatoloog kan dan een specifieke behandeling voorschrijven die beter past bij de behoeften van de huid. Ook is het belangrijk om een dermatoloog te raadplegen wanneer er sprake is van andere symptomen, zoals uitslag of ontstekingen, die wijzen op een onderliggende medische aandoening.

De Strijd tegen een Droge huid Tips en Adviezen

Conclusie Droge huid

Een droge huid kan veel ongemakken veroorzaken, maar het is gelukkig goed te voorkomen en te behandelen. Door een regelmatige huidverzorgingsroutine te hebben, de huid te beschermen tegen externe factoren, en voldoende vochtinname, kan een droge huid voorkomen worden. Mochten er toch klachten ontstaan, dan zijn er verschillende behandelingen en natuurlijke remedies die kunnen helpen. Bij aanhoudende klachten is het belangrijk om een dermatoloog te raadplegen om verdere schade aan de huid te voorkomen.

De Strijd tegen een Droge huid Tips en Adviezen

Meer informatie over verschillende huidtypen en huidcondities

Er is een verschil tussen huidtypen en huidcondities. De huidtypen zijn zo goed als een vast gegeven maar de huidconditie kan veranderen en kan bij meerdere huidtypen voorkomen. Bij het kiezen van de juiste gezichtsverzorging is het daarom heel belangrijk om te weten welke producten voor jouw huidtype en huidconditie geschikt zijn. Zo kan jij goed met je uiterlijke verzorging aan de slag.

Huidtype

Wat betekent huidtype? Je huidtype is de basis van je huid. Erfelijkheid speelt daar een grote rol en daarmee is je huidtype dus genetisch bepaald en min of meer vaststaand. Je talgproductie en de grofheid van je poriën bepalen of je een vette huid hebt, wanneer je veel talg (vet) produceert of een droge huid hebt wanneer je weinig talg produceert. Daarnaast is de reactie van jouw huid ook deels genetisch bepaald. De activiteit van je haarvaatjes ( je kleinste bloedvaten) en de gevoeligheid. Je huidtype kun je niet veranderen maar wel in balans brengen. De huidtypes zijn grofweg verdeeld in 4 huidtypen: Droge huid, Normale huid, Gecombineerde huid en Vette huid.

Huidcondities

Wat betekent huidconditie? Je huidconditie is afhankelijk van interne en externe factoren en kun je wel beïnvloeden. Denk daarbij aan de invloed van de zon op je huid maar ook je leefstijl, slaap je goed, heb je veel stress, gebruik je medicatie, hoe is het met je hormoonhuishouding en je voedingspatroon? En natuurlijk gebruik je de juiste huidverzorgingsproducten? De huidcondities kun je verdelen in 6 huidcondities: Huidveroudering, een oudere huid, een rijpere huid met rimpels en verslappingen. Vochtarme huid, Gevoelige allergische huid, Hyperpigmentatie zoals sproetjes en ouderdomspigmentvlekken, Onzuivere huid of Acnéhuid. Hypopigmentatie zoals Vitiligo. Couperose of Rosacea. Dit is allemaal van grote invloed op je huidconditie.

Een huidconditie kan meer van tijdelijke aard zijn. Wanneer je één van de bovenstaande “problemen” ziet bij jouw huid dan kan dat zorgen voor een mindere conditie van je huid. Het kan zijn dat je meerdere huidcondities bij jou ziet. Dat is mogelijk omdat je verschillende huidcondities kunt hebben bij een huidtype. En de verschillende huidcondities kunnen bij de alle huidtypes voorkomen. Om het nog een beetje ingewikkelder te maken 😉

Huidafwijkingen en bijzonderheden

Daarnaast kun je ook nog de volgende afwijkingen en bijzonderheden op je huid zien: Verhoorningsproblemen zoals milia’s ( gerstekorrels) verhoornde haarzakjes ( ingegroeide haren) Bindweefselbultjes zoals fibromen en steelwratjes, Acné en verstoppingen, Overbeharing. Wanneer dat je stoort is daar ook zeker iets aan te doen.

Aan de slag: Wat is jouw huidtype?

Aan de slag: Wil jij je huidtype weten? Reinig je gezicht en hals en spoel af met lauw warm water. Droog je huid af en pak pen en papier en de spiegel erbij. ( breng nog geen crème op). Als je het handig vindt kun je een gezicht tekenen op papier en daarop aangeven wat je ziet. Noteer wat je ziet:

Normale huid: Zie je fijne poriën, heeft je huid een natuurlijke glans, glimt het niet en ziet het er fris en stralend uit? Dan heb je een normale huid.

Droge huid: Zie je fijne poriën, lijkt je huid mat en dof, heb je zelden een puistje en voelt je huid droog of zelfs schraal aan dan heb je een droge huid.

Vette huid: Zie je grove poriën, glimt je huid en is jouw huid voor het grootste gedeelte vettig dan heb je een vette huid. Je huid glimt vaak en je hebt regelmatig last van mee-eters en puistjes. Je huid is dan wat dikker en kan ook wat ruw aanvoelen.

Gecombineerde huid: Je T-zone is je voorhoofd, je neus en je kin. Glimt jouw voorhoofd, zie je grove poriën op je neus en op je kin en heb je daar af en toe een puistje maar zijn je wangen mat, dof of zelfs schraal dan heb je een gecombineerde huid.

Je hebt nu je huidtype kunnen bepalen. Op de producten staat ook meestal voor welk huidtype ze bedoeld zijn. Het kan ook zijn dat er normaal-droog of normaal tot vet op staat. Dan kies je het product wat het dichtste bij jouw huidtype past.

Wat is jouw huidconditie?

En dan nu je huidconditie. Dit zijn de twee meest voorkomende huidcondities.

Vochtarme huid. Voelt jouw huid na het reinigen maar ook nu, droog en trekkerig aan dan heb je ook een te kort aan vocht in je huid. Je huidconditie is vochtarm. Dat kun je ook zien als je je huid op je jukbeen met je vinger een klein beetje opduwt dan zie je craquelé achtige lijntjes. Dit duidt ook op een vocht te kort. Dit in balans brengen is heel belangrijk voor het functioneren van je huid. Dat kun je doen door 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken en een goed vochtregulerende product te gebruiken. Zoals een dagcrème en bijvoorbeeld een vochtregulerend serum. 

Gevoelige huid: Zie je roodheid en voelt je huid warm aan grote kans dat je een gevoelige huid hebt. Je hebt snel last van irritaties, vlekkerigheid of zelfs kleine bultjes. Je huid kan jeukerig en branderig aanvoelen. Kalmering is belangrijk en zeker de juiste huidverzorgingsproducten. Dat is soms even uitzoeken en uitproberen. Ben benieuwd of jij nu weet wat jouw huidtype en huidconditie is. Dit helpt je echt bij het kiezen van de juiste huidverzorgingsproducten. Wil je nog meer info? Lees ook mijn artikelen over gezichtsreiniging, lichaamsverzorging zoals haarverzorging en nagelverzorging.

Meest gestelde vragen over Droge huid

Wat zijn de oorzaken van een droge huid?

Erfelijkheid, veroudering, blootstelling aan externe factoren zoals koude, droge lucht en warm water, en medische aandoeningen zoals eczeem of psoriasis kunnen allemaal bijdragen aan het ontstaan van een droge huid.

Hoe kan ik een droge huid voorkomen?

Door milde zeep te gebruiken en lauwwarm water, het gebruik van hydraterende crèmes en lotions, het beschermen van de huid tegen externe factoren en het drinken van voldoende water.

Wat zijn de beste ingrediënten voor hydratatie van de huid?

Ingrediënten zoals hyaluronzuur, glycerine, ureum en ceramiden zijn allemaal effectieve ingrediënten die de huid hydrateren.

Hoe kan ik een droge huid behandelen?

Door gebruik te maken van topische behandelingen, zoals crèmes en zalven, en systemische behandelingen, zoals medicatie. Het is ook belangrijk om een regelmatige huidverzorgingsroutine te hebben.

Wat zijn de beste voedingsmiddelen voor een gezonde huid?

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, zoals bessen en groene bladgroenten, en voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3 vetzuren, zoals vette vis en noten, kunnen allemaal bijdragen aan een gezonde huid.

Kan een droge huid veroorzaakt worden door voeding?

Ja, voeding kan bijdragen aan een droge huid. Het is belangrijk om voldoende water te drinken en voedingsmiddelen te vermijden die de huid kunnen uitdrogen, zoals alcohol en cafeïne.

Hoe kan ik mijn huid beschermen tegen uitdroging tijdens de wintermaanden?

Door het gebruik van vochtinbrengende crèmes en lotions, het vermijden van langdurig contact met warm water en het dragen van warme kleding.

Wat is het verschil tussen een droge huid en een gedehydrateerde huid?

Een droge huid verwijst naar een huidtype dat van nature weinig talg produceert, terwijl een gedehydrateerde huid een tijdelijke toestand is waarbij de huid vocht mist.

Hoe vaak moet ik mijn huid exfoliëren als ik een droge huid heb?

Het wordt aanbevolen om één keer per week te exfoliëren als je een droge huid hebt om dode huidcellen te verwijderen en de huid te laten ademen.

Kan stress bijdragen aan een droge huid?

Ja, stress kan bijdragen aan een droge huid. Het is belangrijk om stress te verminderen door middel van ontspanningsoefeningen en voldoende slaap om de gezondheid van de huid te verbeteren.(1)

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (1962), oprichter van Jouwlijfstijl.nl, leeft volgens het motto "Ik ben geen 18 meer, maar ik streef ernaar om gezond, vitaal en mooi verzorgd ouder te worden". Met meer dan 40 jaar ervaring in de wereld van cosmetica en voeding heeft ze als schoonheidsspecialiste en orthomoleculair voedingsadviseur uitgebreide kennis opgedaan. Ze heeft van dichtbij gezien wat de juiste huidverzorging en goede voeding voor zowel je huid als je algehele welzijn kan doen. Ontdek op haar platform waardevolle tips, informatie en kwaliteitsproducten die bijdragen aan een stralende huid, een gezond lichaam en een vitale levensstijl. Tineke deelt deze inzichten vol passie en liefde. Volg Tineke ook op LinkedIn en Facebook. Voor opmerkingen of vragen, mail tineke@jouwlijfstijl.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer advies van Tineke Rous- de Vries.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *