In dit artikel

Dagcrème of serum: welke moet je als eerste aanbrengen?

Dagcrème of serum: welke moet je als eerste aanbrengen? (2024)

In dit artikel

Huidverzorging speelt een essentiële rol in het behouden van een gezonde en stralende huid. Dagelijks worden we blootgesteld aan verschillende factoren die onze huid kunnen beschadigen, zoals UV-straling, vervuiling en stress. Om onze huid te beschermen en te voeden, zijn producten zoals dagcrèmes en serums ontwikkeld. Maar wat is nu de juiste volgorde om deze producten aan te brengen? In dit artikel zal ik als schoonheidsspecialist de verschillen tussen dagcrèmes en serums bespreken, de functies en voordelen ervan toelichten, en uiteindelijk advies geven over de volgorde van toepassing.

Key Takeaways

  1. Het aanbrengen van een serum vóór een dagcrème kan helpen om de actieve ingrediënten dieper in de huid te laten doordringen, terwijl de dagcrème de huid hydrateert en beschermt.
  2. Het kiezen van de volgorde van toepassing is afhankelijk van de consistentie van de producten en de behoeften van je huid, dus experimenteer om te ontdekken wat het beste werkt voor jou.
  3. Raadpleeg een schoonheidsspecialist of dermatoloog voor persoonlijk advies op basis van je huidtype en behoeften om de meest effectieve resultaten te behalen.

Wat is een dagcrème?

Een dagcrème is een hydraterende en beschermende crème die speciaal is ontworpen voor dagelijks gebruik. Het hoofddoel van een dagcrème is het hydrateren van de huid en het vormen van een barrière om vochtverlies te voorkomen. Daarnaast biedt een dagcrème vaak bescherming tegen schadelijke UV-straling door middel van SPF (Sun Protection Factor). Dit beschermt de huid tegen vroegtijdige veroudering en schade door de zon.

Het kiezen van de juiste dagcrème is afhankelijk van je huidtype en eventuele huidproblemen die je wilt aanpakken. Er zijn dagcrèmes beschikbaar voor droge huid, vette huid, gevoelige huid en rijpere huid, elk met specifieke ingrediënten en eigenschappen om aan de behoeften van de huid te voldoen. Bij het aanbrengen van een dagcrème is het belangrijk om de crème zachtjes in te masseren en te wachten tot deze volledig is geabsorbeerd voordat je andere producten aanbrengt.

Wat is een serum?

Een serum is een lichtgewicht en geconcentreerd huidverzorgingsproduct dat bedoeld is om specifieke huidproblemen aan te pakken. Serums bevatten een hoog gehalte aan actieve ingrediënten zoals vitamines, antioxidanten, peptiden en hyaluronzuur. Door hun geavanceerde formules kunnen serums dieper in de huid doordringen en gerichte resultaten leveren.

Serums kunnen verschillende functies hebben, afhankelijk van het type serum en de ingrediënten. Zo zijn er serums die zich richten op het verminderen van fijne lijntjes en rimpels, het egaliseren van de teint, het verminderen van pigmentvlekken, het verstevigen van de huid en het hydrateren van de diepere huidlagen. Het aanbrengen van een serum vereist een andere benadering dan een dagcrème. Je brengt een serum aan na het reinigen van de huid, maar vóór de dagcrème. Het is belangrijk om slechts een kleine hoeveelheid serum te gebruiken en deze zachtjes in te kloppen totdat deze volledig is opgenomen.

Volgorde van toepassing

De volgorde waarin je je dagcrème en serum aanbrengt, kan invloed hebben op hun effectiviteit. Er zijn verschillende meningen over de juiste volgorde, maar over het algemeen wordt aangenomen dat de volgorde afhangt van de consistentie van de producten en de behoeften van je huid.

Een veelvoorkomende volgorde is om eerst een serum aan te brengen en daarna een dagcrème. Het serum dringt dieper in de huid door en levert de actieve ingrediënten, terwijl de dagcrème de huid hydrateert en beschermt. Deze volgorde werkt goed voor veel mensen, vooral als het serum een lichtere textuur heeft dan de dagcrème. Het helpt ook om de werkzame stoffen in het serum beter op te nemen door de huid.

Aan de andere kant geven sommige mensen er de voorkeur aan om eerst een dagcrème aan te brengen en vervolgens een serum. Dit kan vooral nuttig zijn als de dagcrème een dikkere textuur heeft, omdat deze een beschermende barrière vormt tussen de huid en het serum. Het kan voorkomen dat het serum niet goed wordt geabsorbeerd als het direct op de huid wordt aangebracht, en de dagcrème kan dit helpen voorkomen.

Bij het kiezen van de volgorde is het belangrijk om naar je eigen huid te luisteren en te experimenteren met wat het beste voor je werkt. Het kan ook afhangen van de specifieke producten die je gebruikt. Als je twijfelt, raadpleeg dan een schoonheidsspecialist of dermatoloog voor advies op maat.

Expertadvies

Dermatologen en schoonheidsspecialisten hebben vaak hun eigen aanbevelingen als het gaat om de volgorde van toepassing van dagcrème en serum. Over het algemeen zijn ze het erover eens dat het gebruik van beide producten belangrijk is voor een effectieve huidverzorgingsroutine. Het serum kan gerichte resultaten leveren, terwijl de dagcrème de huid kan hydrateren en beschermen.

Als je specifieke huidproblemen hebt, zoals acne, pigmentvlekken of rosacea, kan het raadzaam zijn om advies in te winnen bij een professional. Zij kunnen je helpen bij het kiezen van de juiste producten en de volgorde van toepassing op basis van je individuele behoeften.

Conclusie Eerst dagcrème of serum

Het aanbrengen van zowel een dagcrème als een serum in je dagelijkse huidverzorgingsroutine kan bijdragen aan een gezonde en stralende huid. Hoewel er geen harde regels zijn over de volgorde van toepassing, zijn er verschillende benaderingen die je kunt proberen. Of je nu eerst een serum aanbrengt en daarna een dagcrème, of andersom, het belangrijkste is om te luisteren naar je eigen huid en te experimenteren met wat het beste voor je werkt.

Onthoud dat elke huid uniek is en dat wat voor de een werkt, niet per se voor de ander hoeft te werken. Het kan nuttig zijn om advies in te winnen bij een schoonheidsspecialist of dermatoloog om een persoonlijk advies te krijgen op basis van jouw huidtype en behoeften.

Zorg goed voor je huid en geniet van de voordelen van zowel een dagcrème als een serum in je dagelijkse routine. Een gezonde en stralende huid is het resultaat van consistente zorg en aandacht.

Meest gestelde vragen over Eerst dagcrème of serum

Wat is het verschil tussen een dagcrème en een serum?

Een dagcrème is een hydraterende en beschermende crème voor dagelijks gebruik, terwijl een serum een geconcentreerd huidverzorgingsproduct is dat specifieke huidproblemen aanpakt.

Kan ik een dagcrème en serum tegelijkertijd gebruiken?

Ja, je kunt een dagcrème en serum tegelijkertijd gebruiken. Breng eerst het serum aan en wacht tot het volledig is opgenomen voordat je de dagcrème aanbrengt.

Moet ik een dagcrème met SPF gebruiken als ik al een serum gebruik?

Als je een serum gebruikt zonder SPF, is het raadzaam om een dagcrème met SPF te gebruiken om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-straling.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een serum vóór een dagcrème?

Het gebruik van een serum vóór een dagcrème zorgt ervoor dat de actieve ingrediënten dieper in de huid kunnen doordringen, terwijl de dagcrème de huid hydrateert en beschermt.

Zal het veranderen van de volgorde van toepassing van dagcrème en serum mijn resultaten beïnvloeden?

Het veranderen van de volgorde kan invloed hebben op de effectiviteit van de producten. Het is raadzaam om te experimenteren en te luisteren naar je eigen huid om te bepalen wat het beste voor je werkt.

Kan ik een serum alleen gebruiken zonder dagcrème?

Ja, je kunt een serum alleen gebruiken, vooral als het specifieke huidproblemen aanpakt. Echter, het aanbrengen van een dagcrème na het serum kan helpen om de huid te hydrateren en te beschermen.

Hoe lang duurt het voordat een serum wordt geabsorbeerd voordat ik een dagcrème kan aanbrengen?

De absorptietijd van een serum kan variëren, maar over het algemeen duurt het enkele minuten voordat het volledig is opgenomen. Wacht tot het serum niet meer plakkerig aanvoelt voordat je de dagcrème aanbrengt.

Kan ik een nachtcrème gebruiken in plaats van een dagcrème?

Een nachtcrème is speciaal ontworpen voor de nachtelijke huidverzorging en kan een andere samenstelling hebben dan een dagcrème. Het wordt aanbevolen om een dagcrème te gebruiken die bescherming biedt tegen de zon en een nachtcrème voor het herstel van de huid gedurende de nacht.

Kan ik meerdere serums tegelijkertijd gebruiken?

Het gebruik van meerdere serums tegelijkertijd kan effectief zijn, maar het is belangrijk om te voorkomen dat je te veel actieve ingrediënten combineert, omdat dit de huid kan overbelasten. Overleg met een schoonheidsspecialist voor advies op maat.

Kan ik het serum en de dagcrème op mijn ogen aanbrengen?

Het wordt over het algemeen afgeraden om serums en dagcrèmes direct op het ooggebied aan te brengen. Gebruik in plaats daarvan een oogcrème die speciaal is geformuleerd voor dit gevoelige gebied.

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (1962), oprichter van Jouwlijfstijl.nl, leeft volgens het motto "Ik ben geen 18 meer, maar ik streef ernaar om gezond, vitaal en mooi verzorgd ouder te worden". Met meer dan 40 jaar ervaring in de wereld van cosmetica en voeding heeft ze als schoonheidsspecialiste en orthomoleculair voedingsadviseur uitgebreide kennis opgedaan. Ze heeft van dichtbij gezien wat de juiste huidverzorging en goede voeding voor zowel je huid als je algehele welzijn kan doen. Ontdek op haar platform waardevolle tips, informatie en kwaliteitsproducten die bijdragen aan een stralende huid, een gezond lichaam en een vitale levensstijl. Tineke deelt deze inzichten vol passie en liefde. Volg Tineke ook op LinkedIn en Facebook. Voor opmerkingen of vragen, mail tineke@jouwlijfstijl.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer advies van Tineke Rous- de Vries.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *