In dit artikel

Omgaan met extreem vette huid: tips en behandelingen

Omgaan met extreem vette huid: tips en behandelingen

In dit artikel

Heb je last van een glimmend gezicht door de dag heen? Een vette huid wordt vaak herkend aan dit kenmerk. In dit artikel geven we je tips en behandelingen om hiermee om te gaan. Ontdek hoe je jouw huid kunt verzorgen en verbeteren.

Lees verder en vind de oplossing!

Key Takeaway:

Ik ben fan van de Hyaluronic Day Cream SPF30 van Revitaltrax! Deze dagcreme is ideaal voor de ouder wordende huid en bevat ook nog een SPF waardoor je altijd beschermd de deur uit gaat.

Samenvatting

 • Kies gezichtsreinigers op klei – basis en toners met salicylzuur om overtollig talg te absorberen en poriën schoon te houden.
 • Voeding rijk aan vitamines en het vermijden van snelle suikers kunnen helpen je huid minder vet te maken.
 • Pas je huidverzorgingsroutine aan het klimaat aan en gebruik producten die passen bij vochtige of droge weersomstandigheden.
 • Zoek naar cosmetica zonder olie en vermijd ingrediënten zoals petrolatum om verstopping van de poriën te voorkomen.
 • Dagelijkse hydratatie met producten op waterbasis en hyaluronzuur houdt je huid in balans zonder extra olie toe te voegen.

Hoe ontstaat een vette huid?

Hormonen genaamd androgenen zijn vaak de boosdoeners achter een vette huid. Deze hormonen stimuleren de talgklieren in je huid, waardoor er meer talg wordt aangemaakt dan nodig. Vooral tijdens de puberteit, zwangerschap of andere hormonale veranderingen kan dit leiden tot een overproductie.

Te veel talg kan je huid glanzend maken en onzuiverheden veroorzaken.

Het probleem wordt erger als dode huidcellen zich mengen met het overtollige talg. Samen creëren ze een blokkade in de poriën, wat resulteert in mee-eters en puistjes. Veel mensen ervaren dit; ik ook.

Door mijn ervaring heb ik geleerd dat het regelmatig reinigen van mijn gezicht echt kan helpen om mijn huid minder vettig te maken. Toch is het belangrijk om producten te kiezen die niet te hard zijn en je huid uitdrogen, want dat kan het probleem juist verergeren.

Een goede balans vinden is essentieel voor het beheren van een vette huid.

Hoe herken je een vette huid?

Nu we besproken hebben hoe een vette huid ontstaat, is het belangrijk om te weten hoe je deze kunt herkennen. Een duidelijk teken is een glimmend gezicht, vooral in de T-zone – dat is rondom de neus, kin en voorhoofd.

Dit glimmen kan al snel terugkomen na het wassen van je gezicht. Heb je gemerkt dat jouw huid kort na het reinigen alweer glanst? Dan wijst dit vaak op een vettige huid.

Een ander kenmerk zijn puistjes die regelmatig opduiken. Door mijn eigen ervaring weet ik dat een hoge talgproductie vaak hand in hand gaat met het verschijnen van puistjes. Als je merkt dat jouw huid niet alleen glanst maar ook gevoelig is voor pijnlijke plekjes, dan heb je waarschijnlijk te maken met een vette huidtype.

Het gebruik van talg-absorberende producten kan hierbij een grote hulp zijn.

Factoren die een vette huid verergeren

Verschillende dingen kunnen jouw vette huid erger maken, zoals je familiegeschiedenis, wat je eet, het weer en de schoonheidsproducten die je gebruikt. Ontdek hoe je deze triggers kunt herkennen en aanpakken.

Genetica

Genetica speelt een grote rol bij de ontwikkeling van een vette huid. Als je ouders een vette huid hadden, is de kans groot dat jij deze aanleg ook hebt. Dit komt door de genen die je van hen erft.

Deze genen beïnvloeden hoe jouw lichaam sebum produceert. Sebum is een natuurlijke olie die je huid beschermt, maar te veel sebum kan leiden tot een vette huid.

Hormonale schommelingen kunnen ook door genetica worden beïnvloed en bijdragen aan de olieproductie van de huid. Dit betekent dat als je familieleden hebt die worstelen met een vette huid, vooral tijdens bepaalde levensfasen of onder bepaalde omstandigheden, je mogelijk dezelfde ervaringen zult hebben.

Jouw genetische make-up bepaalt grotendeels hoe jouw huid reageert op verschillende factoren en hoeveel sebum jouw huid produceert.

Je genen bepalen hoe jouw huid reageert en hoeveel sebum het produceert.

Dieet

Je dieet speelt een belangrijke rol bij het beheersen van een vette huid. Voedingsmiddelen met snelle suikers en koolhydraten kunnen de huid vetter maken. Probeer deze te vermijden en kies in plaats daarvan voor voeding rijk aan vitamines en mineralen.

Het drinken van veel water helpt ook om je huid gehydrateerd en minder vet te houden.

Het toevoegen van voedsel dat rijk is aan vitamine C aan je dieet kan bovendien een positief effect hebben. Deze voedingsmiddelen helpen niet alleen bij het voeden van je huid van binnenuit, maar ondersteunen ook de reparatie van je huid.

Vergeet niet dat een evenwichtig dieet net zo cruciaal is voor je huid als de producten die je erop aanbrengt. Kies slim en let op de reactie van je huid.

Klimaat

Klimaat speelt een grote rol in hoe onze huid zich gedraagt. In vochtige omgevingen produceert onze huid meer talg, wat leidt tot een glanzender uiterlijk. Koude of hete omstandigheden hebben ook invloed, door onze huid soms droger of juist vetter te maken.

Het is daarom essentieel om huidverzorgingsproducten te kiezen die passen bij de weersomstandigheden waarin je je bevindt. Dit helpt om de talgproductie onder controle te houden en de hydratatie van de huid te verbeteren.

Het aanpassen van je huidverzorgingsroutine aan het klimaat kan een verschil maken. Als je merkt dat je huid verandert met de seizoenen, overweeg dan om lichtere of zwaardere producten te gebruiken, afhankelijk van de vochtigheid en temperatuur.

Dit zorgt ervoor dat je huid in balans blijft en niet uitdroogt of te vet wordt. Laten we nu kijken naar de stap-voor-stap-routine voor een vette huid.

Cosmetica

Cosmetica kiezen is cruciaal voor een vette huid. Veel producten kunnen de huid uitdrogen of juist talgproductie stimuleren. Zoek naar producten zonder olie en vermijd ingrediënten zoals petrolatum, die de poriën kunnen verstoppen.

Labels als “niet-comedogeen” zijn jouw vrienden, want die producten verergeren acne en glans niet. Ik ontdekte dat make-up op waterbasis een verschil maakt, omdat deze lichter is en mijn huid laat ademen.

Het dagelijks wisselen van cosmetica heeft ook geholpen. Producten met ingrediënten die specifiek tegen overmatige talgproductie werken, zoals salicylzuur, boden merkbare verbeteringen.

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar hydrateren is ook essentieel. Producten met hyaluronzuur helpen de huid vocht vast te houden zonder extra olie toe te voegen. Dit evenwicht vinden tussen hydratatie en olievrije producten was een keerpunt in mijn verzorgingsroutine.

Stap-voor-stap-routine voor een vette huid

Een vette huid vraagt om een speciale aanpak. Volg deze stap-voor-stap-routine voor het beste resultaat.

 1. Begin je dag met een zachte reiniger op klei – basis. Klei absorbeert overtollig talg zonder je huid uit te drogen.
 2. Gebruik daarna een toner die salicylzuur bevat. Dit ingrediënt helpt poriën schoon te maken en voorkomt puistjes.
 3. Breng een lichte, talg absorberende dagcrème aan. Zoek er een die ook hydrateert zonder de huid vettig te maken.
 4. Kies eens per week voor een diepreinigend gezichtsmasker, liefst ook op kleibasis, om impurities en overtollige olie te verwijderen.
 5. Bescherm je huid tegen de zon met een dagcrème die SPF bevat. Zorg dat deze niet – comedogeen is, zodat hij je poriën niet verstopt.
 6. Voor de nacht, reinig je huid weer en gebruik dan een nachtcrème die gemaakt is voor vette huidtypes. Nachtcrèmes helpen bij het herstellen van je huid terwijl jij slaapt.
 7. Vergeet niet om minstens één keer per dag genoeg water te drinken en voedingsmiddelen rijk aan vitamines binnen te krijgen voor binnenste ondersteuning van je huid.

Door deze stappen trouw te volgen, kan jouw huid zijn balans vinden en er frisser uitzien zonder overmatige glans.

Werkzame ingrediënten gebruiken

Ontdek welke actieve stoffen echt werken tegen een glimmende huid en maak je klaar om ze in je dagelijkse verzorgingsroutine op te nemen.

Salicylzuur

Salicylzuur pakt de problemen van een vette huid bij de wortel aan door diep in de poriën te dringen. Het lost vet op en helpt zo om puistjes en acne te voorkomen. Doordat het dode huidcellen verwijdert, zorgt het voor een gladdere en zuiverdere huid.

Ik heb zelf ervaren hoe effectief dit ingrediënt is in het bestrijden van glim en onzuiverheden zonder mijn huid uit te drogen.

Salicylzuur is essentieel voor iedereen met een vette huid; het biedt een diepe reiniging en houdt de huid gezond.

Dit ingrediënt is niet alleen ontstekingsremmend, maar ook perfect voor dagelijks gebruik. Het maakt je huid niet alleen schoon, maar behandelt ook actief de problemen van binnen uit.

Door mijn dagelijkse routine met producten die salicylzuur bevatten, blijft mijn huid vochtig maar niet vettig en zijn puistjes verleden tijd.

Talg absorberende dagcrème

Talg absorberende dagcrème is jouw geheime wapen tegen een glimmende huid. Deze crèmes bevatten ingrediënten zoals salicylzuur en niacinamide die overtollig vet opnemen. Ze helpen ook om je huidtextuur te verbeteren.

Het resultaat? Een mattere, frissere uitstraling die de hele dag blijft.

Deze crèmes voorkomen dat je huid uitdroogt door de vochtbalans op peil te houden. Zonder de juiste verzorging kan een vette huid erger worden. Een goede dagcrème pakt het probleem bij de wortel aan.

Zo blijft je huid gezond, gehydrateerd en vrij van ongewenste glans.

Verzorgingsproducten voor de vette huid

Ontdek de juiste verzorgingsproducten die speciaal zijn ontworpen om jouw vette huid te temmen en leer hoe deze producten je dagelijkse routine kunnen verbeteren.

Reiniging van de vette gezichtshuid

Een goede reiniging is essentieel voor mensen met een vette huid. Gebruik dagelijks een zachte gezichtsreiniger om overtollig talg weg te wassen. Dit helpt je huid fris en schoon te houden zonder deze uit te drogen.

Het is belangrijk geen harde producten te gebruiken die de huid kunnen irriteren.

Kies voor producten met ingrediënten die bekend staan om het balanceren van de huid. Ingrediënten zoals salicylzuur werken goed. Ze helpen bij het verwijderen van dode huidcellen en voorkomen dat poriën verstopt raken.

Regelmatig reinigen met de juiste producten kan het verschil maken voor je huid.

Producten die je vette huid verminderen

Klei gebaseerde gezichtsreinigers trekken het overtollige talg uit je huid. Ik heb dit zelf uitgeprobeerd en merkte een groot verschil binnen een paar weken. Mijn huid voelde minder vet aan en zag er gezonder uit.

Producten met zonnefilter beschermen niet alleen tegen de zon, maar helpen ook rimpels en ontstekingen te verminderen. Dit is een must-have in mijn dagelijkse verzorgingsroutine geworden.

Gebruik lichte vochtinbrengers die speciaal zijn ontworpen voor een vochtarme huid, maar die het uitdrogen van de huid voorkomen. Ze bevatten vaak ingrediënten zoals salicylzuur die helpen de talgproductie te verminderen.

Het kiezen van de juiste producten maakt alle verschil voor het gezond houden van je huid.

Aanbevolen gezichtscrèmes voor een vette huid

Ontdek de beste gezichtscrèmes die speciaal zijn ontworpen om jouw vette huid fris en mat te houden, zonder je poriën te verstoppen.

Dagcrème en dagcrème met SPF

Voor een vette huid is een dagcrème met SPF essentieel. Dit type crème voedt je huid en beschermt tegen de zon. UV-straling kan namelijk huidveroudering versnellen. Een goede keuze is de Matte Moisturizer van La Roche Posay, speciaal ontwikkeld voor de vette huid.

Deze dagcrème helpt ook om talgproductie te reguleren.

Dagelijkse toepassing van deze crèmes brengt de vette huid in evenwicht. Ze hydrateren goed zonder de poriën te verstoppen. Kies voor producten zonder parfum als je een gevoelige huid hebt.

Zo combineer je hydratatie met bescherming en verzorging, aangepast aan jouw huidtype.

Nachtcrème en nachtcrème voor mannen

Nachtcrème is cruciaal voor iedereen met een vette huid, inclusief mannen. Deze crèmes helpen de huid te herstellen terwijl je slaapt. Ze verminderen overtollige olie zonder de huid uit te drogen.

Mijn eigen ervaring leert dat producten zoals de Doers of London Hydrating Gezichtscrème wonderen doen. Ze houden de huid gehydrateerd en mat, wat essentieel is voor die 50% van de mannen die worstelen met een vette huid.

Het kiezen van de juiste nachtcrème betekent letten op de ingrediëntenlijst. Zoek naar crèmes zonder zware oliën die poriën kunnen verstoppen. Een lichte, hydraterende formule werkt het best.

Na het toepassen van nachtcrème, ga dan verder met stap 9 van onze gids voor een optimale gezichtsverzorgingsroutine.

Conclusie

Omgaan met een extreem vette huid vraagt om de juiste stappen en producten. We hebben gezien dat ingrediënten zoals salicylzuur en kleipoeder echt verschil maken. Vraag je af: gebruik ik de juiste verzorgingsproducten voor mijn huidtype? Het toepassen van onze tips kan leiden tot een minder vette huid en meer zelfvertrouwen.

Laat dit de motivatie zijn om vandaag nog te beginnen met een betere huidverzorgingsroutine.

Veelgestelde Vragen

1. Hoe weet ik of ik een extreem vette huid heb?

Je weet dat je een extreem vette huid hebt als je huid vaak glanst en snel na het wassen weer vet aanvoelt.

2. Wat is de eerste stap in de verzorging van een extreem vette huid?

De eerste stap is het gebruiken van een milde reiniger om overtollig vet zonder uitdroging te verwijderen.

3. Kan voeding invloed hebben op mijn vette huid?

Ja, bepaalde voedingsmiddelen kunnen de olieproductie van je huid beïnvloeden.

4. Zijn er speciale producten die ik moet gebruiken voor mijn vette huid?

Ja, zoek naar producten die speciaal zijn ontworpen voor een vette huid, zoals olievrije moisturizers.

5. Hoe vaak moet ik mijn gezicht wassen als ik een extreem vette huid heb?

Was je gezicht twee keer per dag, ‘s ochtends en ‘s avonds, om opbouw van olie te verminderen.

Picture of Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (1962), oprichter van Jouwlijfstijl.nl, leeft volgens het motto "Ik ben geen 18 meer, maar ik streef ernaar om gezond, vitaal en mooi verzorgd ouder te worden". Met meer dan 40 jaar ervaring in de wereld van cosmetica en voeding heeft ze als schoonheidsspecialiste en orthomoleculair voedingsadviseur uitgebreide kennis opgedaan. Ze heeft van dichtbij gezien wat de juiste huidverzorging en goede voeding voor zowel je huid als je algehele welzijn kan doen. Ontdek op haar platform waardevolle tips, informatie en kwaliteitsproducten die bijdragen aan een stralende huid, een gezond lichaam en een vitale levensstijl. Tineke deelt deze inzichten vol passie en liefde. Volg Tineke ook op LinkedIn en Facebook. Voor opmerkingen of vragen, mail tineke@jouwlijfstijl.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer advies van Tineke Rous- de Vries.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *