In dit artikel

Gescheurde Mondhoek: Hoe Te Behandelen? (2023)

In dit artikel

Heb je last van gescheurde mondhoeken die niet willen genezen? Ik begrijp je probleem, want ik heb het ook ervaren bij klanten en ontdekte dat het cheilitis angularis wordt genoemd, een ontsteking aan de hoeken van de mond die soms pijnlijk kan zijn.

In dit artikel zal ik mijn bevindingen delen over hoe je gescheurde mondhoeken thuis effectief kunt behandelen, variërend van het gebruik van zinkolie tot natuurlijke remedies. Laten we dus je lach weer compleet maken!

Samenvatting

  • Vermijd aanrakingen en wrijving om genezing en infectie te voorkomen.
  • Gebruik zinkolie (zinkoxide) om gescheurde mondhoeken te verzorgen.
  • Hydrateer mondhoeken regelmatig met lippenbalsem of moisturizer.
  • Probeer natuurlijke remedies zoals honing, aloë vera gel, citroen, komkommer en neembladeren.
  • Overweeg vrij verkrijgbare zalven voor verzachting en hydratatie van mondhoeken.
  • Raadpleeg een huisarts als de symptomen aanhouden, er ernstige pijn of een infectie is, of bij onderliggende medische aandoeningen.

Behandeling van gescheurde mondhoeken

– Vermijd aanrakingen en wrijving.

– Gebruik zinkolie (zinkoxide).

– Hydrateer de mondhoeken met lippenbalsem of moisturizer.

– Maak gebruik van natuurlijke remedies zoals honing, aloë vera gel, citroen, komkommer, en neembladeren.

– Overweeg vrij verkrijgbare zalven.

Vermijd aanrakingen en wrijving

Niet aan je lippen of mondhoeken likken is belangrijk. Ook is het goed om de gescheurde mondhoeken zo min mogelijk aan te raken. Dit kan de genezing helpen. Ook kan het de kans op infectie verkleinen.

Houd je mondhoeken droog. Dit helpt ook bij het helen. Beperk wrijving op je lippen. Het kan de pijn erger maken en het genezen vertragen.

Gebruik zinkolie (zinkoxide)

Ik gebruik zinkolie (zinkoxide) om mijn gescheurde mondhoeken te behandelen. Het helpt de wond sneller te laten genezen en infecties te voorkomen. Ik breng een dun laagje zinkolie aan op de kapotte mondhoeken en laat het drogen.

Het is belangrijk om de mondhoeken zo min mogelijk aan te raken en niet aan mijn lippen te likken, omdat dit de genezing kan vertragen. Zinkolie is een eenvoudige en effectieve manier om mijn gescheurde mondhoeken te verzorgen.

Hydrateer de mondhoeken met lippenbalsem of moisturizer

Om gescheurde mondhoeken te behandelen, is het belangrijk om de mondhoeken goed gehydrateerd te houden. Dit kan worden gedaan door lippenbalsem of een moisturizer op de mondhoeken aan te brengen.

Hierdoor blijven de mondhoeken zacht en soepel, en helpt het bij het genezingsproces. Zorg ervoor dat de lippenbalsem of moisturizer regelmatig wordt aangebracht gedurende de dag voor effectieve hydratatie.

Maak gebruik van natuurlijke remedies zoals honing, aloë vera gel, citroen, komkommer, en neembladeren

Overweeg vrij verkrijgbare zalven

Ik zou aanraden om vrij verkrijgbare zalven te overwegen als behandeling voor gescheurde mondhoeken. Deze zalven kunnen helpen bij het verzachten en hydrateren van de mondhoeken, waardoor ze sneller kunnen genezen.

Zorg ervoor dat je een zalf kiest die specifiek bedoeld is voor de behandeling van gekloofde lippen of mondhoeken. Het is ook belangrijk om de instructies op de verpakking te volgen en de zalf regelmatig aan te brengen voor het beste resultaat.

Onthoud dat vrij verkrijgbare zalven een goede optie kunnen zijn, maar als de symptomen aanhouden of verergeren, is het verstandig om een huisarts te raadplegen voor verdere behandeling.

Wanneer naar de huisarts te gaan

– Als je symptomen aanhouden of niet verbeteren na behandeling.

– Bij ernstige pijn of een infectie in de mondhoek.

– Als er onderliggende medische aandoeningen zijn die mogelijk verband houden met de gescheurde mondhoek.

– Raadpleeg altijd een professional voor advies en voorschriften.

Aanhoudende symptomen of geen verbetering na behandeling

Als u last heeft van aanhoudende symptomen of als er geen verbetering optreedt na de behandeling, is het belangrijk om een afspraak te maken met uw huisarts. Dit kan wijzen op een onderliggende medische aandoening die specifieke behandeling vereist.

Uw huisarts kan de situatie beoordelen en mogelijk aanvullende tests uitvoeren om de oorzaak van de aanhoudende symptomen te achterhalen. Het is altijd verstandig om professioneel advies in te winnen als u twijfelt of de behandeling niet effectief lijkt te zijn.

Ernstige pijn of infectie

Als je ernstige pijn hebt aan je gescheurde mondhoeken of als er sprake is van een infectie, is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan. Ernstige pijn kan wijzen op een diepere infectie of een andere onderliggende medische aandoening die speciale behandeling nodig heeft.

De huisarts kan je adviseren over de beste manier om de pijn te verlichten en de infectie te behandelen. Het is belangrijk om dit serieus te nemen en niet zelf te experimenteren met behandelingen bij ernstige pijn of infectie.

Onderliggende medische aandoeningen

Er kunnen verschillende onderliggende medische aandoeningen zijn die gescheurde mondhoeken kunnen veroorzaken. Een van de mogelijke oorzaken is een tekort aan voedingsstoffen, zoals ijzer of vitamine B.

Deze tekorten kunnen de huid rondom de mondhoeken kwetsbaar maken en ervoor zorgen dat ze gemakkelijk scheuren. Daarnaast kan cheilitis angularis ook geassocieerd worden met bepaalde huidaandoeningen, zoals eczeem.

Het is belangrijk om deze onderliggende aandoeningen te identificeren en behandelen, om de gescheurde mondhoeken effectief te kunnen genezen.

Advies en voorschrift van een professional

Als je last hebt van gescheurde mondhoeken en de symptomen aanhouden of niet verbeteren na de behandeling, dan is het verstandig om een afspraak te maken met je huisarts. Ook als je ernstige pijn of een infectie ervaart, is het belangrijk om een professional te raadplegen.

Daarnaast, als je onderliggende medische aandoeningen hebt die mogelijk bijdragen aan de gescheurde mondhoeken, kan een arts je advies en voorschrift geven om de onderliggende oorzaak aan te pakken.

Het is altijd verstandig om een professional te raadplegen als je twijfelt over de beste aanpak voor jouw specifieke situatie.

Meer over ‘Huidproblemen en oplossingen’

Huidproblemen kunnen zich in vele vormen manifesteren en de oorzaken zijn al even divers. Een bult op hoofd kan bijvoorbeeld een gevolg zijn van een blessure of ontsteking, terwijl gescheurde mondhoek vaak een gevolg is van droge huid of vitamine tekort. Gelukkig bestaan er verschillende oplossingen en behandelingen voor deze kwalen, zoals het beste middel tegen eczeem, om huidproblemen effectief aan te pakken.

Veelvoorkomend zijn ook problemen zoals mondhoeken kapot, wat irritatie en ongemak kan veroorzaken, en witte vlekjes op huid, welke verschillende onderliggende oorzaken kunnen hebben. Het is van belang om de verschillende soorten eczeem te herkennen om een adequate behandeling te kunnen starten. Ook het verschijnen van blaasjes op handen kan wijzen op een huidprobleem dat aandacht vereist.

Daarnaast kan er bij volwassenen diverse soorten huiduitslag voorkomen, en witte vlekken huid schimmel vereisen een specifieke behandeling om verdere verspreiding te voorkomen. Ondervindt u jeuk onder voet? Dit kan wijzen op een huidirritatie of infectie en dient serieus genomen te worden.

Bepaalde huidaandoeningen, zoals krentenbaard, kunnen baat hebben bij behandeling met Sudocreme, terwijl winterhanden vaak meer baat hebben bij bescherming tegen kou en vocht. Talgbultjes komen ook veel voor en kunnen meestal goed behandeld worden, net als acrovesiculeus eczeem en pityriasis alba.

Door tijdig in te grijpen en de juiste behandeling te kiezen, kunnen vele huidproblemen effectief worden aangepakt. Raadpleeg bij twijfel altijd een huisarts of dermatoloog voor een juiste diagnose en behandeling.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is een gescheurde mondhoek?

Een gescheurde mondhoek is een pijnlijk scheurtje in de hoek van je mond. Het kan komen door droge lippen, kapotte lippen of mondhoekontsteking.

2. Hoe behandel ik een gescheurde mondhoek?

Je kunt een gescheurde mondhoek behandelen met zinkzalf of speciale zalf voor gescheurde mondhoeken. Ook kan een huisarts bezoeken helpen.

3. Waarom heb ik kloofjes in mijn mondhoeken?

Mondhoekkloven kunnen komen door droge lippen, lippenlikken, vitaminegebrek of schimmelinfectie in de mondhoeken. Het is goed om je weerstand te verhogen en lipverzorging te gebruiken.

4. Hoe kan ik gescheurde mondhoeken voorkomen?

Je kunt gescheurde mondhoeken voorkomen door goede lipverzorging. Ook kun je proberen minder te likken aan je lippen en je weerstand te verhogen.

5. Wat zijn tips voor het genezen van gescheurde mondhoeken?

Voor het genezen van gescheurde mondhoeken is het goed om zalf te gebruiken, je vitamine inname te verbeteren en je weerstand te verhogen.

6. Kan een huisarts helpen bij gescheurde mondhoeken?

Ja, een huisarts kan helpen bij de behandeling van gescheurde mondhoeken als ze niet beter worden met thuiszorg. De huisarts kan ook helpen bij het vinden van de oorzaak van de scheurtjes.

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (1962), oprichter van Jouwlijfstijl.nl, leeft volgens het motto "Ik ben geen 18 meer, maar ik streef ernaar om gezond, vitaal en mooi verzorgd ouder te worden". Met meer dan 40 jaar ervaring in de wereld van cosmetica en voeding heeft ze als schoonheidsspecialiste en orthomoleculair voedingsadviseur uitgebreide kennis opgedaan. Ze heeft van dichtbij gezien wat de juiste huidverzorging en goede voeding voor zowel je huid als je algehele welzijn kan doen. Ontdek op haar platform waardevolle tips, informatie en kwaliteitsproducten die bijdragen aan een stralende huid, een gezond lichaam en een vitale levensstijl. Tineke deelt deze inzichten vol passie en liefde. Volg Tineke ook op LinkedIn en Facebook. Voor opmerkingen of vragen, mail tineke@jouwlijfstijl.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer advies van Tineke Rous- de Vries.
Anderen bekeken ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *