In dit artikel

Gistpuistjes: Oorzaken en Behandeling (2023)

In dit artikel

Heb je last van kleine rode bultjes, puistjes of verstopte poriën langs je haargrens, voorhoofd of kaaklijn? Weet dan dat je niet alleen bent want ik heb dit probleem ook tegengekomen: het heet gistpuistjes.

Door uitgebreid onderzoek te doen, heb ik ontdekt dat deze huidirritaties veroorzaakt worden door een infectie in de haarfollikels. In dit blog zal ik oorzaken en behandelingen voor gistpuistjes bespreken zodat je jouw huid weer gezond en helder kunt maken.

Lees verder voor het ontrafelen van dit huid mysterie!

Samenvatting

  • Gistpuistjes worden veroorzaakt door een infectie in de haarzakjes en kunnen kleine, harde bultjes zijn.
  • Oorzaken van gistpuistjes kunnen een overgroei van gist, warme en vochtige omgevingen, vette crèmes en afsluitende kleding zijn.
  • Behandelingsopties voor gistpuistjes zijn het reinigen van de huid, het vermijden van vette producten en warme omgevingen, en lokale behandeling met antischimmelcrèmes. Het uitknijpen van gistpuistjes wordt afgeraden.

Oorzaken van Gistpuistjes

Gistpuistjes komen vaak voor door een infectie in de haarzakjes. Deze infectie kan door veel dingen komen. Een overgroei van gist op je huid kan een reden zijn. Dit zie je vooral in plekken waar het warm en vochtig is.

Ook te veel zweten kan dit veroorzaken.

Soms gebeurt dit door de dingen die we op onze huid doen. Als je vette of poriënverstoppende crèmes gebruikt, kan dit gistpuistjes veroorzaken. Hetzelfde geldt voor afsluitende kleding.

Deze zaken triggeren de groei van Malassezia furfur. Dit is een soort gist die acne en andere huidproblemen kan maken.

Misschien denk je dat je normale puistjes hebt. Maar gistpuistjes zijn anders. Ze zijn kleine, harde bultjes. Ze lijken wel op puistjes. Maar ze komen door verstopte poriën met talg en dode huidcellen.

Dus als je ziet dat je huid niet beter wordt met normale acne-behandeling, is het goed om aan gistpuistjes te denken.

Het is belangrijk om te weten wat gistpuistjes maakt. Want alleen dan kun je ze stoppen van weer terugkomen. Om dat te doen moet je vochtige plekken vermijden en niet te veel zweten.

En pas op met wat je op je huid doet en draagt.

Behandeling van Gistpuistjes

Bij de behandeling van gistpuistjes zijn er verschillende opties die kunnen helpen. Hier zijn enkele mogelijke behandelingen:

  • Het reinigen van de huid: Het dagelijks reinigen van de huid met een milde, olievrije cleanser kan helpen om overtollige olie en bacteriën te verwijderen.
  • Gebruik niet-comedogene producten: Kies voor huidverzorgingsproducten die niet poriënverstoppend zijn, zodat ze de puistjes niet verergeren.
  • Vermijd warme en vochtige omgevingen: Probeer zweten te verminderen door bijvoorbeeld luchtige kleding te dragen en jezelf niet te warm aan te kleden.
  • Vermijd vette en afsluitende crèmes: Deze kunnen de poriën verstoppen en bijdragen aan het ontstaan van gistpuistjes.
  • Lokale behandeling met antischimmelcrèmes of -lotions: Deze kunnen helpen om de infectie onder controle te krijgen en ontstekingen te verminderen.
  • Raadpleeg een dermatoloog: Als lokale behandeling niet helpt, kan een dermatoloog andere medicijnen voorschrijven, zoals anti-gist tabletten.

Meer over ‘Huidproblemen en oplossingen’

De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam en kan door diverse oorzaken aangedaan worden. Gelukkig zijn er tal van oplossingen en behandelingen beschikbaar om huidproblemen aan te pakken. Bij littekencreme kun je meer lezen over hoe je littekens effectief kunt behandelen en verminderen. Als je last hebt van blaasjeseczeem, biedt onze blog handige tips en adviezen om de klachten te verminderen.

Het verschijnen van rode vlekken op de huid kan wijzen op diverse onderliggende aandoeningen, en inzicht hierin is cruciaal voor een passende behandeling. Een ontstoken haarzakje kan ongemakkelijk zijn, maar er zijn verschillende manieren om dit aan te pakken en te voorkomen dat het terugkomt.

Wie te maken heeft met nummulair eczeem of gistpuistjes, kan op onze blog terecht voor informatieve artikelen over de symptomen en behandeling van deze huidaandoeningen. Het is ook essentieel om een tekenbeet te herkennen om eventuele complicaties tijdig te behandelen.

Wanneer men zoekt naar effectieve middelen, kan cinnarizine bij Kruidvat een optie zijn, en voor wie te maken heeft met een jeukende hoofdhuid, staan er oma tips klaar op onze site. Informatie over het behandelen van een steenpuist op de bil en over het omgaan met huidgriep is ook beschikbaar voor diegenen die hiermee te maken krijgen.

Verder verschaffen we inzicht in aandoeningen zoals warmtebultjes en dauwworm, en bieden we informatie over de aandoening naevus sebaceus. Voor diegenen die last hebben van een allergische reactie in het gezicht, zijn er ook uitgebreide artikelen en oplossingen te vinden.

We hopen dat onze blogs inzicht en oplossingen bieden voor een verscheidenheid aan huidproblemen en bijdragen aan het verbeteren van jouw huidconditie.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn gistpuistjes?

Gistpuistjes zijn een huidaandoening. Ze worden veroorzaakt door een gistinfectie of een bacteriële infectie. Ze lijken op kleine pukkels.

2. Waar komen gistpuistjes voor?

Gistpuistjes kunnen overal op de huid voorkomen, maar ze komen vaker voor in een warm en vochtig klimaat. Ze komen ook vaker voor op een vette huid.

3. Hoe ontstaan gistpuistjes?

Gistpuistjes ontstaan wanneer de talgklieren op de huid ontstoken raken. Dit kan door een bacteriële infectie of een gistinfectie gebeuren.

4. Hoe worden gistpuistjes behandeld?

Een dermatoloog kan gistpuistjes behandelen. Behandeling kan bestaan uit het gebruik van nietcomedogene producten om de huid schoon te houden en om ontstekingen te verminderen.

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (1962), oprichter van Jouwlijfstijl.nl, leeft volgens het motto "Ik ben geen 18 meer, maar ik streef ernaar om gezond, vitaal en mooi verzorgd ouder te worden". Met meer dan 40 jaar ervaring in de wereld van cosmetica en voeding heeft ze als schoonheidsspecialiste en orthomoleculair voedingsadviseur uitgebreide kennis opgedaan. Ze heeft van dichtbij gezien wat de juiste huidverzorging en goede voeding voor zowel je huid als je algehele welzijn kan doen. Ontdek op haar platform waardevolle tips, informatie en kwaliteitsproducten die bijdragen aan een stralende huid, een gezond lichaam en een vitale levensstijl. Tineke deelt deze inzichten vol passie en liefde. Volg Tineke ook op LinkedIn en Facebook. Voor opmerkingen of vragen, mail tineke@jouwlijfstijl.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer advies van Tineke Rous- de Vries.
Anderen bekeken ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *