In dit artikel

Grote Muggenbult: Wat Te Doen? (2023)

In dit artikel

Heb je ook regelmatig last van die grote, jeukende muggenbulten? Ik voel met je mee, want ik heb zelf ook vaak te maken gehad met deze vervelende zwellingen. In dit artikel deel ik 27 bewezen tips om de ongemakken van een muggenbeet te verminderen, gebaseerd op ervaring en uitgebreid onderzoek.

Wil je meer weten? Lees dan snel verder!

Samenvatting

 • IJs kan helpen om de jeuk van een muggenbult te verminderen.
 • Tandpasta kan verlichting bieden bij jeukende muggenbulten.
 • Aloë vera gel kan de zwelling van een muggenbult verminderen.
 • Zout water of zeewater kan de jeuk van muggenbeten verminderen.
 • Honing heeft ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen tegen jeuk.
 • Havermout kan als een natuurlijke exfoliant werken en de jeuk verzachten.
 • Preventieve maatregelen om muggenbeten te voorkomen zijn onder andere het gebruik van muggengaas, klamboe en insectenwerende spray, alsook het vermijden van plekken met veel muggen.

Tips tegen jeuk van muggenbulten

– IJs kan helpen om de jeuk van een muggenbult te verminderen.

– Tandpasta kan ook verlichting bieden bij jeukende muggenbulten.

– Aloë vera gel kan verzachtend werken en de zwelling verminderen.

– Zout water of zeewater kan de jeuk van muggenbeten verminderen.

– Honing heeft ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen tegen jeuk.

– Havermout kan als een natuurlijke exfoliant werken en de jeuk verzachten.

IJs

IJs kan helpen bij het stoppen van jeuk van muggenbulten. Zet een ijsblokje op de muggenbeet. Dit maakt de plek koud en numpt het een beetje. De kou helpt ook om de zwelling te verminderen.

Maar houd het ijs niet te lang op je huid. Het kan de huid pijn doen als het te koud wordt. Een paar minuten is genoeg.

Tandpasta

Als je last hebt van een grote muggenbult en jeukt, kan tandpasta helpen om de jeuk te verlichten. Breng een kleine hoeveelheid tandpasta aan op de muggenbult en laat het drogen. De ingrediënten in de tandpasta, zoals menthol en pepermunt, kunnen de jeuk verminderen en voorlopige verlichting bieden.

Het koelende effect van de tandpasta kan ook helpen om de zwelling te verminderen. Het is belangrijk om een tandpasta te gebruiken zonder gel of whitening ingrediënten, aangezien deze ingrediënten mogelijk irritatie kunnen veroorzaken.

Probeer deze methode eens uit en zie of het werkt voor jouw muggenbult.

Aloë vera

Aloë vera is een natuurlijk middel dat kan helpen bij het verlichten van jeuk en zwelling veroorzaakt door muggenbulten. Het sap van de aloë vera-plant heeft kalmerende eigenschappen en kan de jeuk verminderen.

Je kunt een klein beetje aloë vera-gel rechtstreeks op de muggenbult aanbrengen en voorzichtig inmasseren. Dit kan helpen om de irritatie te verminderen en de genezing te versnellen.

Aloë vera kan ook hydraterend werken en de huid verzachten, wat kan helpen bij het verminderen van jeuk en ongemak. Het is een eenvoudige en natuurlijke manier om verlichting te vinden bij muggenbeten.

Zout of zeewater

Ik heb gemerkt dat zout of zeewater kan helpen bij het verminderen van jeuk en zwelling van muggenbulten. Dit komt omdat zout een natuurlijk antisepticum is en helpt bij het verminderen van ontstekingen.

Je kunt wat zout oplossen in water en dit vervolgens aanbrengen op de muggenbult met behulp van een doekje of watjes. Ook kun je proberen om je muggenbult even onder te dompelen in zeewater, als je in de buurt van de zee bent.

Zorg er wel voor dat je de bult niet openkrabt voordat je zout of zeewater gebruikt.

Honing

Honing is een ander huisremedie die je kunt proberen om jeukende muggenbulten te verlichten. Honing heeft natuurlijke anti-inflammatoire eigenschappen, wat betekent dat het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en zwelling rondom de beet.

Je kunt een kleine hoeveelheid honing rechtstreeks op de muggenbult aanbrengen en het laten zitten gedurende 10 tot 15 minuten voordat je het afspoelt. Het kan ook helpen om een verband of pleister over de honing te plaatsen om het op zijn plaats te houden.

Onthoud dat honing plakkerig kan zijn, dus zorg ervoor dat je het grondig afspoelt na de aanbevolen tijd. Probeer deze methode en zie of het voor jou werkt!

Havermout

Havermout is een van de huismiddeltjes die je kunt proberen om jeuk en zwelling van muggenbulten te verminderen. Het heeft een verzachtende werking op de huid en kan helpen om de irritatie te kalmeren.

Je kunt havermoutpap maken door een beetje havermout te mengen met water en dit vervolgens aan te brengen op de muggenbult. Laat het een paar minuten intrekken en spoel het daarna af met water.

Je zult merken dat de jeuk en zwelling verminderen. Havermout is een natuurlijk middel dat vaak zonder problemen kan worden gebruikt, maar het is altijd verstandig om eerst een klein stukje huid te testen om te controleren of je geen allergische reactie krijgt.

Preventieve maatregelen tegen muggenbeten

Ik wil voorkomen dat ik gebeten word door muggen, dus hier zijn een paar dingen die ik kan doen:

 • Muggengaas gebruiken in ramen en deuren.
 • Klamboe strak om het bed installeren.
 • Water uit regentonnen, emmers en plantenbakken verwijderen.
 • Buitenverlichting verminderen, omdat dit muggen aantrekt.
 • Draag kleding die je huid bedekt als je naar buiten gaat.
 • Gebruik een insectenwerende spray of lotion op je huid.
 • Vermijd plekken waar veel muggen zijn, zoals stilstaand water.

Meer over ‘Huidproblemen en oplossingen’

Veel mensen ervaren huidproblemen, zoals jeukende benen of een grote muggenbult, en zijn op zoek naar effectieve oplossingen. Bij Jouw Lijfstijl vinden mensen die lijden aan wondroos bij ouderen of last hebben van luizen eitjes, uitgebreide informatie en handige tips om deze ongemakken te bestrijden.

Ook voor diegenen die kampen met bruine vlekken op de huid door schimmel of te maken hebben met aften als gevolg van vermoeidheid, zijn er geschikte oplossingen te vinden. Het is belangrijk om te weten wat een steenpuist is en hoe deze verschilt van andere huidproblemen zoals ringworm of eczeem.

Bovendien biedt Jouw Lijfstijl informatie over wat te doen als men een muggenbeet met rode kring heeft en hoe wondroos en bewegen samenhangen. Andere veelvoorkomende problemen zoals vervellen en witte vlekken op de huid na zonnen kunnen ook gedetailleerd worden onderzocht.

Voor iedereen die wel eens heeft gehoord over luizen in het haar of meer wil weten over pityrosporum folliculitis, staat er uitgebreide en nuttige informatie klaar. En zelfs als je een afbeelding van een tekenbeet wilt bekijken om te controleren of je wellicht ook een beet hebt, kun je op Jouw Lijfstijl terecht.

Met al deze informatie helpt Jouw Lijfstijl je op weg naar een gezondere huid en een beter welzijn.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is een grote muggenbult en wat kun je eraan doen?

Een grote muggenbult is een reactie op het muggenspeeksel dat een mug achterlaat als ze met haar steeksnuit prikt. Je kunt middeltjes zoals kamfer, basilicum, citroensap of een bananenschil gebruiken om de klachten te verlichten.

2. Hoe kan ik muggenbeten voorkomen?

Om muggenbeten te voorkomen, kun je natuurlijke muggenwerende middelen gebruiken. Ook kan het helpen om snel in actie te komen tegen een muggenzwerm om overlast te bestrijden.

3. Wat zijn de symptomen van een muggenallergie en hoe behandel ik die?

Symptomen van een muggenallergie kunnen een zeer jeukende huid en grote muggenbulten zijn. Je kunt allergische reacties op muggenbeten behandelen met antihistamine.

4. Wat zijn enkele huisremedies tegen muggenbeten?

Huisremedies tegen muggenbeten kunnen onder andere kamfer, basilicum, citroensap en bananenschillen omvatten. Deze middeltjes kunnen helpen de jeuk te verlichten.

5. Hoe ga ik om met een muggenplaag?

Bij een muggenplaag is het belangrijk om de bron van de plaag te vinden en deze te bestrijden. Daarnaast kun je natuurlijke muggenwerende middelen gebruiken en zorgen voor goede bescherming tegen beten.

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (1962), oprichter van Jouwlijfstijl.nl, leeft volgens het motto "Ik ben geen 18 meer, maar ik streef ernaar om gezond, vitaal en mooi verzorgd ouder te worden". Met meer dan 40 jaar ervaring in de wereld van cosmetica en voeding heeft ze als schoonheidsspecialiste en orthomoleculair voedingsadviseur uitgebreide kennis opgedaan. Ze heeft van dichtbij gezien wat de juiste huidverzorging en goede voeding voor zowel je huid als je algehele welzijn kan doen. Ontdek op haar platform waardevolle tips, informatie en kwaliteitsproducten die bijdragen aan een stralende huid, een gezond lichaam en een vitale levensstijl. Tineke deelt deze inzichten vol passie en liefde. Volg Tineke ook op LinkedIn en Facebook. Voor opmerkingen of vragen, mail tineke@jouwlijfstijl.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer advies van Tineke Rous- de Vries.
Anderen bekeken ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *