In dit artikel

Hormonale Acne: Oorzaken en Behandelopties (2023)

In dit artikel

Heb je last van hardnekkige acne die steeds weer terugkomt? Je bent niet alleen, ik heb dit ook meegemaakt en ontdekt dat hormonen vaak de boosdoeners zijn. In deze blogpost onthul ik de oorzaken van hormonale acne en geef ik je een uitgebreid overzicht van de beste behandelopties.

Laten we deze ongewenste gasten eens voor altijd de deur uitwerken!

Key Takeaway

Het beste middel tegen acne van 2023 volgens onze test is Clinique Anti Blemish Solutions Clinical Clearing Gel. Dit merk biedt een gel op verkoelende basis aan en is vrij van onnodige, schadelijke toevoegingen.

Samenvatting

  • Hormonale acne wordt veroorzaakt door veranderingen in hormoonspiegels, zoals tijdens de puberteit, de menstruatiecyclus, het stoppen met de anticonceptiepil, zwangerschap en menopauze.
  • Behandelopties voor hormonale acne zijn onder andere het gebruik van producten met benzoylperoxide, het nemen van supplementen om hormonen te reguleren en goede huidverzorgingsgewoonten zoals dagelijkse reiniging en het vermijden van oliehoudende producten of make-up.
  • Plaatselijke behandeling met acne – medicatie, zoals retinoïden of salicylzuur, kan ook effectief zijn. Daarnaast is aandacht voor dieet en levensstijl belangrijk, zoals stressvermindering, gezond eten en regelmatig bewegen. Het kan even duren om hormonale acne te behandelen en verschillende behandelingsopties werken voor verschillende mensen. Het is raadzaam om advies van een dermatoloog.te vragen voor een behandeling op maat.

Oorzaken van hormonale acne

– Tijdens de puberteit komt hormonale acne vaak voor als gevolg van veranderingen in de hormoonspiegels.

Puberteit

In de puberteit verandert er veel in het lichaam. Het is een tijd vol groei en aanpassing. Vaak zorgt dit voor een toename in talgproductie. Dit komt door de hormonen die in het lichaam aanwezig zijn.

Deze hormonen komen vrij en kunnen de huid vettiger maken. Hierdoor raken de poriën in de huid verstopt. Door deze verstopping ontstaat acne. Vooral op het gezicht, maar ook op de rug kan dit gebeuren.

Het is een lastige tijd voor veel pubers, maar weet dat het normaal is en bij deze fase hoort.

Menstruatie

Tijdens de menstruatiecyclus kunnen hormonale veranderingen optreden die kunnen bijdragen aan het ontstaan van acne. Het niveau van oestrogeen daalt en het niveau van progesteron stijgt, wat kan leiden tot een toename van talgproductie.

Deze verhoogde talgproductie kan de poriën verstoppen en uiteindelijk leiden tot het ontstaan van puistjes. Hormonale acne komt vaak voor rond de kin en kaaklijn tijdens de menstruatie.

Het kan helpen om tijdens deze periode een goede huidverzorgingsroutine te volgen en producten te gebruiken die salicylzuur bevatten om de poriën schoon te houden.

Anticonceptiepil

De anticonceptiepil kan een rol spelen bij het ontstaan van hormonale acne. Wanneer je stopt met het slikken van de pil, kan dit leiden tot een verandering in de hormoonbalans en daardoor acne veroorzaken.

Dit komt doordat de anticonceptiepil invloed heeft op de hormonen in je lichaam. Het is belangrijk om te weten dat niet iedereen last krijgt van acne na het stoppen met de pil en dat het ook niet bij iedereen dezelfde ernst heeft.

Het kan helpen om te praten met een arts als je hier last van hebt, zij kunnen adviseren over mogelijke behandelingen.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kunnen hormonale veranderingen leiden tot acne. De hormonen die tijdens de zwangerschap fluctueren, zoals progesteron, kunnen de talgproductie verhogen en de huid vetter maken.

Dit kan leiden tot verstopte poriën en puistjes. Het is ook belangrijk op te merken dat sommige zwangere vrouwen een verbetering van hun acne ervaren, terwijl anderen juist meer last krijgen.

Het is essentieel om tijdens de zwangerschap voorzichtig te zijn met acnebehandelingen, omdat niet alle producten veilig zijn voor gebruik tijdens deze periode. Het is altijd het beste om advies in te winnen bij een arts voordat je medicijnen of topische behandelingen gebruikt om hormonale acne tijdens de zwangerschap te behandelen.

Menopauze

Tijdens de menopauze kunnen hormonale veranderingen leiden tot het ontstaan van acne bij vrouwen. De afname van oestrogeen en progesteron en de schommelingen in hormonen kunnen de talgproductie beïnvloeden en de huid vetter maken.

Dit kan op zijn beurt verstopte poriën en acne veroorzaken. Het is belangrijk om te weten dat niet alle vrouwen last krijgen van hormonale acne tijdens de menopauze, maar het kan wel voorkomen.

Het gebruik van acnebehandelingen, zoals crèmes of medicatie, kan helpen bij het verminderen van acne symptomen tijdens deze periode.

Behandelopties voor hormonale acne

Als je last hebt van hormonale acne, zijn er verschillende behandelingsopties die kunnen helpen. Een van de meest effectieve behandelingen is het gebruik van producten met benzoylperoxide.

Dit ingrediënt kan de bacteriën doden die acne veroorzaken en de ontsteking verminderen. Je kunt ook overwegen om supplementen te nemen die helpen bij het reguleren van je hormonen en het bevorderen van een gezonde huid.

Daarnaast is het belangrijk om goede huidverzorgingsgewoonten aan te nemen. Reinig je gezicht dagelijks met een zachte reiniger en gebruik een olievrije moisturizer. Vermijd het gebruik van oliehoudende producten of make-up, omdat deze de poriën kunnen verstoppen.

In sommige gevallen kan een plaatselijke behandeling met acne-medicatie, zoals retinoïden of salicylzuur, effectief zijn. Deze medicijnen kunnen helpen bij het verwijderen van dode huidcellen en het ontstoppen van poriën.

Het is ook belangrijk om aandacht te besteden aan je dieet en levensstijl. Probeer stress te verminderen, gezond te eten en regelmatig te bewegen. Het handhaven van een gezonde levensstijl kan helpen bij het in balans brengen van je hormonen en het verminderen van hormonale acne.

Onthoud dat het behandelen van hormonale acne tijd kan kosten en dat verschillende behandelingsopties voor verschillende mensen kunnen werken. Raadpleeg een dermatoloog voor advies op maat en blijf geduldig terwijl je zoekt naar de beste behandelingsopties voor jouw specifieke situatie.

Meer over ‘Acne Producten’

Ben je benieuwd naar acne en de verschillende aspecten ervan? Ontdek meer over wat acne precies is bij Wat zijn Acne Producten. Verdiep je in de werking van acne crèmes en gels en begrijp de oorzaken van acne. Voor dagelijkse zorg kun je terecht bij gezichtsreinigers tegen acne, terwijl voor een natuurlijke benadering de natuurlijke remedies voor acne een uitkomst bieden. Het komt vaak voor dat tieners last hebben van acne, maar er zijn speciale make-up producten voor een acnegevoelige huid die kunnen helpen. Soms kan het nodig zijn om antibiotica voor acne te overwegen. Heb je je ooit afgevraagd of acne erfelijk is? De erfelijkheid van acne kan verrassende inzichten bieden. Zorg goed voor je huid met dagelijkse huidverzorging tegen acne en leer hoe je puistjes kunt voorkomen. Hormonen kunnen ook een grote invloed hebben, meer hierover bij hormonale acne. Voor toekomstige moeders is er specifieke informatie over acne behandelen tijdens de zwangerschap. Tot slot, overweeg de impact van roken op acne als je rookt of overweegt te beginnen. Een goede hygiënische gezichtsverzorging routine is namelijk van essentieel belang bij een acné en daar helpt roken niet bij.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is hormonale acne?

Hormonale acne is een type van acne bij volwassenen dat wordt veroorzaakt door een disbalans in sekshormonen, zoals testosteron, wat leidt tot een verhoogde sebumproductie en vette huid.

2. Wat zijn de oorzaken van hormonale acne?

De oorzaken van hormonale acne kunnen variëren van hormonale disbalans, bacteriën tot overactieve talgklieren die te veel olie produceren, oftewel sebum.

3. Welke behandelopties zijn er voor hormonale acne?

Er zijn verschillende behandelopties voor hormonale acne, waaronder plaatselijke behandelingen met acne crème en medicatie. Een masker tegen acne kan ook helpen.

4. Kan make-up invloed hebben op hormonale acne?

Ja, het gebruik van bepaalde soorten make-up kan de huid poriën blokkeren en tot meer vette huid leiden, wat kan leiden tot meer acne.

5. Wat kan ik doen aan acne littekens?

Er zijn verschillende oplossingen voor acne littekens, zoals bepaalde medicatie of crèmes die helpen bij het vervagen van de littekens veroorzaakt door acne vulgaris.

» Referenties

Cui, H., Guo, C., Wang, Q., Feng, C., & Duan, Z. (2022). A pilot study on the efficacy of topical lotion containing anti-acne postbiotic in subjects with mild -to -moderate acne. Front Med (Lausanne), 9: 1064460.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9780477/

Decker, A., & Graber, E. M. (2012). Over-the-counter Acne Treatments: A Review. J Clin Aesthet Dermatol, 5(5): 32–40.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3366450/

Tan, J. K. L., Vasey, K., & Fung, K. Y. (2001). Beliefs and perceptions of patients with acne. Journal of the American Academy of Dermatology, 44(3), 439-445.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0190962201006806

» Referenties

Conclusie beste acne product 2023

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (1962), oprichter van Jouwlijfstijl.nl, leeft volgens het motto "Ik ben geen 18 meer, maar ik streef ernaar om gezond, vitaal en mooi verzorgd ouder te worden". Met meer dan 40 jaar ervaring in de wereld van cosmetica en voeding heeft ze als schoonheidsspecialiste en orthomoleculair voedingsadviseur uitgebreide kennis opgedaan. Ze heeft van dichtbij gezien wat de juiste huidverzorging en goede voeding voor zowel je huid als je algehele welzijn kan doen. Ontdek op haar platform waardevolle tips, informatie en kwaliteitsproducten die bijdragen aan een stralende huid, een gezond lichaam en een vitale levensstijl. Tineke deelt deze inzichten vol passie en liefde. Volg Tineke ook op LinkedIn en Facebook. Voor opmerkingen of vragen, mail tineke@jouwlijfstijl.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer advies van Tineke Rous- de Vries.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *