In dit artikel

Mythes over Nachtcrème: Feiten en Fabels (2023)

In dit artikel

Ben je ooit verward geweest door alle tegenstrijdige informatie over huidverzorging en nachtcrèmes in het bijzonder? Ik ken dat gevoel, er is zo veel te lezen en te begrijpen! Daarom heb ik voor jou uitgebreid onderzoek gedaan naar de veel voorkomende mythen over nachtcrèmes.

In deze blog ga ik al die fabels ontmaskeren en de feiten op een rijtje zetten. Lees verder, want het is tijd om de waarheid te ontdekken!

Key Takeaway

De beste nachtcrème van 2023 is Clarins Super Restorative 50+ Night Cream. Dit merk heeft een effectieve werking en is vrij van onnodige toevoegingen die de huid kunnen schaden.

Samenvatting

 • Alcohol droogt puistjes niet uit, het maakt de huid juist droog en kan meer puistjes veroorzaken.
 • Puistjes kun je niet wegscrubben, dit kan de poriën irriteren en ontstekingen verergeren.
 • Tandpasta is geen effectieve behandeling tegen puistjes, het kan de huid juist irriteren en uitdrogen.
 • Je kunt je huid niet ‘ontgiften’, maar wel gezond houden door regelmatig te reinigen en hydrateren.
 • Puistjes ontstaan niet alleen door vet eten, maar ook door hormonale veranderingen, verstopte poriën en bacteriën op de huid.
 • Stress kan bijdragen aan het ontstaan van puistjes, maar gezonde gewoontes zoals voldoende slaap en ontspanning kunnen helpen.
 • Je huid hoeft niet eerst slechter te worden voordat het beter wordt, goede verzorging en geschikte producten kunnen de huid gezond houden.
 • Mee – eters betekenen niet dat je huid vies is, maar duiden op verstopte poriën die goed gereinigd moeten worden.
 • Het gebruik van zonnebrandcrème met SPF verstopt de poriën niet en helpt juist om de huid te beschermen tegen schadelijke stralen.
 • Douchen veroorzaakt geen acne – gevoeligheid of puistjes, het helpt juist om de huid schoon te houden.

Fabels rondom acne-gevoeligheid

– Alcohol droogt puistjes uit.

– Je kunt puistjes wegscrubben.

– Tandpasta gaat puistjes tegen.

– Je kunt je huid ontgiften.

– Puistjes en acne-gevoeligheid ontstaan door vet eten.

– Stress veroorzaakt puistjes.

– Je huid moet eerst verslechteren voordat die verbetert.

– Als je last hebt van mee-eters is je huid vies.

– Kleine zwarte plekjes op je neus, wangen of kin zijn altijd mee-eters.

– SPF verstopt de poriën.

– Douchen veroorzaakt acne-gevoeligheid of puistjes.

– Tea Tree-olie en andere essentiële oliën kunnen op natuurlijke wijze zorgen voor mijn acne-gevoelige huid.

– Alleen tieners hebben last van puistjes en

Alcohol droogt puistjes uit

Sommige mensen denken dat alcohol puistjes uitdroogt. Maar dat is niet helemaal waar. Ja, alcohol kan de olie op je huid verminderen. Maar het maakt je huid ook droog. Droge huid kan meer puistjes veroorzaken, niet minder.

Het is beter om zachte producten te gebruiken die je huid niet uitdrogen. Denk aan een nachtcrème die je huid helpt herstellen terwijl je slaapt. Dus, alcohol is geen goede keuze om puistjes te bestrijden.

Je kunt puistjes wegscrubben

Het is een veelvoorkomende fabel dat je puistjes kunt wegscrubben. Het is belangrijk om te begrijpen dat acne wordt veroorzaakt door verstopte poriën en overtollig talg. Het scrubben van je huid kan de poriën juist verder irriteren en ontstekingen verergeren.

In plaats daarvan kun je zachtjes reinigen met een milde gezichtsreiniger die speciaal is ontwikkeld voor acne-gevoelige huid. Zo help je de poriën schoon te houden zonder ze te beschadigen.

Bovendien is het belangrijk om hydraterende producten te gebruiken om je huid in balans te houden en overmatige droogheid te voorkomen.

Tandpasta gaat puistjes tegen

Veel mensen denken dat tandpasta kan helpen bij het bestrijden van puistjes. Maar helaas is dit een fabel. Tandpasta bevat ingrediënten zoals fluoride en menthol die bedoeld zijn voor je tanden, niet voor je huid.

In feite kan tandpasta je huid irriteren en uitdrogen, waardoor het probleem erger kan worden. Het is beter om speciale acne producten te gebruiken die zijn ontwikkeld voor je huidtype.

Het belangrijkste is om je huid schoon te houden en te hydrateren met geschikte producten, in plaats van te vertrouwen op tandpasta als een snelle oplossing voor puistjes.

Je kunt je huid ontgiften

Ik geloof dat het een fabel is dat je je huid kunt ontgiften. De waarheid is dat onze huid al een natuurlijk ontgiftingsorgaan heeft, namelijk onze lever. De lever zorgt ervoor dat gifstoffen uit ons lichaam worden verwijderd.

Wat we wel kunnen doen, is onze huid gezond houden door deze goed te reinigen en verzorgen. Dit betekent dat we regelmatig onze huid moeten reinigen met een milde reiniger en daarna een vochtinbrengende crème aanbrengen om de huid te hydrateren.

Het is belangrijk om een gezonde levensstijl te leiden met voldoende slaap, gezonde voeding en genoeg water drinken om zo de algehele gezondheid van onze huid te ondersteunen.

Puistjes en acne-gevoeligheid ontstaat door vet eten

Het is een fabel dat puistjes en acne-gevoeligheid alleen ontstaan door vet eten. Hoewel voeding een rol kan spelen bij het ontstaan van puistjes, is het niet de enige oorzaak. Hormonale veranderingen, verstopte poriën en bacteriën op de huid zijn ook belangrijke factoren.

Het is dus niet zo simpel als alleen maar het vermijden van vet voedsel om puistjes te voorkomen. Het is belangrijk om een goede huidverzorgingsroutine te hebben en je huid schoon te houden om puistjes te verminderen.

Stress veroorzaakt puistjes

Stress is een veelvoorkomende factor die bijdraagt ​​aan het ontstaan ​​van puistjes. Wanneer we gestrest zijn, produceert ons lichaam hormonen zoals cortisol, die de talgproductie kunnen verhogen en de poriën kunnen verstoppen.

Dit kan leiden tot puistjes en acne. Het is belangrijk om te proberen stress te verminderen door middel van ontspanningstechnieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen en regelmatige lichaamsbeweging.

Een gezonde levensstijl, inclusief voldoende slaap en een uitgebalanceerd dieet, kan ook helpen om stress te verminderen en de huid gezond te houden.

Je huid moet eerst verslechteren voordat die verbetert

Sommige mensen denken dat je huid eerst slechter moet worden voordat het beter wordt. Maar dat is eigenlijk een fabel. Het is belangrijk om goed voor je huid te zorgen en de juiste producten te gebruiken, zodat het gezond blijft.

Een gezonde huid heeft geen last van ernstige verslechtering voordat het verbetert. Door consistent goede verzorging en gebruik van geschikte producten kun je je huid helpen om fris en stralend te blijven.

Als je last hebt van mee-eters is je huid vies

Als je last hebt van mee-eters, betekent dit niet automatisch dat je huid vies is. Mee-eters ontstaan wanneer poriën verstopt raken met talg en dode huidcellen. Dit kan gebeuren door verschillende factoren, zoals overmatige talgproductie, hormonale veranderingen of het gebruik van zware make-up.

Het is belangrijk om je huid goed te reinigen en te exfoliëren om de ophoping van talg en dode huidcellen te verminderen. Het is ook nuttig om te zoeken naar producten met ingrediënten zoals salicylzuur, dat kan helpen bij het verwijderen van mee-eters.

Het hebben van mee-eters betekent dus niet dat je een vuile huid hebt, maar eerder dat je extra zorg nodig hebt om je poriën schoon te houden.

Kleine zwarte plekjes op je neus, wangen of kin zijn altijd mee-eters

Kleine zwarte plekjes op je neus, wangen of kin worden niet altijd veroorzaakt door mee-eters. Het kunnen ook gesloten comedonen zijn, oftewel verstopte poriën zonder een zwarte punt erbovenop.

Het is belangrijk om te weten dat deze kleine plekjes niet altijd betekenen dat je huid vies is of dat je last hebt van mee-eters. Het is verstandig om een huidverzorgingsexpert te raadplegen om te bepalen wat de beste behandeling is voor jouw specifieke huidprobleem.

SPF verstopt de poriën

Veel mensen denken dat het gebruiken van een zonnebrandcrème met SPF ervoor zorgt dat je poriën verstopt raken. Maar dit is eigenlijk een fabel. Een goede zonnebrandcrème verstopt de poriën niet en kan juist helpen om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen.

Het is belangrijk om een zonnebrandcrème te kiezen die geschikt is voor jouw huidtype, zodat het niet te zwaar aanvoelt of voor irritatie zorgt. Door dagelijks een zonnebrandcrème met SPF te gebruiken, kun je je huid beschermen tegen vroegtijdige veroudering en de ontwikkeling van huidproblemen zoals rimpels en donkere vlekken.

Dus vergeet niet om ook je gezicht te beschermen met een goede SPF, zelfs op bewolkte dagen!

Douchen veroorzaakt acne-gevoeligheid of puistjes

Douchen veroorzaakt geen acne-gevoeligheid of puistjes. Het is een fabel dat water en warmte de huid kunnen beschadigen. In feite kan douchen helpen om de huid schoon te houden en overtollig talg te verwijderen.

Het is belangrijk om na het douchen wel een vochtinbrengende crème aan te brengen om de huid gehydrateerd te houden.

Tea Tree-olie en andere essentiële oliën kunnen op natuurlijke wijze zorgen voor mijn acne-gevoelige huid

Als het gaat om mijn acne-gevoelige huid, heb ik veel gehoord over het gebruik van Tea Tree-olie en andere essentiële oliën. Het is een veelvoorkomende misvatting dat deze oliën op natuurlijke wijze kunnen zorgen voor mijn acne-gevoelige huid.

Helaas is dit niet helemaal waar. Hoewel sommige mensen positieve resultaten hebben gemeld bij het gebruik van Tea Tree-olie en andere essentiële oliën, is er geen wetenschappelijk bewijs dat deze oliën daadwerkelijk acne verminderen.

Het kan zelfs zo zijn dat deze oliën de huid irriteren en ontstekingen veroorzaken. Het is altijd het beste om advies te vragen aan een dermatoloog voordat je nieuwe producten op je huid gaat gebruiken, vooral als je last hebt van acne.

Alleen tieners hebben last van puistjes en acne-gevoeligheid

Veel mensen denken dat alleen tieners last hebben van puistjes en acne-gevoeligheid, maar dat is een fabel. Ook volwassenen kunnen last hebben van deze huidproblemen. Puistjes en acne kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals hormonale veranderingen, stress, slechte voeding en genetica.

Het is belangrijk om een goede huidverzorgingsroutine te volgen en producten te gebruiken die specifiek zijn ontwikkeld voor acne-gevoelige huid. Onthoud dat het niet alleen iets is waar tieners last van hebben, maar dat het ook volwassenen kan treffen.

Je hebt één wonderproduct nodig tegen puistjes

Helaas, er bestaat geen wonderproduct dat alle puistjes in één keer kan laten verdwijnen. Het is belangrijk om te begrijpen dat puistjes verschillende oorzaken kunnen hebben, zoals hormonale veranderingen, verstopte poriën en bacteriële infecties.

Daarom is het vaak nodig om een combinatie van verzorgingsproducten en gezonde gewoontes te gebruiken om puistjes onder controle te houden. Een goede reiniger, exfoliant, acnebehandeling en hydraterende crème kunnen allemaal helpen om puistjes te verminderen.

Daarnaast is het belangrijk om een gezonde levensstijl te volgen, zoals het eten van voedzaam voedsel, voldoende slapen en stress beheersen. Het kan even duren voordat je resultaten ziet, dus wees geduldig en volhardend met je huidverzorgingsroutine.

Acne-producten zijn te agressief voor een droge of gevoelige huid

Als ik last heb van acne en een droge of gevoelige huid, denk ik misschien dat acne-producten te agressief zijn voor mijn huid. Maar dat is niet altijd waar. Er zijn speciale acne-producten die geschikt zijn voor een droge of gevoelige huid.

Het is belangrijk om producten te gebruiken die milde ingrediënten bevatten en de huid niet uitdrogen. Daarnaast is het ook belangrijk om de huid goed te hydrateren en te beschermen.

Dus het is mogelijk om acne te behandelen zonder je huid verder te irriteren of uit te drogen.

Puistjes op het lichaam vragen om andere verzorging dan puistjes in het gezicht

Puistjes op het lichaam hebben vaak andere verzorging nodig dan puistjes in het gezicht. Dit komt omdat de huid op het lichaam vaak dikker en minder gevoelig is dan de huid in het gezicht.

Daarom kunnen producten die geschikt zijn voor het gezicht niet altijd even effectief zijn voor puistjes op het lichaam. Het is belangrijk om producten te gebruiken die speciaal zijn ontworpen voor het behandelen van puistjes op het lichaam, zoals bodywashes met salicylzuur of crèmes met benzoylperoxide.

Deze ingrediënten helpen om de poriën te reinigen en ontstekingen te verminderen. Het is ook belangrijk om de huid na het douchen goed te hydrateren, omdat sommige acnebehandelingen de huid kunnen uitdrogen.

De zon gaat puistjes tegen

Veel mensen denken dat de zon puistjes kan verminderen, maar helaas is dat een fabel. Hoewel de zon tijdelijk acne kan uitdrogen en maskeren, kan het uiteindelijk leiden tot meer puistjes en schade aan de huid.

De UV-stralen van de zon kunnen de poriën verstoppen en ontstekingen veroorzaken, wat resulteert in meer acne-uitbraken. Daarnaast kan overmatige blootstelling aan de zon leiden tot vroegtijdige huidveroudering en pigmentvlekken, wat zeker iets is wat we willen vermijden.

Het is dus belangrijk om altijd een zonnebrandcrème met SPF te gebruiken om je huid te beschermen, zelfs als je puistjes hebt.

Algemene mythen rondom huidverzorging

Exfolianten op basis van een zuur kunnen de huidbarrière beschadigen.

Exfolianten op basis van een zuur zijn slecht voor de huidbarrière

Het is een veelvoorkomende misvatting dat exfolianten op basis van zuren slecht zijn voor de huidbarrière. In werkelijkheid kunnen deze exfolianten juist helpen om de huid te verbeteren.

Zuren zoals salicylzuur en glycolzuur kunnen dode huidcellen voorzichtig verwijderen en de poriën ontstoppen. Ze helpen ook bij het verminderen van fijne lijntjes, het verbeteren van de textuur van de huid en het verminderen van hyperpigmentatie.

Het is belangrijk om de juiste concentratie en pH-waarde te kiezen die geschikt is voor jouw huidtype. Vergeet niet om altijd een moisturizer met hydraterende ingrediënten te gebruiken na het exfoliëren om de huid gehydrateerd en beschermd te houden.

Citroensap laat een doffe huid weer stralen

Citroensap wordt vaak genoemd als een natuurlijk middel om een doffe huid weer te laten stralen. Helaas is dit een fabel. Citroensap kan de huid irriteren en zelfs verbranden, vooral als je een gevoelige of droge huid hebt.

Het kan ook leiden tot hyperpigmentatie of donkere vlekken op de huid, vooral als je de zon in gaat. Het is veel beter om te kiezen voor producten met natuurlijke ingrediënten die speciaal zijn ontworpen om de huid te exfoliëren en te laten stralen, zonder het risico op irritatie.

Je hebt SPF nodig als je binnen bent

Ook al zit je binnen, je hebt nog steeds SPF nodig. UV-stralen kunnen namelijk nog steeds door ramen heen komen en schade aan je huid veroorzaken. Het is dus belangrijk om een dagcrème of moisturizer met SPF te gebruiken, zelfs als je niet veel buiten bent.

Zo bescherm je je huid tegen de schadelijke effecten van de zon, zoals vroegtijdige veroudering en het risico op huidkanker. Dus vergeet niet om SPF toe te voegen aan je dagelijkse verzorgingsroutine, ook als je binnen bent!

Retinol is alleen nodig bij rimpels

Retinol is een ingrediënt dat vaak wordt gebruikt in anti-aging producten. Het staat bekend om zijn vermogen om fijne lijntjes en rimpels te verminderen. Maar dit betekent niet dat retinol alleen nodig is als je al rimpels hebt.

Het kan ook helpen om de huidtextuur te verbeteren en de poriën te verkleinen. Retinol stimuleert de celvernieuwing en collageenproductie, waardoor de huid er jonger en gezonder uitziet.

Dus zelfs als je nog geen rimpels hebt, kan het gebruik van retinol in je huidverzorgingsroutine voordelen bieden voor de algemene gezondheid en uitstraling van je huid.

Meer water drinken verhelpt een droge huid

Meer water drinken kan helpen bij een droge huid. Water hydrateert het lichaam namelijk van binnenuit, wat ook de huid ten goede komt. Door voldoende water te drinken, kan de huid gehydrateerd blijven en voorkom je dat het uitdroogt.

Het is echter belangrijk op te merken dat een droge huid ook andere oorzaken kan hebben, zoals het weer of bepaalde huidcondities. Dus hoewel water drinken kan helpen, is het mogelijk niet de enige oplossing voor een droge huid.

Je kunt niacinamide beter niet tegelijk met vitamine C of retinol gebruiken.

Niacinamide, vitamine C en retinol zijn allemaal populaire ingrediënten in huidverzorgingsproducten, maar ze kunnen beter niet tegelijkertijd worden gebruikt. Niacinamide kan namelijk de effectiviteit van vitamine C verminderen en de stabiliteit van retinol verminderen.

Het is het beste om deze ingrediënten apart te gebruiken, bijvoorbeeld ‘s ochtends vitamine C en ‘s avonds retinol. Op die manier kun je optimaal profiteren van hun individuele voordelen voor de huid.

Meer over ‘Nachtcreme’

Als het gaat om huidverzorging, zijn er veel vragen en misverstanden rondom nachtcrèmes. Bijvoorbeeld: wat is een nachtcreme precies en hoe verschilt het van dagcrèmes? Voor een duidelijke vergelijking tussen nachtcrème en dagcrème ben je hier aan het juiste adres. En of je nu een man bent die specifiek op zoek is naar een nachtcreme voor mannen of iemand die worstelt met acne en op zoek is naar een geschikte nachtcreme voor acne, onze artikelen helpen je verder.

Er zijn ook specifieke nachtcrèmes voor verschillende seizoenen en huidtypes, zoals een winter nachtcreme of een nachtcreme voor een oudere huid. Maar hoe maak je nou de juiste keuze voor een nachtcreme? En wat zijn de voordelen van het dagelijks gebruik van nachtcreme? Het kan ook nuttig zijn om meer te leren over het aanbrengen van nachtcreme, of om mythes te ontmaskeren met onze mythes over nachtcreme artikel. Voor degenen die op zoek zijn naar een natuurlijke of hypoallergene optie, hebben we ook informatie over natuurlijke nachtcrèmes en hypoallergene nachtcreme. En laten we de prijs-kwaliteitverhouding van nachtcrèmes niet vergeten, zodat je de beste waarde voor je geld krijgt.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn mythes over nachtcrème?

Mythes over nachtcrème hebben vaak te maken met valse feiten zoals acnegevoeligheid, het effect van suikergehalte op de huid en de rol van hormoonachtige stoffen.

2. Hoe kan nachtverzorging helpen bij celregeneratie?

Nachtverzorging, waaronder het gebruik van een goede nachtcrème, kan helpen bij celregeneratie omdat dit de tijd is dat onze huid herstelt en weer opbouwt.

3. Is nachtcrème goed voor mijn gezichtsverzorging?

Ja, nachtcrème maakt deel uit van een goede gezichtsverzorging. Het helpt je huid te hydrateren en te herstellen terwijl je slaapt.

4. Hebben alle nachtcrèmes hormoonachtige stoffen?

Nee, niet alle nachtcrèmes bevatten hormoonachtige stoffen. Het is belangrijk om altijd de ingrediënten van schoonheidsproducten te controleren voordat je ze koopt.

5. Kan het suikergehalte in nachtcrèmes mijn huid beïnvloeden?

Het suikergehalte in nachtcrèmes kan een effect hebben op je huid. Te veel suiker kan leiden tot huidproblemen zoals acne en rimpels.

» Referenties


1. Corinne Granger, Anthony Brown, Sonia Aladren, & Mridvika Nardacorresponding. (2020). Night Cream Containing Melatonin, Carnosine and Helichrysum italicum Extract Helps Reduce Skin Reactivity and Signs of Photodamage: Ex Vivo and Clinical Studies. Dermatol Ther (Heidelb), 10(6), 1315–1329.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7649196/
2. Lily Jiang, PhD, Peter D. Hino, MD, FAAD, Ashish Bhatia, MD, FAAD, Thomas J. Stephens, PhD, & Felipe Jimenez, PhD. (2018). Efficacy of Trifecting® Night Cream, a Novel Triple acting Skin Brightening Product: A Double-blind, Placebo-controlled Clinical Study. J Clin Aesthet Dermatol, 11(12), 21–25.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6334832/

» Referenties

Conclusie beste nachtcrème 2023

 • Beste nachtcreme – RevitalTrax 10% korting met code ‘JLS10
 • Beste nachtcreme droge huid – Clarins
 • Beste hydraterende nachtcreme – RevitalTrax 10% korting met code ‘JLS10
 • Beste nachtcreme vette huid – RevitalTrax 10% korting met code ‘JLS10
 • Beste nachtcreme gevoelige huid –Zarqa
 • Beste anti aging nachtcreme – Biodermal
 • Beste nachtcreme zonder parfum – Zarqa
 • Beste natuurlijke nachtcreme – Zarqa
 • Beste nachtcreme oudere huid – Clarins
 • Beste nachtcreme vrouwen – Clarins
 • Beste Q10 nachtcreme – RevitalTrax 10% korting met code ‘JLS10
Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (1962), oprichter van Jouwlijfstijl.nl, leeft volgens het motto "Ik ben geen 18 meer, maar ik streef ernaar om gezond, vitaal en mooi verzorgd ouder te worden". Met meer dan 40 jaar ervaring in de wereld van cosmetica en voeding heeft ze als schoonheidsspecialiste en orthomoleculair voedingsadviseur uitgebreide kennis opgedaan. Ze heeft van dichtbij gezien wat de juiste huidverzorging en goede voeding voor zowel je huid als je algehele welzijn kan doen. Ontdek op haar platform waardevolle tips, informatie en kwaliteitsproducten die bijdragen aan een stralende huid, een gezond lichaam en een vitale levensstijl. Tineke deelt deze inzichten vol passie en liefde. Volg Tineke ook op LinkedIn en Facebook. Voor opmerkingen of vragen, mail tineke@jouwlijfstijl.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer advies van Tineke Rous- de Vries.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *