In dit artikel

Hoe kan ik voorkomen dat mijn nachtcrème prikt op mijn huid? – Tips om te voorkomen dat nachtcreme prikt op je huid

Heb je last van een prikkende huid na het aanbrengen van je nachtcrème? Niet iedereen weet dat een gevoelige huid kan reageren op bepaalde ingrediënten. Gelukkig heb ik een aantal tips om dit ongemak te voorkomen en jouw avondroutine weer prettig te maken.

Lees verder en maak van die prikkeling verleden tijd!

Samenvatting

 • Begin altijd met een patchtest om te zien hoe je huid reageert voordat je een nieuwe nachtcrème volledig gebruikt.
 • Kies voor nachtcrèmes zonder parfum, kleurstoffen en andere irriterende ingrediënten, vooral als je een gevoelige huid hebt.
 • Reinig je gezicht goed voordat je nachtcrème aanbrengt om verstopping van poriën en irritaties te voorkomen.
 • Als retinol in je nachtcrème prikkeling veroorzaakt, bouw het gebruik dan langzaam op en bescherm je huid met een SPF crème.
 • Raadpleeg een dermatoloog bij aanhoudende huidirritatie voor professioneel advies en een aangepast verzorgingsplan.

Oorzaken van een Prikkelende Huid na het Aanbrengen van Nachtcrème

Een flesje nachtcrème omgeven door diverse huidverzorgingsproducten op een schone, georganiseerde kaptafel, elegant en verfijnd stillevenarrangement.

Heeft u ooit last van een prikkend gevoel na het aanbrengen van nachtcrème? Dit ongemak kan diverse oorzaken hebben, variërend van een gevoelige huid tot het niet correct gebruiken van cosmetica.

Gevoelige huid

Een gevoelige huid reageert vaak sterk op externe invloeden zoals temperatuurwisselingen, airconditioning en hard water. Deze factoren kunnen je huidbarrière aantasten en leiden tot ongemakkelijk prikken of branden na het aanbrengen van nachtcrème.

Stressfactoren, voeding en je levensstijl spelen hierbij ook een rol. Het identificeren van deze triggers kan helpen bij het verminderen van huidirritatie.

Het kiezen van de juiste huidverzorgingsproducten is cruciaal voor mensen met een gevoelige huid. Zoek naar producten die specifiek zijn gemaakt voor deze huidconditie, zodat ze de huidbarrière versterken zonder irritatie te veroorzaken.

Het is verstandig om uit te kijken voor ingrediënten die bekend staan om hun milde werking, zoals hyaluronzuur en niacinamide, die voorkomen in sommige dagcrèmes en zonnebrandcrèmes.

Zorg ervoor dat je nieuwe producten geleidelijk introduceert om je huid de kans te geven eraan te wennen.

Allergieën of irritaties door cosmetica

Cosmetica kan soms meer kwaad dan goed doen, vooral als je last hebt van allergieën of huidirritaties. De chemische samenstelling van je nachtcrème kan de boosdoener zijn, zelfs als je het product al een tijdje zonder problemen gebruikt.

Producten die je op je gezicht laat zitten, zoals nachtcrèmes, kunnen onverwacht voor problemen zorgen, omdat ze lange tijd in contact zijn met je huid.

Het is cruciaal om de etiketten te checken op ingrediënten waartegen je mogelijk allergisch bent. Geuren en kleurstoffen staan erom bekend allergische reacties uit te lokken, dus kies liever voor crèmes zonder deze toevoegingen.

Heb je een aandoening als rosacea of eczeem, wees dan extra voorzichtig met wat je op je huid aanbrengt. Test nieuwe producten altijd eerst op een klein stukje huid voordat je ze over je hele gezicht verspreidt.

Na deze stappen ben je klaar om te leren hoe je nieuwe huidverzorgingsproducten langzaam kunt introduceren.

Verkeerd gebruik van cosmetica

Het verkeerd aanbrengen of selecteren van cosmetica kan leiden tot onaangename huidreacties. Misschien gebruik je een te zware nachtcrème die je poriën verstopt, of je combineert producten die niet samenwerken.

Ze kunnen elkaar tegenwerken en meer kwaad dan goed doen aan je huid. Als je te veel retinol gebruikt, wat bekend staat om het verminderen van fijne lijntjes, kan dit irritatie veroorzaken, vooral als je een gevoelige huid hebt of als je huid hier nog niet aan gewend is.

Mensen met huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis moeten extra voorzichtig zijn met de producten die ze kiezen. De verkeerde ingrediënten verergeren mogelijk bestaande aandoeningen, wat resulteert in roodheid, zwelling en jeuk.

Het is cruciaal om cosmetica te selecteren met ingrediënten die de huid kalmeren en herstellen, in plaats van deze te belasten met agressieve chemicaliën of parfums. Zorg ervoor dat je jouw routine aanpast aan de specifieke behoeften van je huid en vermijd het willekeurig mixen van actieve ingrediënten.

Huidaandoeningen zoals rosacea, eczeem of psoriasis

Niet alleen het verkeerde gebruik van cosmetica, maar ook huidaandoeningen kunnen een prikkelend gevoel na het aanbrengen van nachtcrème veroorzaken. Rosacea laat je gezicht vaak rood en bultig achter, met zichtbare bloedvaatjes en soms zelfs oogklachten.

Je herkent eczeem aan de droge, jeukende plekken die ruw aanvoelen. Psoriasis kenmerkt zich door rode schilferige plekken waar je gek van de jeuk kunt worden. Deze aandoeningen vereisen speciale aandacht en vaak een andere behandeling dan gebruikelijke huidproblemen.

Om de klachten van rosacea, eczeem of psoriasis te verminderen, kun je baat hebben bij behandelingen die gericht zijn op jouw specifieke huidtype. Zoek naar producten zonder geur- of kleurstoffen en gebruik milde reinigers die de huid niet verder irriteren.

Vitamine A kan helpen bij de celvernieuwing en het verzachten van psoriasissymptomen. Het is belangrijk om te kiezen voor een nachtcrème die past bij jouw huidconditie om zo irritatie te voorkomen en de huid te verzachten.

Het Belang van het Wennen aan Nieuwe Huidverzorgingsproducten

Een vrouw ontdekt nieuwe huidverzorgingsproducten in een goed verlichte badkamer.

Besef goed dat je huid tijd nodig heeft om aan nieuwe producten te wennen, dus geef niet meteen op en lees verder voor meer inzicht in dit belangrijke proces.

Het langzaam opbouwen van het gebruik

Nieuwe huidverzorgingsproducten introduceren kan soms leiden tot irritatie. Om dit te vermijden, is het verstandig om de blootstelling geleidelijk op te bouwen.

 • Start met een ‘patch test‘ door een kleine hoeveelheid crème op je onderarm aan te brengen. Wacht 24 uur om te zien of er een reactie optreedt.
 • Gebruik het product eens in de drie dagen als er geen irritatie is na de patch test. Zo kan je huid wennen zonder overbelast te raken.
 • Verhoog de frequentie naar om de dag als je huid positief blijft reageren. Kijk goed naar eventuele veranderingen of ongemakken.
 • Breng een dunne laag aan wanneer je de crème voor het eerst gebruikt. Te veel product in één keer kan je huid irriteren.
 • Schakel over naar dagelijks gebruik nadat je huid comfortabel is met de crème om de dag. Houd altijd de reacties van je huid in gaten.
 • Luister goed naar wat je huid aangeeft; rode vlekken of prikkeling betekent dat je een stap terug moet doen en het gebruik verminderen.
 • Blijf consequent met deze routine voor minstens vier weken. Het duurt vaak even voordat je huid volledig gewend raakt aan nieuwe verzorgingsproducten.

De reactie van de huid op nieuwe producten

Na geleidelijk je huid te laten wennen aan een nieuw product, is het tijd om de reactie van de huid onder de loep te nemen. Het kan zijn dat je huid wat anders reageert dan je gewend bent.

Een nieuwe nachtcrème kan bijvoorbeeld zorgen voor een uitbraak van puistjes. Dit staat bekend als ‘purging’, een proces waarbij je huid zichzelf reinigt. Het is belangrijk om te weten dat dit een normaal verschijnsel kan zijn en niet altijd reden tot zorg geeft.

Merk je rode vlekjes, irritatie of andere ongewenste reacties op? Dan is je huid mogelijk gevoelig voor een bestanddeel in het nieuwe product. Het is essentieel goed naar je huid te luisteren en de reacties serieus te nemen.

Geef je huid de tijd zich aan te passen, maar aarzel niet om het gebruik te staken als de irritatie aanhoudt of verergert. Goede communicatie met je huid is key bij het introduceren van nieuwe elementen in je verzorgingsroutine.

Tips om Huidirritatie te Voorkomen

Ontdek hoe je met simpele aanpassingen in je dagelijkse schoonheidsroutine huidirritatie kunt vermijden en je huid soepel en comfortabel kunt houden.

Gebruik van een hydraterende reiniger

Een goede hydraterende reiniger verwijdert vuil en make-up zonder de huid uit te drogen. Dit is essentieel om je huid voor te bereiden op de nachtcrème. Kies voor een wateroplosbare reiniger; deze helpt om bacteriën en vuil effectief te verwijderen en bereidt je huid voor op verdere verzorging.

Een gevoede en schone huid neemt de actieve ingrediënten van de nachtcrème beter op, waardoor irritatie kan verminderen.

Zo’n reiniger is zacht voor je huid, vooral als je een droge of gevoelige huid hebt, en vormt de eerste stap naar een comfortabel gevoel van je nachtcrème. Het consequent gebruiken van een hydraterende reiniger kan dus echt het verschil maken in hoe je huid reageert op nachtverzorgingsproducten.

Na het reinigen is je huid klaar voor de volgende stap: kiezen voor geurvrije en kleurstofvrije moisturizers.

Kiezen voor geurvrije en kleurstofvrije moisturizers

Om huidirritatie te vermijden, is het kiezen van geurvrije en kleurstofvrije moisturizers essentieel. Deze producten zijn milder voor je huid, omdat ze minder ingrediënten bevatten die irritatie kunnen veroorzaken.

Vooral als je een gevoelige huid hebt, kunnen geuren en kleurstoffen ongewenste reacties uitlokken. Zoek naar producten die speciaal zijn ontwikkeld voor gevoeligheid, zonder potentiële allergenen.

Zorg dat je een moisturizer vindt die aansluit bij jouw huidtype. Een goed gehydrateerde huid is de basis voor elke verzorgingsroutine. Het gebruik van moisturizers zonder irriterende stoffen helpt om je huid in balans te houden en beschermt tegen de invloeden van buitenaf.

Kies zorgvuldig en jouw huid zal je dankbaar zijn.

Het belang van het reinigen van de huid voor het aanbrengen van de crème

Een schone huid is essentieel voordat je nachtcrème aanbrengt. Dit komt omdat vuil, olie en make-upresten je poriën kunnen verstoppen, wat leidt tot puistjes en huidirritatie. Grondig reinigen verwijdert deze onzuiverheden en zorgt ervoor dat je huid de ingrediënten van de crème beter kan opnemen.

Gebruik een milde reiniger die bij je huidtype past om je gezicht te wassen. Zo creëer je de ideale basis voor het hydrateren van de huid en maximaliseer je de effectiviteit van je nachtcrème.

De volgende stap na het reinigen is het kalmeren van de huid, om deze voor te bereiden op verdere verzorging.

Wat te Doen als je Nachtcrème Prikkelend Aanvoelt op je Huid

Merk je dat je nachtcrème een prikkelend gevoel op je huid achterlaat, stop dan met het gebruik en spoel je gezicht met lauw water. Het kan zijn dat je huid gevoelig reageert op een van de bestanddelen.

Check de ingrediëntenlijst van de crème en kijk of er stoffen in zitten waarvan bekend is dat ze irritatie kunnen veroorzaken, zoals alcohol, parfum of conserveermiddelen. Schakel over naar een nachtcrème met minder ingrediënten en zonder irriterende stoffen om toekomstige ongemakken te voorkomen.

Als dit probleem zich blijft voordoen, raadpleeg dan een dermatoloog. Een professional kan bepalen of je wellicht een onderliggende huidaandoening hebt die de gevoeligheid veroorzaakt.

Ga in de tussentijd op zoek naar producten die ontworpen zijn voor een hypergevoelige of reactieve huid, deze kunnen de rust en balans weer terugbrengen zonder nare sensaties te veroorzaken.

Wat te Doen bij een Trekkerige Droge Huid of Retinoïde Reactie

Als je huid trekkerig en droog aanvoelt of je hebt een reactie op retinoïden, zijn er specifieke maatregelen die je kunt nemen. Deze kunnen helpen om je huid snel weer comfortabel en soepel te maken, terwijl je de positieve effecten van je nachtcrème behoudt.

Achtergrondinformatie over retinol

Retinol, een vorm van vitamine A, staat bekend om zijn vermogen om de huid te verjongen. Het vermindert fijne lijntjes, rimpels en pigmentvlekjes en verbetert de algehele huidkwaliteit.

Deze krachtige stof stimuleert de productie van nieuwe huidcellen en helpt de huid er gladder en egaler uit te zien. Het is echter instabiel en kan irriterend zijn als het wordt blootgesteld aan licht en zuurstof.

Gezien de potentie van retinol is het raadzaam om het gebruik ervan langzaam op te bouwen. Zo minimaliseer je huidirritatie en geef je jouw huid tijd om te wennen aan het product. Begin met een lage concentratie en gebruik het product eerst slechts een paar keer per week.

Naarmate je huid zich aanpast, kun je het gebruik geleidelijk verhogen. Dit zorgt voor maximale voordelen met minimale bijwerkingen.

Tips om snel van een retinoïde reactie af te komen

Retinoïden staan bekend om hun potentie maar kunnen soms een droge, trekkerige huid veroorzaken. Gelukkig kun je met de juiste aanpak snel verlichting vinden bij een retinoïde reactie.

 • Verminder het gebruik van retinoïde producten tot je huid kalmeert. Begin met om de andere dag of zelfs minder frequent te smeren.
 • Hydrateer je huid goed met een rijke, vochtinbrengende crème om de droogheid tegen te gaan en het herstel te bevorderen.
 • Breng verzachtende ingrediënten aan zoals aloë vera of hyaluronzuur die de geïrriteerde huid kunnen kalmeren en hydrateren.
 • Bescherm je huid tegen de zon met een breed-spectrum zonnebrandcrème, aangezien retinoïden de gevoeligheid voor UV-stralen verhogen.
 • Gebruik milde, zeepvrije reinigers in plaats van agressieve producten die de irritatie kunnen verergeren.
 • Overweeg het toepassen van een bufferlaag, zoals eerst een vochtinbrenger aanbrengen vóór het gebruik van retinoïden om irritatie te verminderen.
 • Neem contact op met een dermatoloog als verbetering uitblijft; professioneel advies is essentieel bij aanhoudende problemen.

Conclusie

Een prikkende nachtcrème is vervelend, maar met de juiste kennis en stappen kun je dit voorkomen. Herinner jezelf eraan om altijd nieuwe producten eerst uit te testen en je gezicht grondig te reinigen voor een zachte, kalme huid.

Ontdek welke producten bij jou passen en aarzel niet om een dermatoloog te raadplegen bij aanhoudende irritatie. Laat je niet ontmoedigen; met consistentie en zorg vind je de ideale nachtverzorging die jouw schoonheidsslaapje perfect maakt.

Voel je geïnspireerd om de tips toe te passen en geniet van een comfortabele, verzorgde huid elke nacht!

Veelgestelde Vragen

1. Wat kan ik doen als mijn nachtcrème prikt op mijn huid?

Stop met het gebruik van de crème en probeer een product voor gevoelige huid.

2. Hoe kies ik een nachtcrème die niet prikt?

Kies voor hypoallergene nachtcrèmes zonder parfum of alcohol.

3. Kan ik mijn huid voorbereiden voordat ik nachtcrème aanbreng?

Ja, reinig je huid zachtjes en zorg dat deze goed droog is voordat je de crème aanbrengt.

4. Wat moet ik doen als mijn huid rood wordt van de nachtcrème?

Stop onmiddellijk met het gebruik en raadpleeg een dermatoloog voor advies.

5. Zijn er speciale ingrediënten die ik moet vermijden in nachtcrèmes?

Vermijd ingrediënten die irriterend kunnen zijn zoals geurstoffen, zuren en alcohol.

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (1962), oprichter van Jouwlijfstijl.nl, leeft volgens het motto "Ik ben geen 18 meer, maar ik streef ernaar om gezond, vitaal en mooi verzorgd ouder te worden". Met meer dan 40 jaar ervaring in de wereld van cosmetica en voeding heeft ze als schoonheidsspecialiste en orthomoleculair voedingsadviseur uitgebreide kennis opgedaan. Ze heeft van dichtbij gezien wat de juiste huidverzorging en goede voeding voor zowel je huid als je algehele welzijn kan doen. Ontdek op haar platform waardevolle tips, informatie en kwaliteitsproducten die bijdragen aan een stralende huid, een gezond lichaam en een vitale levensstijl. Tineke deelt deze inzichten vol passie en liefde. Volg Tineke ook op LinkedIn en Facebook. Voor opmerkingen of vragen, mail tineke@jouwlijfstijl.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer advies van Tineke Rous- de Vries.