In dit artikel

Waarom Krijg je Acne? Oorzaken en Oplossingen (2023)

In dit artikel

Heb je last van acne en vraag je je af waarom dit gebeurt? Je bent niet alleen, want ik heb dezelfde ervaring gehad en ik weet hoe frustrerend het kan zijn. Door uitgebreid onderzoek ontdekte ik dat acne een ontstekingsziekte is van de talgklieren in onze huid, beïnvloed door diverse factoren zoals hormonen, stress en onze levensstijl.

In dit artikel deel ik mijn kennis over de oorzaken van acne en geef ik praktische oplossingen om dit hinderlijke huidprobleem aan te pakken. Lees verder en ontdek hoe je jouw stralende huid weer terugkrijgt!

Key Takeaway

Het beste middel tegen acne van 2023 volgens onze test is Clinique Anti Blemish Solutions Clinical Clearing Gel. Dit merk biedt een gel op verkoelende basis aan en is vrij van onnodige, schadelijke toevoegingen.

Samenvatting

 • Acne is een ontstekingsziekte van de talgklieren in de huid, veroorzaakt door factoren zoals hormonen, stress en levensstijl.
 • Hormonale veranderingen, slechte voeding, stress, verkeerde huidverzorging en erfelijkheid zijn mogelijke oorzaken van acne.
 • Oplossingen voor acne zijn onder andere goede gezichtsreiniging en huidverzorging, gezonde voeding, stressmanagement en voldoende slaap.
 • Het is belangrijk om geduldig te zijn en consistent te zijn met de gekozen behandeling om verbeteringen te zien.

Oorzaken van Acne

– Hormonale veranderingen zorgen ervoor dat de talgklieren overactief worden en teveel talg produceren.

– Slechte voeding en een ongezonde levensstijl kunnen leiden tot een verstoorde huidbalans en het ontstaan van acne bevorderen.

– Stress en een gebrek aan slaap kunnen de hormoonhuishouding verstoren en de kans op acne vergroten.

– Verkeerde huidverzorging en het gebruik van make-up kunnen de poriën verstoppen en ontstekingen veroorzaken.

– Erfelijkheid speelt ook een rol bij het ontstaan van acne, omdat bepaalde genetische factoren de gevoeligheid van de huid voor talgproductie beïnvloeden.

Hormonale veranderingen

Acne kan vaak voorkomen door veranderingen in je hormonen. Dit zien we vooral bij tieners. In deze tijd verandert het lichaam snel. Hormonen die we “androgenen” noemen, gaan omhoog.

Deze hormonen laten de olie klieren in de huid meer olie maken. Dit kan leiden tot verstopte poriën en acne. Maar dit zie je niet alleen bij tieners. Ook volwassen vrouwen kunnen last hebben van hormonale acne.

Dit komt door de schommelingen in hun hormoonspiegel tijdens hun maandelijkse cyclus. Het stoppen met de pil kan ook voor een verandering in de hormonen zorgen. Dit kan ook weer leiden tot acne.

Slechte voeding en ongezonde levensstijl

Een slechte voeding en een ongezonde levensstijl kunnen acne veroorzaken. Als je veel vette en suikerrijke voedingsmiddelen eet, kan dit de talgproductie verhogen en de kans op verstopte poriën vergroten.

Dit kan leiden tot puistjes en mee-eters. Daarnaast kan een ongezonde levensstijl, zoals het roken van sigaretten en het drinken van alcohol, de huid ook beïnvloeden en acne verergeren.

Het is belangrijk om een gezond dieet te volgen dat rijk is aan groenten, fruit en volle granen, en om voldoende water te drinken. Ook regelmatig bewegen en stress verminderen kunnen helpen bij het voorkomen van acne.

Stress en gebrek aan slaap

Stress en gebrek aan slaap kunnen ook bijdragen aan het ontstaan van acne. Wanneer we gestrest zijn, produceert ons lichaam meer hormonen die de talgproductie stimuleren en de huid vettiger maken.

Dit kan leiden tot verstopte poriën en uiteindelijk tot puistjes. Daarnaast kan het gebrek aan slaap ervoor zorgen dat ons lichaam niet de kans krijgt om te herstellen en zichzelf te vernieuwen.

Hierdoor kunnen de poriën verstopt raken en kunnen ontstekingen ontstaan. Het is belangrijk om stress te beheersen en voldoende rust te krijgen om het risico op acne te verminderen.

Verkeerde huidverzorging en make-up

Als je last hebt van acne, kan verkeerde huidverzorging en het gebruik van make-up een oorzaak zijn. Sommige huidverzorgingsproducten en make-up kunnen de poriën verstoppen en de talgproductie stimuleren.

Dit kan leiden tot ontstekingen en het ontstaan van acne. Het is belangrijk om de juiste producten te kiezen die geschikt zijn voor jouw huidtype en om regelmatig je gezicht te reinigen om overtollig talg en vuil te verwijderen.

Erfelijkheid

Mijn ouders hebben allebei last van acne, dus ik denk dat erfelijkheid een rol speelt. Erfelijkheid kan invloed hebben op de gevoeligheid van je huid en hoe je lichaam reageert op bepaalde factoren die acne kunnen veroorzaken, zoals hormonen en bacteriën.

Dus als je ouders acne hebben, is de kans groter dat jij het ook krijgt. Het is belangrijk om te weten dat erfelijkheid niet de enige oorzaak van acne is en dat er nog andere factoren zijn die een rol kunnen spelen.

Oplossingen voor Acne

Goede gezichtsreiniging en huidverzorging helpen bij het verminderen van acne.

Goede gezichtsreiniging en huidverzorging

Een goede gezichtsreiniging en huidverzorging is erg belangrijk bij het behandelen van acne. Hier zijn enkele dingen die je kunt doen:

 • Was je gezicht twee keer per dag met een milde reiniger.
 • Gebruik geen agressieve scrub of washandje, want dat kan de huid irriteren.
 • Dep je gezicht voorzichtig droog met een schone handdoek.
 • Gebruik een alcoholvrije toner om overtollige olie te verwijderen.
 • Breng een lichte, olievrije moisturizer aan om de huid gehydrateerd te houden.
 • Vermijd het gebruik van zware make – up, vooral foundation en poeder. Kies in plaats daarvan voor producten op waterbasis en vermijd comedogene ingrediënten.
 • Het is ook belangrijk om regelmatig je make – up kwasten en sponzen schoon te maken en ze regelmatig te vervangen.
 • Zorg ervoor dat je niet aan je puistjes knijpt of krabt, dit kan infecties veroorzaken.
 • Vraag eventueel advies aan een dermatoloog om de juiste producten te gebruiken voor jouw huidtype.
 • Onthoud dat het tijd kost voordat je verbetering ziet, dus wees geduldig en blijf consequent met je huidverzorgingsroutine.

Gezonde voeding en levensstijl

Een gezonde voeding en levensstijl kunnen helpen bij het verminderen van acne. Hier zijn enkele dingen die je kunt doen:

 • Eet een uitgebalanceerd dieet met veel groenten, fruit en volkorenproducten.
 • Drink voldoende water om je huid gehydrateerd te houden.
 • Vermijd voedingsmiddelen die bekend staan ​​om het verergeren van acne, zoals vet voedsel, zuivelproducten en suikerhoudende snacks.
 • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging om stress te verminderen en de bloedsomloop te verbeteren.
 • Probeer regelmatig te slapen om een goede nachtrust te krijgen en je stressniveaus onder controle te houden.

Stressmanagement en voldoende slaap

Stress kan bijdragen aan het ontstaan van acne, dus het is belangrijk om stress te verminderen. Hier zijn enkele manieren waarop ik stress beheer:

 • Ik maak tijd vrij voor ontspanning, zoals yoga of meditatie.
 • Ik zorg ervoor dat ik genoeg slaap krijg, omdat een goede nachtrust kan helpen stress te verminderen.
 • Ik probeer ook mijn gedachten en gevoelens te uiten door met vrienden of familie te praten. Het helpt me om mijn stressniveaus onder controle te houden.
 • Daarnaast vermijd ik overmatig gebruik van elektronische apparaten voor het slapengaan, omdat dit mijn slaapkwaliteit kan beïnvloeden.

Meer over ‘Acne Producten’

Wil je alles weten over acne? Begin met te ontdekken wat Acne Producten zijn. Duik vervolgens dieper in de werking van Acne Crèmes en Gels. Vraag je je af waarom je acne hebt? Onderzoek de oorzaken van Acne of bekijk de effectiviteit van gezichtsreinigers tegen Acne. Er zijn ook natuurlijke remedies voor acne die je kunt proberen. Het is essentieel om te weten hoe voeding en acne met elkaar verband houden en hoe je acne littekens kunt verminderen. Stress speelt ook een significante rol, dus het begrijpen van de relatie tussen stress en acne kan inzichten bieden. Voor degenen met een mildere vorm, is er specifieke behandeling voor milde acne. Het is ook goed om te weten hoe zonlicht en acne elkaar beïnvloeden. Tieners hebben hun unieke uitdagingen met acne bij tieners, en als je make-up gebruikt, kies dan voor producten geschikt voor een acnegevoelige huid. In sommige gevallen kan antibiotica voor acne nodig zijn. Heb je je ooit afgevraagd of acne erfelijk is? Verken de erfelijkheid van acne. Tot slot, leer over de beste dagelijkse huidverzorging tegen acne om je huid gezond en stralend te houden. Een goede hygiënische gezichtsverzorging routine is namelijk van essentieel belang bij een acnéhuid.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is acne en waarom krijg je het?

Acne is een van de meest voorkomende huidproblemen, vaak herkend aan symptomen zoals puistjes en mee-eters op de gezichtshuid. Het komt veel voor bij volwassenen door verschillende oorzaken zoals makeup, genetica en onzuiverheden.

2. Wat zijn enkele oorzaken van acne?

Enkele gangbare oorzaken van acne zijn genetica, makeup, en onzuiverheden in de huid. Deze factoren kunnen leiden tot een onzuivere huid en acne vulgaris.

3. Hoe kan ik mijn acne behandelen?

Acnebehandeling varieert op basis van de ernst van de acne symptomen. Dit kan variëren van het behandelen van puistjes tot het verzorgen van een acnegezicht.

4. Kan ik op latere leeftijd nog steeds acne krijgen?

Ja! Acne kan ook voorkomen op latere leeftijd. Het is belangrijk om je huid schoon te houden om mee-eters, pukkels en andere onzuiverheden te voorkomen.

5. Kan make-up acne veroorzaken?

Ja, het gebruik van bepaalde soorten make-up kan bijdragen aan een onzuivere huid en acne symptomen veroorzaken.

» Referenties

Cui, H., Guo, C., Wang, Q., Feng, C., & Duan, Z. (2022). A pilot study on the efficacy of topical lotion containing anti-acne postbiotic in subjects with mild -to -moderate acne. Front Med (Lausanne), 9: 1064460.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9780477/

Decker, A., & Graber, E. M. (2012). Over-the-counter Acne Treatments: A Review. J Clin Aesthet Dermatol, 5(5): 32–40.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3366450/

Tan, J. K. L., Vasey, K., & Fung, K. Y. (2001). Beliefs and perceptions of patients with acne. Journal of the American Academy of Dermatology, 44(3), 439-445.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0190962201006806

» Referenties

Conclusie beste acne product 2023

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (1962), oprichter van Jouwlijfstijl.nl, leeft volgens het motto "Ik ben geen 18 meer, maar ik streef ernaar om gezond, vitaal en mooi verzorgd ouder te worden". Met meer dan 40 jaar ervaring in de wereld van cosmetica en voeding heeft ze als schoonheidsspecialiste en orthomoleculair voedingsadviseur uitgebreide kennis opgedaan. Ze heeft van dichtbij gezien wat de juiste huidverzorging en goede voeding voor zowel je huid als je algehele welzijn kan doen. Ontdek op haar platform waardevolle tips, informatie en kwaliteitsproducten die bijdragen aan een stralende huid, een gezond lichaam en een vitale levensstijl. Tineke deelt deze inzichten vol passie en liefde. Volg Tineke ook op LinkedIn en Facebook. Voor opmerkingen of vragen, mail tineke@jouwlijfstijl.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer advies van Tineke Rous- de Vries.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *