In dit artikel

Pityriasis Alba: Wat Moet Je Weten? (2023)

In dit artikel

Pityriasis alba is een huidprobleem dat vaak bij kinderen voorkomt. Het veroorzaakt lichte vlekken in het gezicht, meestal op de wangen en armen. Deze vlekken hebben vaak geen duidelijke randen en kunnen een beetje schilferen.

Pityriasis alba betekent “witte schilfering”. Het is geen ernstige ziekte, maar kan er wel vreemd uitzien. De oorzaak van deze vlekken is niet bekend.

Veel mensen verwarren pityriasis alba met vitiligo, maar het is niet hetzelfde. Vitiligo veroorzaakt ook witte vlekken op de huid, maar deze vlekken zijn heel anders. Pityriasis alba wordt gezien als een lichte vorm van eczeem.

Het komt vaak voor bij kinderen die ook last hebben van eczeem of een gevoelige huid.

Hoe ontstaat pityriasis alba?

We weten niet precies waarom pityriasis alba ontstaat. Sommige artsen denken dat het een soort eczeem is. Het kan vaak voorkomen bij kinderen met een gevoelige huid en aanleg voor eczeem.

De huid maakt dan minder kleurstof aan. Hierdoor ontstaan de lichtere vlekken op de huid. In de zomer vallen deze vlekken meer op. Het zonlicht maakt de rest van de huid namelijk donkerder.

Maar de plekken van pityriasis alba blijven licht doordat er minder kleurstof is in die gebieden.

Pityriasis alba komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Het verschijnt meestal op het gezicht, maar kan ook op de armen en wangen zitten. De vlekken kunnen groter worden als ze niet behandeld worden.

Deze huidaandoening hoeft geen pijn te doen en is niet besmettelijk. Er is geen reden om je zorgen te maken als je kind pityriasis alba heeft. Een zalf kan helpen om de vlekken minder zichtbaar te maken.

Behandeling en zelfzorgmaatregelen voor pityriasis alba.

Ik heb een paar behandelingen en zelfzorgmaatregelen verzameld die kunnen helpen bij het omgaan met pityriasis alba:

  • Gebruik een milde, hydraterende crème om de huid gehydrateerd te houden.
  • Vermijd overmatig blootstelling aan zonlicht, omdat dit de huidaandoening kan verergeren.
  • Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor om de huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen.
  • Vermijd irriterende stoffen zoals sterke zeep en parfums.
  • Probeer stress te vermijden, omdat stress de symptomen van pityriasis alba kan verergeren.
  • Als de symptomen ernstig of aanhoudend zijn, raadpleeg dan een dermatoloog voor verdere behandelingsopties.

Meer over ‘Huidproblemen en oplossingen’

In de veelzijdige wereld van huidproblemen en hun oplossingen zijn er diverse aandoeningen en behandelingen die de aandacht verdienen. Voor diegenen die last hebben van krentenbaard kunnen sudocreme overwegen als mogelijke oplossing. Ook kan het lastig zijn om winterhanden te behandelen, maar er zijn verschillende manieren om deze te verzorgen en te voorkomen.

Voor zaken zoals talgbultjes en acrovesiculeus eczeem zijn er specifieke behandelingen beschikbaar, die veelal verlichting bieden. Pityriasis alba is weer een ander huidprobleem dat om een gespecialiseerde aanpak vraagt.

De hinderlijke jeuk van binnenuit kan verschillende oorzaken hebben, en vereist een zorgvuldige diagnose en behandeling. Verschijnselen zoals vlekken op de huid en rode wangen kunnen variëren van mild tot ernstig, en er zijn uiteenlopende manieren om deze te behandelen.

Er zijn ernstigere aandoeningen zoals basaalcelcarcinoom die onmiddellijk medische aandacht vereisen, en voor veel mensen kan dit een zeer stressvolle ervaring zijn. Ook aandoeningen als bultjes op de hoofdhuid en jeukende benen zijn vaak lastig, maar er zijn effectieve behandelingen en oplossingen voor.

De jeuk en irritatie van een grote muggenbult kunnen behoorlijk vervelend zijn, maar er zijn verschillende remedies beschikbaar. Wondroos bij ouderen is een ernstige aandoening die speciale zorg en aandacht vereist. En in het geval van luizen en hun eitjes, is het belangrijk om snel en effectief te handelen.

Huidproblemen zoals bruine vlekken op de huid door schimmel zijn niet alleen onaangenaam om te zien, maar kunnen ook wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen, en een tijdige behandeling is cruciaal. Bezoek onze diverse blogs om meer te weten te komen over verschillende huidproblemen en de mogelijke oplossingen daarvoor.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is pityriasis alba?

Pityriasis alba is een huidziekte die witte depigmentatie plekken en dermatitis laat zien op de huid.

2. Wat zijn de oorzaken van pityriasis alba?

De oorsprong van pityriasis alba is nog niet helder, maar het gaat vaak om huidafwijkingen met depigmentatie en witte schilferingen.

3. Is pityriasis alba een kinderziekte?

Ja, pityriasis alba is een veel voorkomende huidaandoening bij kinderen, en toont als witte, jeukende pigmentvlekken.

4. Hebben kinderen met pityriasis alba minder melanine?

Ja, hypopigmentatie bij pityriasis alba betekent dat er minder melanine aanwezig is in de getroffen huidgebieden.

5. Is er een remedie voor pityriasis alba?

Er zijn behandelingen om de symptomen van pityriasis alba te beheren, maar het raadplegen van een specialist in Dermatologie is altijd aangeraden.

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (1962), oprichter van Jouwlijfstijl.nl, leeft volgens het motto "Ik ben geen 18 meer, maar ik streef ernaar om gezond, vitaal en mooi verzorgd ouder te worden". Met meer dan 40 jaar ervaring in de wereld van cosmetica en voeding heeft ze als schoonheidsspecialiste en orthomoleculair voedingsadviseur uitgebreide kennis opgedaan. Ze heeft van dichtbij gezien wat de juiste huidverzorging en goede voeding voor zowel je huid als je algehele welzijn kan doen. Ontdek op haar platform waardevolle tips, informatie en kwaliteitsproducten die bijdragen aan een stralende huid, een gezond lichaam en een vitale levensstijl. Tineke deelt deze inzichten vol passie en liefde. Volg Tineke ook op LinkedIn en Facebook. Voor opmerkingen of vragen, mail tineke@jouwlijfstijl.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer advies van Tineke Rous- de Vries.
Anderen bekeken ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *