In dit artikel

Ringworm of Eczeem: Hoe Ze Te Onderscheiden? (2023)

In dit artikel

Heb je ooit een rode, jeukende huidplek gehad en weet je niet zeker of het eczeem of ringworm is? Dat begrijp ik volkomen, na grondig onderzoek kan ik zeggen dat ze heel moeilijk te onderscheiden zijn.

Deze blogpost is ontworpen om je te helpen deze veelvoorkomende huidproblemen te herkennen en aan te pakken. Vergeet niet: kennis is de eerste stap naar verlichting!

Samenvatting

  • Ringworm en eczeem zijn huidproblemen die moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn.
  • Ringworm maakt ronde vormen die groter worden, terwijl eczeem de huid droog en schilferig maakt.
  • Een dokter kan helpen om het verschil tussen ringworm en eczeem vast te stellen.
  • Behandelingsopties voor ringworm en eczeem zijn onder andere medicinale zalven, goede hygiëne en natuurlijke remedies.

Hoe ringworm en eczeem te onderscheiden?

Ringworm en eczeem zijn lastig uit elkaar te houden. Ze zien er allebei uit als rode plekken op de huid. Maar er zijn wel een paar verschillen. Ringworm maakt ronde vormen op de huid.

Deze vormen worden steeds groter. Ook is de rand van de ringwormplek rood en schilferig.

Eczeem ziet er anders uit. Het maakt je huid droog en schilferig. Het geeft je een sterke drang om te krabben. Maar het heeft niet die duidelijke rondjes zoals ringworm. Soms kan het moeilijk zijn om zeker te weten of je ringworm of eczeem hebt.

Het is dan goed om een dokter te zien. Ze kunnen je helpen het verschil te zien.

Behandeling van ringworm en eczeem

Voor de behandeling van ringworm en eczeem zijn er verschillende opties beschikbaar. Hier zijn enkele mogelijke behandelingsmethoden:

  • Ringworm kan worden behandeld met lokale antischimmelzalf. Breng de zalf aan op de geïnfecteerde plekken volgens de instructies van de arts.
  • Houd de huid goed vet door dagelijks een neutrale zalf of crème te gebruiken. Dit helpt bij het verminderen van jeuk en roodheid.
  • Vermijd overmatig douchen en baden, vooral met warm water en voor lange periodes. Dit kan de huid verder irriteren.
  • Zorg voor goede hygiëne, zoals regelmatig wassen van handen en het gebruik van schone handdoeken om verspreiding van infectie te voorkomen.
  • Natuurlijke behandelingsopties, zoals tea tree olie of appelazijn kunnen ook helpen bij het bestrijden van ringworm. Raadpleeg echter altijd een arts voordat u natuurlijke remedies gebruikt.

Meer over ‘Huidproblemen en oplossingen’

Veel mensen ervaren huidproblemen, zoals jeukende benen of een grote muggenbult, en zijn op zoek naar effectieve oplossingen. Bij Jouw Lijfstijl vinden mensen die lijden aan wondroos bij ouderen of last hebben van luizen eitjes, uitgebreide informatie en handige tips om deze ongemakken te bestrijden.

Ook voor diegenen die kampen met bruine vlekken op de huid door schimmel of te maken hebben met aften als gevolg van vermoeidheid, zijn er geschikte oplossingen te vinden. Het is belangrijk om te weten wat een steenpuist is en hoe deze verschilt van andere huidproblemen zoals ringworm of eczeem.

Bovendien biedt Jouw Lijfstijl informatie over wat te doen als men een muggenbeet met rode kring heeft en hoe wondroos en bewegen samenhangen. Andere veelvoorkomende problemen zoals vervellen en witte vlekken op de huid na zonnen kunnen ook gedetailleerd worden onderzocht.

Voor iedereen die wel eens heeft gehoord over luizen in het haar of meer wil weten over pityrosporum folliculitis, staat er uitgebreide en nuttige informatie klaar. En zelfs als je een afbeelding van een tekenbeet wilt bekijken om te controleren of je wellicht ook een beet hebt, kun je op Jouw Lijfstijl terecht.

Met al deze informatie helpt Jouw Lijfstijl je op weg naar een gezondere huid en een beter welzijn.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is het verschil tussen ringworm en eczeem?

Het belangrijkste verschil tussen ringworm en eczeem is dat ringworm een schimmelinfectie is, terwijl eczeem een huidafwijking is die rode vlekken en jeuk veroorzaakt.

2. Hoe kan ik ringworm en eczeem onderscheiden?

Bij een diagnose kijkt de arts naar de symptomen. Ringworm geeft vaak jeukende plekken in de vorm van een ring, terwijl nummulair eczeem kan zorgen voor roodheid en zwelling.

3. Zijn er bepaalde behandelingen voor ringworm en eczeem?

Ja, ringworm wordt meestal behandeld met middelen tegen schimmelinfecties en eczeem wordt behandeld met crèmes die helpen tegen huidirritatie.

4. Is ringworm hetzelfde als Tinea Corporis?

Ja, Tinea Corporis is de medische naam voor ringworm. Het is een huidinfectie veroorzaakt door schimmelsporen.

5. Hoe kan ik voorkomen dat ik ringworm of eczeem krijg?

Goede huidverzorging kan helpen om zowel ringworm als eczeem te voorkomen. Het is ook belangrijk om snel een arts te raadplegen bij het zien van ongewone huiduitslag.

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (1962), oprichter van Jouwlijfstijl.nl, leeft volgens het motto "Ik ben geen 18 meer, maar ik streef ernaar om gezond, vitaal en mooi verzorgd ouder te worden". Met meer dan 40 jaar ervaring in de wereld van cosmetica en voeding heeft ze als schoonheidsspecialiste en orthomoleculair voedingsadviseur uitgebreide kennis opgedaan. Ze heeft van dichtbij gezien wat de juiste huidverzorging en goede voeding voor zowel je huid als je algehele welzijn kan doen. Ontdek op haar platform waardevolle tips, informatie en kwaliteitsproducten die bijdragen aan een stralende huid, een gezond lichaam en een vitale levensstijl. Tineke deelt deze inzichten vol passie en liefde. Volg Tineke ook op LinkedIn en Facebook. Voor opmerkingen of vragen, mail tineke@jouwlijfstijl.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer advies van Tineke Rous- de Vries.
Anderen bekeken ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *