In dit artikel

Rode Plek Op Huid: Oorzaken En Behandeling (2023)

In dit artikel

Infectieziekten, huidontsteking, make-up en geneesmiddelen kunnen rode plekken op de huid veroorzaken. Benieuwd naar meer oorzaken en hoe je ze kunt behandelen? Lees verder!

Infectieziekten

Infectieziekten zijn een grote oorzaak van rode vlekken op de huid. Een veel voorkomende infectie is huidschimmel. Deze kan rode vlekken op de huid geven. Andere infecties, zoals wondroos, laten ook de huid rood worden.

Bultjes, jeuk, roodheid en huidschilfers zijn vaak te zien bij deze infecties. Het is belangrijk om een dokter te zien bij een mogelijk infectieziekte. Hij kan dan een goede behandeling geven.

Als je dit niet doet, kan het erger worden en meer pijn doen. Vaak helpt zalf of medicijn tegen de infectie en de rode plekken op de huid.

Huidontsteking

Huidontsteking is een grote boosdoener voor rode plekken op de huid. Het zorgt voor pijn, warmte en zwelling. Mijn huid kan heel rood worden en jeuken. Soms zie ik blaasjes vol vocht.

Soms zie ik ook schilfers op mijn huid. Allerlei dingen kunnen de oorzaak zijn. Eczeem en psoriasis zijn twee huidaandoeningen die roodheid, jeuk en een ontsteking kunnen veroorzaken.

Maar ook acne is een bekende boosdoener. Dit komt door te veel talg in de huid. En soms kan de oorzaak zelfs een allergie zijn, zoals voor garnalen bij netelroos. Maar let op: ook zonder jeuk kunnen er rode vlekken op de huid komen.

En deze vlekken kunnen met de tijd groter worden.

Geneesmiddelen

Sommige geneesmiddelen kunnen rode plekken op de huid veroorzaken. Dit kan een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen. Het is belangrijk om te weten dat niet alle mensen dezelfde reactie op medicijnen hebben.

Sommige veelvoorkomende medicijnen die huiduitslag kunnen veroorzaken, zijn antibiotica, anticonvulsiva en medicijnen tegen hoge bloeddruk. Het is altijd raadzaam om bijwerkingen van medicijnen met uw arts te bespreken.

Als u merkt dat u rode plekken op uw huid krijgt nadat u een nieuw medicijn heeft ingenomen, is het belangrijk om dit te melden aan uw arts. Zij kunnen mogelijk een ander medicijn voorschrijven dat beter past bij uw individuele reactie.

Behandeling van rode plekken op de huid

– Onderzoeken worden uitgevoerd om de exacte oorzaak van de rode plekken op de huid te achterhalen.

– Indien nodig kan een behandeling worden gestart op basis van de diagnose.

– Bij specifieke aandoeningen zoals nummulair eczeem, atopisch eczeem, psoriasis, allergische huidreactie, urticaria, schimmelinfectie, pityriasis rosea, wondroos en vijfde ziekte worden specifieke tips gegeven voor de behandeling.

– Het is belangrijk om bij rode plekken op de huid direct contact op te nemen met een arts voor professioneel advies en behandeling.

Onderzoeken

Als je rode plekken op je huid hebt, is het belangrijk om onderzoek te laten doen om de oorzaak te achterhalen. Een dermatoloog kan verschillende onderzoeken uitvoeren, zoals een huidbiopsie om weefselmonsters te nemen voor analyse.

Ook kunnen er allergietesten worden gedaan om te kijken of er sprake is van een allergische reactie. Daarnaast kan er bloed worden afgenomen om te controleren op infecties of andere aandoeningen.

Het is ook mogelijk dat er foto’s worden genomen van de plekken, zodat ze kunnen worden vergeleken met toekomstige veranderingen. Door deze onderzoeken kan de arts de juiste behandeling bepalen en ervoor zorgen dat de rode plekken op je huid snel verdwijnen.

Tips bij specifieke aandoeningen (nummulair eczeem, atopisch eczeem, psoriasis, allergische huidreactie, urticaria, schimmelinfectie, pityriasis rosea, wondroos, vijfde ziekte)

Bij nummulair eczeem kunnen crèmes met corticosteroïden helpen de ontsteking en jeuk te verminderen. Het is ook belangrijk om de huid goed te hydrateren en triggers zoals stress en droge lucht te vermijden.

Wat te doen bij rode plekken op de huid

Als je rode plekken op je huid hebt, is het belangrijk om te weten wat je kunt doen om ze te verzorgen. Ten eerste is het belangrijk om de oorzaak van de rode plekken te achterhalen.

Als de plekken het gevolg zijn van een allergische reactie, kun je proberen om de stof of het product, bijvoorbeeld je make-up, dat de reactie veroorzaakt te vermijden. Als de plekken jeuken, kun je proberen om ze niet open te krabben, omdat dit de huid kan beschadigen en infecties kan veroorzaken.

Het kan ook helpen om je huid goed gehydrateerd te houden met een milde moisturizer en om katoenen kleding te dragen die de huid niet irriteert. In sommige gevallen kan het nodig zijn om medicatie te gebruiken, zoals een antihistamine bij allergische reacties of een corticosteroïdenzalf voor ontstekingen.

Het is altijd verstandig om bij aanhoudende klachten contact op te nemen met een arts voor advies en behandeling.

Meer over ‘Huidproblemen en oplossingen’

Het ervaren van huidproblemen kan storend zijn, maar gelukkig zijn er diverse oplossingen beschikbaar. Op onze website kun je meer lezen over verschillende huidproblemen en de mogelijke oplossingen hiervoor. Zo kun je bijvoorbeeld leren over vervellen en wat de oorzaken hiervan kunnen zijn, maar ook over het voorkomen van witte vlekken op de huid na zonnen.

Heb je te maken met luizen in het haar of ervaar je ongemak van pityrosporum folliculitis? Ook hierover bieden wij informatieve artikelen die inzicht geven in de behandelmogelijkheden. Als je je zorgen maakt over een tekenbeet, vind je bij ons afbeeldingen en informatie over de te nemen stappen.

Het kan ook zijn dat je last hebt van wondroos in het gezicht, een rode huid in het gezicht, een rode plek op het been of andere rode plekken op de huid. Je leest op onze site wat mogelijke oorzaken zijn en hoe deze te behandelen.

Ook onderwerpen zoals tattoo vervellen, algemene huidproblemen, kleine ringworm, littekencreme, blaasjeseczeem, rode vlekken op de huid, ontstoken haarzakje, en nummulair eczeem komen aan bod, met tips en adviezen voor de beste zorg voor je huid.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is rode plek op huid?

Rode plek op de huid kan verschijnen door verschillende oorzaken zoals huidirritatie, dermatitis, huidlymfoom of een insectenbeet.

2. Wanneer moet ik naar een dermatoloog voor mijn huidproblemen?

Als je een jeukende huid of schilferige huid hebt die niet beter wordt, of als je rode plekken en puistjes ziet, moet je een dermatoloog bezoeken.

3. Kunnen insectenbeten een rode plek op de huid veroorzaken?

Ja, een insectenbeet kan een rode plek veroorzaken. Het kan ook leiden tot huidirritatie en jeukende huid.

4. Wat zijn de behandelingen voor rode plek op de huid?

De behandeling hangt af van de oorzaak van de rode plek. Het kan gaan om crèmes voor de jeukende huid, behandelingen voor schilferige huid, of medicijnen voor ernstigere problemen zoals huidlymfoom.

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (1962), oprichter van Jouwlijfstijl.nl, leeft volgens het motto "Ik ben geen 18 meer, maar ik streef ernaar om gezond, vitaal en mooi verzorgd ouder te worden". Met meer dan 40 jaar ervaring in de wereld van cosmetica en voeding heeft ze als schoonheidsspecialiste en orthomoleculair voedingsadviseur uitgebreide kennis opgedaan. Ze heeft van dichtbij gezien wat de juiste huidverzorging en goede voeding voor zowel je huid als je algehele welzijn kan doen. Ontdek op haar platform waardevolle tips, informatie en kwaliteitsproducten die bijdragen aan een stralende huid, een gezond lichaam en een vitale levensstijl. Tineke deelt deze inzichten vol passie en liefde. Volg Tineke ook op LinkedIn en Facebook. Voor opmerkingen of vragen, mail tineke@jouwlijfstijl.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer advies van Tineke Rous- de Vries.
Anderen bekeken ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *