In dit artikel

Soorten Eczeem: Een Overzicht (2023)

In dit artikel

Heb je last van een jeukende, rode huid en vraag je je af of het eczeem is? Je bent niet alleen, ik heb er ook mee te maken gehad en heb vastgesteld dat er verschillende soorten eczeem zijn, zoals atopisch en seborroïsch eczeem.

In dit artikel geef ik je een compleet overzicht van alle soorten eczeem, de symptomen ervan en hoe deze te behandelen. Dus lees snel verder en begin vandaag nog met het kalmeren van die vervelende huid!

Samenvatting

  • Eczeem is een veelvoorkomende huidaandoening die verschillende vormen kan hebben, waaronder atopisch eczeem, contacteczeem, seborroïsch eczeem en zwemmerseczeem.
  • Elk type eczeem heeft zijn eigen symptomen en oorzaken, zoals genetische aanleg, allergieën of blootstelling aan irriterende stoffen.
  • Behandelingsopties voor eczeem kunnen bestaan uit medicijnen, moisturizers, het vermijden van triggers, natuurlijke remedies en het aanpassen van de levensstijl.
  • Het is belangrijk om advies in te winnen bij een dermatoloog om de juiste diagnose te stellen en de beste behandelingsopties te vinden voor jouw specifieke vorm van eczeem.

Verschillende Soorten Eczeem

Er zijn verschillende soorten eczeem die kunnen voorkomen, waaronder atopisch eczeem, contacteczeem, seborroïsch eczeem, nummulair eczeem, dyshidrotisch eczeem, dermatitis herpetiformis, hypostatisch eczeem en zwemmerseczeem.

Atopisch eczeem of constitutioneel eczeem

Atopisch eczeem is een soort huidziekte. Het geeft rode en jeukende plekken op de huid. Deze vorm van eczeem komt het meest voor. Mensen noemen het soms dauwworm. Vaak begint het al als je nog een baby bent.

Maar het kan ook later beginnen, als kind, tiener of zelfs als je volwassen bent. De oorzaak is niet helemaal zeker. Erfelijkheid en een overactief immuunsysteem kunnen een rol spelen.

Een kuur is er niet, maar medicijnen en goede zorg kunnen helpen. Het maakt de klachten minder erg. Een huidarts kan hierbij helpen.

Contacteczeem

Contacteczeem is een vorm van eczeem die ontstaat door direct contact met een irriterende stof of allergie. Het kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld chemicaliën, cosmetica, metalen, planten of zelfs bepaalde medicijnen.

Symptomen van contacteczeem zijn onder andere rode, jeukende en geïrriteerde plekken op de huid op de plaats waar het contact heeft plaatsgevonden. Het is belangrijk om te achterhalen welke stof of stoffen de allergische reactie veroorzaken om verdere contact met deze stoffen te vermijden.

Behandeling van contacteczeem kan bestaan uit het gebruik van zalfjes en crèmes om de symptomen te verminderen, maar het vermijden van de irriterende stof is de meest effectieve manier om contacteczeem te voorkomen.

Seborroïsch eczeem

Seborroïsch eczeem is een veelvoorkomende vorm van eczeem die optreedt in gebieden waar de talgklieren overmatig talg produceren, zoals de hoofdhuid en het gezicht. Het veroorzaakt roodheid, schilfering en jeukende plekken op de huid.

Seborroïsch eczeem kan ook voorkomen op andere delen van het lichaam, zoals de borst en de rug. Het ontstaat door een combinatie van factoren, zoals overmatige talgproductie, een gist genaamd Malassezia en een overgevoeligheid van de huid.

Hoewel seborroïsch eczeem niet besmettelijk is, kan het wel invloed hebben op iemands zelfvertrouwen en kwaliteit van leven. Behandelingsopties voor seborroïsch eczeem zijn onder andere speciale shampoos, crèmes en medische behandelingen die helpen om de symptomen te verminderen.

Nummulair eczeem

Nummulair eczeem is een specifieke vorm van eczeem die wordt gekenmerkt door ronde of ovale plekken op de huid. Deze plekken kunnen rood, schilferig en erg jeukend zijn. Nummulair eczeem komt vaak voor op de armen, benen en romp, maar kan ook op andere delen van het lichaam voorkomen.

De exacte oorzaak van nummulair eczeem is niet bekend, maar het wordt vaak geassocieerd met een droge huid en allergieën. Het kan verergeren door factoren zoals stress, koude temperaturen en irriterende stoffen.

De behandeling van nummulair eczeem omvat het aanbrengen van verzachtende middelen en corticosteroïde crèmes om de ontsteking te verminderen en jeuk te verlichten. Het is belangrijk om de huid goed gehydrateerd te houden en triggers te vermijden die de symptomen kunnen verergeren.

Dyshidrotisch eczeem

Dyshidrotisch eczeem is een vorm van eczeem die verschijnt als kleine blaasjes op de handen en voeten. Deze blaasjes kunnen jeuken en pijnlijk zijn. Het is nog niet precies bekend wat de oorzaak is van dyshidrotisch eczeem, maar het wordt vaak geassocieerd met stress, allergieën en bepaalde metalen zoals nikkel.

De behandeling van dyshidrotisch eczeem kan bestaan uit het vermijden van irriterende stoffen, het aanbrengen van crèmes en zalven en in sommige gevallen kunnen medicijnen worden voorgeschreven om de symptomen te verminderen.

Dermatitis herpetiformis

Dermatitis herpetiformis is een vorm van eczeem die wordt gekenmerkt door jeukende en branderige blaasjes en bultjes op de huid. Het komt meestal voor op de ellebogen, knieën, billen en rug.

Deze aandoening is niet besmettelijk en wordt veroorzaakt door een reactie op gluten in voedsel. De behandeling omvat een glutenvrij dieet en medicijnen om de symptomen te verminderen.

Het is belangrijk om een ​​arts te raadplegen voor de juiste diagnose en behandeling van dermatitis herpetiformis.

Hypostatisch eczeem

Hypostatisch eczeem is een vorm van eczeem die meestal voorkomt bij oudere mensen, vooral bij mensen met een verminderde bloedcirculatie in de benen. Het treedt op als gevolg van vochtophoping in de onderbenen en wordt vaak veroorzaakt door spataderen.

De huid wordt dun en droog, en er kunnen rode, schilferige plekken ontstaan. Jeuk is ook een veelvoorkomend symptoom bij hypostatisch eczeem. Om de symptomen te verminderen, is het belangrijk om de benen omhoog te houden en de huid goed te verzorgen met vochtinbrengende crèmes.

Zwemmerseczeem

Zwemmerseczeem is een vorm van eczeem die wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie. Het komt vaak voor op de voeten en tussen de tenen, vooral bij mensen die regelmatig zwemmen of in vochtige omgevingen werken.

Symptomen van zwemmerseczeem zijn onder andere jeuk, blaarvorming, roodheid en schilferige huid. Het kan ook leiden tot een branderig gevoel en pijnlijkheid. Zwemmerseczeem is besmettelijk en kan van persoon tot persoon worden overgedragen, dus het is belangrijk om hygiënemaatregelen te nemen en contact met geïnfecteerde oppervlakken te vermijden.

Behandelingen voor zwemmerseczeem zijn onder andere het gebruik van antischimmelmiddelen, het houden van de huid droog en schoon, en het vermijden van warme vochtige omgevingen waar schimmels gedijen.

Behandeling van Eczeem

Als ik eczeem heb, zijn er verschillende behandelingen die ik kan proberen. Hier zijn enkele opties:

  1. Medicatie: Mijn arts kan mij medicijnen voorschrijven om de ontsteking en jeuk te verminderen. Dit kunnen crèmes of zalven zijn die ik direct op de huid aanbreng.
  2. Moisturizers: Het regelmatig aanbrengen van een goede moisturizer kan helpen bij het hydrateren van de huid en het verminderen van droogheid en jeuk.
  3. Trigger vermijden: Als ik weet dat bepaalde stoffen of situaties mijn eczeem verergeren, moet ik deze vermijden. Bijvoorbeeld blootstelling aan sterke zeep, irriterende stoffen of overmatige hitte.
  4. Natuurlijke remedies: Er zijn ook natuurlijke remedies zoals aloë vera-gel of havermoutbadjes die kunnen helpen bij het kalmeren van de huid en het verminderen van ontstekingen.
  5. Levensstijlverandering: Een gezonde levensstijl kan ook bijdragen aan het verminderen van eczeemklachten. Dit omvat een uitgebalanceerd dieet, voldoende slaap en stressmanagement.
  6. Overleg met een dermatoloog: Het is altijd raadzaam om advies in te winnen bij een dermatoloog voordat ik zelfmedicatie probeer of nieuwe behandelingsopties overweeg.

Meer over ‘Huidproblemen en oplossingen’

Huidproblemen kunnen zich in vele vormen manifesteren en de oorzaken zijn al even divers. Een bult op hoofd kan bijvoorbeeld een gevolg zijn van een blessure of ontsteking, terwijl gescheurde mondhoek vaak een gevolg is van droge huid of vitamine tekort. Gelukkig bestaan er verschillende oplossingen en behandelingen voor deze kwalen, zoals het beste middel tegen eczeem, om huidproblemen effectief aan te pakken.

Veelvoorkomend zijn ook problemen zoals mondhoeken kapot, wat irritatie en ongemak kan veroorzaken, en witte vlekjes op huid, welke verschillende onderliggende oorzaken kunnen hebben. Het is van belang om de verschillende soorten eczeem te herkennen om een adequate behandeling te kunnen starten. Ook het verschijnen van blaasjes op handen kan wijzen op een huidprobleem dat aandacht vereist.

Daarnaast kan er bij volwassenen diverse soorten huiduitslag voorkomen, en witte vlekken huid schimmel vereisen een specifieke behandeling om verdere verspreiding te voorkomen. Ondervindt u jeuk onder voet? Dit kan wijzen op een huidirritatie of infectie en dient serieus genomen te worden.

Bepaalde huidaandoeningen, zoals krentenbaard, kunnen baat hebben bij behandeling met Sudocreme, terwijl winterhanden vaak meer baat hebben bij bescherming tegen kou en vocht. Talgbultjes komen ook veel voor en kunnen meestal goed behandeld worden, net als acrovesiculeus eczeem en pityriasis alba.

Door tijdig in te grijpen en de juiste behandeling te kiezen, kunnen vele huidproblemen effectief worden aangepakt. Raadpleeg bij twijfel altijd een huisarts of dermatoloog voor een juiste diagnose en behandeling.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn de soorten eczeem?

Er zijn veel soorten eczeem, waaronder allergisch contacteczeem, irriterend contacteczeem, neurodermitis, xerotisch eczeem en staseczeem.

2. Wat zijn de kenmerken van eczeem?

De kenmerken van eczeem zijn rode plekken, een jeukende huid en huiduitslag. Deze huidaandoening kan overal op het lichaam voorkomen, inclusief het gelaat.

3. Is eczeem besmettelijk?

Nee, de besmettelijkheid van eczeem is een misverstand. Eczeem is niet besmettelijk en kan niet van persoon tot persoon worden overgedragen.

4. Hoe ziet eczeem eruit op foto’s?

Op foto’s kun je zien dat eczeem eruit ziet als rode, jeukende vlekken op de huid. Het kan er ook uitzien als droge, schilferige plekken.

5. Kan ouderdom invloed hebben op eczeem?

Ja, ouderdom kan invloed hebben op eczeem. Sommige soorten eczeem, zoals xerotisch eczeem en staseczeem, komen vaker voor bij oudere mensen.

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (1962), oprichter van Jouwlijfstijl.nl, leeft volgens het motto "Ik ben geen 18 meer, maar ik streef ernaar om gezond, vitaal en mooi verzorgd ouder te worden". Met meer dan 40 jaar ervaring in de wereld van cosmetica en voeding heeft ze als schoonheidsspecialiste en orthomoleculair voedingsadviseur uitgebreide kennis opgedaan. Ze heeft van dichtbij gezien wat de juiste huidverzorging en goede voeding voor zowel je huid als je algehele welzijn kan doen. Ontdek op haar platform waardevolle tips, informatie en kwaliteitsproducten die bijdragen aan een stralende huid, een gezond lichaam en een vitale levensstijl. Tineke deelt deze inzichten vol passie en liefde. Volg Tineke ook op LinkedIn en Facebook. Voor opmerkingen of vragen, mail tineke@jouwlijfstijl.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer advies van Tineke Rous- de Vries.
Anderen bekeken ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *