In dit artikel

De Betekenis van SPF Een Begrijpelijke Uitleg

De Betekenis van SPF: Een Begrijpelijke Uitleg (2023)

Begrijpt u het belang van SPF, maar is de term wat onduidelijk voor u? U bent niet alleen. Net zoals velen onder ons, was ik ook in de war over de betekenis en het belang van SPF in zonnebrandcrème.

Door diepgaand onderzoek te verrichten, ben ik erachter gekomen dat SPF staat voor Sun Protection Factor en een index is die de mate van bescherming tegen de zon aangeeft. In dit artikel bied ik een begrijpelijke uitleg die je zal helpen om de betekenis van SPF volledig te begrijpen.

Klaar voor een zonnige toekomst zonder verwarring? Lees dan verder!

Key Takeaways

De beste dagcreme met SPF van 2023 volgens onze test is Revitaltrax Hyaluronic SPF30 Day Cream. Dit merk zorgt voor een stevige en goed gehydrateerde huid, vervaagt fijne lijntjes en heeft een anti aging effect.

Samenvatting

 • SPF staat voor Sun Protection Factor en is een index die aangeeft hoe lang een zonnebrandcrème je huid kan beschermen tegen zonnebrand door UVB-straling.
 • SPF beschermt voornamelijk tegen UVB-straling, die zonnebrand veroorzaakt, maar biedt ook enige bescherming tegen UVA-straling die vroegtijdige huidveroudering kan veroorzaken.
 • Het kiezen van de juiste SPF hangt af van factoren zoals huidtype, blootstellingsomstandigheden en activiteitenniveau. Overleg met een dermatoloog voor advies op maat.
De Betekenis van SPF Een Begrijpelijke Uitleg

SPF: Betekenis en Belang

SPF staat voor Sun Protection Factor en is een index die de mate van bescherming tegen de zon aangeeft.

Waar staat SPF voor?

SPF is een afkorting die staat voor Sun Protection Factor, wat in het Nederlands ‘Zonbeschermingsfactor‘ betekent. Het is een index die de mate van bescherming tegen de zon aangeeft. De waarde van de SPF op een zonnebrandcrème geeft een schatting van hoeveel tijd de crème je huid kan beschermen tegen het verbranden door de zon.

Dus, als je normaal gesproken na 10 minuten in de zon verbrandt, zal een zonnebrandcrème met SPF 30 theoretisch gezien je huid ongeveer 30 keer langer kunnen beschermen. Het is belangrijk om te vermelden dat SPF voornamelijk beschermt tegen uv B-straling, dat is de straling die zonnebrand veroorzaakt.

Wat betekent SPF in zonnebrandcrème?

SPF staat voor Sun Protection Factor en het is een maatstaf voor de mate van bescherming tegen de schadelijke stralen van de zon. In zonnebrandcrème verwijst SPF naar de hoeveelheid bescherming die het biedt tegen uv B-straling, die verantwoordelijk is voor zonnebrand.

Het geeft aan hoe lang de crème je huid beschermt voordat deze verbrandt. Een hogere SPF-waarde betekent dat de crème je huid langer kan beschermen. Essentieel om een zonnebrandcrème te kiezen met zowel een hoge SPF-waarde als bescherming tegen uv A en B-straling om je huid optimaal te beschermen.

Wat is het doel van SPF?

Het doel van SPF is om je huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. SPF staat voor Sun Protection Factor, en het is een index die aangeeft hoe lang een zonnebrandcrème je huid beschermt tegen zonnebrand.

Het beschermt voornamelijk tegen UVB-straling, die verantwoordelijk is voor het veroorzaken van zonnebrand. Door het aanbrengen van een zonnebrandcrème met een geschikte SPF-waarde, kun je de tijd dat je in de zon kunt blijven zonder te verbranden verlengen.

Het is belangrijk om te onthouden dat SPF niet volledig beschermt tegen UVA-straling, die vroegtijdige huidveroudering en huidkanker kan veroorzaken. Daarom is het ook belangrijk om andere beschermingsmaatregelen te nemen, zoals het dragen van beschermende kleding en het vermijden van directe blootstelling aan de zon op het heetst van de dag.

De Betekenis van SPF Een Begrijpelijke Uitleg

Het Verschil Tussen UVA en UVB Straling

UVA-stralen dringen dieper door in de huid en veroorzaken vroegtijdige huidveroudering, terwijl UVB-stralen oppervlakkiger zijn en zonnebrand veroorzaken.

Wat zijn UVA-stralen?

UVA-stralen zijn een vorm van ultraviolette straling die afkomstig is van de zon. Ze dringen diep door in de huid en kunnen schade aan de cellen veroorzaken. In tegenstelling tot uv B-stralen, zijn ze niet direct verantwoordelijk voor zonnebrand, maar ze spelen een grote rol bij vroegtijdige huidveroudering en het ontstaan van huidkanker.

UVA-straling kan het hele jaar door aanwezig zijn, zelfs op bewolkte dagen en in de winter. Het is dus belangrijk om je huid te beschermen tegen deze schadelijke stralen, met behulp van een zonnebrandcrème met een breed spectrum die bescherming biedt tegen zowel uv A- als uv B-stralen.

Wat zijn UVB-stralen?

UVB-stralen zijn een vorm van ultraviolette straling die afkomstig is van de zon. Deze stralen hebben een kortere golflengte dan UVA-stralen en dringen minder diep door in de huid. UVB-stralen zijn de belangrijkste oorzaak van zonnebrand en kunnen directe schade aan de bovenste lagen van de huid veroorzaken.

Ze zijn vooral intens tijdens de zomermaanden en op plaatsen dichter bij de evenaar. Het dragen van zonnebrandmiddel met een passende SPF-waarde is essentieel om je huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van UVB-stralen, zoals zonnebrand en een verhoogd risico op huidkanker.

Hoe werkt SPF tegen beide stralen?

SPF werkt tegen zowel UVA- als UVB-straling door een barrière te vormen op je huid. UVB-stralen zijn verantwoordelijk voor zonnebrand en SPF beschermt je huid tegen deze schadelijke straling.

De SPF-waarde geeft aan hoelang de zonnebrandcrème je beschermt tegen UVB-stralen. Bijvoorbeeld, als je normaal gesproken na 10 minuten in de zon verbrandt en je brengt een zonnebrandcrème met SPF 30 aan, dan zou je theoretisch gezien 300 minuten (10 x 30) beschermd moeten zijn voordat je zou verbranden.

UVB-stralen zijn niet alleen verantwoordelijk voor zonnebrand, maar ook voor huidkanker. Daarom is het belangrijk om een zonnebrandcrème met een hoge SPF te gebruiken om jezelf te beschermen tegen deze schadelijke straling.

UVA-stralen dringen dieper door in de huid en kunnen vroegtijdige huidveroudering veroorzaken. Hoewel SPF voornamelijk beschermt tegen UVB-straling, bieden veel zonnebrandcrèmes ook enige bescherming tegen UVA-stralen.

De Betekenis van SPF Een Begrijpelijke Uitleg

Hoe Kies Je de Juiste SPF?

Kies de juiste SPF door rekening te houden met je huidtype en de blootstellingsomstandigheden. Lees meer over de beste manier om jezelf te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon.

Welke SPF is geschikt voor jouw huidtype?

Als het gaat om het kiezen van de juiste SPF voor jouw huidtype, is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren. Hier zijn een paar richtlijnen om je te helpen:

 1. Bepaal je huidgevoeligheid: Als je een gevoelige huid hebt die snel verbrandt, is het aan te raden om een hogere SPF te gebruiken, zoals SPF 50 of hoger.
 2. Overweeg de mate van blootstelling: Als je veel tijd buiten doorbrengt of in een zonnig klimaat woont, kan het verstandig zijn om te kiezen voor een hogere SPF-waarde om optimale bescherming te garanderen.
 3. Type activiteit: Als je van plan bent om intensieve buitenactiviteiten te ondernemen waarbij veel gezweet wordt of als je gaat zwemmen, kies dan voor een waterbestendige zonnebrandcrème met een hogere SPF.
 4. Huidskleur: Over het algemeen hebben mensen met een lichtere huidskleur meer bescherming nodig en moeten ze kiezen voor een hogere SPF-waarde.
 5. Raadpleeg een dermatoloog: Als je twijfelt over welke SPF geschikt is voor jouw specifieke huidtype, raadpleeg dan een dermatoloog voor advies op maat.

Hoe vaak moet je zonnebrandcrème aanbrengen voor optimale bescherming?

Ik breng zonnebrandcrème om de twee uur aan voor optimale bescherming. Dit komt omdat de werking van zonnebrandcrème na verloop van tijd afneemt. Bovendien moet je de zonnebrandcrème opnieuw aanbrengen na zwemmen, transpireren of afdrogen met een handdoek. Het is ook belangrijk om voldoende crème te gebruiken om je hele lichaam te bedekken. Vergeet niet dat zelfs waterbestendige zonnebrandcrèmes regelmatig moeten worden aangebracht voor een effectieve bescherming tegen schadelijke uv-straling.

Waarom SPF Belangrijk is voor Je Huid

SPF is cruciaal voor het beschermen van je huid tegen schadelijke UV-straling. Ontdek waarom je niet zonder SPF kunt en hoe je optimaal gebruik maakt van zonnebrandcrème. Lees verder..

Bescherming tegen huidveroudering

Onze huid is erg gevoelig voor de schadelijke effecten van de zon, en een van de belangrijkste redenen waarom SPF zo belangrijk is, is omdat het ons beschermt tegen huidveroudering. UVA-straling dringt diep door in onze huidlagen en is verantwoordelijk voor de vorming van vrije radicalen, die onze huidcellen beschadigen en rimpels en fijne lijntjes veroorzaken.

Door regelmatig een zonnebrandcrème met SPF te gebruiken, kunnen we deze schade minimaliseren en helpen voorkomen dat onze huid voortijdig veroudert. Het is belangrijk om te onthouden dat SPF alleen beschermt tegen UVB-straling die zonnebrand veroorzaakt, dus het is belangrijk om ook op andere manieren voor onze huid te zorgen, zoals hydrateren en antioxidanten gebruiken om het verouderingsproces te vertragen.

Voorkomen van zonnebrand en huidkanker

Zonnebrand en huidkanker zijn ernstige gevolgen van overmatige blootstelling aan de zon. Gelukkig kan het gebruik van zonnebrandcrème met een SPF helpen deze risico’s te verminderen. SPF beschermt je huid tegen schadelijke UVB-straling, die zonnebrand veroorzaakt.

Door regelmatig zonnebrandcrème met een geschikte SPF aan te brengen, kun je voorkomen dat je verbrandt en jezelf beschermt tegen de schadelijke effecten van de zon. Huidkanker is een ander gevaar dat wordt veroorzaakt door blootstelling aan UV-straling, met name uv B-stralen.

Door zonnebrandcrème met een adequate SPF te gebruiken, kun je de kans op het ontwikkelen van huidkanker verminderen. Het is belangrijk om te onthouden dat zonnebrandcrème alleen niet voldoende is om volledige bescherming te bieden.

Tips voor het gebruik van SPF-gebaseerde producten

Het gebruik van SPF-gebaseerde producten is essentieel voor een goede bescherming tegen de zon. Hier volgen enkele handige tips:

 1. Breng zonnebrandcrème royaal aan op alle blootgestelde huidgebieden, minstens 15 minuten voordat je naar buiten gaat.
 2. Vergeet niet om ook je lippen te beschermen met een lippenbalsem met SPF.
 3. Breng de zonnebrandcrème gelijkmatig aan en vergeet niet om moeilijk bereikbare gebieden zoals je rug niet over te slaan.
 4. Herhaal het aanbrengen van de zonnebrandcrème elke twee uur, vooral als je zwemt of transpireert.
 5. Zorg ervoor dat je voldoende product gebruikt voor optimale bescherming – ongeveer een theelepel voor het gezicht en een eetlepel voor het hele lichaam.
 6. Gebruik altijd een zonnebrandcrème met minimaal SPF 30, zelfs op bewolkte dagen.
 7. Bescherm jezelf extra goed tijdens de piekuren van de zonkracht (tussen 10:00 uur ‘s ochtends en 16:00 uur’ s middags).
 8. Combineer het gebruik van SPF – gebaseerde producten met andere beschermingsmaatregelen, zoals het dragen van een hoed en beschermende kleding.
 9. Ga niet te lang in de zon liggen, zelfs niet als je zonnebrandcrème gebruikt – overdreven blootstelling kan nog steeds schadelijk zijn voor je huid.
 10. Controleer regelmatig de houdbaarheidsdatum van je zonnebrandcrème en vervang deze indien nodig, aangezien verlopen producten mogelijk niet meer effectief zijn.

Meer over dagcreme met SPF


Wil je meer weten over de fascinerende wereld van “Dagcrème met SPF“. Lees dan verder. Ontdek het belang van zonbescherming in je dagelijkse huidverzorgingsroutine en waarom het een onmisbaar onderdeel is van je schoonheidsregime.

In onze introductie ‘Wat is Dagcrème met SPF‘ leggen we de basisprincipes uit van dit belangrijke product. We zullen ook in detail treden over de ‘Voordelen van Dagcrème met SPF‘, van bescherming tegen schadelijke UV-stralen tot de bijdrage aan een jeugdige en gezonde huid. En hoe ’ Verhogen effectiviteit Dagcrème met SPF’, maar ook het ‘Belang van SPF in Dagcrème’.

Vraag je je af hoe SPF precies werkt? Lees dan ons artikel ‘SPF betekenis’ waarin we deze technologie ontrafelen. En in ‘Dagcrème met SPF en huidbescherming‘ duiken we dieper in op hoe deze producten je huid helpen beschermen. En wat is beter ‘Dagcrème met SPF versus Zonder SPF‘?

Bent u in de war over of u “eerst SPF of eerst dagcrème” moet aanbrengen? Maak je geen zorgen, we hebben een gids die je stap voor stap door dit proces leidt. En als je geïnteresseerd bent in “zonnebrand als dagcreme“, hebben we een artikel dat de voordelen en valkuilen van deze praktijk onderzoekt.

Voor degenen die op zoek zijn naar producten zonder schadelijke ingrediënten, bekijk onze gidsen voor “dagcreme met spf zonder parfum en alcohol” en “dagcreme met spf zonder parabenen“. En voor degenen die graag natuurlijke, dierproefvrije producten gebruiken, hebben we een overzicht van “vegan dagcreme met spf“.

Misschien bent u een sporter en vraagt u zich af of SPF belangrijk voor u is. Ons artikel ‘Dagcrème met SPF voor sporters‘ behandelt deze kwestie uitgebreid. Ook het “Belang van Dagcrème met SPF onder make-up” wordt in een apart stuk behandeld, waarin we uitleggen waarom SPF zelfs bij het dragen van make-up belangrijk is.

Voor diegenen die klaar zijn om hun eigen dagcrème met SPF te kopen, hebben we een artikel ‘Dagcrème met SPF kopen‘ samengesteld om je te begeleiden. Dan kun je de ‘Dagcreme met zonbescherming’ of ‘Dagcreme met zonnefactor’ aanschaffen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is de betekenis van SPF?

SPF staat voor “Sun Protection Factor” SPF is een cijfer dat wordt gebruikt om de effectiviteit van zonnebrandcrème aan te geven om de huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon, met name tegen zonnebrand.

2. Hoe werkt SPF?

SPF geeft aan hoe lang je in de zon kunt blijven voordat je verbrandt, in vergelijking met de tijd die het zou duren zonder zonnebrandcrème. Bijvoorbeeld, als je normaal gesproken na 10 minuten onbeschermde blootstelling zou verbranden, zou het aanbrengen van een zonnebrandcrème met SPF 30 theoretisch je bescherming verhogen tot 30 keer de normale tijd, wat neerkomt op 300 minuten (5 uur) voordat je zou verbranden, op voorwaarde dat je de crème goed en regelmatig aanbrengt.

3. Waarom is SPF belangrijk?

Een Sun Protection Factor (SPF) is belangrijk omdat het een hele belangrijke rol speelt bij het beschermen van de huid tegen schade door de zon, met name tegen zonnebrand. Langdurige blootstelling aan de zon kan schade aan de huidcellen veroorzaken, wat kan leiden tot voortijdige veroudering van de huid, rimpels, donkere vlekken en een verminderde elasticiteit van de huid.

4. Hoe kies ik de juiste SPF?

Het kiezen van de juiste Sun Protection Factor (SPF) voor je zonnebrandcrème hangt af van verschillende factoren, zoals je huidtype, de intensiteit van de zon en de duur van blootstelling aan de zon. Over het algemeen geldt dat mensen met een lichtere huid gevoeliger zijn voor zonnebrand en meer bescherming nodig hebben. Als je een zeer lichte huid hebt die gemakkelijk verbrandt, kies dan een hogere SPF.

» Referenties


1. ‘The efficacy and safety of sunscreen use for the prevention of skin cancer’ – Megan Sander, Michael Sander, Toni Burbidge, and Jennifer Beecker. CMAJ December 14, 2020 192 (50) E1802-E1808; DOI: https://doi.org/10.1503/cmaj.201085.
https://www.cmaj.ca/content/192/50/E1802

2. ‘Modern sun protection’ – Sebastian Singer, Sigrid Karrer, Mark Berneburg. Current Opinion in Pharmacology, Volume 46, June 2019, Pages 24-28.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1471489218301243

3. ‘Application of SPF moisturisers is inferior to sunscreens in coverage of facial and eyelid regions’ – Published online 2019 Apr 3. doi: 10.1371/journal.pone.0212548. PLoS One. 2019; 14(4): e0212548. PMCID: PMC6447356, PMID: 30943192.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6447356/

4. ‘Daily Use of a Facial Broad Spectrum Sunscreen Over One-Year Significantly Improves Clinical Evaluation of Photoaging’ – Manpreet Randhawa, Steven Wang, James J Leyden, Gabriela O Cula, Alessandra Pagnoni, Michael D Southall. Dermatol Surg. 2016 Dec;42(12):1354-1361. doi: 10.1097/DSS.0000000000000879.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27749441/

» Referenties

Conclusie beste dagcreme met SPF 2023

Tineke (Schoonheidsspecialist)

Tineke (Schoonheidsspecialist)

Tineke is oprichter van het platform Jouwlijfstijl.nl . Ik ben geen 18 meer en mijn motto is om gezond, vitaal en mooi verzorgd ouder te worden. Ruim 40 jaar beweeg ik mij in de wereld van cosmetica en voeding. Als schoonheidsspecialiste en orthomoleculair voedingsadviseur heb ik enorm veel kennis opgedaan en gezien wat de beste huidverzorging en goede voeding voor je huid en je lichaam doet. Vind op dit platform de tips, informatie en mooie producten om je huid, je lichaam en je gezondheid te verbeteren. Ik deel ze met liefde voor je.