In dit artikel

SPF in Dagcrème versus Zonnebrandcrème Wat is het Verschil

SPF in Dagcrème versus Zonnebrandcrème: Wat is het Verschil?

Wanneer we denken aan zonbescherming, zijn het vaak de tubes zonnebrandcrème die in onze gedachten opkomen. Maar wist je dat dagcrèmes met een ingebouwde SPF ook een rol kunnen spelen in de bescherming van onze huid tegen schadelijke UV-straling? Na veel onderzoek en experimenteren, ben ik tot de ontdekking gekomen dat er aanzienlijke verschillen kunnen zitten tussen SPF in dagcrème en zonnebrandcrème.

In dit artikel duiken we de diepte in om te begrijpen wat deze verschillen zijn, hoe ze invloed hebben op onze huid en wanneer het nu beter is om een dagcrème met SPF of juist een zonnebrandcrème te gebruiken.

Ga mee op deze ontdekkingsreis door de wereld van SPF!

Key Takeaways

De beste dagcreme met SPF van 2023 volgens onze test is Revitaltrax Hyaluronic SPF30 Day Cream. Dit merk zorgt voor een stevige en goed gehydrateerde huid, vervaagt fijne lijntjes en heeft een anti aging effect.

Samenvatting

 • Dagcrèmes met SPF bieden weliswaar bescherming, maar de beschermingsfactor is vaak lager dan die van zonnebrandcrèmes.
 • Zonnebrandcrème met SPF beschermt tegen zowel UVB-straling (verbranding) als UVA-straling (huidveroudering en zonneschade).
 • Dagcrèmes met SPF zijn handig in gebruik en bieden hydratatie en voeding voor de huid, maar zonnebrandcrèmes met SPF bieden langdurige en krachtigere bescherming tegen schadelijke UV-straling.
 • Het is belangrijk om dagelijks beschermd te zijn tegen de zon, ongeacht of je een dagcrème met SPF of een aparte zonnebrandcrème gebruikt.
SPF in Dagcrème versus Zonnebrandcrème Wat is het Verschil

Het Verschil tussen SPF in Dagcrème en Zonnebrandcrème

De SPF in dagcrème biedt wel bescherming, maar is mogelijk niet voldoende tegen intense zonneschade.

SPF in Dagcrème: Kan het voldoende bescherming bieden?

Het is een veelvoorkomende misvatting dat de SPF in je dagcrème voldoende bescherming biedt voor je huid. Ondanks het gemak van een alles-in-één product, moet je weten dat de beschermingsfactor van dagcrèmes vaak lager is dan die van zonnebrandcrèmes.

Dagcrèmes met SPF bevatten meestal een minimale beschermingsfactor van 15, terwijl de aanbevolen SPF voor dagelijkse blootstelling aan de zon 30 of hoger is.

Daarnaast kan de effectiviteit van de SPF in je dagcrème verminderd worden door andere ingrediënten in het product. De samenstelling en textuur, alsook de dikte waarmee je het product aanbrengt, kunnen een aanzienlijke impact hebben op de mate van bescherming.

Dat gezegd hebbende, een dagcrème met SPF biedt altijd nog meer bescherming dan een crème zonder zonnefilter. Voor optimale zonbescherming en gezondheid van de huid adviseren we echter om naast je dagcrème ook een aparte zonnebrandcrème te gebruiken.

SPF in Zonnebrandcrème: Hoe werkt het en waarom is het belangrijk?

Zonnebrandcrème met SPF, oftewel Sun Protection Factor, werkt door de zonnestralen te absorberen en te blokkeren voordat ze de huid kunnen beschadigen. Het beschermt tegen zowel UVB-straling, die verbranding veroorzaakt, als UVA-straling, die verantwoordelijk is voor huidveroudering en zonneschade.

Door het aanbrengen van zonnebrandcrème met SPF kan de gezondheid van de huid worden behouden en kunnen problemen zoals zonverbranding en huidveroudering worden voorkomen. Het is belangrijk om een zonnebrandcrème met een geschikte SPF te kiezen, afhankelijk van de zonkracht en blootstelling aan de zon.

Het is essentieel om te begrijpen waarom het gebruik van zonnebrandcrème met SPF belangrijk is. Zonnestralen bevatten schadelijke UV-stralen die onze huid kunnen beschadigen. Het regelmatig aanbrengen van zonnebrandcrème met SPF helpt bij het beschermen van de huid tegen deze stralen en minimaliseert het risico op zonneschade.

Dagcrème met SPF versus Zonnebrandcrème: Voor- en Nadelen

Voordelen van Dagcrème met SPF: Het biedt dagelijkse bescherming tegen zonnestralen en voedt tegelijkertijd de huid.

Voordelen van Dagcrème met SPF

Een dagcrème met SPF heeft verschillende voordelen, waaronder:

 1. Bescherming tegen schadelijke UV-straling: Een dagcrème met SPF beschermt je huid tegen de schadelijke effecten van UV-straling, zoals vroegtijdige veroudering en zonnebrand.
 2. Gemakkelijk in te passen in je dagelijkse routine: Door een dagcrème met SPF te gebruiken, hoef je geen extra stap toe te voegen aan je ochtendroutine. Het is een handige manier om je huid te beschermen zonder veel extra tijd en moeite.
 3. Hydratatie en voeding van de huid: Veel dagcrèmes met SPF bevatten ook hydraterende ingrediënten die de huid soepel en gevoed houden. Dit kan vooral gunstig zijn voor mensen met een droge of gevoelige huid.
 4. Geschikt voor gebruik onder make-up: Een dagcrème met SPF kan dienen als een goede basis voor make-up, omdat het de huid glad maakt en beschermt zonder dat het zwaar of plakkerig aanvoelt.
 5. Handig voor dagelijkse bescherming: Als je voornamelijk binnenshuis bent en niet langdurig wordt blootgesteld aan intense zonnestralen, kan een dagcrème met SPF voldoende bescherming bieden voor je dagelijkse activiteiten.

Voordelen van Zonnebrandcrème met SPF

Het gebruik van zonnebrandcrème met SPF heeft verschillende voordelen, waaronder:

 • Bescherming tegen schadelijke UV-straling: Zonnebrandcrème met SPF beschermt je huid tegen de schadelijke effecten van zonnestralen, zoals verbranding en vroegtijdige huidveroudering.
 • Vermindert het risico op huidkanker: Door regelmatig zonnebrandcrème met een hoge SPF te gebruiken, kun je het risico op het ontwikkelen van huidkanker verminderen.
 • Voorkomt pigmentvlekken en verkleuringen: Het gebruik van zonnebrandcrème kan helpen om pigmentvlekken en verkleuringen te voorkomen, omdat het beschermt tegen de schadelijke effecten van de zon op de huid.
 • Hydrateert de huid: Veel zonnebrandcrèmes bevatten hydraterende ingrediënten die je huid gehydrateerd en soepel kunnen houden.
 • Geschikt voor alle huidtypen: Er zijn zonnebrandcrèmes met SPF beschikbaar voor alle verschillende huidtypen, inclusief gevoelige en acnegevoelige huid. Er is dus altijd een geschikte optie voor jouw specifieke behoeften.
 • Makkelijk aan te brengen: Zonnebrandcrème is verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals lotions, sprays en crèmes. Hierdoor kun je gemakkelijk een product vinden dat past bij jouw voorkeuren en behoeften.
 • Kan onder make-up worden gedragen: Veel zonnebrandcrèmes zijn ontworpen om onder make-up gedragen te worden, waardoor je zonder problemen een goede dagelijkse bescherming kunt krijgen.
 • Langdurige bescherming: Zonnebrandcrèmes met SPF bieden vaak langdurige bescherming, waardoor je minder vaak hoeft bij te smeren.
 • Schoonheidsvoordelen: Naast het beschermen van je huid tegen schade, kan zonnebrandcrème met SPF ook helpen om je huid er gezonder en jonger uit te laten zien. Het kan de verschijning van fijne lijntjes en rimpels verminderen en zorgen voor een egale teint.
 • Verkrijgbaar in verschillende formules en texturen: Zonnebrandcrèmes zijn verkrijgbaar in verschillende formules en texturen, waaronder lichte lotions, matterende crèmes en transparente sprays. Hierdoor kun je een formule kiezen die past bij jouw persoonlijke voorkeur.

Nadelen van Dagcrème met SPF

 1. Dagcrèmes met SPF hebben vaak een lagere beschermingsfactor dan zonnebrandcrèmes. Dit betekent dat ze mogelijk niet voldoende bescherming bieden tegen schadelijke UV-straling.
 2. Sommige dagcrèmes zijn minder waterbestendig dan zonnebrandcrèmes, waardoor de bescherming minder lang aanhoudt, vooral als je veel transpireert of in het water bent.
 3. Het aanbrengen van voldoende dagcrème met SPF kan lastig zijn, aangezien veel mensen geneigd zijn om minder product te gebruiken dan nodig is voor een effectieve bescherming.
 4. Dagcrèmes met SPF bevatten vaak ook andere actieve ingrediënten die gericht zijn op huidverzorging en anti-aging. Hoewel dit voordelig kan zijn voor de huid, kan het ook betekenen dat de hoeveelheid bescherming tegen UV-straling minder is dan bij een specifieke zonnebrandcrème.
 5. Sommige mensen ervaren dat dagcrèmes met SPF wat dikker aanvoelen op de huid of een glanzende afwerking geven, wat mogelijk niet ideaal is voor mensen met een vette huid.
 6. Dagcrèmes met SPF kunnen duurder zijn dan reguliere zonnebrandcrèmes, omdat ze vaak extra ingrediënten bevatten die gericht zijn op huidverzorging en anti-aging.
 7. Omdat dagcrèmes over het algemeen bedoeld zijn voor dagelijks gebruik, kan het nodig zijn om het product meerdere keren per dag opnieuw aan te brengen om de maximale bescherming te behouden.

Nadelen van Zonnebrandcrème met SPF

Het gebruik van zonnebrandcrème met SPF kan enkele nadelen hebben. Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

 1. Vettig gevoel: Zonnebrandcrème kan soms een vettige laag achterlaten op de huid, vooral als het een hogere SPF heeft. Dit kan voor sommige mensen oncomfortabel aanvoelen.
 2. Witte waas: Sommige zonnebrandcrèmes kunnen een witte waas op de huid achterlaten, vooral bij mensen met een donkere huidskleur. Dit kan esthetisch gezien ongewenst zijn.
 3. Poreuze verstopping: Zonnebrandcrème kan de poriën van de huid verstoppen, wat kan leiden tot puistjes en acne-uitbraken bij mensen die daar gevoelig voor zijn.
 4. Allergische reacties: Sommige mensen kunnen allergisch reageren op bepaalde ingrediënten in zonnebrandcrèmes, zoals chemische filters of parfums. Dit kan irritatie, jeuk of roodheid veroorzaken.
 5. Herapplicatie: Om effectief te blijven, moet zonnebrandcrème regelmatig worden aangebracht en herhaald, vooral na zweten of zwemmen. Dit kan soms lastig zijn als je make-up draagt of je onderweg bent.
 6. Kosten: Hoogwaardige zonnebrandproducten met hogere SPF kunnen duurder zijn dan dagelijkse gezichtscrèmes met SPF.
SPF in Dagcrème versus Zonnebrandcrème Wat is het Verschil

Wanneer Gebruik je Dagcrème met SPF en Wanneer Gebruik je Zonnebrandcrème met SPF?

Dagcrème met SPF gebruik je dagelijks voor basisbescherming, terwijl zonnebrandcrème met SPF nodig is bij intense zonblootstelling. Maar wanneer gebruik je welke? Lees verder om erachter te komen.

Dagelijkse bescherming

Het is essentieel om je huid dagelijks te beschermen tegen schadelijke UV-straling. Of je nu een dagcrème met SPF of een aparte zonnebrandcrème gebruikt, het belangrijkste is dat je elke dag een vorm van bescherming aanbrengt.

UV-straling is aanwezig, zelfs op bewolkte dagen, en kan de gezondheid van je huid schaden. Het gebruik van een dagelijkse zonbescherming helpt voortijdige huidveroudering te voorkomen, vermindert het risico op huidkanker en helpt je huid er gezonder en stralender uit te zien.

Zorg er dus voor dat je altijd een product met een goede zonbeschermingsfactor gebruikt als onderdeel van je dagelijkse gezichtsverzorgingsroutine.

Blootstelling aan intense zon

Als je wordt blootgesteld aan intense zon, is het essentieel om je huid goed te beschermen. Zowel dagcrème met SPF als zonnebrandcrème met SPF kunnen hierbij helpen. De zonnestralen zijn op dat moment sterker en kunnen schade aan je huid veroorzaken, zoals verbranding en vroegtijdige veroudering.

Door een product met de juiste beschermingsfactor te gebruiken, kun je voorkomen dat je huid beschadigd raakt. Zorg ervoor dat je een dagcrème of zonnebrandcrème kiest die zowel bescherming biedt tegen UV-B als tegen UV-A straling.

UV-B stralen zijn verantwoordelijk voor het veroorzaken van zonnebrand, terwijl UV-A stralen dieper doordringen in de huid en kunnen leiden tot vroegtijdige huidveroudering. Door je huid te beschermen tegen beide soorten straling, kun je zonnebeschadiging beperken en je huid gezond houden.

Verschillende huidtypen en behoeften

Elke persoon heeft een uniek huidtype en verschillende behoeften als het gaat om zonbescherming. Sommige mensen hebben een gevoelige huid die sneller kan verbranden, terwijl anderen een vettere huid hebben die vatbaar is voor acne.

Het is belangrijk om rekening te houden met je huidtype bij het kiezen van een zonbeschermingsproduct. Bijvoorbeeld, mensen met een gevoelige huid kunnen baat hebben bij hypoallergene formules zonder irriterende ingrediënten.

Mensen met een vettere huid kunnen de voorkeur geven aan een olievrije zonnebrandcrème of een lichtere dagcrème met SPF. Het is ook belangrijk om te onthouden dat mensen met een donkerdere huidskleur nog steeds moeten worden beschermd tegen de schadelijke effecten van de zon, zelfs als ze minder snel verbranden.

SPF in Dagcrème versus Zonnebrandcrème Wat is het Verschil

Het Kiezen van de Juiste SPF en Bescherming voor Jouw Huid

Bij het kiezen van de juiste SPF en bescherming voor jouw huid is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals huidtype, blootstellingsduur en zonkracht.

Factoren om te overwegen bij het kiezen van SPF

Bij het kiezen van de juiste SPF voor jouw huidtype en behoeften zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden:

 1. Huidtype: Mensen met een lichte huid hebben over het algemeen meer bescherming nodig dan mensen met een donkere huid. Hoe lichter je huid, hoe hoger de SPF die je moet kiezen.
 2. Zonkracht: De zonkracht varieert gedurende de dag en is sterker op bepaalde tijden, zoals tussen 10.00 uur en 16.00 uur. Als de zonkracht hoog is, moet je een hogere SPF gebruiken.
 3. Activiteit: Ben je van plan om veel tijd buiten door te brengen of ben je actief bezig? In dat geval is een waterbestendige en langdurig werkende SPF aan te raden.
 4. Gevoeligheid: Heb je een gevoelige huid of ben je allergisch voor bepaalde ingrediënten? Controleer dan altijd de ingrediëntenlijst voordat je een product koopt om mogelijke irritaties te voorkomen.
 5. Klimaat: Het klimaat waarin je woont of verblijft kan ook invloed hebben op welke SPF het meest geschikt is voor jouw huid. In warme en zonnige gebieden heb je vaak een hogere SPF nodig dan in koelere, bewolkte gebieden.
 6. Medische condities: Sommige medicijnen of medische aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat je gevoeliger bent voor UV-straling. Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt welke SPF het beste voor jou is.

Aanvullende beschermingsmaatregelen

Naast het gebruik van dagcrème of zonnebrandcrème met SPF, zijn er ook andere aanvullende maatregelen die je kunt nemen om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-straling. Hier zijn enkele nuttige tips:

 • Draag beschermende kleding, zoals hoeden, lange mouwen en broeken, om blootstelling aan de zon te verminderen.
 • Zoek de schaduw op tijdens de piekuren van de zon, meestal tussen 10.00 uur en 16.00 uur.
 • Draag een zonnebril met UV – bescherming om je ogen te beschermen tegen schadelijke stralen.
 • Gebruik lippenbalsem met SPF om je lippen te beschermen tegen verbranding en uitdroging.
 • Vergeet niet om vaak opnieuw in te smeren, vooral na zwemmen, zweten of afdrogen met een handdoek.
 • Blijf gehydrateerd door voldoende water te drinken, vooral op warme dagen.
 • Controleer regelmatig je huid op tekenen van veranderingen in moedervlekken of nieuwe plekjes en raadpleeg een dermatoloog als je iets verdachts opmerkt.

Conclusion

In conclusie, het gebruik van dagcrèmes met SPF en zonnebrandcrèmes met SPF hebben beide hun voordelen en nadelen. Het belangrijkste verschil tussen beide is de mate van bescherming die ze bieden en de aanbevolen toepassingswijze.

Het is essentieel om de juiste SPF en bescherming te kiezen voor jouw huidtype en blootstelling aan de zon. Ongeacht welk product je kiest, zorg ervoor dat je dagelijks beschermd bent tegen schadelijke UV-stralen om de gezondheid van je huid te behouden en vroegtijdige huidveroudering te voorkomen.

Meer over dagcreme met SPF

Lekker verder lezen om nog meer over dagcrèmes met SPF te ontdekken. Deze rijke bron van informatie zal je door talloze aspecten van dit essentiële huidverzorgingsproduct leiden.

In het artikel ‘Is Dagcrème met SPF voldoende bescherming‘ analyseren we de effectiviteit van dit product als enige bescherming tegen schadelijke zonnestralen. Om dieper te graven naar de ‘Werking van SPF in Dagcrème‘, hebben we een gedetailleerd stuk samengesteld dat je door de wetenschap achter deze technologie leidt. Misschien vraag je je af ‘Wanneer beginnen met Dagcrème met SPF‘. We hebben hier een volledig artikel aan gewijd om deze vraag te beantwoorden.

Ook heren, we hebben je niet vergeten. Ons artikel ‘Dagcrème met SPF voor mannenhuid‘ is speciaal gemaakt om de unieke behoeften van de mannenhuid te behandelen. En voor degenen die graag make-up dragen, bekijk ons stuk ‘Make-up en Dagcrème met SPF‘ om te leren hoe je deze twee kunt combineren. Maar ook over ‘Belang van Dagcrème met SPF onder make-up’.

We hebben ook een scala aan gespecialiseerde gidsen. Zoek je ‘Hypoallergene Dagcrèmes met SPF‘ of ‘Biologische en Natuurlijke Dagcrèmes met SPF‘? We hebben lijsten en recensies om je te helpen het beste product voor jou te vinden. Voor degenen die bezorgd zijn over ‘Dagcrème met SPF en huidkankerpreventie‘, hebben we een artikel dat de preventieve rol van dagcrèmes met SPF onderzoekt.

Specifieke huidcondities worden niet genegeerd. We hebben gidsen voor ‘Dagcrème met SPF voor donkere huid‘, ‘Zwangerschap en Dagcrème met SPF‘, ‘Dagcrème met SPF en acne‘, en ‘Dagcrème met SPF en rosacea‘. Ook kijken we naar het verschil tussen ‘SPF in Dagcrème versus Zonnebrandcrème’.

Ben je benieuwd naar de ‘Toekomst van Dagcrèmes met SPF‘ of hoe ‘Vitamine D en Dagcrème met SPF‘ samenwerken? Wij ook! Daarom hebben we gedetailleerde artikelen om deze kwesties te bespreken. We hebben zelfs tips om de ‘Verhogen effectiviteit Dagcrème met SPF‘.

Sporters, we hebben ook aan jullie gedacht met ons artikel ‘Dagcrème met SPF voor sporters‘. En voor degenen die er klaar voor zijn om hun perfecte product te vinden, bekijk dan onze gids voor ‘Dagcrème met SPF kopen‘ en ‘vegan dagcreme met spf‘.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is het verschil tussen SPF in dagcrème en zonnebrandcrème?

Het belangrijkste verschil tussen SPF in dagcrème en zonnebrandcrème is de mate van bescherming tegen de zon. Zonnebrandcrème biedt doorgaans een hogere en langdurigere bescherming tegen schadelijke UV-stralen dan dagcrème met SPF. Daarom wordt aanbevolen om zonnebrandcrème te gebruiken voor optimale bescherming tijdens langdurige blootstelling aan de zon.

2. Kan ik alleen vertrouwen op dagcrème met SPF voor bescherming tegen de zon?

Hoewel dagcrème met SPF enige bescherming biedt tegen de zon, is het meestal niet voldoende tijdens intense blootstelling aan de zon. Het wordt aanbevolen om daarnaast ook zonnebrandcrème te gebruiken met een hogere SPF-waarde om je huid volledig te beschermen.

3. Kan ik mijn dagelijkse dagcrème vervangen door een zonnebrandcrème?

Het is mogelijk om je dagelijkse dagcrème te vervangen door een zonnebrandcrème met SPF, maar het is belangrijk om te controleren of de zonnebrandcrème geschikt is voor dagelijks gebruik op het gezicht. Sommige zonnebrandcrèmes kunnen zwaar aanvoelen op de huid of een glanzende afwerking achterlaten, wat mogelijk niet ideaal is voor dagelijks gebruik.

4. Hoe vaak moet ik zonnebrandcrème aanbrengen?

Het wordt aanbevolen om zonnebrandcrème elke 2 uur opnieuw aan te brengen, vooral bij langdurige blootstelling aan de zon of na het zwemmen of zweten. Als je alleen dagcrème met SPF gebruikt, is het belangrijk om het regelmatig opnieuw aan te brengen om een optimale bescherming te behouden.

» Referenties


1. ‘The efficacy and safety of sunscreen use for the prevention of skin cancer’ – Megan Sander, Michael Sander, Toni Burbidge, and Jennifer Beecker. CMAJ December 14, 2020 192 (50) E1802-E1808; DOI: https://doi.org/10.1503/cmaj.201085.
https://www.cmaj.ca/content/192/50/E1802

2. ‘Modern sun protection’ – Sebastian Singer, Sigrid Karrer, Mark Berneburg. Current Opinion in Pharmacology, Volume 46, June 2019, Pages 24-28.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1471489218301243

3. ‘Application of SPF moisturisers is inferior to sunscreens in coverage of facial and eyelid regions’ – Published online 2019 Apr 3. doi: 10.1371/journal.pone.0212548. PLoS One. 2019; 14(4): e0212548. PMCID: PMC6447356, PMID: 30943192.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6447356/

4. ‘Daily Use of a Facial Broad Spectrum Sunscreen Over One-Year Significantly Improves Clinical Evaluation of Photoaging’ – Manpreet Randhawa, Steven Wang, James J Leyden, Gabriela O Cula, Alessandra Pagnoni, Michael D Southall. Dermatol Surg. 2016 Dec;42(12):1354-1361. doi: 10.1097/DSS.0000000000000879.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27749441/

» Referenties

Conclusie beste dagcreme met SPF 2023

Tineke (Schoonheidsspecialist)

Tineke (Schoonheidsspecialist)

Tineke is oprichter van het platform Jouwlijfstijl.nl . Ik ben geen 18 meer en mijn motto is om gezond, vitaal en mooi verzorgd ouder te worden. Ruim 40 jaar beweeg ik mij in de wereld van cosmetica en voeding. Als schoonheidsspecialiste en orthomoleculair voedingsadviseur heb ik enorm veel kennis opgedaan en gezien wat de beste huidverzorging en goede voeding voor je huid en je lichaam doet. Vind op dit platform de tips, informatie en mooie producten om je huid, je lichaam en je gezondheid te verbeteren. Ik deel ze met liefde voor je.