In dit artikel

De Waarheid over SPF in Dagcrèmes: Mythen en Feiten

De Waarheid over SPF in Dagcrèmes: Mythen en Feiten (2023)

Bent u het ook zo beu om constant overspoeld te worden door tegenstrijdige informatie over SPF in dagcrèmes? Daar stond ik ook ooit, geconfronteerd met een wirwar aan mythen en onsamenhangende feiten.

In dit artikel ontrafelen we de waarheid over SPF in dagcrèmes door ongegronde mythen te ontkrachten en belangrijke feiten aan het licht te brengen. Benieuwd naar het verschil dat objectieve kennis kan maken? Blijf dan lezen!

Key Takeaways

De beste dagcreme met SPF van 2023 volgens onze test is Revitaltrax Hyaluronic SPF30 Day Cream. Dit merk zorgt voor een stevige en goed gehydrateerde huid, vervaagt fijne lijntjes en heeft een anti aging effect.

Samenvatting

  • De verpakking van een dagcrème met SPF speelt een cruciale rol bij het behouden van de effectiviteit van de zonnefilters. Doorzichtige verpakkingen kunnen de filter verminderen, daarom is het aan te raden te kiezen voor verpakkingen die je product tegen licht beschermen.
  • Het tijdstip van aanbrengen van ingrediënten in cosmetische producten, inclusief dagcrèmes, heeft geen invloed op hun werking. Kies producten die passen bij jouw huidtype en behoeften, ongeacht het tijdstip van gebruik.
  • ‘Clean beauty’ garandeert niet altijd dat een product veilig en natuurlijk is. Controleer altijd de ingrediëntenlijst en kies voor dagcrèmes met bewezen zonnefilters zoals titaniumdioxide of zinkoxide.
  • SPF-bescherming tegen zowel UVB- als UVA-straling is essentieel voor een gezonde en jong uitziende huid. Breng dagelijks een dagcrème met SPF royaal aan over het hele gezicht en vergeet niet je gevoelige delen zoals neus, oren en hals.
  • SPF-niveaus bieden verschillende mate van bescherming, maar hogere SPF betekent niet automatisch betere bescherming. Kies een SPF-niveau dat past bij je huidtype en de omstandigheden waaraan je wordt blootgesteld.
  • Zelfs met hogere SPF – niveaus is het nog steeds mogelijk om bruin te worden, maar met minder risico op verbranding en schade aan de huid. Het vinden van de juiste balans tussen bescherming en een gezonde gloed is belangrijk.
  • Je dagcrème met SPF aanbrengen voordat je naar buiten gaat is cruciaal voor het effect
De Waarheid over SPF in Dagcrèmes Mythen en Feiten

Mythen en Feiten over SPF in Dagcrèmes

In veel gevallen zorgt de verpakking van een dagcrème er niet voor dat de SPF effectief blijft, het gaat er vooral om wat er in de crème zit.

Mythe: Een potje of doorzichtige verpakking is prima. Wat telt, is wat erin zit, niet hoe het product verpakt is.

Het is een veelvoorkomende misvatting dat alleen de ingrediënten van een product ertoe doen, terwijl de verpakking irrelevant is. Echter, als het gaat om dagcrèmes met SPF, speelt de verpakking wel degelijk een cruciale rol.

UVA- en UVB-stralen kunnen door een doorzichtige verpakking heendringen en de effectiviteit van de zonnefilters in je crème verminderen. Daarnaast kunnen bepaalde ingrediënten in je crème ook aan licht en lucht worden blootgesteld, wat hun potentie kan verminderen.

Een potje of doorzichtige verpakking is dus niet altijd de beste keuze voor producten met SPF. Het is aan te raden om te kiezen voor verpakkingen die je product tegen licht beschermen om de maximale voordelen van je SPF dagcrème te behouden.

Mythe: Bepaalde ingrediënten werken beter als je ze voor het slapengaan aanbrengt, omdat je huid zichzelf het best herstelt als je slaapt.

Een veelvoorkomende mythe is dat bepaalde ingrediënten beter werken als je ze voor het slapengaan aanbrengt, omdat je huid zichzelf het best herstelt als je slaapt. Hoewel het waar is dat je huid ‘s nachts herstelt, is het belangrijk om te weten dat de effectiviteit van ingrediënten niet afhangt van het tijdstip van aanbrengen.

De werking van ingrediënten in cosmetische producten is gebaseerd op hun samenstelling en formule, ongeacht wanneer je ze aanbrengt. Het is dus niet noodzakelijk om bepaalde ingrediënten alleen ‘s nachts te gebruiken. Het belangrijkste is om producten te kiezen die passen bij jouw huidtype en behoeften, ongeacht het tijdstip van gebruik.

Mythe: Een puistje moet je nooit uitknijpen.

Als het gaat om puistjes en mee-eters, circuleren er talloze mythes en meningen over wat je wel en niet moet doen. Eén van de meest voorkomende mythes is dat je een puistje nooit moet uitknijpen.

Hoewel het waar is dat het uitknijpen van puistjes kan leiden tot littekens en ontstekingen, zijn er situaties waarin het uitknijpen van een puistje juist wel kan helpen.

Het belangrijkste is om te weten hoe je het op de juiste manier doet. Gebruik altijd schone handen en zorg ervoor dat je huid en nagels ook schoon zijn om verdere infectie te voorkomen. Kies voor de puistjes die al ‘rijp’ zijn en een wit puntje hebben.

Breng voorzichtig druk aan rondom de puist met twee schone vingers of met een comedonenlepeltje om de inhoud eruit te duwen. Knijp nooit te hard en probeer het niet uit te persen als er geen duidelijk wit puntje is. Dep daarna de huid voorzichtig schoon met een desinfecterend middel.

Hoewel het niet altijd nodig is om een puistje uit te knijpen, kan het soms helpen om de huid sneller te laten herstellen. Het is echter belangrijk om dit op de juiste manier te doen en alleen in situaties waarin het echt nodig is. Vind je dit lastig, laat het dan door een schoonheidsspecialist verwijderen.

Mythe: ‘Clean beauty’ garandeert dat een product veilig en natuurlijk is.

Als het gaat om zonbescherming in dagcrèmes, is er een hardnekkige mythe dat ‘clean beauty’ garant staat voor veilige en natuurlijke producten. Helaas is dit niet altijd het geval. Hoewel ‘clean beauty’ merken de voorkeur geven aan natuurlijke ingrediënten en vermijden van schadelijke stoffen, betekent dit niet automatisch dat hun producten veilig zijn voor je huid.

Er bestaan geen specifieke richtlijnen of regelgeving rondom de term ‘clean beauty’, waardoor deze term vaak op verschillende manieren geïnterpreteerd kan worden. Het is belangrijk om te begrijpen dat natuurlijke ingrediënten ook allergische reacties of huidirritatie kunnen veroorzaken, zelfs als ze afkomstig zijn van planten of mineralen.

Daarom is het essentieel om altijd de ingrediëntenlijst grondig te controleren, ongeacht het label ‘clean beauty’. Kies voor dagcrèmes met bewezen zonnefilters zoals titaniumdioxide of zinkoxide, die beide bescherming bieden tegen zowel UVA- als UVB-straling. Deze fysieke filters worden als veiliger beschouwd dan chemische filters.

De Waarheid over SPF in Dagcrèmes Mythen en Feiten

Feiten over SPF in Dagcrèmes

SPF-bescherming tegen UVB- en UVA-straling is essentieel

SPF-bescherming is van cruciaal belang om je huid te beschermen tegen zowel UVB- als UVA-straling. UVB-stralen zijn verantwoordelijk voor verbranding van de huid, terwijl UVA-stralen dieper doordringen en de huid verouderen.

Het is belangrijk om te weten dat beide stralingstypen schadelijk zijn en kunnen bijdragen aan het ontstaan van huidkanker. Door dagelijks een dagcrème met SPF te gebruiken, geef je je huid de nodige bescherming tegen deze schadelijke straling. Remember, zonnebescherming is essentieel voor een gezonde en jong uitziende huid.

Het juiste gebruik van SPF is belangrijk om de huid te beschermen

Voor een optimale bescherming is het essentieel om SPF op de juiste manier te gebruiken. Breng de dagcrème met SPF royaal aan over het hele gezicht en vergeet vooral de gevoelige delen zoals de neus, oren en hals niet.

Laat het product goed intrekken voordat je de zon ingaat en breng het indien nodig gedurende de dag opnieuw aan. Vergeet niet dat zelfs met SPF, regelmatig verblijf in de schaduw en het dragen van beschermende kleding ook belangrijk zijn om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-straling. Dus wees verstandig en zorg goed voor je huid!

SPF-niveaus bieden verschillende mate van bescherming

Het is belangrijk om te begrijpen dat SPF-niveaus verschillende mate van bescherming bieden tegen schadelijke UV-straling. Een hogere SPF betekent niet automatisch een betere bescherming. Een SPF 30 blokkeert bijvoorbeeld ongeveer 97% van de UVB-stralen, terwijl een SPF 50 ongeveer 98% blokkeert.

Het verschil in bescherming tussen de twee is dus minimaal. Het meest essentiële is om een dagcrème te kiezen met een SPF-niveau dat past bij je huidtype en de omstandigheden waaraan je wordt blootgesteld, zoals de intensiteit van de zon en de duur van de blootstelling.

Onthoud dat het regelmatig aanbrengen van zonnebrandcrème, ongeacht het SPF-niveau, de beste manier is om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-straling en vroegtijdige veroudering.

Bruin worden is nog steeds mogelijk met hogere SPF-niveaus

Een veelvoorkomend misverstand is dat het gebruik van een hogere SPF-niveau je helemaal zou beschermen tegen het bruin worden. Hoewel zonnebrandproducten met hogere SPF-niveaus je huid effectiever beschermen tegen de schadelijke UV-stralen, betekent dit niet dat je helemaal geen bruine kleur kunt krijgen.

Een hogere SPF beschermt weliswaar beter tegen verbranding en schade door de zon, maar het zorgt er niet voor dat je volledig immuun bent voor zonnestralen. Het is belangrijk om te onthouden dat het bruin worden een gevolg is van blootstelling aan de zon en dat de hoeveelheid melanine in je huid bepaalt hoe snel je bruin wordt.

Dus zelfs als je een hogere SPF gebruikt, kun je nog steeds een mooie bruine kleur krijgen, maar wel met minder risico op verbranding en schade aan je huid. Uiteindelijk komt het neer op het vinden van de juiste balans tussen bescherming en een gezonde gloed.

Vooraf smeren is cruciaal voor effectieve bescherming

Het is essentieel om de juiste hoeveelheid zonnebrandcrème aan te brengen voordat je de zon in gaat. Vooraf smeren is cruciaal voor effectieve bescherming tegen de schadelijke gevolgen van uv-straling.

Het aanbrengen van zonnebrandcrème vlak voordat je naar buiten gaat, geeft de ingrediënten de tijd om in de huid te trekken en een beschermende barrière te vormen. Hierdoor kan de crème zijn werk doen en je huid effectief beschermen tegen verbranding en andere schade door de zon.

Zorg ervoor dat je royaal en gelijkmatig zonnebrandcrème aanbrengt op alle blootgestelde delen van je lichaam en vergeet niet om regelmatig opnieuw aan te brengen, vooral na het zwemmen of transpireren.

De Waarheid over SPF in Dagcrèmes Mythen en Feiten

Hoe kies je de juiste SPF Dagcrème

Kies een dagcrème met het juiste SPF-niveau en breed spectrum bescherming, die past bij jouw huidtype en behoeften, en controleer de ingrediëntenlijst op effectieve zonbescherming.

Controleer het SPF-niveau en breed spectrum bescherming

Het is belangrijk om bij het kiezen van een dagcrème met SPF het SPF-niveau en de breed spectrum bescherming te controleren. Het SPF-niveau geeft aan hoe lang je in de zon kunt blijven zonder te verbranden, dus hoe hoger het SPF-niveau, hoe langer je beschermd bent.

Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de dagcrème een breed spectrum bescherming biedt, wat betekent dat het beschermt tegen zowel UVB- als UVA-straling. UVB-straling is verantwoordelijk voor verbranding en speelt een rol bij huidkanker, terwijl UVA-straling vroegtijdige huidveroudering veroorzaakt en ook bijdraagt ​​aan het risico op huidkanker.

Door het SPF-niveau en de breed spectrum bescherming te controleren, kun je er zeker van zijn dat je dagcrème effectief is in het beschermen van je huid tegen schadelijke UV-stralen.

Kies een dagcrème die past bij jouw huidtype en behoeften

Het kiezen van de juiste dagcrème is essentieel voor een effectieve bescherming tegen de zon. Het is belangrijk om een dagcrème te kiezen die past bij jouw huidtype en behoeften. Heb je een droge huid? Kies dan voor een dagcrème met hydraterende eigenschappen om je huid gehydrateerd te houden.

Heb je een vette huid? Ga dan voor een lichtgewicht dagcrème die niet zwaar aanvoelt op de huid. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de SPF-factor van de dagcrème. Een hogere SPF biedt meer bescherming tegen zonnestralen, dus als je veel tijd buiten doorbrengt, is het verstandig om te kiezen voor een hogere SPF.

Onthoud dat je niet alleen af moet gaan op de SPF-factor, maar ook moet kijken naar de breed spectrum bescherming tegen zowel UVA- als UVB-straling.

Controleer de ingrediëntenlijst op effectieve zonbescherming

Bij het kiezen van een dagcrème met SPF is het belangrijk om de ingrediëntenlijst zorgvuldig te controleren. Zoek naar actieve ingrediënten die effectieve zonbescherming bieden. Enkele belangrijke ingrediënten zijn zinkoxide en titaniumdioxide, omdat deze stoffen fysieke zonnefilters zijn die helpen bij het blokkeren van schadelijke UV-stralen.

Deze ingrediënten bieden breed spectrum bescherming tegen zowel UVA als UVB-straling. Vermijd producten die alleen chemische filters bevatten, omdat deze stoffen kunnen leiden tot huidirritatie, vooral bij mensen met een gevoelige huid.

Het controleren van de ingrediëntenlijst is een essentiële stap om ervoor te zorgen dat je dagcrème daadwerkelijk helpt bij het beschermen van je huid tegen schadelijke UV-stralen.

Conclusie

In deze blog hebben we de waarheid onthuld over SPF in dagcrèmes door mythen te ontkrachten en feiten te presenteren. Het is essentieel om je huid te beschermen tegen zonneschade met de juiste SPF-bescherming.

Kies een dagcrème die past bij jouw huidtype en behoeften en vergeet niet dat smeren vooraf cruciaal is voor effectieve bescherming. Laat je niet misleiden door misvattingen en maak bewuste keuzes voor een gezonde huid.

Meer over dagcreme met SPF


lees lekker mee voor nog meer info over het belang van dagcrème met SPF.

Je vraagt je misschien af ‘Wat is Dagcrème met SPF‘? Ontdek de vele ‘Voordelen van Dagcrème met SPF‘ in ons introductieartikel dat de basis vormt voor onze diepgaande gids. Het gaat over ‘SPF in dagcremes’. Hierin duiken we in het ‘Belang van SPF in Dagcrème‘, en leggen we de ‘Werking van SPF in Dagcrème‘ uit.

Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in ‘Dagcrème met SPF en huidbescherming‘, hebben we een artikel dat zich richt op de manier waarop deze crèmes de huid kunnen beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon. ‘Ook schreven we over ‘Dagcrème met SPF in de winter’. Ben je nieuwsgierig naar de vraag ‘Is Dagcrème met SPF voldoende bescherming‘? We beantwoorden deze vraag uitgebreid.

In onze serie vergelijken we ook ‘Dagcrème met SPF versus Zonder SPF‘, en praten we over de mogelijke ‘Bijwerkingen van Dagcrème met SPF‘. We laten ook ‘Dermatologen over Dagcrème met SPF‘ aan het woord om hun deskundige mening te geven.

Hoe je deze crèmes gebruikt is net zo belangrijk. Daarom hebben we een artikel ‘Hoe gebruik je Dagcrème met SPF‘ gemaakt. We bespreken ook het belang van het opnemen van ‘Dagcrème met SPF in huidverzorgingsroutine‘. En als je ooit hebt afgevraagd ‘Wanneer beginnen met Dagcrème met SPF‘, we hebben een hele post gewijd aan dit onderwerp.

Bijzondere aandacht gaat uit naar ‘Dagcrème met SPF en anti-aging‘, evenals naar ‘Dagcrème met SPF voor gevoelige huid‘. We hebben ook de ‘Dagcrèmes met hoogste SPF‘ gerangschikt voor degenen die maximale bescherming zoeken.

We richten ons niet alleen op vrouwen; er is ook een sectie gewijd aan ‘Dagcrème met SPF voor mannenhuid‘. En voor degenen die zich bewust zijn van hun impact op de planeet, hebben we een lijst met ‘Eco-vriendelijke Dagcrèmes met SPF‘.

Ten slotte, voor degenen die zich afvragen hoe ze hun make-up kunnen combineren met SPF-bescherming, hebben we een artikel over ‘Make-up en Dagcrème met SPF‘.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is SPF en waarom wordt het gebruikt in dagcrèmes?

SPF staat voor Sun Protection Factor en wordt gebruikt in dagcrèmes om de huid te beschermen tegen schadelijke UV-straling van de zon. Het biedt een verdediging tegen zonnebrand, vroegtijdige veroudering en het risico op huidkanker.

2. Hoe werkt SPF in dagcrèmes?

SPF in dagcrèmes werkt door een laagje op de huid te vormen dat UV-stralen weerkaatst of absorbeert. Het beschermt de huid door te voorkomen dat de straling dieper doordringt en schade aanricht.

3. Is een hogere SPF altijd beter?

Hoewel een hogere SPF een betere bescherming biedt, is er geen lineair verband tussen SPF en bescherming. Een SPF 30 blokkeert bijvoorbeeld ongeveer 97% van de UVB-straling, terwijl een SPF 50 ongeveer 98% blokkeert. Het belangrijkste is om regelmatig opnieuw aan te brengen en andere beschermingsmaatregelen te nemen, zoals het dragen van een hoed en het vermijden van directe blootstelling aan de zon.

4. Kan ik alleen op mijn dagcrème vertrouwen voor zonbescherming?

Hoewel dagcrèmes met SPF enige bescherming bieden, wordt het aanbevolen om ook andere vormen van zonbescherming te gebruiken, zoals zonnebrandcrème en beschermende kleding. Dagcrèmes moeten regelmatig opnieuw worden aangebracht om een constante bescherming te behouden, vooral na zweten of het afvegen van het gezicht.

» Referenties


1. ‘The efficacy and safety of sunscreen use for the prevention of skin cancer’ – Megan Sander, Michael Sander, Toni Burbidge, and Jennifer Beecker. CMAJ December 14, 2020 192 (50) E1802-E1808; DOI: https://doi.org/10.1503/cmaj.201085.
https://www.cmaj.ca/content/192/50/E1802

2. ‘Modern sun protection’ – Sebastian Singer, Sigrid Karrer, Mark Berneburg. Current Opinion in Pharmacology, Volume 46, June 2019, Pages 24-28.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1471489218301243

3. ‘Application of SPF moisturisers is inferior to sunscreens in coverage of facial and eyelid regions’ – Published online 2019 Apr 3. doi: 10.1371/journal.pone.0212548. PLoS One. 2019; 14(4): e0212548. PMCID: PMC6447356, PMID: 30943192.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6447356/

4. ‘Daily Use of a Facial Broad Spectrum Sunscreen Over One-Year Significantly Improves Clinical Evaluation of Photoaging’ – Manpreet Randhawa, Steven Wang, James J Leyden, Gabriela O Cula, Alessandra Pagnoni, Michael D Southall. Dermatol Surg. 2016 Dec;42(12):1354-1361. doi: 10.1097/DSS.0000000000000879.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27749441/

» Referenties

Conclusie beste dagcreme met SPF 2023

Tineke (Schoonheidsspecialist)

Tineke (Schoonheidsspecialist)

Tineke is oprichter van het platform Jouwlijfstijl.nl . Ik ben geen 18 meer en mijn motto is om gezond, vitaal en mooi verzorgd ouder te worden. Ruim 40 jaar beweeg ik mij in de wereld van cosmetica en voeding. Als schoonheidsspecialiste en orthomoleculair voedingsadviseur heb ik enorm veel kennis opgedaan en gezien wat de beste huidverzorging en goede voeding voor je huid en je lichaam doet. Vind op dit platform de tips, informatie en mooie producten om je huid, je lichaam en je gezondheid te verbeteren. Ik deel ze met liefde voor je.