In dit artikel

Vervellen: Oorzaken En Tips (2023)

In dit artikel

Ik weet dat vervellen een probleem kan zijn. Het komt vaak door zonnebrand. De huid krijgt dan te veel zon en gaat loslaten. Ook eczeem en schimmel kunnen dit veroorzaken. Sommige mensen zien rode plekken of voelen jeuk. Daarna gaat de huid los. Het is normaal dat de huid gaat vervellen na verbranding. Maar het is niet fijn!

Je kunt er wel iets aan doen! Zorg goed voor je huid. Ga niet scrubben voor je in de zon gaat. En smeer je goed in met zonnebrandcrème. Doe dit altijd 30 minuten voor je de zon in gaat. Ook in de zomer kun je last hebben van vervellen. Dit komt vaak door te veel zweten. Of door droge huid. Probeer dan ook extra goed voor je huid te zorgen!

Oorzaken van Vervellen

– Verbranding door overmatige blootstelling aan de zon zonder bescherming.

– Uitdroging van de huid als gevolg van onvoldoende hydratatie.

– Schimmelinfectie die de huid doet vervellen.

– Eczeem, een ontstekingsziekte die leidt tot schilfering en vervelling van de huid.

– Een allergische reactie op bepaalde stoffen of producten kan ook leiden tot vervellen van de huid.

Verbranding

Verbranding van de huid gebeurt door te veel zon. De huid neemt een te hoge dosis UV-straling op. Dit zorgt voor vervelling. Het is normaal dat de huid na een verbranding begint te vervellen. Voorkom verbranding door de zon!

Het duurt een tijdje voordat de nieuwe huid helemaal tevoorschijn komt. Je kunt hiertegen iets doen. Zorg bijvoorbeeld dat je altijd zonnebrandcrème opdoet voordat je de zon ingaat. Doe dit minstens 30 minuten van tevoren. Zo kan je huidverbranding en dus ook vervelling voorkomen.

Uitdroging

Bij uitdroging kan de huid gaan vervellen. Uitdroging ontstaat wanneer je niet genoeg vocht in je lichaam hebt. Als je niet genoeg water drinkt, kan je huid droog en schilferig worden.

Dit kan leiden tot vervelling. Het is belangrijk om voldoende water te drinken en jezelf gehydrateerd te houden om uitdroging en huidvervelling te voorkomen.

Schimmelinfectie

Een schimmelinfectie kan ook leiden tot vervellen van de huid. Schimmels gedijen in warme, vochtige omgevingen, zoals tussen de tenen of in de liesstreek. Als je last hebt van een schimmelinfectie, kan de huid gaan jeuken, rood worden en beginnen te vervellen.

Het is belangrijk om de schimmelinfectie zo snel mogelijk te behandelen om verdere irritatie en vervelling te voorkomen. Het raadplegen van een dermatoloog kan helpen bij het bieden van specifieke behandelingen voor schimmelinfecties.

Eczeem

Bij eczeem kan de huid ook gaan vervellen. Eczeem is een aandoening waarbij de huid ontstoken en geïrriteerd raakt. Dit kan leiden tot roodheid, jeuk en een droge huid. Als de eczeemflares hevig zijn, kan de huid gaan vervellen als reactie op de ontsteking.

Het is belangrijk om de huid goed te hydrateren en irriterende stoffen te vermijden om de kans op vervelling bij eczeem te verkleinen. Een dermatoloog kan specifieke behandelingen en crèmes voorschrijven om eczeemklachten te verminderen en vervelling te voorkomen.

Allergische reactie

Als je een allergische reactie hebt, kan dit ook leiden tot vervelling van de huid. Dit kan gebeuren wanneer je in contact komt met iets waar je allergisch voor bent, zoals bepaalde ingrediënten in cosmetica of schoonmaakmiddelen.

Een allergische reactie kan de huid rood maken, jeuken en opzwellen, waardoor vervelling kan optreden. Als je vermoedt dat je een allergische reactie hebt, is het belangrijk om te proberen te achterhalen wat de trigger is en deze te vermijden.

Het kan ook helpen om een dermatoloog te raadplegen voor specifieke behandelingen en advies.

Tips om Vervellen te Voorkomen en Verzorgen

– Hydrateer je huid regelmatig met een goede moisturizer.

– Gebruik aftersun na blootstelling aan de zon om je huid te kalmeren en hydrateren.

– Bescherm je huid tegen UV-straling door een zonnebrandcrème met een hoge SPF te gebruiken.

– Vermijd irriterende stoffen zoals parfum en alcohol in huidverzorgingsproducten.

– Raadpleeg een dermatoloog voor specifieke behandelingen als je last hebt van ernstig vervellen.

Hydrateer de huid

Om vervelling van de huid te voorkomen en verzorgen, is het belangrijk om de huid goed gehydrateerd te houden. Hier zijn een paar tips:

  • Drink voldoende water gedurende de dag.
  • Gebruik een hydraterende crème of lotion op de huid.
  • Vermijd het nemen van lange en hete douches, omdat dit de natuurlijke oliën van de huid kan verwijderen.
  • Gebruik milde zeep bij het wassen van uw gezicht en lichaam.
  • Breng na het douchen direct een vochtinbrengende crème aan om vocht in de huid vast te houden.

Gebruik aftersun

Ik gebruik aftersun om mijn huid te verzorgen na het zonnen. Aftersun is een speciale crème die helpt om mijn huid te kalmeren en te hydrateren. Het helpt ook om eventuele roodheid of irritatie te verminderen.

Aftersun bevat vaak ingrediënten zoals aloë vera of vitamine E, die bekend staan om hun verzachtende eigenschappen. Ik zorg ervoor dat ik direct na het zonnen aftersun aanbreng op mijn gezicht en lichaam.

Dit helpt mijn huid gezond en gehydrateerd te houden, en helpt ook om vervellen te voorkomen.

Bescherm de huid tegen UV-straling

Ik bescherm mijn huid altijd tegen UV-straling door zonnebrandcrème te gebruiken. Dit helpt mij om vervelling van de huid te voorkomen. Een verbrande huid heeft namelijk te veel UV-straling opgenomen, wat kan leiden tot vervelling.

Daarom vind ik het belangrijk om mijn huid goed te beschermen als ik de zon in ga.

Vermijd irriterende stoffen

Ik vermijd irriterende stoffen omdat ze mijn huid kunnen beschadigen en vervellen kunnen veroorzaken. Sommige veelvoorkomende irriterende stoffen zijn bijvoorbeeld parfum, alcohol en bepaalde chemicaliën.

Ik zorg ervoor dat ik producten gebruik die speciaal zijn ontworpen voor de gevoelige huid en vrij zijn van deze irriterende stoffen. Ook let ik op de ingrediëntenlijst van mijn huidverzorgingsproducten om er zeker van te zijn dat er geen irriterende stoffen in zitten.

Door deze voorzorgsmaatregelen te nemen, kan ik mijn huid gezond houden en vervelling voorkomen.

Raadpleeg een dermatoloog voor specifieke behandelingen

Als je last hebt van vervelling en andere huidproblemen, is het verstandig om een dermatoloog te raadplegen. Zij kunnen je helpen met specifieke behandelingen die passen bij jouw huidconditie en problemen.

Een dermatoloog heeft de kennis en expertise om de oorzaak van je vervelling te achterhalen en de juiste behandeling voor te schrijven. Ze kunnen je ook advies geven over hoe je je huid het beste kunt verzorgen om verdere vervelling te voorkomen.

Dus als je merkt dat je huid regelmatig vervelt en andere symptomen heeft, plan dan een afspraak met een dermatoloog om de juiste behandeling te krijgen.

Meer over ‘Huidproblemen en oplossingen’

Het ervaren van huidproblemen kan storend zijn, maar gelukkig zijn er diverse oplossingen beschikbaar. Op onze website kun je meer lezen over verschillende huidproblemen en de mogelijke oplossingen hiervoor. Zo kun je bijvoorbeeld leren over vervellen en wat de oorzaken hiervan kunnen zijn, maar ook over het voorkomen van witte vlekken op de huid na zonnen.

Heb je te maken met luizen in het haar of ervaar je ongemak van pityrosporum folliculitis? Ook hierover bieden wij informatieve artikelen die inzicht geven in de behandelmogelijkheden. Als je je zorgen maakt over een tekenbeet, vind je bij ons afbeeldingen en informatie over de te nemen stappen.

Het kan ook zijn dat je last hebt van wondroos in het gezicht, een rode huid in het gezicht, een rode plek op het been of andere rode plekken op de huid. Je leest op onze site wat mogelijke oorzaken zijn en hoe deze te behandelen.

Ook onderwerpen zoals tattoo vervellen, algemene huidproblemen, kleine ringworm, littekencreme, blaasjeseczeem, rode vlekken op de huid, ontstoken haarzakje, en nummulair eczeem komen aan bod, met tips en adviezen voor de beste zorg voor je huid.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is vervellen en wat zijn de oorzaken?

Vervellen vindt plaats wanneer de huidcellen vernieuwen. Het kan worden veroorzaakt door zonverbranding, zonneschade, of het dragen van strakke schoenen aan de handen en voeten.

2. Hoe kan ik vervellen door zonverbranding voorkomen?

Het gebruik van goede zonbescherming kan helpen om zonverbranding en daardoor vervellen te voorkomen.

3. Wat zijn de tips om voor de huid te zorgen na het vervellen?

Verzorgingstips na het vervellen zijn onder meer het aanbrengen van vochtinbrengende crèmes, het vermijden van de zon en het dragen van losse schoenen om de voeten te beschermen.

4. Wat gebeurt er bij huidvernieuwing?

Bij huidvernieuwing maakt onze huid nieuwe cellen aan ter vervanging van oude. Hierdoor kan de oude huidlaag vervellen.

5. Hoe helpen peeling en exfoliatie bij het proces van huidregeneratie?

Peeling en exfoliatie helpen bij het verwijderen van dode huidcellen, wat het proces van huidregeneratie versnelt. Dit voorkomt ook huidveranderingen zoals een ruwe vel.

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (1962), oprichter van Jouwlijfstijl.nl, leeft volgens het motto "Ik ben geen 18 meer, maar ik streef ernaar om gezond, vitaal en mooi verzorgd ouder te worden". Met meer dan 40 jaar ervaring in de wereld van cosmetica en voeding heeft ze als schoonheidsspecialiste en orthomoleculair voedingsadviseur uitgebreide kennis opgedaan. Ze heeft van dichtbij gezien wat de juiste huidverzorging en goede voeding voor zowel je huid als je algehele welzijn kan doen. Ontdek op haar platform waardevolle tips, informatie en kwaliteitsproducten die bijdragen aan een stralende huid, een gezond lichaam en een vitale levensstijl. Tineke deelt deze inzichten vol passie en liefde. Volg Tineke ook op LinkedIn en Facebook. Voor opmerkingen of vragen, mail tineke@jouwlijfstijl.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer advies van Tineke Rous- de Vries.
Anderen bekeken ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *