In dit artikel

Hoe Werkt SPF in Dagcrème Een Wetenschappelijke Blik

Hoe Werkt SPF in Dagcrème: Een Wetenschappelijke Blik (2023)

Heeft u ooit nagedacht over hoe SPF in uw dagcrème werkt om uw huid te beschermen tegen de zon? Ik weet dat ik dat wel heb, en na heel wat onderzoek, heb ik ontdekt dat een product met een SPF van minstens 30 essentieel is voor effectieve bescherming.

In dit artikel ga ik u meenemen op een wetenschappelijke reis om te ontdekken hoe SPF werkt, waarom het belangrijk is en hoe u de beste zonbescherming voor uw huid kunt kiezen. Lees verder; er is meer dan je denkt achter dat kleine getal op je crème!

Key Takeaways

De beste dagcreme met SPF van 2023 volgens onze test is Revitaltrax Hyaluronic SPF30 Day Cream. Dit merk zorgt voor een stevige en goed gehydrateerde huid, vervaagt fijne lijntjes en heeft een anti aging effect.

Samenvatting

 • SPF (Sun Protection Factor) beschermt de huid tegen schadelijke UV – straling door deze te absorberen of te reflecteren.
 • Een dagcrème met SPF 30 biedt effectieve bescherming tegen zonnebrand en huidschade.
 • Het aanbrengen van een dagcrème met SPF is een goede basisbescherming, maar het is ook belangrijk om andere zonbeschermingsproducten te gebruiken en regelmatig opnieuw aan te brengen.
 • Bij het kiezen van een dagcrème met SPF is het belangrijk om te letten op het SPF-niveau, breed-spectrum bescherming, waterbestendigheid, geschiktheid voor je huidtype en de kwaliteit en ingrediënten van het product.
Hoe Werkt SPF in Dagcrème Een Wetenschappelijke Blik

SPF en de bescherming tegen UV-straling

SPF, oftewel Sun Protection Factor, beschermt de huid tegen schadelijke UV-straling door deze te absorberen of te reflecteren.

Wat is SPF en hoe werkt het?

SPF, oftewel Sun Protection Factor, is een maatstaf die aangeeft hoe goed een zonbeschermingsproduct de huid beschermt tegen UVB-straling, een type zonnestraling die zonnebrand en huidschade kan veroorzaken.

SPF geeft aan hoeveel uv B-straling een zonnebrandmiddel kan absorberen of reflecteren. Bijvoorbeeld, een dagcrème met SPF 30 betekent dat je 30 keer langer in de zon kunt blijven zonder te verbranden dan wanneer je geen bescherming zou dragen.

De werking van SPF is vrij simpel: het bevat chemische en minerale ingrediënten die fungeren als een schild om UV-stralen van de huid af te stoten of te absorberen. Het verschil tussen deze twee soorten is dat chemische filters UV-stralen absorberen en omzetten in warmte, terwijl minerale filters werken door UV-stralen te reflecteren van het huidoppervlak.

Onthoud dat naast het aanbieden van bescherming tegen UVB-straling, je dagcrème met SPF ook bescherming zou moeten bieden tegen UVA-straling, de stralen die bijdragen aan vroegtijdige huidveroudering.

Hoe beschermt SPF tegen UV-A en UV-B straling?

Ik ben vaak gevraagd hoe SPF dagcrèmes beschermen tegen UV-A en UV-B straling. Nou, het antwoord is eigenlijk vrij eenvoudig. SPF, wat staat voor Sun Protection Factor, is een maatstaf voor de mate van bescherming die een zonnebrandmiddel biedt tegen schadelijke zonnestralen.

Het werkt door een barrière te creëren op de huid die de straling absorbeert of reflecteert voordat deze de huid kan beschadigen. UV-A stralen dringen dieper door in de huid en zijn verantwoordelijk voor vroegtijdige veroudering en rimpels, terwijl UV-B stralen verantwoordelijk zijn voor zonnebrand.

Door het gebruik van een dagcrème met SPF, kun je beide soorten straling effectief blokkeren en je huid beschermen tegen schade.

Het is belangrijk om te weten dat SPF niet voor altijd blijft werken. Na ongeveer 2 uur is de SPF uitgewerkt en moet je opnieuw smeren om de bescherming te behouden. Daarom is het essentieel om regelmatig je dagcrème met SPF opnieuw aan te brengen, vooral na transpireren of zwemmen.

Het kiezen van een zonnebrandmiddel met een hogere SPF-factor biedt ook extra bescherming. SPF 30 en SPF 50 zijn beide geschikt voor het gezicht, maar SPF 50 biedt een hogere bescherming tegen schadelijke zonnestralen.

Hoe Werkt SPF in Dagcrème Een Wetenschappelijke Blik

Hoe wordt SPF gemeten en wat betekent het?

SPF wordt gemeten door de huid te testen met en zonder zonnebrandcrème en de tijd te vergelijken die nodig is om zonnebrand te veroorzaken.

Hoe wordt SPF berekend?

De SPF (Sun Protection Factor) van een zonnebrandmiddel wordt berekend door te kijken naar de mate waarin het product in staat is om uv B-straling te absorberen of reflecteren. De officiële SPF-test wordt uitgevoerd op vrijwillige proefpersonen, die een bepaalde hoeveelheid van het geteste product op hun huid krijgen aangebracht.

Vervolgens worden ze blootgesteld aan kunstmatige zonnestralen. De tijd die het duurt totdat er een zichtbare roodheid optreedt, wordt gemeten. Deze tijd wordt vervolgens vergeleken met de tijd die het duurt zonder het gebruik van een zonnebrandmiddel.

Op basis hiervan wordt de SPF berekend. Een SPF van 30 betekent bijvoorbeeld dat het 30 keer langer duurt voordat de huid verbrandt in vergelijking met het niet gebruiken van een zonnebrandmiddel.

Welke SPF-factor biedt welke mate van bescherming?

Het is essentieel om te begrijpen hoe verschillende SPF-factoren bescherming bieden tegen schadelijke UV-straling. Hieronder staat een tabel die de mate van bescherming uitlegt die verschillende SPF-factoren bieden:

SPF-FactorBescherming tegen UVB-straling
SPF 15Blokkeert ongeveer 93% van de UVB-straling
SPF 30Blokkeert ongeveer 97% van de UVB-straling
SPF 50Blokkeert ongeveer 98% van de UVB-straling

Het is belangrijk om te weten dat geen enkele SPF 100% bescherming biedt. SPF 30 en SPF 50 zijn beide geschikt voor het gezicht, maar SPF 50 biedt een hogere bescherming. Het is aanbevolen om regelmatig opnieuw te smeren, vooral na transpireren of zwemmen. Maar de SPF-factor is slechts een indicatie van de bescherming en andere factoren zoals huidtype en blootstellingstijd spelen ook een rol.

Aanvullende bescherming en gebruik van SPF

– Moet je dagcrème met SPF aanvullen met andere zonbeschermingsproducten?

– Hoe vaak moet je SPF opnieuw aanbrengen?

Het is verstandig om je dagcrème met SPF aan te vullen met andere zonbeschermingsproducten, vooral als je langdurig wordt blootgesteld aan de zon. Het aanbrengen van een zonnebrandcrème met een hogere SPF-factor op blootgestelde delen van het lichaam kan helpen om de huid beter te beschermen.

Daarnaast is het belangrijk om regelmatig je SPF opnieuw aan te brengen, vooral na transpireren, zwemmen of het afdrogen van je gezicht. Zo blijft de bescherming optimaal gedurende de dag.

Moet je dagcrème met SPF aanvullen met andere zonbeschermingsproducten?

Als het gaat om zonbescherming, is het belangrijk om te begrijpen dat een dagcrème met SPF een goede toevoeging kan zijn, maar het is mogelijk niet voldoende om de hele dag beschermd te blijven.

Een dagcrème met SPF biedt inderdaad bescherming tegen schadelijke zonnestralen, maar het is aanbevolen om deze aan te vullen met andere zonbeschermingsproducten. Dit komt omdat de SPF in een dagcrème meestal na ongeveer 2 uur is uitgewerkt.

Dus als je van plan bent om langer in de zon te blijven, is het verstandig om ook een aparte zonnebrandcrème te gebruiken. Bovendien hebben sommige zonbeschermingsproducten ook extra voordelen, zoals antioxidanten die de huid kunnen beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen.

Hoe vaak moet je SPF opnieuw aanbrengen?

Ik breng mijn SPF om de twee uur opnieuw aan. Dit is belangrijk omdat de bescherming na verloop van tijd afneemt en het nodig is om de huid regelmatig te blijven beschermen.

 • De frequentie van het opnieuw aanbrengen kan ook worden beïnvloed door activiteiten zoals transpireren of zwemmen, omdat het product kan worden weggespoeld of afgewreven.
 • Het is vooral belangrijk om je SPF opnieuw aan te brengen als je veel buiten bent of als je blootstelling aan de zon langer duurt dan normaal.
 • Vergeet niet dat het ook belangrijk is om een voldoende hoeveelheid SPF aan te brengen bij elke toepassing om de gewenste beschermingsniveaus te garanderen.
Hoe Werkt SPF in Dagcrème Een Wetenschappelijke Blik

Het belang van kwaliteit en ingrediënten bij SPF-producten

Bij het kiezen van een dagcrème met SPF is het belangrijk om te letten op de kwaliteit van het product en de ingrediënten die worden gebruikt.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een dagcrème met SPF?

Het kiezen van de juiste dagcrème met SPF is essentieel voor effectieve zonbescherming. Hier zijn een paar belangrijke punten om op te letten:

 1. Controleer het SPF-niveau: Kies een dagcrème met een SPF van minimaal 30 om voldoende bescherming tegen de zon te garanderen.
 2. Breed-spectrum bescherming: Zorg ervoor dat de dagcrème beschermt tegen zowel UV-A als UV-B stralen. Dit staat meestal vermeld op het etiket.
 3. Waterbestendigheid: Als je van plan bent buiten te sporten of veel tijd in het water doorbrengt, kies dan voor een waterbestendige formule die niet gemakkelijk afspoelt bij transpiratie of zwemmen.
 4. Geschikt voor jouw huidtype: Kies een dagcrème die past bij jouw specifieke huidtype, of je nu een droge, vette, gevoelige of gecombineerde huid hebt.
 5. Extra voordelen en ingrediënten: Overweeg dagcrèmes die extra voordelen bieden naast zonbescherming, zoals hydratatie, anti-verouderingseffecten of antioxidanten.
 6. Kwaliteit en betrouwbaarheid: Kies voor gerenommeerde merken met bewezen efficiëntie en betrouwbaarheid op het gebied van zonnebescherming.

Welke ingrediënten in een dagcrème met SPF bieden extra voordelen?

Ik heb onderzoek gedaan naar de ingrediënten die vaak worden gebruikt in dagcrèmes met SPF en die extra voordelen kunnen bieden voor de huid. Hier zijn enkele van die ingrediënten:

 1. Vitamine C: Vitamine C is een krachtige antioxidant die helpt bij het bestrijden van vrije radicalen en het verminderen van schade door de zon. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de teint en textuur van de huid.
 2. Niacinamide: Niacinamide, ook bekend als vitamine B3, heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van roodheid en irritatie veroorzaakt door blootstelling aan de zon. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de elasticiteit en hydratatie van de huid.
 3. Hyaluronzuur: Hyaluronzuur staat bekend om zijn hydraterende eigenschappen en kan helpen bij het vasthouden van vocht in de huid. Dit kan helpen om fijne lijntjes en rimpels veroorzaakt door uitdroging te verminderen.
 4. Groene thee-extract: Groene thee bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het beschermen van de huid tegen schade door vrije radicalen. Het kan ook ontstekingsremmende eigenschappen hebben en roodheid veroorzaakt door blootstelling aan de zon verminderen.
 5. Aloë vera: Aloë vera heeft verzachtende en kalmerende eigenschappen, waardoor het ideaal is voor gebruik na blootstelling aan de zon. Het kan helpen om de huid te kalmeren en te hydrateren.
 6. Peptiden: Peptiden kunnen helpen bij het stimuleren van de productie van collageen en elastine, waardoor ze de stevigheid en elasticiteit van de huid kunnen verbeteren. Dit kan helpen bij het verminderen van tekenen van huidveroudering veroorzaakt door blootstelling aan de zon.

Meer over dagcreme met SPF

Lekker verder lezen om nog meer over dagcrèmes met SPF te ontdekken. Deze rijke bron van informatie zal je door talloze aspecten van dit essentiële huidverzorgingsproduct leiden.

In het artikel ‘Is Dagcrème met SPF voldoende bescherming‘ analyseren we de effectiviteit van dit product als enige bescherming tegen schadelijke zonnestralen. Om dieper te graven naar de ‘Werking van SPF in Dagcrème’, hebben we een gedetailleerd stuk samengesteld dat je door de wetenschap achter deze technologie leidt. Misschien vraag je je af ‘Wanneer beginnen met Dagcrème met SPF‘. We hebben hier een volledig artikel aan gewijd om deze vraag te beantwoorden.

Ook heren, we hebben je niet vergeten. Ons artikel ‘Dagcrème met SPF voor mannenhuid‘ is speciaal gemaakt om de unieke behoeften van de mannenhuid te behandelen. En voor degenen die graag make-up dragen, bekijk ons stuk ‘Make-up en Dagcrème met SPF‘ om te leren hoe je deze twee kunt combineren. Maar ook over ‘Belang van Dagcrème met SPF onder make-up’.

We hebben ook een scala aan gespecialiseerde gidsen. Zoek je ‘Hypoallergene Dagcrèmes met SPF‘ of ‘Biologische en Natuurlijke Dagcrèmes met SPF‘? We hebben lijsten en recensies om je te helpen het beste product voor jou te vinden. Voor degenen die bezorgd zijn over ‘Dagcrème met SPF en huidkankerpreventie‘, hebben we een artikel dat de preventieve rol van dagcrèmes met SPF onderzoekt.

Specifieke huidcondities worden niet genegeerd. We hebben gidsen voor ‘Dagcrème met SPF voor donkere huid‘, ‘Zwangerschap en Dagcrème met SPF‘, ‘Dagcrème met SPF en acne‘, en ‘Dagcrème met SPF en rosacea‘. Ook kijken we naar het verschil tussen ‘SPF in Dagcrème versus Zonnebrandcrème‘.

Ben je benieuwd naar de ‘Toekomst van Dagcrèmes met SPF‘ of hoe ‘Vitamine D en Dagcrème met SPF‘ samenwerken? Wij ook! Daarom hebben we gedetailleerde artikelen om deze kwesties te bespreken. We hebben zelfs tips om de ‘Verhogen effectiviteit Dagcrème met SPF‘.

Sporters, we hebben ook aan jullie gedacht met ons artikel ‘Dagcrème met SPF voor sporters‘. En voor degenen die er klaar voor zijn om hun perfecte product te vinden, bekijk dan onze gids voor ‘Dagcrème met SPF kopen‘ en ‘vegan dagcreme met spf‘.

Veelgestelde Vragen

1. Hoe werkt SPF in dagcrème om mijn huid te beschermen tegen de zon?

SPF in dagcrème werkt door een beschermende laag op je huid te creëren die UV-stralen van de zon blokkeert. Dit helpt schade door de zon, zoals verbranding en vroegtijdige huidveroudering, te voorkomen.

2. Wat is het verschil tussen SPF 30 en SPF 50?

SPF 30 en SPF 50 verwijzen naar de mate van bescherming die een product biedt tegen UV-stralen. SPF 30 blokkeert ongeveer 97% van de UVB-stralen, terwijl SPF 50 ongeveer 98% van de UVB-stralen blokkeert. Beide bieden bescherming, maar SPF 50 biedt iets meer bescherming.

3. Moet ik nog steeds een aparte zonnebrandcrème gebruiken als mijn dagcrème SPF bevat?

Hoewel dagcrèmes met SPF bescherming bieden tegen de zon, is het meestal niet voldoende als je langdurig aan de zon wordt blootgesteld. Het is aan te raden om een aparte zonnebrandcrème met een hogere SPF te gebruiken voor maximale bescherming.

4. Hoe vaak moet ik mijn dagcrème met SPF aanbrengen?

Het wordt aanbevolen om je dagcrème met SPF elke twee uur opnieuw aan te brengen, vooral als je veel buiten bent of veel transpireert. Ook na het zwemmen of afdrogen is het belangrijk om opnieuw aan te brengen voor continue bescherming.

» Referenties


1. ‘The efficacy and safety of sunscreen use for the prevention of skin cancer’ – Megan Sander, Michael Sander, Toni Burbidge, and Jennifer Beecker. CMAJ December 14, 2020 192 (50) E1802-E1808; DOI: https://doi.org/10.1503/cmaj.201085.
https://www.cmaj.ca/content/192/50/E1802

2. ‘Modern sun protection’ – Sebastian Singer, Sigrid Karrer, Mark Berneburg. Current Opinion in Pharmacology, Volume 46, June 2019, Pages 24-28.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1471489218301243

3. ‘Application of SPF moisturisers is inferior to sunscreens in coverage of facial and eyelid regions’ – Published online 2019 Apr 3. doi: 10.1371/journal.pone.0212548. PLoS One. 2019; 14(4): e0212548. PMCID: PMC6447356, PMID: 30943192.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6447356/

4. ‘Daily Use of a Facial Broad Spectrum Sunscreen Over One-Year Significantly Improves Clinical Evaluation of Photoaging’ – Manpreet Randhawa, Steven Wang, James J Leyden, Gabriela O Cula, Alessandra Pagnoni, Michael D Southall. Dermatol Surg. 2016 Dec;42(12):1354-1361. doi: 10.1097/DSS.0000000000000879.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27749441/

» Referenties

Conclusie beste dagcreme met SPF 2023

Tineke (Schoonheidsspecialist)

Tineke (Schoonheidsspecialist)

Tineke is oprichter van het platform Jouwlijfstijl.nl . Ik ben geen 18 meer en mijn motto is om gezond, vitaal en mooi verzorgd ouder te worden. Ruim 40 jaar beweeg ik mij in de wereld van cosmetica en voeding. Als schoonheidsspecialiste en orthomoleculair voedingsadviseur heb ik enorm veel kennis opgedaan en gezien wat de beste huidverzorging en goede voeding voor je huid en je lichaam doet. Vind op dit platform de tips, informatie en mooie producten om je huid, je lichaam en je gezondheid te verbeteren. Ik deel ze met liefde voor je.