In dit artikel

Winterhanden: Hoe Te Behandelen? (2023)

Het is winter en je handen en tenen voelen koud, pijnlijk en zelfs ietwat gezwollen aan – typische tekenen van winterhanden en wintertenen. Ook ik snap hoe ongemakkelijk dit kan zijn, zeker nu onderzoek aantoont dat dit probleem ontstaat als de temperatuur buiten daalt tot 15 graden of minder, waardoor sommige bloedvaten tijdelijk vernauwen.

In deze blog vind je bruikbare tips, onderbouwd door degelijk onderzoek, om deze winterse ongemakken te behandelen en zelfs te voorkomen. Lees verder en leer hoe je koudevoeten en -handen kunt warm houden in de gure wintermaanden.

Samenvatting

 • Winterhanden en wintertenen ontstaan door blootstelling aan koude weersomstandigheden, waarbij sommige bloedvaten tijdelijk vernauwen.
 • Symptomen van winterhanden en wintertenen zijn onder andere rode, gezwollen huid, jeukende of branderige sensatie, pijnlijke plekken, en verkleuring van de huid.
 • Om winterhanden en wintertenen te behandelen en te voorkomen, is het belangrijk om warm te blijven, handschoenen en sokken van natuurlijke materialen te dragen, niet te roken, regelmatig te bewegen, en wisselbaden met warm en koud water te nemen.

Wat zijn winterhanden en wintertenen?

Winterhanden en wintertenen zijn huidaandoeningen die optreden door blootstelling aan koude weersomstandigheden.

Oorzaken van winterhanden en wintertenen

De oorzaken van winterhanden en wintertenen kunnen heel verschillend zijn. Deze omvatten:

 1. Koude temperatuur: Als het buiten 15 graden of kouder is, kunnen sommige bloedvaten tijdelijk kleiner worden. Dit kan leiden tot winterhanden of wintertenen.
 2. Roken: Het roken van sigaretten kan de bloedvaten vernauwen. Dit kan ook bijdragen aan het ontstaan van winterhanden en wintertenen.
 3. Vochtigheid: Hoge vochtigheid in de koude lucht kan ook leiden tot symptomen van wintertenen.
 4. Slechte isolatie: Niet goed geïsoleerde kleding en schoeisel kunnen het risico op winterhanden en wintertenen verhogen.
 5. Natuurlijke materialen: Het niet dragen van sokken en schoenen gemaakt van natuurlijke stoffen zoals katoen of wol kan bijdragen aan de kans op winterhanden en wintertenen.

Symptomen van winterhanden en wintertenen

Symptomen van winterhanden en wintertenen kunnen zijn:

 • Rode, gezwollen huid op de handen of voeten
 • Jeukende of branderige sensatie
 • Pijnlijke plekken of blaren op de huid
 • Koude gevoel in de vingers of tenen
 • Verkleuring van de huid, zoals witte, blauwe of paarse tinten
 • Gevoeligheid voor warmte na blootstelling aan kou

Behandeling en preventie van winterhanden en wintertenen

Winterhanden en wintertenen kunnen erg vervelend zijn, maar gelukkig zijn er manieren om ze te behandelen en te voorkomen. Een belangrijke tip is om jezelf warm te houden. Draag warme kleding en zorg ervoor dat je handen en voeten goed bedekt zijn.

Het dragen van handschoenen en sokken van natuurlijke materialen kan helpen om de bloedcirculatie te bevorderen en winterhanden en wintertenen te voorkomen. Het is ook belangrijk om niet te roken, omdat dit de bloedvaten vernauwt en de symptomen van winterhanden en wintertenen kan verergeren.

Beweging kan ook helpen om de bloedsomloop te verbeteren. Daarnaast kun je proberen om wisselbaden met warm en koud water te nemen, omdat dit de doorbloeding kan bevorderen en winterhanden kan behandelen.

Het is belangrijk om te onthouden dat er geen bewezen medicijnen of zalven zijn voor winterhanden en wintertenen, dus het beste wat je kunt doen is proberen om warm te blijven en je bloedsomloop te verbeteren.

(Please note that the output has been written based on the provided information and may require further editing and revision to fit the desired tone of voice, point of view, and other specific requirements.)

Meer over ‘Huidproblemen en oplossingen’

In de veelzijdige wereld van huidproblemen en hun oplossingen zijn er diverse aandoeningen en behandelingen die de aandacht verdienen. Voor diegenen die last hebben van krentenbaard kunnen sudocreme overwegen als mogelijke oplossing. Ook kan het lastig zijn om winterhanden te behandelen, maar er zijn verschillende manieren om deze te verzorgen en te voorkomen.

Voor zaken zoals talgbultjes en acrovesiculeus eczeem zijn er specifieke behandelingen beschikbaar, die veelal verlichting bieden. Pityriasis alba is weer een ander huidprobleem dat om een gespecialiseerde aanpak vraagt.

De hinderlijke jeuk van binnenuit kan verschillende oorzaken hebben, en vereist een zorgvuldige diagnose en behandeling. Verschijnselen zoals vlekken op de huid en rode wangen kunnen variëren van mild tot ernstig, en er zijn uiteenlopende manieren om deze te behandelen.

Er zijn ernstigere aandoeningen zoals basaalcelcarcinoom die onmiddellijk medische aandacht vereisen, en voor veel mensen kan dit een zeer stressvolle ervaring zijn. Ook aandoeningen als bultjes op de hoofdhuid en jeukende benen zijn vaak lastig, maar er zijn effectieve behandelingen en oplossingen voor.

De jeuk en irritatie van een grote muggenbult kunnen behoorlijk vervelend zijn, maar er zijn verschillende remedies beschikbaar. Wondroos bij ouderen is een ernstige aandoening die speciale zorg en aandacht vereist. En in het geval van luizen en hun eitjes, is het belangrijk om snel en effectief te handelen.

Huidproblemen zoals bruine vlekken op de huid door schimmel zijn niet alleen onaangenaam om te zien, maar kunnen ook wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen, en een tijdige behandeling is cruciaal. Bezoek onze diverse blogs om meer te weten te komen over verschillende huidproblemen en de mogelijke oplossingen daarvoor.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn winterhanden?

Winterhanden zijn winterse huidaandoeningen die koude handen veroorzaken. Het is een koudegevoel dat je voelt bij koude extremiteiten tijdens koud weer.

2. Hoe kan ik winterhanden behandelen?

Je kunt winterhanden behandelen door je lichaam te bewegen en je handen warm te houden met isolerende handschoenen. Gebruik ook een beschermende crème om droge handen te voorkomen.

3. Wat kan ik doen tegen de kou in de winter?

Om de winterklachten van koudetoeslag te vermijden, moet je je verwarming goed instellen. De verwarming helpt tegen de winterkou en winterse omstandigheden.

4. Wat zijn enkele tips voor handverzorging in de winter?

Gebruik een goede handcrème om droge handen te voorkomen. Draag isolerende handschoenen om je handen te beschermen tegen de kou.

5. Zijn er winterverschijnselen die ik moet kennen?

Ja, naast winterhanden zijn er ook andere winterperikelen zoals wintertoeslag en koude extremiteiten die je moet kennen.

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (1962), oprichter van Jouwlijfstijl.nl, leeft volgens het motto "Ik ben geen 18 meer, maar ik streef ernaar om gezond, vitaal en mooi verzorgd ouder te worden". Met meer dan 40 jaar ervaring in de wereld van cosmetica en voeding heeft ze als schoonheidsspecialiste en orthomoleculair voedingsadviseur uitgebreide kennis opgedaan. Ze heeft van dichtbij gezien wat de juiste huidverzorging en goede voeding voor zowel je huid als je algehele welzijn kan doen. Ontdek op haar platform waardevolle tips, informatie en kwaliteitsproducten die bijdragen aan een stralende huid, een gezond lichaam en een vitale levensstijl. Tineke deelt deze inzichten vol passie en liefde. Volg Tineke ook op LinkedIn en Facebook. Voor opmerkingen of vragen, mail tineke@jouwlijfstijl.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer advies van Tineke Rous- de Vries.