In dit artikel

Witte Vlekjes Op De Huid: Wat Betekent Het? (2023)

In dit artikel

Haast iedereen krijgt wel eens te maken met mysterieuze witte vlekjes op de huid. Herkenbaar? Bij mij begon het na langdurige blootstelling aan de zon. Na wat onderzoek ontdekte ik dat deze vlekjes hypopigmentatie worden genoemd, een teken van pigmentverlies in de huid.

In dit blog licht ik het verschijnsel toe, bespreek ik wat de mogelijke oorzaken zijn en geef ik je tips voor de behandeling en camoufleren van deze witte vlekjes. Klinkt dit interessant? Lees dan snel verder!

Samenvatting

 • Witte vlekjes op de huid kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals zonneschade, vitiligo, littekens of een schimmelinfectie.
 • Behandelingsopties voor witte vlekjes zijn onder andere crèmes die de productie van pigment stimuleren en fototherapie.
 • Witte vlekjes kunnen worden gecamoufleerd met make – up, zelfbruiningsproducten of kleding die de vlekjes bedekt. Het is echter belangrijk om de onderliggende oorzaak aan te pakken en een specialist te raadplegen voor advies.

Wat zijn witte vlekjes op de huid?

Witte vlekjes op de huid kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals zonneschade, vitiligo, littekens of een schimmelinfectie.

Oorzaken van witte vlekjes

Er zijn meerdere oorzaken voor witte vlekjes op je huid. Ik zal een lijst met mogelijke oorzaken geven:

 1. Te veel zon: Dit kan leiden tot het verdwijnen van pigment in je huid.
 2. Ziekten: Vitiligo is een ziekte die witte vlekken op de huid veroorzaakt.
 3. Schimmel: Dit kan ook witte plekken maken op je huid.
 4. Gist: Deze produceren een stofje dat tijdelijk de aanmaak van pigment remt.
 5. Confettihuid: Dit is een aandoening die kleine, ronde, witte vlekjes maakt op je huid.

Kenmerken van witte vlekjes

Witte vlekjes op de huid hebben verschillende kenmerken:

 • Ze kunnen verschillen in grootte, vorm en aantal.
 • De vlekjes zijn vaak melkwit van kleur.
 • Ze kunnen zichtbaar zijn op verschillende delen van het lichaam, zoals het gezicht, de handen en de benen.
 • De vlekjes kunnen jeuken of schilferig zijn.
 • Soms hebben ze een confetti patroon, waarbij kleinere witte vlekjes verspreid zijn over een grotere plek.
 • Het contrast tussen de witte vlekjes en de normale huid kan opvallend zijn, vooral bij mensen met een donkere huid.

Behandeling van witte vlekjes

Als je last hebt van witte vlekjes op je huid, is het belangrijk om te weten dat er verschillende behandelingsopties beschikbaar zijn. Het is altijd aan te raden om eerst een huidtherapeut te raadplegen, zodat zij de oorzaak van de vlekjes kunnen vaststellen en een passende behandeling kunnen aanbevelen.

Een mogelijke behandeling voor witte pigmentvlekken is het gebruik van crèmes of zalven die de productie van melanine (het pigment in de huid) stimuleren. Deze kunnen helpen om de vlekjes geleidelijk aan te laten opvullen met pigment.

Daarnaast kan fototherapie, waarbij de huid wordt blootgesteld aan speciaal licht, ook effectief zijn bij het verminderen van witte vlekjes.

Een andere optie is het camoufleren van de witte vlekjes met behulp van make-up of huidkleurige producten. Dit kan helpen om de vlekjes minder zichtbaar te maken en je zelfvertrouwen te vergroten.

Zorg er wel voor dat je producten gebruikt die geschikt zijn voor jouw huidtype en die geen verdere irritatie veroorzaken.

Camoufleren van witte vlekjes op de huid

Ik heb ontdekt dat er verschillende manieren zijn om witte vlekjes op de huid te camoufleren. Eén optie is het gebruik van make-up, zoals concealer of foundation, om de witte vlekjes te verbergen.

Het is belangrijk om een product te kiezen dat past bij je huidskleur en het beste resultaat geeft. Je kunt ook proberen om de witte vlekjes op natuurlijke wijze te verbergen door een self-tanning product of bruiningscrème te gebruiken.

Dit kan helpen om de kleur van de vlekjes beter aan te passen aan de rest van je huid. Een andere mogelijkheid is het dragen van kleding die de witte vlekjes bedekt, zoals lange mouwen of broeken.

Hierdoor kunnen de vlekjes minder opvallen en voel je je misschien zelfverzekerder. Het is belangrijk om te onthouden dat het camoufleren van witte vlekjes slechts tijdelijk is en geen permanente oplossing biedt.

Raadpleeg altijd een huidtherapeut of dermatoloog voor advies over hoe je het beste met witte vlekjes op de huid kunt omgaan.

Ik heb ook geleerd dat er verschillende manieren zijn om witte vlekjes op de huid te camoufleren. Een mogelijkheid is het gebruik van make-up, zoals concealer of foundation, om de witte vlekjes te verbergen.

Het is belangrijk om een product te kiezen dat past bij je huidskleur en het beste resultaat geeft. Het dragen van kleding die de vlekjes bedekt, zoals lange mouwen of broeken, kan ook helpen om ze minder opvallend te maken.

Een andere optie is het gebruik van zelfbruiningsproducten om de kleur van de vlekjes beter aan te passen aan de rest van je huid. Het is echter belangrijk om te onthouden dat deze methoden slechts tijdelijke oplossingen zijn en dat het belangrijk is om de onderliggende oorzaak van de vlekjes aan te pakken.

Raadpleeg altijd een huidtherapeut of dermatoloog voor.

Meer over ‘Huidproblemen en oplossingen’

Huidproblemen kunnen zich in vele vormen manifesteren en de oorzaken zijn al even divers. Een bult op hoofd kan bijvoorbeeld een gevolg zijn van een blessure of ontsteking, terwijl gescheurde mondhoek vaak een gevolg is van droge huid of vitamine tekort. Gelukkig bestaan er verschillende oplossingen en behandelingen voor deze kwalen, zoals het beste middel tegen eczeem, om huidproblemen effectief aan te pakken.

Veelvoorkomend zijn ook problemen zoals mondhoeken kapot, wat irritatie en ongemak kan veroorzaken, en witte vlekjes op huid, welke verschillende onderliggende oorzaken kunnen hebben. Het is van belang om de verschillende soorten eczeem te herkennen om een adequate behandeling te kunnen starten. Ook het verschijnen van blaasjes op handen kan wijzen op een huidprobleem dat aandacht vereist.

Daarnaast kan er bij volwassenen diverse soorten huiduitslag voorkomen, en witte vlekken huid schimmel vereisen een specifieke behandeling om verdere verspreiding te voorkomen. Ondervindt u jeuk onder voet? Dit kan wijzen op een huidirritatie of infectie en dient serieus genomen te worden.

Bepaalde huidaandoeningen, zoals krentenbaard, kunnen baat hebben bij behandeling met Sudocreme, terwijl winterhanden vaak meer baat hebben bij bescherming tegen kou en vocht. Talgbultjes komen ook veel voor en kunnen meestal goed behandeld worden, net als acrovesiculeus eczeem en pityriasis alba.

Door tijdig in te grijpen en de juiste behandeling te kiezen, kunnen vele huidproblemen effectief worden aangepakt. Raadpleeg bij twijfel altijd een huisarts of dermatoloog voor een juiste diagnose en behandeling.

Veelgestelde Vragen

1. Wat betekent het als ik witte vlekjes op mijn huid heb?

Witte vlekjes op de huid kunnen wijzen op huidaandoeningen zoals pigmentstoornissen, melkwitte vlekken, eczeem en ook confetti huid.

2. Wat zijn de oorzaken van witte vlekjes op de huid?

Witte vlekjes kunnen komen door een beschadiging, ouderdomsvlekken, zonnevlekken, schimmel op de huid of zelfs zonnebrand.

3. Zorgen witte vlekjes op de huid voor jeuk of huiduitslag?

Ja, sommige witte vlekjes kunnen jeuk veroorzaken en leiden tot huiduitslag zoals bij eczeem en psoriasis.

4. Kunnen moedervlekken witte vlekjes op de huid worden?

Nee, moedervlekken en witte vlekjes zijn verschillende soorten huidafwijkingen. Witte vlekjes zijn meestal vanwege pigmentstoornissen.

5. Kunnen witte vlekjes een teken van huidkanker zijn?

Ja, soms kunnen witte vlekjes een teken zijn van huidkanker. Het is belangrijk om naar een arts te gaan als je nieuwe of veranderende plekjes ziet op je huid.

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (1962), oprichter van Jouwlijfstijl.nl, leeft volgens het motto "Ik ben geen 18 meer, maar ik streef ernaar om gezond, vitaal en mooi verzorgd ouder te worden". Met meer dan 40 jaar ervaring in de wereld van cosmetica en voeding heeft ze als schoonheidsspecialiste en orthomoleculair voedingsadviseur uitgebreide kennis opgedaan. Ze heeft van dichtbij gezien wat de juiste huidverzorging en goede voeding voor zowel je huid als je algehele welzijn kan doen. Ontdek op haar platform waardevolle tips, informatie en kwaliteitsproducten die bijdragen aan een stralende huid, een gezond lichaam en een vitale levensstijl. Tineke deelt deze inzichten vol passie en liefde. Volg Tineke ook op LinkedIn en Facebook. Voor opmerkingen of vragen, mail tineke@jouwlijfstijl.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer advies van Tineke Rous- de Vries.
Anderen bekeken ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *