In dit artikel

Witte Vlekken Op Huid Na Zonnen: Oorzaken (2023)

In dit artikel

Heb je ooit gemerkt dat na een dagje in de zon er witte vlekken op je huid verschijnen? Ik ken je zorg, het overkomt veel mensen. Na gedegen onderzoek kwam ik erachter dat deze onschadelijke witte vlekken verschillende oorzaken kunnen hebben, zoals pigmentstoornissen of huidaandoeningen.

In deze blogpost ga ik je alles uitleggen over de oorzaken van deze vlekken en hoe ze te voorkomen en te behandelen. Dus, klaar om meer te weten te komen over je huid? Laten we beginnen!

Samenvatting

 1. Witte vlekken op de huid na het zonnen kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals pigmentstoornissen, huidaandoeningen en beschadiging van de huid.
 2. Aandoeningen zoals vitiligo, halo moedervlek, eczeem, psoriasis en schimmelinfecties kunnen ook leiden tot witte vlekken op de huid.
 3. Om witte vlekken op de huid na het zonnen te voorkomen, is het belangrijk om een goede huidverzorging te hebben, je huid te beschermen tegen de zon en overmatige blootstelling aan de zon te vermijden.
 4. Raadpleeg een dermatoloog als je regelmatig witte vlekken op je huid hebt na het zonnen, zij kunnen de oorzaak vaststellen en geschikte behandelingen aanbevelen.

Oorzaken van witte vlekken op de huid na het zonnen

De zon lijkt leuk maar kan problemen geven. Witte vlekken op de huid komen soms van te veel zon. Deze vlekken kunnen ook komen door aandoeningen zoals vitiligo of een halo moedervlek.

Er zijn ook andere redenen voor deze vlekken. Eczeem, psoriasis en gist- en schimmelinfecties kunnen hypopigmentatie veroorzaken. Hierdoor krijgt de huid lichte plekken.

Andere oorzaken zijn beschadiging of verwonding van de huid. Door de stress in de pigmentcellen komen er witte pigmentvlekken. Witte vlekken kunnen ook komen door een immuunreactie tegen eigen pigmentcellen.

Daarnaast kan schimmel op de huid ook witte vlekken veroorzaken. Ten slotte kunnen droge witte vlekken op de huid komen door een slechte doorbloeding.

Behandeling en preventie van witte vlekken op de huid na het zonnen

Ik wil graag enkele behandelingen en preventieve maatregelen delen om witte vlekken op de huid na het zonnen te voorkomen:

 • Zorg voor een goede huidverzorging: Gebruik milde reinigingsmiddelen en hydrateer je huid regelmatig om uitdroging te voorkomen.
 • Bescherm je huid tegen de zon: Draag beschermende kleding, zoals een hoed en shirt met lange mouwen, en gebruik altijd zonnebrandcrème met een hoge SPF.
 • Vermijd overmatige blootstelling aan de zon: Beperk de tijd die je in direct zonlicht doorbrengt, vooral tijdens de heetste uren van de dag.
 • Raadpleeg een dermatoloog: Als je merkt dat je regelmatig witte vlekken op je huid hebt na het zonnen, is het verstandig om advies in te winnen bij een dermatoloog. Zij kunnen de oorzaak vaststellen en geschikte behandelingen aanbevelen.
 • Hydrateer je huid goed: Houd je huid gehydrateerd door regelmatig water te drinken en vochtinbrengende crèmes te gebruiken.
 • Voorkom irritatie van de huid: Vermijd het krabben of wrijven over gebieden met witte vlekken, omdat dit verdere irritatie kan veroorzaken.
 • Let op je gezondheid: Een goede algehele gezondheid kan ook helpen bij het voorkomen van witte vlekken op de huid. Eet gezond, krijg voldoende rust en verminder stress.

Meer over ‘Huidproblemen en oplossingen’

Het ervaren van huidproblemen kan storend zijn, maar gelukkig zijn er diverse oplossingen beschikbaar. Op onze website kun je meer lezen over verschillende huidproblemen en de mogelijke oplossingen hiervoor. Zo kun je bijvoorbeeld leren over vervellen en wat de oorzaken hiervan kunnen zijn, maar ook over het voorkomen van witte vlekken op de huid na zonnen.

Heb je te maken met luizen in het haar of ervaar je ongemak van pityrosporum folliculitis? Ook hierover bieden wij informatieve artikelen die inzicht geven in de behandelmogelijkheden. Als je je zorgen maakt over een tekenbeet, vind je bij ons afbeeldingen en informatie over de te nemen stappen.

Het kan ook zijn dat je last hebt van wondroos in het gezicht, een rode huid in het gezicht, een rode plek op het been of andere rode plekken op de huid. Je leest op onze site wat mogelijke oorzaken zijn en hoe deze te behandelen.

Ook onderwerpen zoals tattoo vervellen, algemene huidproblemen, kleine ringworm, littekencreme, blaasjeseczeem, rode vlekken op de huid, ontstoken haarzakje, en nummulair eczeem komen aan bod, met tips en adviezen voor de beste zorg voor je huid.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn de oorzaken van witte vlekken op de huid na zonnen?

Witte vlekken op de huid na zonnen kunnen worden veroorzaakt door depigmentatie, gistinfectie, stress in pigmentcellen of droge huid.

2. Zijn er ziekten die witte vlekken op de huid kunnen veroorzaken na zonnen?

Ja, bepaalde auto-immuun ziekten en huidaandoeningen zoals confettihuid en pityriasis alba kunnen witte vlekken op de huid veroorzaken na het zonnen.

3. Wat kan ik doen om witte vlekken op mijn huid te voorkomen na het zonnen?

Naast het vermijden van natte huid in tropische gebieden, is huidbescherming van belang tegen zonneschade. Dit omvat het gebruik van kleding en zonnebrandcrème om melanine productie te beschermen.

4. Kan stress in pigmentcellen leiden tot witte vlekken op de huid?

Ja, stress in pigmentcellen kan depigmentatie veroorzaken, wat kan leiden tot witte vlekken op de huid na zonnen.

5. Kan ik behandeling krijgen voor witte vlekken op mijn huid veroorzaakt door zonneschade?

Ja, er zijn behandelingen beschikbaar voor hyperpigmentatie en andere gevolgen van zonneschade zoals irritatie. Een arts kan de beste behandeling adviseren.

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (1962), oprichter van Jouwlijfstijl.nl, leeft volgens het motto "Ik ben geen 18 meer, maar ik streef ernaar om gezond, vitaal en mooi verzorgd ouder te worden". Met meer dan 40 jaar ervaring in de wereld van cosmetica en voeding heeft ze als schoonheidsspecialiste en orthomoleculair voedingsadviseur uitgebreide kennis opgedaan. Ze heeft van dichtbij gezien wat de juiste huidverzorging en goede voeding voor zowel je huid als je algehele welzijn kan doen. Ontdek op haar platform waardevolle tips, informatie en kwaliteitsproducten die bijdragen aan een stralende huid, een gezond lichaam en een vitale levensstijl. Tineke deelt deze inzichten vol passie en liefde. Volg Tineke ook op LinkedIn en Facebook. Voor opmerkingen of vragen, mail tineke@jouwlijfstijl.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer advies van Tineke Rous- de Vries.
Anderen bekeken ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *