In dit artikel

Witte Vlekken: Huidschimmel Of Iets Anders? (2023)

In dit artikel

Heb je ooit onverklaarbare witte vlekken op je huid ontdekt en je afgevraagd of het huidschimmel is of iets anders? Dit scenario klinkt mij bekend in de oren. Na verschillende onderzoeken ben ik tot de conclusie gekomen dat witte vlekken op de huid soms ook kunnen wijzen op auto-immuunziekten zoals vitiligo of een halo-moedervlek.

In dit artikel neem ik je mee door de verschillende mogelijkheden, kenmerken en behandelingen voor huidschimmel en andere oorzaken van witte vlekken. Ben je klaar om deze huidaandoening te ontrafelen?.

Samenvatting

 • Witte vlekken op de huid kunnen worden veroorzaakt door huidschimmel (pityriasis versicolor) of andere oorzaken zoals vitiligo of een halo-moedervlek.
 • Huidschimmel kan symptomen veroorzaken zoals witte of bruine vlekken op de huid, jeuk en schilfering.
 • Een huisarts kan huidschimmel vaststellen door naar de symptomen te kijken en een huidmonster te nemen voor onderzoek.
 • Behandelopties voor huidschimmel zijn onder andere antischimmelmiddelen zoals crèmes en natuurlijke remedies zoals tea tree olie.

Witte Vlekken op de Huid: Huidschimmel of Iets Anders?

Witte vlekken op de huid kunnen worden veroorzaakt door huidschimmel, maar het kan ook iets anders zijn.

Symptomen en kenmerken van huidschimmel (pityriasis versicolor)

Huidschimmel, of pityriasis versicolor, laat zich vaak zien op bepaalde manieren. Hier zijn enkele kenmerken:

 1. Ik zie witte of bruine vlekken op mijn huid.
 2. De vlekken kunnen klein starten, maar groeien na verloop van tijd.
 3. Soms voel ik jeuk op de plekken waar de vlekken zijn.
 4. De vlekken kunnen ook schilferig zijn.
 5. Mijn rug en armen hebben meestal meer vlekken.
 6. In de zomer worden de vlekken helderder.
 7. Ze gaan niet weg als ik ze was of crème gebruik.

Verschillen tussen huidschimmel en andere oorzaken van witte vlekken op de huid

Er zijn talloze oorzaken van witte vlekken op de huid, waarvan huidschimmel slechts één is. Hieronder wordt een overzicht gegeven van enkele verschilpunten tussen huidschimmel en andere mogelijke oorzaken van witte vlekken.

OorzaakSymptomenKenmerken
Huidschimmel (Pityriasis versicolor)Bruintintige of witte vlekken, die kunnen schilferen, jeuk veroorzaken en groter worden bij warm weer.Deze schimmelinfectie is een bron van witte vlekken op de huid die vanzelf verdwijnen, zonder behandeling met antischimmelmiddelen.
VitiligoWitte, pigmentloze vlekken die beginnen op zonblootgestelde delen van het lichaam, zoals handen en gezicht, en zich kunnen verspreiden.Een auto-immuunziekte die leidt tot het verlies van melanocyten, de cellen die huidpigment produceren.
Halo-moedervlekEen moedervlek omringd door een witte ring, meestal op de romp of ledematen.Dit is een normaal, maar minder bekend verschijnsel, dat resulteert in een witte vlek rond een bestaande moedervlek.
Eczemateuze hypopigmentatieLichtere huid na genezing van eczeem, vooral merkbaar bij mensen met een donkere huidskleur.Een tijdelijke vermindering van huidpigment na genezing van een eczeemuitslag.

Zoals je ziet, zijn er verschillende mogelijkheden als het gaat om witte vlekken op de huid. Als je een of meer van deze symptomen herkent, raad ik je aan om contact op te nemen met een huidspecialist.

Diagnose en Behandeling

Het vaststellen van huidschimmel gebeurt meestal door een huisarts die de symptomen en de huid bekijkt. De behandeling kan bestaan uit het gebruik van antischimmelmiddelen, zowel in de vorm van crème als pilvorm, of natuurlijke behandelingen zoals tea tree olie.

Hoe wordt huidschimmel vastgesteld?

De huisarts kan huidschimmel vaststellen door naar de symptomen en kenmerken van de huid te kijken. Soms kan er ook een huidmonster worden genomen voor verder onderzoek. Dit kan helpen bij het identificeren van de specifieke schimmelsoort.

Behandelopties voor huidschimmel, inclusief antischimmelmiddelen en natuurlijke behandelingen

Er zijn verschillende behandelingsopties voor huidschimmel, inclusief antischimmelmiddelen en natuurlijke remedies. Hier zijn enkele van de opties die kunnen helpen:

 • Antischimmelmiddelen: Je huisarts kan antischimmelmiddelen voorschrijven, zoals crèmes, lotions of shampoos. Deze medicijnen kunnen helpen om de schimmel te doden en de symptomen te verminderen.
 • Natuurlijke behandelingen: Sommige mensen geven de voorkeur aan natuurlijke behandelingen voor huidschimmel. Deze kunnen onder andere tea tree olie, appelazijn of knoflook bevatten. Het is belangrijk om met een dokter te praten voordat je natuurlijke behandelingen probeert, omdat ze mogelijk niet zo effectief zijn als medicijnen op recept.

Meer over ‘Huidproblemen en oplossingen’

Huidproblemen kunnen zich in vele vormen manifesteren en de oorzaken zijn al even divers. Een bult op hoofd kan bijvoorbeeld een gevolg zijn van een blessure of ontsteking, terwijl gescheurde mondhoek vaak een gevolg is van droge huid of vitamine tekort. Gelukkig bestaan er verschillende oplossingen en behandelingen voor deze kwalen, zoals het beste middel tegen eczeem, om huidproblemen effectief aan te pakken.

Veelvoorkomend zijn ook problemen zoals mondhoeken kapot, wat irritatie en ongemak kan veroorzaken, en witte vlekjes op huid, welke verschillende onderliggende oorzaken kunnen hebben. Het is van belang om de verschillende soorten eczeem te herkennen om een adequate behandeling te kunnen starten. Ook het verschijnen van blaasjes op handen kan wijzen op een huidprobleem dat aandacht vereist.

Daarnaast kan er bij volwassenen diverse soorten huiduitslag voorkomen, en witte vlekken huid schimmel vereisen een specifieke behandeling om verdere verspreiding te voorkomen. Ondervindt u jeuk onder voet? Dit kan wijzen op een huidirritatie of infectie en dient serieus genomen te worden.

Bepaalde huidaandoeningen, zoals krentenbaard, kunnen baat hebben bij behandeling met Sudocreme, terwijl winterhanden vaak meer baat hebben bij bescherming tegen kou en vocht. Talgbultjes komen ook veel voor en kunnen meestal goed behandeld worden, net als acrovesiculeus eczeem en pityriasis alba.

Door tijdig in te grijpen en de juiste behandeling te kiezen, kunnen vele huidproblemen effectief worden aangepakt. Raadpleeg bij twijfel altijd een huisarts of dermatoloog voor een juiste diagnose en behandeling.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn witte vlekken op de huid?

Witte vlekken kunnen iets zijn als een huidschimmel of iets anders. Ze kunnen worden veroorzaakt door zomergist, depigmentatie, zonschade of dermatologische aandoeningen.

2. Kunnen witte vlekken jeuk veroorzaken?

Ja, sommige witte vlekken zoals ringworm en candida kunnen leiden tot een jeukende huid, schilfers en huidirritatie.

3. Wat is de oorzaak van witte vlekken in de zomer?

Witte vlekken in de zomer kunnen worden veroorzaakt door zomergist. Zon kan ook zomersproeten en zonschade veroorzaken die eruit zien als witte vlekken.

4. Hoe kan ik zien of mijn witte vlekken een schimmel zijn?

Als je witte vlekken hebt die jeuken, dan kan het een schimmel zijn zoals zwemmerseczeem. Een dermatoloog kan dit bevestigen door naar je huid te kijken.

5. Wat is de behandeling voor witte vlekken?

De behandeling hangt af van de oorzaak van de witte vlekken. Het kan zo simpel zijn als een antischimmelbehandeling of het kan iets complexer vereisen als er andere huidaandoeningen aanwezig zijn zoals psoriasis.

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (Schoonheidsspecialist)

Tineke Rous-de Vries (1962), oprichter van Jouwlijfstijl.nl, leeft volgens het motto "Ik ben geen 18 meer, maar ik streef ernaar om gezond, vitaal en mooi verzorgd ouder te worden". Met meer dan 40 jaar ervaring in de wereld van cosmetica en voeding heeft ze als schoonheidsspecialiste en orthomoleculair voedingsadviseur uitgebreide kennis opgedaan. Ze heeft van dichtbij gezien wat de juiste huidverzorging en goede voeding voor zowel je huid als je algehele welzijn kan doen. Ontdek op haar platform waardevolle tips, informatie en kwaliteitsproducten die bijdragen aan een stralende huid, een gezond lichaam en een vitale levensstijl. Tineke deelt deze inzichten vol passie en liefde. Volg Tineke ook op LinkedIn en Facebook. Voor opmerkingen of vragen, mail tineke@jouwlijfstijl.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer advies van Tineke Rous- de Vries.
Anderen bekeken ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *